Magyar környezetben nyaralhatnak a szórványban élő gyerekek

Magyar környezetben nyaralhatnak a szórványban élő gyerekek

A máramarosszigeti Jávorfa Virága Hagyományőrző Egyesület húsz éve működik, kiemelten fontos számára a magyar kultúra ápolása, a tehetséggondozás

Fotó: Jávorfa Virága Hagyományőrző Egyesület/Facebook

A szórványban élő gyerekek megsegítésére szerveznek jótékonysági eseményt Máramarosszigeten pénteken, a cél a környéken élő magyar gyerekek táboroztatása magyar közösségekben, az anyanyelv megőrzése. A kezdeményezésről az esemény jótékonysági követe, Petneházy Attila színművész, volt országgyűlési képviselő, magyar–magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos beszélt a Krónikának.

Kiss Judit

2022. június 16., 19:232022. június 16., 19:23

Máramarosszigeten szerveznek jótékonysági eseményt pénteken a környéken élő magyar gyerekek megsegítésére. A helyi elöljárók, magyarországi vendégek, hagyományőrző csoportok, kézművesmesterek részvételével zajló rendezvény célja, hogy minél több gyermek eljusson magyarországi vagy székelyföldi helyszíneken megrendezett táborokba, ahol anyanyelvi környezetben tanulva-játszva nyaralhat.

A szervező máramarosszigeti Jávorfa Virága Egyesület közel húsz éve működik, kiemelten fontos számukra a nehéz sorsú magyar családok gyermekeinek tehetséggondozása, figyelnek azokra a fiatalokra, akiknek nem adatott meg, hogy magyar iskolába járjanak. Az egyesület jelképe a Máramarosban honos jávorfa, amely ilyentájt, nyárelőn akkor bont virágot, ha a számára nélkülözhetetlen tápanyagokban bővelkedő földben gyökerezik.

A szervezet idén a partiumi és máramarosi szórványtelepüléseken – többek közt Kistécsőn, Rónaszéken, Kapnikbányán, Felsővisón, Borsabányán, Aknasugatagon – élő, összesen több mint 300 gyermek nyári üdültetésének szervezését és támogatását vállalta.

A pénteki esemény jótékonysági követei magyarországi személyiségek: Petneházy Attila színművész, volt országgyűlési képviselő, magyar–magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos és Sáfár Mónika érdemes művész, Jászai Mari-díjas színművész.

Az eseményen jelen lesz többek közt Vasile Moldovan, Máramarossziget polgármestere, Nemes Csaba református lelkész, Zahoránszki István kormányfőtitkár-helyettes, az RMDSZ Történelmi Máramaros Területi Szervezete választmányának tagja, a Máramarosszigeti Hollósy Simon Egyesület elnöke, Pintér Zsolt, az RMDSZ Máramaros Megyei Szervezetének elnöke is. A jótékonysági nap műsorvezető-házigazdája Nagy Orbán, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának vezérigazgatója lesz.

Pótolni a magyar nyelvű oktatást

A máramarosi szórványra kevés „reflektorfény” vetül általában, magyar szempontból hatványozottan szórványvidéknek számít: a megyében a 2011-es népszámlálási adatok szerint a lakosságnak mintegy 7 százaléka vallotta magát magyarnak.

A magyar gyermekeket támogató esemény az anyanyelv megőrzését tűzte ki célul, a rendezvény jótékonysági követe Petneházy Attila, aki színművészként és magánemberként állt a kezdeményezés élére.

Ő Sáfár Mónikával közösen lép fel a hétvégi eseményen. Petneházy Attilát arról kérdeztük, mi indította arra, hogy a szórványban élő magyar gyermekek felkarolását, közösségi összefogását célzó kezdeményezés élére álljon.

„Közös felelősségünk és az egész magyar nemzet számára fontos a szórványközösségek sorsa. Nemzetünk jövője gyermekeink kezében van. Legnagyobb felelősségünk is ezen a téren mutatkozik, és az idei év a magyar közösségek számára kiemelt jelentőséggel bír a népszámlálás eredményeit tekintve. Hiszek abban, hogy a szórványvidéken is a kultúra és a közösségi élmények olyan eszközzé válhatnak, amelyek pótolhatják a magyar nyelvű oktatás hiányát” – fogalmazott.

Hozzátette, a cél az, hogy a szórványközösségek tagjai is elmondhassák szülőföldjükön, hogy jó magyarnak lenni.

„A Jávorfa Virága Hagyományőrző Egyesület elnöke, Bozsoga István úr és Kónya Mária asszony idén tavasszal fontos ügyben kérte együttműködésem. Örömmel vállaltam a megtisztelő felkérést, és igyekszem segíteni munkájukat. Jelen esetben is szeretném ráirányítani a figyelmet arra, milyen jelentős közösségépítő munkát végeznek az egyesület tagjai” – mondta Petneházy.

Galéria

Fotó: Jávorfa Virága Hagyományőrző Egyesület/Facebook

Hozzátette, az egyesület tevékenységének legnagyszerűbb bizonyítéka, hogy a pénteki rendezvényen partiumi és máramarosi civil szervezetek több száz tagja vesz részt, akik előadásaikkal színesítik a hagyományőrzés jegyében meghirdetett jótékonysági nap programkínálatát. „Óriási teljesítménynek tartom, hogy a máramarosi szórványközösség tagjai ekkora erőt és egységet tudnak felmutatni” – mondta a jótékonysági követ.

Missziós feladat

A partiumi és máramarosi szórványtelepüléseken élő magyar gyermekek nyári üdültetésének célja, hogy a gyerekek magyar környezetben találjanak közösségi élményt. Petneházy Attila elmondta, a nyári táborok abban lehetnek segítségére a szórványban élő gyermekeknek, hogy egy önfeledt hetet játszva-tanulva tölthessenek el anyanyelvi környezetben. „Úgy vélem, ez a kezdeményezés többről szól. Az anyanyelv érték” – jelentette ki.

Kifejtette, a máramarosi szórványban nagyon sok gyermeknek nem adatott meg, hogy tanulmányait anyanyelvén folytathassa, számukra az anyanyelvhasználat többnyire a családi környezetre és az egyházi alkalmakra korlátozódik,

ám az otthon és a templom küszöbét átlépve fontos, hogy a magyar gyermekek is hozzájussanak a tehetségterületüknek megfelelő anyanyelvi fejlesztéshez, önbizalmuk erősödjék, érezzék a közösséghez tartozás nagyszerűségét.

Galéria

Fotó: Jávorfa Virága Hagyományőrző Egyesület/Facebook

„A magyar kormány több programot is indított az elmúlt tíz évben, amelyek épp ezen a területen kívánnak támogatást nyújtani. A helyi egyházi és civil szervezetek, egy jó pedagógus segítő közreműködése azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy ezek a programok a legkisebb településeken is gyümölcsözőek legyenek” – fejtette ki Petneházy.

Arra is kitért, hogy Máramarosszigeten a civil összefogás eredményeként számos kezdeményezés van születőben, a Jávorfa Virága Hagyományőrző Egyesület többéves munkával, több mint ötven máramarosi és partiumi civil és egyházi szervezettel együttműködve létrehozott egy olyan hálót, amely ebben a missziós feladatban jelentős segítséget nyújthat.

Mint fogalmazott, fontosnak tartja az anyaországi és határon túli kulturális szervezetek együttműködését, a szórványtelepülések kulturális alapellátását.

„Ennek számos lehetősége adott, például a már működő tehetséggondozó foglalkozások, hagyományőrző programok, családi napok, gyermekeknek és felnőtteknek szóló tájolószínházi előadások. A pénteki rendezvény délelőtt kézműves bemutatóval és vásárral nyílik – mondhatnánk Dsida Jenő szavaival: „kacagósan születik a vásár”, majd a régió hagyományőrző csoportjainak bemutatkozásával folytatódik, és a jelen lévő egyházi elöljárók vezetésével közös imában kérünk áldást a máramarosi gyermekek életére” – mutatott rá Petneházy.

Arra is kitért, hogy a nap jótékonysági bállal zárul, és megtisztelő számára, hogy Sáfár Mónika érdemes művésszel a jótékonysági esemény követeiként egy operettműsorral is hozzájárulhatnak a máramarosi szórványban élő gyermekek nyári táborozásához. Hozzátette, az esemény jelmondatául Jeremiás próféta igéjét választották: „Építsetek házakat, és lakjatok bennük! Ültessetek kerteket, és egyétek azok gyümölcsét! Házasodjatok, szülessenek fiaitok és leányaitok!”

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 13., hétfő

A hónap második felében felbecsülhető lesz a májusi eső „értéke”

Meleg időre, de esőre is számítani lehet a következő két hétben országszerte – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) május 13. és 26. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

A hónap második felében felbecsülhető lesz a májusi eső „értéke”
2024. május 13., hétfő

Anyagilag is támogatja a német állam a német anyanyelvű közoktatást Romániában

A német állam anyagilag is támogatja a német anyanyelvű oktatásban részt vevő romániai tanügyi alkalmazottakat. A projektet az az alapítvány bonyolítja le, mely az erdélyi német gazdaságfejlesztési program „gazdája” is.

Anyagilag is támogatja a német állam a német anyanyelvű közoktatást Romániában
2024. május 13., hétfő

Kutyái elpusztítása miatt őrizetbe vettek egy szatmári férfit

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 50 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölte kutyáit, majd egy mezőn szabadult meg a tetemektől – közölte hétfőn a Szatmár megyei rendőr-főkapitányság.

Kutyái elpusztítása miatt őrizetbe vettek egy szatmári férfit
2024. május 13., hétfő

Életét vesztette egy 17 éves lány egy Temes megyei balesetben, a sofőrnek alig néhány napja volt jogosítványa

Életét vesztette egy, Temesvár és Berekszó között történt közúti balesetben egy 17 éves lány hétfőre virradó éjszaka, miután az autó, amelyben utazott, felborult.

Életét vesztette egy 17 éves lány egy Temes megyei balesetben, a sofőrnek alig néhány napja volt jogosítványa
2024. május 13., hétfő

„Elfoglalják” a NATO-csapatok az észak-erdélyi autópályát hétfőn, Aranyosgyéres és Maroskece között lezárják a sztrádát

Lezárják hétfőn néhány órára az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyére és Maroskece közötti szakaszát a térségben zajló NATO-hadgyakorlat miatt.

„Elfoglalják” a NATO-csapatok az észak-erdélyi autópályát hétfőn, Aranyosgyéres és Maroskece között lezárják a sztrádát
2024. május 13., hétfő

„Förtelmes, soviniszta teremtmény”: páros lábbal szállt bele az RMDSZ-be George Simion AUR-vezér

Durván nekirontott az RMDSZ-nek Geroge Simion, a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke Szatmár megyében.

„Förtelmes, soviniszta teremtmény”: páros lábbal szállt bele az RMDSZ-be George Simion AUR-vezér
2024. május 13., hétfő

Cifra népviseletben konfirmáltak a fiatalok Kalotaszeg településein

Kalotaszeg legtöbb magyarlakta településén vasárnap konfirmáltak a református fiatalok, akik a hagyományoknak megfelelően cifra népviseletbe öltöztek a jeles alkalomból.

Cifra népviseletben konfirmáltak a fiatalok Kalotaszeg településein
2024. május 12., vasárnap

Életét vesztette a Radnai-havasok egyik hegyi ösvényéről lezuhant nő

Holtan találtak rá a mentőcsapatok a Radnai-havasok egyik hegyi ösvényéről lezuhant nőre.

Életét vesztette a Radnai-havasok egyik hegyi ösvényéről lezuhant nő
2024. május 12., vasárnap

Megújult a Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnázium, kibővült a Körtvélyfái Általános Iskola

A felújított Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnáziumban és a kibővített Körtvélyfái Általános Iskolában kértek bizalmat a munka folytatásához az újabb mandátumra pályázó önkormányzati vezetők szombaton.

Megújult a Marosvásárhelyi Művészeti Főgimnázium, kibővült a Körtvélyfái Általános Iskola
2024. május 11., szombat

Vipera, medve, vaddisznó, pásztorkutya: hogyan előzhetjük meg a támadásokat túrázáskor?

Románia hegyvidéki területein bárhol találkozhatunk viperákkal – hívta fel a figyelmet a Krónika megkeresésére Kovács Zoltán Róbert. A Maros megyei hegyimentő-szolgálat vezetőjével a kígyótámadás elkerüléséről, a megmart személy kezeléséről beszéltünk.

Vipera, medve, vaddisznó, pásztorkutya: hogyan előzhetjük meg a támadásokat túrázáskor?