Kötelező parlagoltatás, zöldítés, faültetés: szigorodnak az APIA-támogatások feltételei

Kötelező parlagoltatás, zöldítés, faültetés: szigorodnak az APIA-támogatások feltételei

A gazdákat Erdély-szerte gyüléseken tájékoztatják az agrártámogatási rendszer változásairól

Fotó: Vincze Loránt EP-képviselő sajtóirodája

A környezetvédelmi kritériumok kerülnek hangsúlyosan előtérbe az idéntől elindult új, ötéves európai uniós költségvetési ciklus agrártámogatásaiban, ami elsősorban a termőföldek egy részének parlagoltatását, meghatározott vetésforgót, illetve ennek hiányában kötelező faültetést ír elő. A meghosszabbított határidő szerint a május 31-ig kérvényezhető APIA-támogatások igénylésébe besegítenek a helyi önkormányzatok, a gazdaszervezetek és a falugazdászok egyaránt. Életbevágó napirenden lenni az új szabályokkal, a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint ugyanis a támogatások nélkül a gazdák fele lemorzsolódna.

Makkay József

2023. május 10., 10:032023. május 10., 10:03

2023. május 10., 10:142023. május 10., 10:14

Az eredetileg kiírt május 15-e helyett május 31-ig meghosszabbította az Országos Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) a március elsején elkezdődött támogatásigénylési időszakot. A plusz két hét annak tudható be, hogy a két és fél hónapja igényelhető területalapú támogatások mellett megkésett az állattartók kérelmének leadási menetrendje. Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetője a Krónikának elmondta, hogy a mezőgazdasági minisztériumban az elmúlt hetekben is éles viták dúltak az állattenyésztési támogatások körül, emiatt az APIA nem fogadta be a kéréseket.

A szakminisztériumban csak az elmúlt hét elején sikerült rendezni a vitás kérdéseket, a döntés után pedig ehhez kellett igazítani az APIA informatikai rendszerét.

„Az eredeti határidő lejártáig, május 15-éig lehetetlen lenne minden kérelmet elfogadni, hiszen a nagy állattartó megyékben – Suceava, Szeben, Maros, Fehér és Hargita – több tízezer gazda vár sorára. Csupán Hargita megyében tízezer állattartó gazda kérését kell még befogadjuk, amit egy hét alatt lehetetlen megoldani” – nyilatkozta portálunknak a Hargita megyei intézményvezető.

Szaktanácsadás nélkül nem boldogulnak a gazdák

Nem csak a viták kereszttüzébe került állattenyésztési támogatás miatt működik nehézkesen az APIA rendszere. Az ötéves, új uniós ciklusban az idei az első esztendő, amikor mélyebb átalakulásokon esik át az Európai Unió agrárgazdasága. A korábban hétéves uniós ciklus „új kiadása” elsősorban a 2020-ban kirobbant koronavírus-járvány miatt csökkent le öt esztendőre, és a korábbi hétéves ciklus kilenc esztendőre nőtt.

Amint már többször írtunk róla, gyökeresen átalakul az idén nyártól meghirdetésre kerülő mezőgazdasági pályázatok rendszere is. Ha nem is ilyen mértékben, de változtak a területalapú támogatások odaítélésének feltételei, miközben a hektáronkénti 97 eurós alaptámogatás összege változatlan maradt. Sajnos ez jelenleg az egyik legalacsonyabb összeg az európai uniós tagországok között. Minden további támogatás erre az alapösszegre épül, ezt kerekítik felfele.

Haschi András a rendszer egyik problémáját abban látja, hogy

a támogatások igénylését szolgáló számítógépes szoftver nagyon összetett és bonyolult számítógépes program.

A központi APIA ugyan azt hirdeti, hogy valamennyi támogatást online-rendszerben lehet igényelni, a székelyföldi szakember szerint azonban ez azt jelenti, hogy a gazdák kérését hozzáértő szakembernek kell betáplálnia a számítógépbe és feltöltenie a kifizetési ügynökség rendszerébe, mert a legtöbb gazda nehezen vagy egyáltalán nem tud ezzel megbirkózni.

„Hargita megyében szerencsés helyzetben vagyunk, mert az évek során a helyi önkormányzatok, a gazdaszervezetek és falugazdászok bevonásával olyan tanácsadási hálózatot sikerült kidolgozni, amelyik minden gazdán segít. Jelenleg az ország több megyéjében próbálják a modellt megvalósítani.

Idézet
Segítség nélkül a gazda nem boldogul a támogatások igénylésének labirintusában”

– összegzi tapasztalatait az APIA Hargita megyei igazgatója.

Galéria

Idéntől átalakult az állattartóknak járó támogatások rendszere is

Fotó: Makkay József

Szigorodó környezetvédelmi előírások

Az APIA számítógépes rendszerének előnye, hogy őrzi a korábban támogatást igénylő gazdák adatait, így nem kell minden alkalommal bevezetni a megművelt területnagyságot, az igénylő személyi számát, stb. A különböző területalapú támogatások és az ehhez szükséges feltételek azonban változtak. Haschi András szerint a teljes támogatási rendszer a szigorú környezetvédelmi feltételek irányába mozdult el. Az új rendszernek két fontos kitétele van: parlagoltatni kell a területek bizonyos százalékát, másrészt meg van határozva, hogy milyen növények kerülhetnek a vetésforgóba.

Idézet
A gazda választhat: a mezőgazdasági területnagyság függvényében bizonyos számú fát ültet – például nyolc hektár területre ,,jár” 16 fa –, vagy a zöldítési programban nitrogéntermelő növényekkel vesz részt:

egyik parcelláját beveti pillangós növénnyel” – magyarázza a legfontosabb változást az igazgató. Szerencsére az idei esztendő átmenetet jelent, tehát csak jövő évtől válik kötelezővé az új rendszer, de már az őszi vetést úgy kell tervezni, hogy a gazda megfeleljen az APIA szigorodó támogatási feltételeinek. A szakember véleménye szerint kissé túlzásba vitték a környezetvédelmi elvárásokat – ami a következő évtől sok gazda számára okoz majd fejtörést –, de hozzá kell szokni az új követelményekhez, mert e nélkül nem kap agrártámogatást a mezőgazdasági termelő.

Az új támogatási rendszerről tájékoztatást folytat a mezőgazdasági minisztérium, az APIA, a különböző gazdaszervezetek és a magyar kormány által támogatott falugazdász-hálózat. Erdély-szerte számos gyűlésen magyarázzák el szakemberek, hogy miből áll az új típusú APIA-támogatás, amely területnagyság függvényében három kategóriára osztja a gazdákat: 10 ha alatti, 10-50 ha közötti és 50 ha fölötti termelőkre. A kisgazdáknak több támogatás jár: az új szabály szerint külön támogatást élveznek a tíz hektár alatti – szántóföldi növénytermesztést és állattartást folytató – vegyes gazdaságok, ugyanakkor bizonyos létszámú állatállomány fölött jelentősen nő az állattartóknak járó dotáció.

Támogatás nélkül a gazdák fele lemorzsolódna

„Az APIA által a gazdák bankszámlájára átutalt támogatások nélkül a termelők legkevesebb fele abbahagyná a gazdálkodást. Az európai uniós, valamint a román állami támogatás olyan plusz jövedelemkiegészítést jelent, amivel a gazda saját háztartását és portáját fejleszti. Amióta ez működik Romániában, 16 év alatt Hargita megyébe 1 milliárd euró került a gazdákhoz. A pénz helyben maradt és vidékfejlesztési támogatásként hasznosult” – hívja fel a figyelmet az uniós pénzek hozadékára az APIA megyei igazgatója. Elsősorban ezzel magyarázza, hogy

az elmúlt 16 évben Hargita megyei szinten – akárcsak Erdély több más megyéjében – sem csökkent lényegesen a gazdák száma, csupán korcsoportok szerint alakult át az összetételük.

Miközben tíz évvel ezelőtt Hargita megyében 1500-1500 40 év alatti és 80 év fölötti gazdát tartottak nyilván az APIA-lajstromban – ahol a támogatást igénylő termelők többsége (mintegy 23 ezer gazda) 40 és 80 év közötti volt –, addig idénre már 2500 fiatal gazdát jegyeznek, mialatt csökkent a nagyon idős gazdák száma. Az igazgató szerint lassú, de folyamatos generációváltáson esik át Székelyföld mezőgazdasága, ami biztató jelenség a jövőre nézve.

korábban írtuk

Három megye magyar gazdáit készítik fel a pályázatokra a partiumi falugazdászok
Három megye magyar gazdáit készítik fel a pályázatokra a partiumi falugazdászok

Az idei területalapú támogatások lehívására és a mezőgazdasági pályázatokra való felkészülés jegyében sikeres kampányt tudhat maga mögött a Bihar, Szatmár és Szilágy megyét átfogó Partiumi Falugazdász Hálózat.

korábban írtuk

Gyökeresen átalakul a mezőgazdasági támogatások rendszere, nagyobb a falugazdászok felelőssége
Gyökeresen átalakul a mezőgazdasági támogatások rendszere, nagyobb a falugazdászok felelőssége

Jövő év elejétől alapjaiban átalakul a mezőgazdasági támogatások rendszere, ami számos esetben kihívások elé állítja az erdélyi gazdákat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 13., szombat

Nem csak az egészségre káros: égő cigaretta okozta a tűzvészt Szatmárnémetiben

Égő cigaretta okozta a szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központnál csütörtökön keletkezett tüzet – tájékoztatott szombaton a Szamos katasztrófavédelmi felügyelőség.

Nem csak az egészségre káros: égő cigaretta okozta a tűzvészt Szatmárnémetiben
2024. július 13., szombat

Baltával támadt csendőrre, lelőtte a rendőr a garázdát, aki életét vesztette

Két lövést adott le az irányába és megsebesített szombaton Négyfaluban (Săcele) egy rendőr egy 36 éves férfit, aki baltával fenyegetett meg egy csendőrt. A lelőtt támadó később a kórházban életét vesztette.

Baltával támadt csendőrre, lelőtte a rendőr a garázdát, aki életét vesztette
2024. július 13., szombat

Kisiklott a Bécsből érkező Dacia nemzetközi gyorsvonat Brassó megyében

Kisiklott a Bécs-Budapest-Bukarest útvonalon közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat harmadik vagonjának egyik kereke Kőhalom (Rupea) térségében, személyi sérülés nem történt – közölte szombaton a román állami vasúttársaság (CFR).

Kisiklott a Bécsből érkező Dacia nemzetközi gyorsvonat Brassó megyében
2024. július 13., szombat

Külföldi is volt az Arad megyében bankautomatát robbantó profi bűnözők között

Az Arad megyei nyomozó hatóságok elfogták a július 5-ei világosi (Şiria) bankautomata-rablás három gyanúsítottját, amikor a határon keresztül megpróbálták elhagyni Romániát. A három férfi egyike albán állampolgár.

Külföldi is volt az Arad megyében bankautomatát robbantó profi bűnözők között
2024. július 13., szombat

Kiterjesztette, meghosszabbította a vörös hőségriadót a meteorológiai szolgálat

Életbe lépett szombaton az ország megyéinek többségére érvényes harmadfokú, vörös hőségriasztás; a rekkenő hőség még hosszú napokig kitart. A meteorológiai szolgálat szombaton újabb riasztást adott ki.

Kiterjesztette, meghosszabbította a vörös hőségriadót a meteorológiai szolgálat
2024. július 13., szombat

Egyre súlyosabb a baj Erdélyben: ott sincs elég ivóvíz, ahová most vezették be a korábbi katasztrófa orvoslásaként

Naponta több figyelmeztetést, felszólítást, csapelzárásról szóló tájékoztatást közöl a Szamos Vízügyi Vállalat. Ugyanis a kánikula, illetve az ivóvíz „nem rendeltetésszerű használata” miatt immár többtucatnyi településen korlátozásokat kellett bevezetni.

Egyre súlyosabb a baj Erdélyben: ott sincs elég ivóvíz, ahová most vezették be a korábbi katasztrófa orvoslásaként
2024. július 12., péntek

Magyar szakember irányítja ideiglenesen a Szilágy megyei tanfelügyelőséget

Faluvégi Ervin Zoltán eddigi főtanfelügyelő-helyettes személyében ideiglenes jelleggel magyar vezető áll Szilágy megye tanfelügyelőségének élén – számolt be pénteken a tanfelügyelőség tájékoztatása alapján a Monitorul de Sălaj megyei lap.

Magyar szakember irányítja ideiglenesen a Szilágy megyei tanfelügyelőséget
2024. július 12., péntek

Nem rosszabbak a kolozsvári magyar érettségizők román jegyei a tavalyi eredményekhez képest

A dolgozatok megjelölésének elmaradása ellenére átlagosan mintegy két-három tizeddel nőttek a kolozsvári magyar diákok jegyei román nyelv és irodalomból a tavalyiakhoz képest – nyilatkozták a Krónikának kincses városi magyar tanintézetek vezetői.

Nem rosszabbak a kolozsvári magyar érettségizők román jegyei a tavalyi eredményekhez képest
2024. július 12., péntek

Az ország több mint felében korlátozzák a teherautó-forgalmat, erdélyi megyék is érintettek

A rendkívüli hőség miatt Románia 28, vörös hőségriadó alatt álló megyéjében korlátozzák nappal a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek forgalmát az autópályákon, gyorsforgalmi utakon és országutakon.

Az ország több mint felében korlátozzák a teherautó-forgalmat, erdélyi megyék is érintettek
2024. július 12., péntek

Már 18 órája küzdenek a lángokkal a szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központnál

Hat tűzoltó egység dolgozik továbbra is a szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központnál csütörtökön keletkezett tűz eloltásán – jelentette pénteken a Szamos katasztrófavédelmi felügyelőség.

Már 18 órája küzdenek a lángokkal a szatmárnémeti kartonhulladék-tároló központnál