Megnyílt Erdővidék Olton átívelő „kapuja”

Kovács Attila , Bíró Blanka 2016. augusztus 04., 20:02

Felavatták csütörtökön az erdővidéki Nagyajtát a Brassó megyei Apácával összekötő, több mint hatszázezer euróból megépült Olt-hidat. 

Fotó: Henning János

Az új átkelő megépítése már évekkel ezelőtt esedékessé vált, hiszen a régi hidat hat évvel ezelőtt balesetveszélyessé nyilvánították és lezárták, azonban a két falu lakói nem törődtek a tiltással. Aztán a régi pallót lebontották, így a Nagyajtáról Brassóba ingázók és a Brassó megyei Apácáról a nagyajtai magyar iskolába beiratkozott kisdiákok több kilométeres kerülőre kényszerültek.

„A régi – 1927-ben épített –, rossz híd helyett a község lakói visszakapták azt, ami megilleti őket: a gyerekek gond nélkül eljuthatnak az iskolába, a helybeliek dolgozni járhatnak, a gazdák pedig könnyebben meg tudják közelíteni a földjeiket” – fogalmazott a hídavatón Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke.

Bihari Edömér, Nagyajta polgármestere emlékeztetett, a tiltó tábla ellenére is mindennapos volt a forgalom az átkelőn. „Jogosan mondhatjuk, hogy a híd Erdővidék ki- és bejárata, Erdővidék kapuja” – mondta az elöljáró. Apáca polgármestere, Bölöni László rámutatott, az Olt szabályozása miatt több mint 200 hektár termőföld Nagyajta adminisztratív területéhez csatolódott, így a gazdák közel húsz kilométeres kerülőre kényszerültek. Ezt az új híd használatba helyezése megoldotta. Erdővidéken korábban több mint 30 kilométer utat aszfaltoztak le a Hídvég–Miklósvár- és a Hatod–Barót- szakaszon, a közeljövőben újjáépítik a Nagyajta központjában található hidat is, és további 55 kilométer megyei úthálózat tervezése folyamatban van.

Hamarosan befejeződik a csíkcsicsói Olt-híd megépítése is, s a munkavállaló ígérete szerint nemsokára a közúti forgalmat is át lehet engedni rajta. A járművek egyelőre még a póthídon közlekednek, amelyet – ha az új építményt befejezik – elbontanak. Elkészült már a gyalogosforgalomhoz szükséges védőkorlát, illetve a szalagkorlát betonalapja, ezeket később szerelik fel.

A hídon az aszfaltburkolat kialakítása előtt vízszigetelő réteget kell létrehozni, a látottak alapján már két héten belül minden szükséges munka befejeződhet. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke elmondta, a megyei önkormányzat senkire nem számíthatott a felmerült nehézségek megoldásában. „Amikor a korábbi póthidat az árvíz elsodorta, senki nem tett semmit, hogy segítsen egy új átkelő elkészítésében. A történtek után egyébként három hétre leállt az autós forgalom június elején Csíkcsicsó és Oltfalu, valamint Csaracsó között, amíg az újabb ideiglenes átkelő elkészült, a két utóbbi települést csak kerülővel lehetett megközelíteni.

Amint arról beszámoltunk, még 2012 novemberében szakadtak be a korábbi, cserefából készült Olt-híd tartógerendái egy billenőkocsis teherautó súlya alatt, a javítások ellenére szükségessé vált egy új híd építése, amely több mint 1 millió lejbe kerül. Az új építmény szerkezetének építéséhez a tartópillérek elkészítése után feszített vasbetongerendákat használtak fel. Az építkezésre 2014 szeptemberében kötöttek kivitelezési szerződést, a munkálatokat vállaló cég azonban egy évet késett az átadással.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat