Magyar–román határ menti egészségügyi fejlesztések uniós forrásból

MTI 2018. július 13., 09:28

Az Interreg Románia–Magyarország 2014–2020 program keretében több mint 9,4 millió euró összértékű egészségügyi infrastrukturális fejlesztés valósulhat meg európai uniós forrásból négy-négy határ menti megyében – közölte a hajdú-bihari, illetve a bihari beruházásokat bemutató sajtótájékoztatón a két megyei önkormányzat elnöke csütörtökön Debrecenben.

Archív felvétel Fotó: Facebook/Pásztor Sándor

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke és Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke egyaránt azt várja a fejlesztésektől, hogy

a határ mindkét oldalán javul a lakosság egészségügyi ellátása.

A Hajdú-Bihar megyei önkormányzat támogatásával Berettyóújfalu önkormányzata is bekapcsolódhatott a román–magyar, határon átnyúló programba – jelezte a közgyűlés elnöke. Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere a helyi gróf Tisza István-kórházat érintő fejlesztések közül kiemelte, hogy új gyógyászati részleget – súlyfürdő, hidroterápia, masszázs, balneoterápia – alakítanak ki a strandfürdő uszodájának első emeletén. Oda helyezik át a kórház mozgás rehabilitációs járóbeteg-szakrendelését is. A beruházással a jelenlegi 18,5 ezer helyett 20-25 ezer beteg ellátását tudják majd megoldani. A berettyóújfalui beruházás több mint 882 ezer euróba kerül, amelynek 85 százalékát az Európai Unió, 10 százalékát a magyar állam, 5 százalékát az önkormányzat finanszírozza – tette hozzá.

Romániai oldalon a projekt vezetője a Bihar Megyei Tanács, további partnerek Nagyvárad, Margitta, Nagyszalonta, Élesd és Belényes önkormányzatai, valamint a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Kara

– jelezte Pásztor Sándor a sajtótájékoztatón. A Bihar Megyei Tanács elnöke elmondta azt is, hogy Bihar megyében 150 ezer magyar él a határ mentén, akiket különösen érintenek az egészségügyi fejlesztések, amelyek közül kiemelte a nagyváradi onkológiai központot érintő beruházást és korszerű műszerekkel történő ellátását, illetve a bihari hegyekben két menedékház egészségügyi felszerelését.

Utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy őszi időszakban minden második turista Kelet-Magyarországról érkezik a térségbe.

Az ő biztonságukat is szolgálja majd annak az infrafényes keresőrendszernek a telepítése, amellyel gyorsan megtalálhatják a hegyekben elkóborló turistákat.

Vitányi István (Fidesz), a berettyóújfalui térség országgyűlési képviselője elismerően szólt a hajdú-bihari önkormányzat és a Bihar megyei Tanács egyre bővülő, gazdasági eredményeket is felmutató kapcsolatáról. A bihari térség egyik kitörési pontjának nevezte a turizmust, azon belül is a gyógyturizmust, amelyhez jelentősen hozzájárulhatnak a most bejelentett egészségügyi fejlesztések - tette hozzá a képviselő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat