Mit takar Kémer öröksége? – Egy szilágysági zsákfalu múltjáról és jelenéről, a szülőföld felértékelődéséről járványidőkben

Mit takar Kémer öröksége? – Egy szilágysági zsákfalu múltjáról és jelenéről, a szülőföld felértékelődéséről járványidőkben

Nemcsak Kémer múltja, hanem a jelene is izgalmas

Fotó: Tőtős Áron

Kémer egy népes szilágysági falu, melynek körülbelül másfélezer magyar lakosa és több mint kétszáz román lakója van, akik örömmel tapasztalják, hogy a település múltja és jelene egyre nagyobb figyelemnek örvend. Tőtős Áron történész alapos kutatómunka nyomán írta meg a települést bemutató könyvét, Kémer öröksége címmel. A szerzővel beszélgettünk nemcsak a könyvről, hanem Kémer vonzerejéről is, amelyről helyi iskolaigazgatót és borászt is faggattunk.

Tóth Gödri Iringó

2021. május 03., 18:292021. május 03., 18:29

A Szilágyságban található Kémer 2020-ban ünnepelte első írásos említésének 700. évfordulóját. Ám a településnek nemcsak a múltja, hanem a jelene is izgalmas: minden évben medvehagyma-fesztivált szerveznek a falu melletti mezőn, látványosan ünneplik a farsangot, illetve itt kezdték el újjáéleszteni a sok évtizedre elfeledett szilágysági szőlőtermesztést és borászatot is.

A település egy saját kötetet kapott „születésnapjára”: Tőtős Áron történész írt a falu múltjáról és jelenéről.

Tőtős Áron Nagyváradon élő történész, a Kémer öröksége című kötet szerzője a Krónikának elmondta, a Szilágysághoz személyes kötődése is van, illetve foglalkozott szakmailag is a térséggel, így közel másfél évvel ezelőtt őt kereste meg Szoboszlai Attila, a Kémerért Alapítvány elnöke és Szabó Levente György, a település polgármestere, hogy írjon egy könyvet. A kiadvány apropóját egy kerek évforduló jelentette: a település első írásos említése 1320-ból származik, azaz 2020-ban 700. „születésnapját” ünnepelte Kémer.

Eredetileg monográfiát terveztek, de Tőtős Áron úgy vélte, hogy egy-másfél év nem elég egy szakszerű monográfia elkészítésére. „Azt mondtam, hogy ennyi idő alatt egy teljes monográfiát nem lehet megírni, de szívesen benne lennék abban, hogy társadalomtörténetileg alaposan nézzük meg ezt a települést. A könyv elsősorban az elmúlt háromszáz évre, Kémer kultúra-, társadalom- és gazdaságtörténetére fókuszál” – tájékoztatott a szerző.

Galéria

Tőtős Áron: a járványhelyzetben kiemelten aktuális, hogy foglalkozzunk a saját múltunkkal és értékeinkkel

Fotó: Tőtős Áron

Tőtős Áron elmesélte, hogy amikor nekifogott a munkának, úgy érezte, hogy azért áll közel hozzá ez a felkérés, mert sokat foglalkozott a térséggel, a Szilágyság társadalomtörténetével, népességi adataival, bizonyos településekkel, például Szilágyzovánnyal, ám a munka befejezte után kiderült, hogy kapcsolata Kémerrel szorosabb, mivel felmenői között is talált kémerieket.

A kutatás több levéltárban – Kolozsváron, Nagyváradon, Zilahon – zajlott, illetve könyvtárban is, hiszen a településről viszonylag sok néprajzi jellegű munka született a korábbi években, ám a szerző sok új forrást is feltárt, amelyek eddig ismeretlenek voltak.

Helyi kutatást is végzett, a temetőtől a családi fényképeken át a klenódiumokig (ereklyék, kincsek) minden tanulmányozott, dokumentált.

A szerző azt is kiemelte, hogy a könyvet nemcsak a kémerieknek vagy a szilágyságiaknak ajánlaná, hanem a tágabb közönségnek is. Szerinte a kötet segíthet megérteni az egész Erdély mentalitását (tágabb értelemben véve, a Partiumot is beleértve), az itt élő emberek gondolkodását, azt a fajta ambivalenciát, ami a térségben tapasztalható, azt, hogy az emberek mélységesen ragaszkodnak gyökereikhez, sok mindenben nagyon konzervatívak, de közben halódó szelleműek, nyitottak például a technológiai fejlődésre. „Ez a kötet pont azt mutatja meg egy település példáján keresztül, hogy az elmúlt háromszáz év folyamán mit jelentett az, hogy az emberek egyfelől ragaszkodnak a hagyományaikhoz, de közben nyitottak az újdonságra” – sommázta a szakember.

A történész konkrét példákkal is szemléltette a szilágyságiak nyitottságát: kiemelte a reformáció korai és gyors elterjedését, illetve azt is, hogy a huszadik század elején a vidéki gazdák is kipróbálták a mezőgazdaság újdonságait.

A szerző szerint a rurális erdélyi társadalom gondolkodásmódjának megértésében a Szilágyság példája nagyon sokat segíthet. Természetesen a könyv nemcsak a parasztságról szól, hiszen Kémer az előző századokban (is) fontos települése volt a térségnek, lelkészei németországi, németalföldi egyetemeket megjárt tudósok voltak, akadt köztük olyan is, aki később debreceni püspök lett, birtokosai közül is sokan fontos pályákat futottak be.

Galéria

Fotó: Tőtős Áron

Izgalmasan írni egy településről

Tőtős Áron azt is kiemelte, hogy a könyv a nagyközönségnek íródott, tudományos ismeretterjesztő munka, gazdag illusztrációs anyaggal – több mint hétszáz képet tartalmaz – nem az évszámokra és az eseményekre fókuszál, hanem a mindennapi életre, ünnepekre, a szórakozási lehetőségekre, a családi perpatvarokra, a nemi szerepek átalakulására a századok folyamán. A szerző szerint úgy lehet izgalmasan írni egy településről, ha a politikatörténet makroszintjétől eljutunk a lokális mikroszintig, az egyéni történetekig. Tőtős Áron törekedett az interdiszciplinaritásra:

nemcsak történészként viszonyult Kémerhez, hanem a gazdasági élettől, az egyházszervezeten át a fenntarthatóságig, mindenre kitért.

 „Ennek a fajta megközelítésnek egyetlen célja volt, hogy megszólaltassa a parasztság néma néptömegeit, ha úgy tetszik, hogy őket is beemelje a történelem sáncai mögé” – vélekedett a történész, aki szerint a helytörténet egyik alapkövetelménye lenne az ilyenfajta széles látókörűség.

A szerző elmesélte, hogy terepmunkájának volt egy érdekes mellékszála is: tulajdonképpen leletmentő munkát végzett, mivel amikor a falu református templomában járt, onnan épp ki akarták dobni a nagyváradi műhelyhez köthető 18. századi szószéket és padokat, mivel az épületben vizesedéssel küzdöttek. Tőtős Áronnak sikerült megmenteni a szószéket, ami jelenleg a nagyváradi Körösvidéki Múzeumban várja, hogy restaurálják.

A kötet fogadtatása pozitív volt, a helyiek meglepődtek, hogy egy közel ötszáz oldalas munka lett a végeredmény. A szerző szerint jó volt azt tapasztalni, hogy az általa választott megközelítés megfelelően betöltötte a szerepét, az emberek saját múltjukat, akár családjukat, tárgyaikat, illetve jelenüket látták visszaköszönni a könyv lapjairól.

Galéria

Fotó: Tőtős Áron

Felélesztették a borászatot

Tőtős Áron azt is hozzátette, hogy nemcsak a társadalmi viszonyok, változások, nemcsak a hagyományok és a tradíciók izgalmasak Kémer kapcsán, hanem olyan adalékok is, mint például hogy

a huszadik század második felében, ebben a viszonylag eldugott zsákfaluban méretes tekepályát építettek.

Ugyanitt említette meg a szerző Kémer egykor híres szőlőseit, illetve borát, melyet egy Párizsból írt levelében Ady Endre is dicsért.

A helyi borok, borászat kapcsán Szoboszlai Györköt, a Fort Silvan szőlészet, pincészet tulajdonosát kérdeztük. A Szoboszlai család tíz évvel ezelőtt kezdte tulajdonképpen újra a szőlőtermesztés a viszonylag hűvös klímában, mondhatni a szőlőtermesztés északi határán. Szoboszlai Györk szerint a térségben a hatvanas években halt ki a szőlőtermesztés egy növénybetegség miatt.

A Szoboszlai család 30 hektáron kezdte a visszatelepítést nemes szőlőfajtákkal – olaszrizling, muskotály, merlot, pinot noir, fekete leányka és királyleányka fajtát is termesztenek. Közel hetven százalékban fehérborokat készítenek, ami a vidék hagyományos bora volt régen is.

Galéria

Fotó: Facebook/Fortsilvan

A borász szerint a talaj nagyon kedvező a szőlőtermesztésre, finom savas borokat lehet készíteni a vidéken. Nemcsak ő kezdte újra, hanem később még akadtak a szomszédos településeken is vállalkozó kedvűek, akik borkészítéssel kezdtek foglalkozni, és azóta szövetkezetet is létrehoztak. A Fort Silvan borait elsősorban a környéken értékesítik, de Székelyföldre is szállítanak belőle. Szoboszlai Györk szerint az utóbbi öt évben egyre jobban nőtt az érdeklődés a szilágysági borok, így a pincészete iránt is, az emberek kíváncsiak a térség jellegzetességei, szervezetten érkeznek borkóstolásra. „Egyre több borkóstolót és programot szervezünk, mivel évről évre nő az igény, egyre többen érkeznek a Szilágyságba, hozzánk, hogy megismerjék a térséget, a borainkat” – ismertette a borász.

Galéria

Fotó: Facebook/Fortsilvan

Medvehagyma, farsang, húshagyózás

A térség, illetve Kémer megismerése kapcsán Birta-Szabó János Tamás, a kémeri általános iskola ügyvezető igazgatója emlékeztetett, hogy helyi jellegzetesség a medvehagyma-fesztivál, melyet néhány éve szerveznek meg egy magyarországi testvértelepüléssel közösen.

Bár a rendezvény viszonylag fiatal, a medvehagyma szeretete nem új keletű, a falu lakosai mindig is jól ismerték a tavaszi növény egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

A falu másik „látványossága” a farsang, illetve az úgynevezett húshagyózás – mindkettőt a térségben egyedülálló módon, hagyományosan szervezik meg. A húshagyózás sajátossága a kásás lepény, amit a nagyböjt kezdetekor fogyasztanak, míg a farsangnak a tüzek és a csujogatás a helyi ismertetői. A pedagógus szerint a farsang összehozza a generációkat, hiszen a fiatalok is ápolják ezt a hagyományt.

Galéria

Fotó: Facebook/Fortsilvan

Tőtős Áron mintegy összegzésként jegyezte meg, hogy szerinte

ebben a lassan másfél éve tartó járványidőszakban sokakban átértékelődött a lokalitáshoz való viszony, felértékelődött a szülőföld, a lakhely, illetve átértékelődött a globális és a helyi viszonya,

így a helytörténet, illetve a településtörténet – ezért kiemelten aktuális, hogy foglalkozzunk a saját múltunkkal és értékeinkkel.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében
2024. április 04., csütörtök

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is

Véglegesítette az európai parlamenti választáson induló jelöltjeinek listáját az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa csütörtöki ülésén.

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is
2024. április 04., csütörtök

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak

A Temes megyei egészségügyi igazgatóság csütörtökön megerősítette, hogy norovírusgóc alakult ki a temesvári C.D. Loga főgimnáziumban.

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak
2024. április 04., csütörtök

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel

Csomortányi Istvánt indítja polgármesterjelöltként, és önálló tanácsosi jelöltlistával vág neki Nagyváradon az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) a június 9-ei önkormányzati választásoknak, amennyiben az RMDSZ nem fogadja el a koalícióra tett ajánlatukat.

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel
2024. április 04., csütörtök

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt

Első alkalommal kapta meg nő Az év csendőre kitüntetést, amelyet a bukaresti belügyminisztérium szerint többek között azzal érdemelt ki, hogy márciusban sikerült azonosítania és elfognia egy férfit, aki több kiskorút is molesztált.

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt
2024. április 03., szerda

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka

A kolozsvári BTarena tavaly bruttó 2,3 millió lejes nyereséget és 7 millió lejes összbevételt termelt, azzal együtt, hogy 3 millió lejt költöttek Románia legnagyobb, idén tízéves többfunkciós rendezvénycsarnoka villanyvilágításának korszerűsítésére.

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka
2024. április 03., szerda

Drogkereskedőkre csapott le az ügyészség erdélyi megyékben

Kábítószer-kereskedés gyanúja miatt öt házkutatást tartott szerdán a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) Kolozs és Beszterce-Naszód megyében – közölte az intézmény.

Drogkereskedőkre csapott le az ügyészség erdélyi megyékben
2024. április 03., szerda

További rosszullétek, átfogó vizsgálat zajlik a temesvári iskolai megbetegedés ügyében

A temesvári Constantin Diaconovici Loga Főgimnázium további 18 tanulója jelentkezett a sürgősségen mérgezéses tünetekkel, miután az éjszaka folyamán a tanintézet 18 diákját hasonló tünetekkel már beutalták a Louis Ţurcanu Gyerekkórházba.

További rosszullétek, átfogó vizsgálat zajlik a temesvári iskolai megbetegedés ügyében