Meggátolhatatlan felvonulás a székely szabadság napján: újabb pert nyert az SZNT a marosvásárhelyi városháza ellen

Szucher Ervin 2019. június 25., 16:03 utolsó módosítás: 2019. június 25., 16:41

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerős ítélete szerint a helyi polgármesteri hivatal tavaly is törvénytelenül próbált keresztbe tenni a székely szabadság napi felvonulásnak. Az elvesztett perek után a városháza – eddig – nem emelt kifogást a jövő évi demonstráció ellen.

Félre kell állniuk. A hatóságok jogtalanul próbáltak gáncsot vetni a székely szabadság napi felvonulásnak Fotó: Haáz Vince

Ismét pert nyert a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Marosvásárhely polgármesteri hivatala ellen. A marosvásárhelyi táblabíróság jogerős ítélete szerint a városháza legutóbb is törvénytelenül próbálta akadályozni a március 10-i székely szabadság napi utcai felvonulást. Mint ismeretes, az elmúlt években is az igazságszolgáltatásnak kellett kimondania: a városháza nem gátolhatja meg, hogy a bejelentett tüntetésen a Székely vértanúk emlékművénél gyülekező tömeg a legrövidebb útvonalon a város főterére vonuljon.

„Mindezek ellenére a városházán működő bizottság, ugyan nem tiltotta be a felvonulást, de minden egyes alkalommal valami kifogást talált ellene.

Hol azzal hárítottak, hogy a szervezők túl korán adták le a kérést, hol pedig a Szentgyörgy utcai kórház miatt más útvonalra akarták terelni a tüntetőket. Legutóbb meg azt találták ki: előfordulhat, hogy az adott útszakaszon javítások lesznek”

– idézett a polgármesteri hivatal eddigi kifogásaiból néhányat Kincses Előd, az SZNT jogi képviselője.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke lapunknak hozzátette, hogy a 2015-ös tüntetés törvénytelen betiltása után Dorin Florea polgármester már nem akart ilyen drasztikus lenni, inkább kerülő, illetve többféleképpen értelmezhető választ adott.

Mi minden egyes esetben a bírósághoz fordultunk, és minden egyes pert megnyertünk”

– szögezte le Izsák. Az újabb jogerős ítélet értelmében Dorin Florea polgármester törvénytelenül járt el, amikor figyelmen kívül hagyta a gyülekezési jogra vonatkozó 1991/60-as törvény előírásait, és nem láttamoztatta az SZNT által 2019-re bejelentett március 10-ei utcai tüntetést. Ugyanis az alkotmány, illetve a törvényes rendelkezés értelmében a polgármesternek vagy az általa kinevezett bizottságnak nem kell engedélyeznie egy tüntetést; mindössze tudomásul veheti vagy – ha nyomós oka van rá – negyvennyolc órán belül kifogást emelhet ellene.

Mint emlékezetes, az elmúlt években előfordult, hogy az 1991/60-as törvényt nemcsak a polgármesteri hivatal, hanem a csendőrség is „eredeti módon” értelmezte. A karhatalom három évvel ezelőtt mintegy száz bírságot osztott ki a megemlékezés és a felvonulás szervezésében segédkező önkénteseknek, de olyanoknak is, akik a tüntetés napján nem tartózkodtak a helyszínen.

Az érintettek közül több mint nyolcvanan a bíróságon emeltek kifogást a büntetési jegyzőkönyv ellen, és szinte valamennyien megnyerték a pert.

Az SZNT ugyanakkor büntető feljelentést tett hatalommal való visszaélés, illetve okirat-hamisítás miatt a csendőrség ellen. A katonai ügyészség megállapította a hamisítás tényét, azonban nem emelt vádat annak értelmi szerzői ellen. A jövő évi postaréti megemlékezés és a prefektúra elé történő felvonulás ellen a polgármesteri hivatal nem emelt kifogást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat