Levelezés helyett iskolajavításokra költenek Marosvásárhelyen – Zalaegerszegen „állt bosszút” a városháza

Szucher Ervin 2019. szeptember 05., 14:37 utolsó módosítás: 2019. szeptember 05., 16:58

Egyetlen lejt sem kapott a kért százezerből a szerdai rendkívüli tanácsülésen a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal logisztikai irodája, amely a lakossággal történő kapcsolattartásra, levelezésre igényelte az összeget.

Archív felvétel Fotó: Haáz Vince

A költségvetés-kiegészítésről szóló ülésen a Nemzeti Liberális Pártból kizárt, Dorin Florea polgármester csapatához tartozó három önkormányzati képviselő kivételével – akik tartózkodtak a szavazáskor – a tanácsosok arról döntöttek, hogy az iskoláknak csoportosítják át a százezer lejes tételt. Az RMDSZ-es Csiki Zsolt javaslatára

30-30 ezer lejt a Művészeti Líceum, az Unirea és a Bolyai fog kapni különböző javítási munkálatokra, míg a Tudor Vladimirescu Általános Iskola 10 ezer lejes támogatásban részesül.

Amint arról beszámoltunk, mind magyar, mind román politikai körökben nagy felháborodást keltett, hogy a polgármesteri hivatal igazgatója, Korpádi György és a logisztikai iroda vezetője, Ana Maria Onac – az áprilisban kiutalt összegen túl – augusztus végén további százezer lejt igényelt levelezésre. A tanácsosokat az dühítette fel a leginkább, hogy az utóbbi hetekben Dorin Florea és személyes tanácsadója, Claudiu Maior több, az önkormányzati testületet – és annak főként magyar tagjait – támadó levelet küldött ki a lakosságnak. A marosvásárhelyiek postaládáiba egymás után hulltak a valamennyi kudarcért az RMDSZ-t felelőssé tevő levelek.

„A tanácsosoktól ne kérjenek pénzt őket és munkájukat lejárató újabb levelek kiküldésére. És különben is, áprilisban, amikor az éves költségvetést elénk tették, nem tudták, hogy ez az esztendő is tizenkét hónapból áll, nem mindössze nyolcból?”

– indokolta a Krónikának az RMDSZ elutasító álláspontját Csiki.

Ana Maria Onac – aki a rendkívüli tanácsülésen majdnem sírva könyörgött a pénz megszavazásáért – kifejtette, hogy döntésükkel a tanácsosok ellehetetlenítették a logisztikai iroda munkáját. Mint mondta, a városházának nem lesz lehetősége levélben értesíteni az adóhátralékkal rendelkező személyeket, de talán még a telefonszámlákra sem jut a korábban elfogadott keretből.

A tanácsülésen Makkai Gergely alpolgármester is támogatta Csiki Zsolt módosító javaslatát, miután egy héttel korábban aláírta a pénzigénylési kérést.

Az RMDSZ vezetősége által még tavaly lemondásra felszólított tisztségviselő azzal magyarázta lépését, hogy amikor jóváhagyta a levelezésre szánt újabb százezer lejes tételt, lényegében munkaköri leírásának tett eleget.

Mint ismeretes, pártbéli felettesei többször kijelentették Makkairól, hogy „már nem az RMDSZ, hanem Dorin Florea alpolgármestere”.

Lefújta a zalaegerszegi kiszállást a városháza

Annak ellenére, hogy az önkormányzati testület korábban arról döntött: Marosvásárhely is képviselteti magát a magyarországi testvértelepülés, Zalaegerszeg hagyományos nemzetközi vadpörkölt- és vadászfesztiválján, a csütörtöki indulás előtt egy fél nappal derült ki, hogy a városháza nem járul hozzá a kiszálláshoz. Amikor a tanácsosok Sergiu Papuc alpolgármesterhez fordultak a kérdés tisztázása végett, ő Makkai Gergely kollégájához, mint a testvérvárosi kapcsolatok ápolásáért felelős alpolgármesterhez irányította az érdeklődőket. Csakhogy utóbbi is elhárította a felelősséget, mondván, hogy nem foglalkozik a külföldi kiszállásokkal.
Utólag derült ki, hogy a szervezőknek címzett levelében Dorin Florea már korábban lemondta a marosvásárhelyi küldöttség részvételét. Csiki Zsolt csalódottságának adott hangot, mondván, hogy nem így kell kezelni egy közel harmincéves testvérvárosi kapcsolatot. Ezzel együtt az RMDSZ képviseletében mégis ott lesz Bíró Csaba Szilveszter, aki Prágából hazafelé tartva áll meg Zalaegerszegen.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat