Jóváhagyta az RMDSZ, hogy Soós Zoltán függetlenként pályázza meg a polgármesteri tisztséget

Krónika 2020. február 13., 17:21 utolsó módosítás: 2020. február 13., 17:27

Soós Zoltán független jelöltként indul Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért az idei helyhatósági választáson – döntötte el az RMDSZ Maros megyei szervezetének Területi Állandó Tanácsa (TÁT).

Soós Zoltán Fotó: Haáz Vince

A határozatról Péter Ferenc, a megyei szervezet elnöke számolt be csütörtökön közösségi oldalán. A megyei önkormányzat elnöki tisztségét is betöltő politikus közölte azt is, hogy a döntést jóváhagyta az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT), ennek nyomán a formai feltételek adottak Soós Zoltán független induláshoz, amit az RMDSZ is támogat.

Péter Ferenc közölte, a szövetség azért döntött így, mert az a célja, hogy Soós nyerjen, ehhez pedig minél szélesebb körű támogatásra van szükség a politikai erők, a civil szervezetek és nem utolsó sorban a szavazók részéről.

„A korábbi nyilatkozatoknak megfelelően, az RMDSZ saját menetrendje szerint haladt ebben a kérdésben is: az illetékes testületek megvitatták és jó döntést hoztak. Tesszük a dolgunkat, kiszámíthatóan és felelősen, ahogy szoktuk” – fogalmazott bejegyzésében a megyei RMDSZ-elnök.

Az RMDSZ tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 2016 után ismét Soós Zoltánt indítja a választási versenyben, ám ezúttal nem szervez előválasztást a jelölt kiválasztására. A belső megmérettetés elmulasztása miatt mind a szövetség egyes képviselői, mind pedig az EMNP és az MPP képviselői élesen bírálták az RMDSZ Maros megyei szervezetét. Soós Zoltán esetleges függetlenként történő megméretkezését maga az érintett vetette fel január közepén. A Maros megyei Múzeum igazgatójának marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján a választásokra független polgármesterjelöltként készülő Hermann Mark Christian bejelentette visszalépését, azzal indokolva döntését, hogy a közvélemény-kutatások Soós sikerét jelzik előre, Soós pedig jelezte, hogy képviseli programja első tíz pontját. Hermann Mark Christian közölte: az volt a feltétele, hogy a múzeumigazgató független jelöltként induljon a júniusi megmérettetésen. Ezt követően Hegedüs Csilla, az RMDSZ országos ügyvezető alelnöke a Krónikának úgy nyilatkozott: annak érdekében, hogy befejeződjön Dorin Florea húszéves marosvásárhelyi uralma, a szövetség felső vezetősége beleegyezését adja, hogy jelöltje, Soós Zoltán függetlenként induljon a polgármesteri székért. A hivatalos döntés ugyanakkor most született meg.

Soós Zoltán 2016-ban az RMDSZ jelöltjeként vett részt a marosvásárhelyi polgármester-választáson, és mintegy 6 százalékkal kapott kevesebb szavazatot, mint a tisztséget függetlenként megnyerő Dorin Florea. Akkor Soós előválasztáson nyerte el a magyar jelölti tisztséget, amelyen az RMDSZ-szel szemben álló magyar pártok, illetve civil szervezetek jelöltjei is megméretkeztek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat