Hiába ingyenes, ha nincs: nemtörődöm módon fizet az állam, hiányoznak a nélkülözhetetlen gyógyszerek

Hiába ingyenes, ha nincs: nemtörődöm módon fizet az állam, hiányoznak a nélkülözhetetlen gyógyszerek

Hiába keresik. Sok drága, súlyos betegségek gyógyítása esetén nélkülözhetetlen orvosság hiányzik a patikákból

Fotó: Jakab Mónika

A szokásosnál is súlyosabb, bő évtizede nem látott gyógyszerválságot emlegetnek az ágazat romániai képviselői, akik szerint az állam rengeteget késik az ártámogatott orvosságok kifizetésével, ezért a nagy adósságokat felhalmozó patikáknak már nem szállítanak a forgalmazók, a súlyos, krónikus, ritka betegségekben szenvedő páciensek pedig nem jutnak hozzá a teljes áron nagyon drága, bizonyos esetekben életmentő gyógyszereikhez. A kormány gyorssegélye messze nem elég az eleve utólagos toldozásokra-foldozásokra építő rendszer kikezelésére, ez pedig csak az életet veszélyeztető feketepiacnak kedvez. Eközben a romániai betegeket az is sújtja, hogy az új gyógyszerekhez csak többéves késéssel juthatnak hozzá nyugati sorstársaikhoz képest.

Páva Adorján

2023. november 09., 10:052023. november 09., 10:05

Súlyos betegek életét veszélyezteti az ártámogatott gyógyszerek állami kifizetésének késlekedése, amely kötelezettségszegési eljárást is eredményezhet Románia számára – jelentette ki a nemzetközi gyógyszerszergyártók romániai szövetségének (ARPIM) elnöke. Dan Zaharescu a Medika Tv egyik adásában kongatta meg ismét a vészharangot, jelezve: a kormány által nemrég odadobott „mentőöv” messze nem elég a rendszer egyensúlyba helyezésére.

Romániában rendre visszatérő probléma az államilag támogatott gyógyszerek árának rendezése, amely akadozása a súlyos, krónikus vagy ritka betegségek kezelésére felírt orvosságok hiányát eredményezi. Főleg az év második felében, amikor kiürülnek a „zsebek”: lenullázódik a kórházak szűkös költségvetése, az egészségbiztosítási pénztár (CNAS) is egyre nehézkesebben utalja a patikáknak a vény alapján ingyen vagy jelentős árcsökkenéssel eladott gyógyszerek után járó pénzt.

Az akadozó rendszer rengeteg személyes fájdalmat, helyenként tragédiákat is okoz, hiszen a súlyos betegek élete múlhat a kezelés folyamatos biztosításán.

Egészségügyi szakemberek idén is ráirányították a figyelmet a helyzet rohamos romlására. A nemzetközi gyógyszerszergyártók romániai szövetségének elnöke már október elején jelezte, olyan súlyos problémákkal szembesülhet az ellátási rendszer, amelyekre bő egy évtizede, a 2008–2010-es válság óta nem volt példa. Ugyanis a kórházak már hónapok óta nem tudtak orvosságokat beszerezni, mert elfogyott a pénzük.

Másrészt nagyon nagy késlekedéseket halmozott fel az állam az ártámogatott gyógyszerek kifizetése terén is, a patikák sok esetben már több mint 120 napot vártak a beígért támogatás utalására. Emiatt sok létfontosságú gyógyszer a raktárakban maradt: a kórházak finanszírozás hiányában liciteket sem tudtak kiírni újak beszerzésére, míg a gyógyszertárak sem tudtak rendelni a gyártókkal-forgalmazókkal szemben felhalmozott adósságok miatt. Dan Zaharescu szerint a finanszírozás hiánya által okozott „rendszerlefagyást” csakis egy jelentős állami költségvetés-kiegészítés oldhatná fel.

Amely nem sokkal később meg is történt, ám a vártnál szerényebb gyorssegély formájában: Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentése szerint 500 millió lejt szántak a kormány tartalékalapjából a gyógyszerkifizetésekre, illetve az állami egészségügyi programok működtetésére, és 200 millió lejt a kórházak büdzséjének kiegészítésére. Csakhogy mindez édeskevés. Dan Zaharescu most úgy fogalmazott: szakértők szerint mintegy 1,2-1,4 milliárd lejre lenne szükség ahhoz, hogy az októberig felhalmozott idei adósságokat rendezzék, a hátralévő két hónap még így sem lenne lefedve.

„Általában Romániában úgy készül a költségvetés, hogy eleve belekalkulálnak legalább két későbbi kiegészítést. Így a gyógyszerekre, egészségügyi szolgáltatásokra biztosított keret is kimerül az utolsó negyedév kezdete előtt, amelyet utólagos kiegészítésekkel pótolnak.

Idézet
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár eleve 1,4 milliárd lejes adóssággal kezdte a 2023-as évet, amelyhez hozzáadódik a fentebb vázolt hiány. Ráadásul az állami egészségügyi programokra, illetve a gyógyszerár-kompenzációra szánt idei büdzsé jóval kisebb volt a tavalyinál. Ez okozza a most tapasztalt problémákat”

– ismertette a Medika Tv hétfői adásában a gyógyszeripari szakember. Aki a kormány által biztosított 500 millió lejes gyorssegélyt úgy jellemezte: csepp egy pohár vízben. Elmondása szerint a patikák most kapták meg a még csak a júniusi eladások után járó összegeket, a kórházak pedig továbbra sem tudnak liciteket kiírni gyógyszerek és fogyóeszközök beszerzésére.

Zaharescu megismételte: átfogó költségvetés-kiegészítés nélkül nehéz elképzelni, hogyan másznak ki a slamasztikából. Emlékeztetett: korábban is volt már példa rá, hogy a kifizetések késése okozta kiesést a gyógyszergyártók állták, ám szerinte ez többé nem fog megismétlődni, ugyanis uniós előírások kötelezik a tagállamokat arra, hogy legtöbb 60 napon belül rendezzék a számlákat. Ha pedig ezt nem teszik meg, akkor nagy a kockázata, hogy kötelezettségszegési eljárás indul ellenük.

Galéria

Fotó: Pál Árpád

Szintén a probléma súlyosságáról beszélt a tévéműsorban a hagyományos gyógyszertárak egyesületének (AFTAP) elnöke. Beatrice Speteanu gyógyszerész szerint

„emberek halnak meg”, mert a rákos vagy súlyos, ritka betegségekben szenvedő páciensek nem jutnak hozzá nagyon drága gyógyszereikhez, hiszen teljes áron nem tudják megvásárolni őket. Ráadásul a jelenség a feketepiac felvirágzását is előidézi, egyesek az életüket kockáztatják az interneten vásárolt, kétes eredetű orvosságok beszedésével.

A szakember felhívta a figyelmet a különböző spekulációk okozta veszélyekre. Olyan betegekről is tud, akik eladják saját, korábban beszerzett orvosságukat, amivel egyrészt a vásárló egészségét veszélyeztetik, másrészt a magukét is, hiszen pénzért lemondanak a kezelésről. Ugyanakkor példaként említette egy Indiából „orvosságot” beszerző páciense esetét: az interneten olcsón vett szer szokatlan csomagolásban, betegtájékoztató nélkül érkezett. A beteg megkérdezte a gyógyszerésztől, vajon beveheti-e, Beatrice Speteanu pedig a lelkére kötötte, dobja el az ismeretlen eredetű „szerzeményt”.

Jelezte: a gyógyszer nélkül maradt rákos betegek nem tudnak utcára vonulni jogaik védelme érdekében, hiszen sokan alig hogy elvánszorognak a patikáig. Közlése szerint a gyógyszertárak július óta adósak a forgalmazókkal szemben, amelyek sok esetben egyszerűen megtagadják a szállítást, ezért egyes patikák már bankkölcsönt is felvettek, csak hogy tovább működhessenek.

Egyébként mindent elmond a kifizetéseket intéző Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál uralkodó állapotokról, hogy múlt héten maguk az intézmény alkalmazottai is tiltakozásba kezdtek: felfüggesztette ügyfélszolgálati tevékenységét a CNAS, annak bukaresti és megyei kirendeltségei. Az alkalmazottak elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a hatóságok nem találnak megoldást „tisztességes bérezésükre”.

korábban írtuk

Hanyagolta a kormány a „kevesek” problémáit, így megbénítják az ügyfélszolgálatot az egészségbiztosítási pénztár alkalmazottjai
Hanyagolta a kormány a „kevesek” problémáit, így megbénítják az ügyfélszolgálatot az egészségbiztosítási pénztár alkalmazottjai

November 2-ától, csütörtöktől határozatlan ideig felfüggeszti ügyfélszolgálati tevékenységet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, valamint annak bukaresti és megyei kirendeltségei.

Mindezek ellenére Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a romániai egészségügyi rendszer „7-es és 8-as közötti osztályzatot” érdemel, a finanszírozási gondokon túl „kielégítő szolgáltatásokat” nyújt a pácienseknek.

korábban írtuk

Kielégítő szolgáltatásokat nyújt a román egészségügyi rendszer Rafila szerint, aki 7–8-as osztályzatot adna
Kielégítő szolgáltatásokat nyújt a román egészségügyi rendszer Rafila szerint, aki 7–8-as osztályzatot adna

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a romániai egészségügyi rendszer 7-es és 8-as közötti osztályzatot érdemel, a finanszírozási gondok ellenére azonban „kielégítő szolgáltatásokat” nyújt a pácienseknek.

Évekkel később jut el egy új gyógyszer Romániába, mint a Nyugatra

Miért vár egy romániai egy németországinál két évvel többet arra, hogy hozzájusson egy új gyógyszerhez? – tette fel nemrég a kérdést a Politico portál brüsszeli kiadása, azt vizsgálva, mi okozza a piaci eltéréseket Európában. Emlékeztetnek: az EU-s egészségügyi biztos vezetésével nemrég reformcsomagot dolgoztak ki egy egységes uniós gyógyszerpiac kialakítása érdekében. „Elfogadhatatlan, hogy a nyugati és a nagyobb tagállamokba jut az újonnan engedélyezett gyógyszerek 90%-a, míg a keleti és kisebb tagállamok csak 10%-ot kapnak” – idézte Sztella Kirikiadészt a Politico elemzéséről beszámoló Hvg.hu portál.

Rák esetében a kétéves várakozás élet-halál kérdése lehet, de mégiscsak elmondható, hogy az Európai Unió újabb tagállamaiba ennyi késéssel jut el sok fontos gyógyszer. Nincs ugyanis egységes szabályozás: minden ország maga dönthet ebben a kérdésben. Azonban az egységesítést célul kitűző reformcsomag megvalósításának egyik legnyilvánvalóbb akadálya az, hogy az életszínvonal-különbségek óriásiak az EU-n belül. Az új gyógyszerek pedig gyakran igen drágák.

Svédországban kimutatták, hogy egy rákpáciens gyógyszerre átlagosan 92-108 eurót fordít Ausztriában, Németországban vagy Svédországban. Ugyanez a mutató Csehországban, Lengyelországban és Lettországban átlagosan 13-16 euró. Így le is vonták a tanulságot: a szegényebb tagállamokban, elsősorban Európa keleti felében a rákos betegek jelentős része nem jut hozzá az új és hatékony gyógyszerekhez. Hol vezetik be az új gyógyszert a nagy gyártó cégek? „Ott, ahol a legnagyobb profitot remélik, vagyis a gazdag tagállamokban” – mondta Sabine Vogler, az osztrák egészségügyi intézet gyógyszergazdasági osztályának vezetője. Az az uniós tagállam, amely a legkisebb referenciaárat ígéri, az kerül sorra utoljára. Mit javasol a reform? Egységes ármegállapítást, ahol csak egy dosszié van, és nem 27. A gyógyszergyárak Brüsszellel tárgyalnak és nem a tagállamokkal. A határidő 2025 – idézte a Politicót a Hvg.hu.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos

Meghalt pénteken egy 75 éves férfi, aki Temesváron kijelölt helyen, ám pirosan világító lámpánál akart átkelni az úttesten, és elütötte egy autó.

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos
2024. május 10., péntek

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe

Tíz jelölt pályázik a polgármesteri székre Temesváron, a Temes megyei tanács elnöki tisztségéért pedig heten szálltak versenybe – derül ki a helyi és a megyei választási iroda által közzétett adatokból.

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe
2024. május 10., péntek

A Hamász felállt a tárgyalóasztaltól a Rafah elleni támadás miatt

A Hamász palesztin iszlamista szervezet felfüggesztette a kairói tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokat Izraellel amiatt, hogy utóbbi elindította szárazföldi támadását a Gázai övezet déli határán található Rafah város ellen.

A Hamász felállt a tárgyalóasztaltól a Rafah elleni támadás miatt
2024. május 09., csütörtök

Kelemen Hunor: ha valaki békét akar, az nem jelenti, hogy oroszbarát vagy Putyin-párti

Az RMDSZ felelősséget vállal az erdélyi magyar közösségért, építeni akarja a szülőföldet, és hallatni az erdélyi magyarok hangját Brüsszelben – hangoztatta Kelemen Hunor csütörtökön Székelyudvarhelyen, a szövetség székelyföldi kampányrendezvényén.

Kelemen Hunor: ha valaki békét akar, az nem jelenti, hogy oroszbarát vagy Putyin-párti
2024. május 09., csütörtök

Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével

Akadnak, akik szépnek mondható összegeket keresnek azzal, hogy pillepalackokat, üvegeket és fémdobozokat gyűjtenek össze és adnak le a betétdíjas visszaváltási rendszer keretében.

Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével
2024. május 09., csütörtök

Hatszor tört be két fiatalember egy szűk hónap alatt külföldön tartózkodók otthonaiba

Őrizetbe vett a Bihar megyei rendőr-főkapitányság egy 18 és egy 16 éves fiatalembert, akik ellen többszörös lopás miatt nyomoznak – olvasható a rendőrség közleményében.

Hatszor tört be két fiatalember egy szűk hónap alatt külföldön tartózkodók otthonaiba
2024. május 09., csütörtök

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt

Belső vizsgálatot indított a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság annak megállapítására, szakszerűen járt-e el két munkatársuk egy garázda előállítása során.

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt
2024. május 09., csütörtök

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma

Mintegy 11 ezerre tehető azoknak az ukrán állampolgároknak a száma, akik az országukban dúló háború miatt illegálisan lépték át Románia északi határát – vont mérleget csütörtökön Florin Coman, a máramarosszigeti területi határrendészet vezetője.

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma
2024. május 09., csütörtök

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 folyó vízgyűjtő medencéjére.

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra
2024. május 09., csütörtök

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól

Heves esőzések és a légköri instabilitás miatt több erdélyi megyére is sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Arról is tájékoztattak egyúttal, hogy folytatódik az időjárás lehűlése.

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól