Március 15. – Tőkés László békés „élet-, igazság- és szabadságharcok” megvívására buzdított

MTI 2019. március 15., 17:45 utolsó módosítás: 2019. március 15., 18:45

A mindennapi békés „élet-, igazság- és szabadságharcok megvívására biztatta hallgatóságát Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke azon a nagyváradi rendezvényen, amelyet az általa vezetett tanács szervezett a nemzeti ünnepen Szacsvay Imre szobránál.

Fotó: Pál Árpád

Kijelentette: ma a magyar forradalom és szabadságharc szelleme iránti hűség azt mondatja: „Nem engedünk a '48-ból”. Az „ellopott temesvári forradalomra” utalva hozzátette: „ugyanígy a '89-ből sem engedhetünk”.

A magyarság a szabadság népe, hiszen a Habsburgok uralma, a szovjet kommunizmus és a Ceaușescu-diktatúra ellen is fellázadt.

Szakadatlan és leveretett szabadságharcaink mai, március üzenete azonban nem a kudarc, a beletörődés, az önfeladás és a meghátrálás, hanem az újrakezdés, a folytatás és a kitartás, hiszen szabadság nélkül élni nem lehet”

– jelentette ki. Tőkés László szerint ma a tudatot megszállni akaró globalista, baloldali liberális, utódkommunista nacionalista hatalmakkal kell szembeszállni. Petőfi Nemzeti dalának a verssorát idézve kijelentette: elérkezett az idő, hogy az erdélyi, külhoni magyarok is talpra álljanak.

Az olcsó hivatalos sikerpropaganda helyett végre őszintén szembe kell néznünk valós helyzetünkkel, és ekképpen cselekednünk. Az európai közösség sem tud segíteni rajtunk, hogyha mi magunk megalkuszunk, sorsunk irányítását kiengedjük a kezünkből, és restek vagyunk a cselekvésre” 

– jelentette ki. Tőkés László kitért arra, hogy a nagyváradi magyarság megosztottan ünnepel. Az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) híveinek ünnepsége után egy órával az RMDSZ ünnepsége következett, az 1849-es magyar függetlenségi nyilatkozat megszövegezéséért és aláírásáért kivégzett Szacsvay Imre országgyűlési jegyző szobra mellett.

„Orbán Viktorék sem tudnak együtt ünnepelni Gyurcsányékkal, még hogyha a nemzet közösségében valamennyi ünneplővel együtt is éreznek” – mondta.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnöke beszédében kijelentette: azért olyan nagyok a különbségek az erdélyi és a magyarországi magyarok kilátásai közötti különbségek, mert Magyarországon ugyan „1989-ben nem volt forradalom, de lett rendszerváltás”. Hozzátette: „itthon volt forradalom, de nem volt rendszerváltás”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat