Máig nem természetes a háborítatlan szülés biztosítása Erdélyben

Páva Adorján 2023. február 11., 08:07 utolsó módosítás: 2023. február 11., 12:31

A szülés nem csupán egy fájdalmakkal teli, szükséges rossz, amelyet minél gyorsabban és egyszerűbben le kell zavarnia az orvostudománynak: hanem egy testi-lelki csoda, életre szóló élmény, amelynek főszereplője az anyává váló nő, illetve a világra hozott baba, az új család, amelynek születése pillanatában az apának is ugyanúgy ott lehet a helye. És mindezt kórházban, klinikán, intézményes keretek között, ahol az orvos a háttérből figyeli-vigyázza a természetes élettani folyamatot. A háborítatlan szülés fogalmáról, erdélyi helyzetéről Szőcs Kinga Zsófia kolozsvári pszichológust, szülésfelkészítőt, dúlát faggattuk.

Máig nem természetes a háborítatlan szülés biztosítása Erdélyben
galéria
Fotó: Pixabay.com

Borotválás, beöntés, tágítás, folyamatos magzati szívhangfigyelés, epidurális érzéstelenítés, burokrepesztés, gyógyszeres indítás, hasnyomás, gátmetszés, császármetszés. A felsorolás legalább néhány eleme bizonyára mindenki számára ismerősen cseng, mindenki rájön, hogy szüléssel kapcsolatos fogalmakról lehet szó. Pontosabban olyan orvosi beavatkozásokról, amelyeket a vajúdás-szülés folyamán a várandós nőn alkalmazhatnak. De itt „álljunk meg egy szóra”: a feltételes mód használata nem véletlen, sőt: talán kevesen tudják, mennyire fontos „részletkérdés”.

Ugyanis óriási a különbség aközött, hogy a felsorolt beavatkozások közül valamelyiket, esetleg néhányat, többségét alkalmazhatják, ha szükséges, vagy pedig rendszerint alkalmazzák is.

Sok esetben még maguk a várandós nők sincsenek tisztában a fogalmakkal. Mert szülés előtt senki sem világosította fel őket, illetve a kismamák sem mélyültek el a szülés szakirodalmában, nem jártak felkészítőkre, és mástól sem kértek útmutatást. Így könnyen előfordulhat, hogy egy kisbabát világra hozó nő utólag nem is tudja elmondani, alkalmaztak-e valamiféle orvosi beavatkozást szülés közben, és ha igen, mit, melyeket – mert talán meg sem kérdezték tőle, hogy akarja-e, beleegyezik-e. Sokak szerint ez kizárólag az orvos dolga, „a lényeg, hogy mindenki egészséges”.

Pedig a világ civilizált részében régóta elterjedt „irányzat” szerint a lényeg ennél jóval több. „Követői” abból indulnak ki, hogy a szülés nem csupán egy fájdalmakkal teli, szükséges rossz, amelyet minél gyorsabban és egyszerűbben le kell zavarnia az orvostudománynak. Hanem egy testi-lelki csoda, életre szóló élmény, amelynek főszereplője az anyává váló nő, illetve a világra hozott baba, az új család, amelynek születése pillanatában az apának is ugyanúgy ott lehet a helye.

Ahhoz pedig, hogy mindez a lehető legtermészetesebb módon jöhessen létre, az orvostudománynak úgymond a háttérből kell figyelnie-vigyáznia a történéseket.

Ezt nevezik háborítatlan, anya-baba központú természetes szülésnek-születésnek – amely nem tévesztendő össze, nem egyenlő az otthonszüléssel, hiszen előbbi ugyanúgy intézményes keretek között, állami kórházban vagy magánklinikán történhet, mint a köztudatban jól ismert szülések. Az viszont lényeges különbség, hogy háborítatlan szülés esetén az orvos és az egészségügyi személyzet mindenben a kismama kényelmét helyezi előtérbe, őt segíti, teljesíti az előre megbeszélt kéréseit-vágyait, és csak akkor avatkozik be a szülés természetes folyamatába, ha anélkül veszélybe kerülne a mama vagy a baba. Tehát nem csupán azért indítják be mesterséges eszközökkel a szülést, mert úgy „gyorsabb”, mert szorít az idő, mert foghíjas a személyzet, mert nincs elég ágy, vagy mert az orvosnak „más dolga is van”.

Bármennyire is elterjedt Nyugaton az első hallásra „teljesen természetesként” ható természetes szülés, nálunk még gyerekcipőben jár. A háborítatlan szülés fogalmáról, erdélyi helyzetéről Szőcs Kinga Zsófia kolozsvári pszichológust faggattuk alábbi interjúnkban. A háromgyermekes édesanya jó ideje szülésfelkészítőként és -kísérőként, dúlaként is tevékenykedik, tehát mind elméleti, mind pedig gyakorlati téren otthonosan mozog a témában, tapasztalt szakembernek számít.

Szőcs Kinga Zsófia Fotó: Székelyhon Tv

– Mennyire elterjedt Erdélyben a háborítatlan, anya-baba központú természetes szülés? Körülbelül hány olyan kórházról, klinikáról vagy orvosról tud, ahol, illetve akik ezt lehetővé teszik, támogatják?

– Erre országos szinten nagyon kevés a példa. Az anya-baba központú kórházakban úgynevezett 24 órás rooming-in ellátást biztosítanak rögtön a baba megszületése után: nem szeparálják el a babát a mamától egy percre sem – ami felesleges stresszt okozhat mindkettőjüknek –, a szülés-születés utáni aranyóra (bőr-bőr kontaktus) maximálisan biztosítva van számukra. Természetesen ha az anya fáradt, akkor ebben nyújtanak neki segítséget, de nem úgy, hogy ez a szoptatás rovására menjen.

Ehhez képest nálunk a szülészetek zömében – magánklinikákon is – a babákat elviszik (változó, hogy mennyi időre, de van, ahol két teljes napra is), és néha kiosztják őket a mamáknak, majd újból begyűjtik őket éjszakára, de ilyen esetekben is ritkán kapnak bátorítást, támogatást a szoptatásban.

Ez elavult gyakorlat, mely során a nővérek még mindig azt mondják az anyáknak, hogy értelmetlen az első napokban cicire tenni a babákat, „hiszen még nincs tejük” – de hát pontosan attól lesz tejük, ha gyakran mellre teszik a picit.

És ne feledkezzünk meg a kolosztrumról (előtejről), amit az újszülött „első védőoltásaként” is emlegetnek. Vannak intézmények, ahol lassú léptekben, de haladnak a változás felé. Ezeket rengeteg anya felkeresi: vannak, akik több száz kilométert hajlandók azért utazni, hogy megkaphassák a háborítatlanságot.

– Mi lehet az oka az elzárkózásnak: nem elég nyitottak az intézmények vagy az orvosok, akik esetleg régi vágásúak, nem kaptak ilyen irányú képzést? Vagy inkább csak félnek?

– Egyszer egy budapesti nemzetközi szülészeti konferencián hallottam egy orvostól, hogy nagyon nehéz elkerülnie a beavatkozásokat egy olyan orvosnak, akit „aknaszedésre” képeztek ki. Vagyis az egyetemi képzése alatt semmi mást nem látott, nem hallott, csak azt, hogy a szülés egy veszélyes folyamat, ahol meg kell menteni az anyát és a babát, így ők egy olyan szemüvegen keresztül szemlélik a vajúdó-szülő nőt, akivel nagyon sok probléma előfordulhat. A rezidensidőszak alatt sem látnak más jellegű szüléseket, csak olyat, ahol beavatkoznak. Ez lesz számukra a norma. Ezért valahol érthető, hogy nem mernek mást kipróbálni.

Azok a szakemberek viszont, akik nyitottak háborítatlan szülés kísérésére, ők olvassák a szakirodalmat, megkeresik azokat a külföldi konferenciákat, ahol megtanítják nekik, hogy a szülés nem betegség, hanem egy élettani, természetes folyamat.

És ha békén hagyjuk az anyát, és a háttérből figyeljük őt, hagyjuk, hogy a saját tempójában vajúdjon, olyan pozícióban tolja ki a babát, ahogy a teste kívánja, és csak akkor avatkozunk be, amikor valóban szükséges, akkor rádöbbenünk, hogy a nők toronymagas százaléka mindenféle beavatkozás nélkül megszül.

A gyerekszülés nem az intellektus feladata – mondja Michel Odent francia szülész-nőgyógyász. Szerinte a szülési folyamatot mindentől óvni kell, ami az agykérget ingerli. Ha az orvosok a felbecsülhetetlen tudásuk mellé azt a szemléletet is beiktatják, hogy külső megfigyelőként legyenek jelen, mint egy őr, és csak akkor lépjenek, ha arra valóban szükség van, akkor ez nagyon sokat változtatna a dolgokon.

A félelem kérdése is reális lehet, hiszen sok orvos félhet a perektől, mert ha valami gond lesz a babával, akkor előfordulhat, hogy beperelik őket a szülők, hogy miért nem lépett, miért nem császározta meg az anyát. Ami valahol érthető is, de gondolom, ez sok más külföldi országban dolgozó orvosra is vonatkozik, de ott mégsem olyan nagy a császármetszések aránya, mint Romániában.

– Egyáltalán mennyire igénylik ezt a fajta szülést itthon a kismamák: általában tudnak róla, akarják? Lehet, hogy ha nagyobb lenne az igény, akkor több helyen biztosítanák ehhez a körülményeket?

– Nagyon sok nő tudatosan készül a szülésre, és határozott elképzelése van arról, hogy mi az, amit szeretne és mi az, amit szeretne elkerülni, amennyiben lehet. Az más kérdés, hogy ezt hol biztosítják neki.

Az a fontos, hogy mindenki azt kapja, amitől ő biztonságban érzi magát. Ezt hívják alternatív szüléslehetőségnek,

mert nem biztos, hogy az, ami nekem jó, az a másik anyának is az lesz. Ha nekem az adja a biztonságérzetet, hogy kórházban szüljek, de adassék meg nekem a félhomály, az apás szülés, szabadon választott kitolási póz vagy akár a vízben szülés és zéró szeparáció, attól még egy másik kismamának a gyakoribb magzatmonitorozás és akár a gyakori vizsgálgatás lehet a megnyugtató.

Viszont nagyon fontos lenne a korrekt tájékoztatás a szakemberek részéről. Ha egy anya például a császármetszés mellett dönt, akkor fel kell vázolni neki annak a számos hátrányát is, babára és anyára nézve egyaránt. Értem én, hogy mindenkinek joga van a teste fölött rendelkezni, és az orvostudomány már ott tart, hogy a császármetszést rutin műtétként kezelik, de ez akkor is egy nagy hasi műtét, és számos hátránya van az élettani szüléssel szemben. Ott tartunk, hogy kezdjük elfelejteni: eredendően ez egy életveszély esetén bevetett műtét volt. Nagyon is dicséretes, hogy ennyit fejlődött a tudomány, de nem jó úgy gondolni a császármetszésre, mint a természetes szülés egy alternatívája.

Kiemelném, hogy a beavatkozásokkal nincs baj, mert tudjuk, hogy néha szükségesek – azzal van baj, ha az előny-kockázat mérlegelése elvet mellőzve, orvosi indok nélkül, szokásjogok alapján végzik el őket.

Biztos vagyok benne, hogy igény van a háborítatlan szülésre, de egyelőre nagyon kevés helyen van rá nyitottság. Sok esetben a kismamák nem tudják, hogy mit kérjenek. Ezt mélységesen befolyásolja az is, ahogy szocializálódunk, tabuként kezeljük a témát (gólyamesék, „a hasból vett ki a doktorbácsi”), a hollywoodi filmek is torz képet mutatnak a szülésről. És amikor oda jutunk, azt hisszük, hogy az orvos fogja „megszülni” a gyereket, vagy hogy nélküle elvesztünk. Eszünkbe nem jut, hogy lehet másképp is szülni, mint háton fekve: hiszen így látjuk a filmekben, a kórházban meg így kéri az orvos, aki azt mondja, hogy ez a jó a babának – ezzel meg nehéz vitatkoznia egy kismamának, aki csak egy véleményt ismer. Ezért tájékozottan, felkészülve kell választani. Én az orvosokat is arra bátorítom, hogy merjenek nyitni, mert a pácienseik ezerszer elégedettebbek lesznek.

Fotó: 123RF

– Milyen körülmények ideálisak egy háborítatlan szüléshez?

– Azt kell mondanom, hogy nem a szép tapéta és a frissen felújított vajúdók, a bútorzat az, ami a háborítatlan szüléshez szükséges, hanem a szemlélet, a nyitottság az alternatívákra.

A háborítatlanság a partneri viszonynál kezdődik,

hogy én mint kismama elfogadom azt, hogy az orvosom a szakember, és hatalmas tudása, tapasztalata van. Ugyanakkor az orvos is elfogadja, hogy a szülő nő nem egy beteg páciens, akit megmenteni kell; elfogadja, hogy egy kompetens, felnőtt nőről van szó, aki tökéletesen tudja, hogy mit tegyen szüléskor, és nem avatkozik be, csak akkor, ha látja, hogy szükséges.

Ideális továbbá, ha az anyának felajánljuk a különböző alternatívákat és hagyjuk, hogy ő döntsön. Külföldön ez már nem kérdés. A szülés előtt a nőknek egy hosszú listát kell kipipálgatniuk, hogy mi az, amit szeretnének és, mi az, amit mindenképp elkerülnének. Ilyen jellegű kérdések vannak: hagyományos vagy alternatív szobában szülne, háton fekve vagy szabadon választott pózban, kádban vagy szárazon vajúdna/szülne, epidurális érzéstelenítéssel vagy nélküle, apával/dúlával vagy egyedül, használna-e labdát, bordásfalat, kötelet, masszázsolajat, illóolajat, szeretne-e zenét hallgatni? Az azonnali anya-baba bőrkontaktus nem kérdés, és ez nem két percet jelent, hanem adott esetben több órát, és a köldökzsinór kései elvágása, illetve a gátvédelem magától értetődik. És ezek működnek.

A kismamák a meleg, félhomályos vajúdókat kedvelik, ahol nem figyelik meg, békén hagyják őket, ahol szabadon mozoghatnak, ehetnek-ihatnak, és nem dorgálják meg őket ezért, mint egy kislányt. Ideális lehet továbbá, ha van kád vagy zuhanyzó, szülőszék, labda, mogyorólabda, bordásfal, kötelek. Továbbá ha a kísérőt elfogadják, hagyják, hogy masszírozzon, borogasson, támogassa az anyát. Aztán nem szeparálják a babát, ha teljeskörű aranyórát biztosítanak (első két óra bőr-bőr kontaktusban), ha akkor vágják el a köldökzsínórt, amikor az már nem pulzál, ha gátvédelmet biztosítanak, ha a szülők kérésére nem mosdatják a babát. Ezen felül ide tartozik az is, hogy a szülők eldönthetik, mit tegyenek a méhlepénnyel.

Ne feledkezzünk meg itt a császármetszésről sem, hiszen vannak esetek, amikor valóban indokolt és ezzel két életet mentenek, de ilyen esetben sem mindegy, hogy ez hogyan zajlik; megvárják-e a vajúdást, vagy programcsászárt alkalmaznak; bemehet-e az apa, ha szeretne; alkalmazzák-e az aranyórát, a késői köldökellátást.

– Megvalósítható lenne mindez nálunk állami kórházban is?

–Ez nagyon összetett kérdés. Az emberséges hozzáállás, a támogatás nem pénz kérdése, de ezen csírájában kellene változtatni. Fontos, hogy országos szinten milyen az egészségügyi rendszer, milyenek a fizetések, figyelnek-e az alkalmazottak kiégésére, motiválják-e őket az anyagi juttatásokon kívül, kapnak-e megerősítést, bátorítást, szép szavakat a feletteseiktől. Továbbá,

ha soha nem látnak háborítatlan szüléseket, nem is tudják, hogy az milyen. Nem ezt látják. Úri huncutságnak, divatnak titulálhatják.

Mindezeket félretéve, tudunk olyan állami kórházakról, ahol lassan, de igen jelentős változásokat értek el a szülések terén, ami a humánusabb, háborítatlan, baba-mama barát irányt követi. Azt is tudjuk, hogy olyan orvosok próbálják ezeket bevezetni, akik szintén láttak már háborítatlan szüléseket, és látták, hogyan működik.

Ha látnák, hogy bizony ha a nő guggolva tol vagy négykézláb, és bizony semmi sem történik mondjuk a gátjával; ha látnák, hogy a szülés úgy is működik, hogy nem irányítják a kitolást, hanem rábízzák az anyára, hogy a saját tempójában tegye a dolgát, és ők pedig a távolból – szakmai tudásukkal felruházva – figyelnék, és csak akkor lépnének, amikor elakadás van, akkor nagyon csökkenne a beavatkozások száma. Ezt számos külföldi statisztika bizonyítja.

Fotó: Gábos Albin

– Szülésfelkészítőket is tart, amelyben a háborítatlan, természetes szülés előnyeit hangsúlyozza a babát váró pároknak. Általában milyen visszajelzések érkeznek a szülés után: sikerül, elérik a kismamák, a párok azt, amit akartak?

– Nem tagadom, hogy természetesszülés-párti vagyok. Azt gondolom, nem mindegy, hogy élettanilag hogyan szülünk, születünk a világra. Számost kutatás bizonyítja ennek az élettani folyamatnak az előnyét. Ha csak a kolonizációra gondolok, ami akkor történik, amikor a baba áthalad a hüvelycsatornán, ahol számos baktériummal találkozik, amelyek létfontosságúak az immunrendszer kialakulásában. Természetesen soha nem mondom azt, hogy ha babát és anyát kell menteni, akkor karba tett kézzel nézzük. Ilyen esetekben van nagy szükség a szakemberekre, a tudásukra, és ilyenkor be kell avatkozni. Kihangsúlyozom, hogy a kismamák keressék meg azokat a szakembereket, akikkel talál a szó, akikben ők megbíznak, és a szakember is elismeri, hogy a legtöbb esetben a nő tud szülni.

A visszajelzések nagyon szerteágazók. Számos helyről jelentkeznek a felkészítőimre, ezért az ország számos kórházából (még külföldön is) érkeznek visszajelzések. Vannak, akik pozitívan csalódnak, mások traumaként élik meg a szülésüket, mert nem olyan bánásmódban részesülnek, ami jár egy vajúdő nőnek. Azt gondolom, hogy minden nő megérdemel egy vagy több szép szülésélményt.

Nem mindegy, hogy utólag milyen emlékekkel maradtunk, nem mindegy, hogy a lányainknak hogyan mesélünk erről az evolúció szempontjából is fontos női eseményről:

azt mondjuk nekik, olyan borzalmas volt, hogy soha többet nem akartam gyereket szülni, vagy azt, hogy fájt, de életem egyik legmeghatározóbb napjaként éltem meg, mert támogattak, nem voltam egyedül, bíztak bennem.

– Mennyire valósítható meg, mennyire elterjedt nálunk az apás szülés? Miért lehet fontos az apa jelenléte szüléskor?

– Felkészítőimen is mindig hangsúlyozom: ez nem kötelező, belső meggyőződés kell hogy legyen, ne egy külső nyomás miatt döntsön így a pár. Viszont ha mindenképp apás szülésre készülnek, akkor ajánlom, hogy keressék meg azt a helyet, ahol ezt megengedik nekik, mert

fantasztikus, egyedi, életre szóló élmény lehet. Azt szoktam mondani, hogy ilyen esetekben már a szülőszobában megszületik a család. Együtt élik meg a baba világrajövetelének megismételhetetlen pillanatait.

Vannak szülészetek, ahol ez megvalósítható, de sajnos 2023 Romániájában még ott tartunk, hogy a legtöbb állami szülészet, és még nagyon drága magánklinika is kizárja az apa vagy egy kísérő jelenlétét. Ami teljesen érthetetlen, főleg annak a tudatában, hogy ha az anya biztonságot sugalló személyekkel veszi körül magát vajúdáskor, szüléskor, akkor a folyamat sokkal gördülékenyebb lehet.

Az apa, vagy egy anya által választott más kísérő nagyon sokat segíthet: testi-lelki szinten enyhítheti, csökkentheti az anya fájdalmát. Masszírozhatja, borogatást adhat, könnyen emészthető étellel, itallal kínálhatja, pozíciókat javasolhat, kikísérheti a mosdóba, verbálisan támogathatja, biztathatja a vajúdő nőt. Tudjuk, hogy vajúdáskor-szüléskor a nők módosult tudatállapotban vannak. Ilyenkor nagyon fogékonyak vagyunk a szuggesztiókra, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mit mondanak nekünk. Egy példával éve, hogy értsük: ha egy maratonfutónak a cél előtti kilométereken azt mondják, hogy ilyen lábakkal képtelen leszel bejutni, nézd meg, hogy lihegsz, esélytelen, miért is neveztél be – vagy azt, hogy fantasztikusan jól csinálod, képes vagy rá, a tested csodákra képes!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport