Minta: fogadják székely zászlókkal Johannist!

Krónika 2017. július 14., 14:56 utolsó módosítás: 2017. július 14., 14:57

Arra kérte a székelyeket a Minta, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ifjúsági szervezete, hogy Klaus Johannis elnök keddre tervezett székelyföldi látogatására tűzzék ki házaikra a székely zászlót.

Fotó: Gecse Noémi

Az MTI-hez eljuttatott felhívás szerint ezzel a gesztussal egyfelől a székely vendégszeretetről üzenhetnének az államfőnek, másfelől pedig azt mutathatnák meg, hogy Székelyföld igenis létezik, a székelyek autonóm közösségként a szülőföldjükön akarnak jövőt építeni maguknak.

A felhívás német nyelven üzeni az erdélyi szász Klaus Johannis elnöknek, hogy „Isten hozta Székelyföldre”.

„A székely zászló nemcsak a nemzeti szimbólumunk, hanem ebben testesül meg az autonómia gondolata: az, hogy mi itthon akarunk maradni, és itt akarjuk megteremteni magunknak azt a környezetet, amelyben kiteljesedni, fejlődni tudunk" - nyilatkozta az MTI-nek Tőke Ervin, a Minta elnöke.

Kelemen: Johannis kampányolni megy a Székelyföldre
Kampánycélból utazik a Székelyföldre Klaus Johannis államfő – jelentette ki szerdán a Krónika kérdésére Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke közölte azt is: eldőlt, hogy a román egyesülés centenáriumára tekintettel a szövetség nem lép kormányra 2019 előtt.

Hozzátette: sok román politikus úgy gondolja, hogy az autonómia jelszava csak arra szolgál, hogy a magyar vezetők szavazatokat szerezzenek Székelyföldön, de nincsen erre igazi társadalmi igény.

A zászló kitűzésével azt jelezhetnénk, hogy a lakosság is akarja az autonómiát”

- vélte a csíkszeredai önkormányzati képviselőként is tevékenykedő politikus.

Tőke Ervin megjegyezte: felhívásukban azért írták német nyelven az Isten hozta Székelyföldre! köszöntést, hogy emlékeztessék Klaus Johannist német, kisebbségi voltára. Magyarázatként hozzátette: Johannis több esetben magyarellenes megnyilvánulásokkal kívánta bizonyítani, hogy ő milyen jó román.

Klaus Johannis szóvivője kedden jelentette be, hogy az államfő jövő kedden Hargita és Kovászna megyékbe látogat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat