Hamarosan kiépül a titkos védettház-hálózat – pszichológiai és jogi tanácsadást is kaphatnak a családon belüli erőszak áldozatai

Bíró Blanka 2019. június 16., 09:15

A védett házak hálózatának kiépítése hatalmas lépés annak érdekében, hogy a bántalmazottak nehéz időszakban megfelelő segítséget kapjanak, illetve önállósuljanak – mondta a Krónikának Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, aki szerint ugyanakkor szükség van arra is, hogy a program mintájára a helyi önkormányzatok, a települések is létrehozzanak hasonló lakásokat a családon belüli erőszak áldozatai számára.

Védelemre szorulnak. A bántalmazottak túlnyomó többsége csak akkor kér segítséget, amikor már nagyon nagy a baj Fotó: Veres Nándor

Közvitára bocsátotta a munkaügyi minisztérium a családon belüli erőszakot elszenvedők megsegítésére kidolgozott országos programot és a védettház-hálózat működési módszertanát tartalmazó határozattervezetet. Javaslatokat, észrevételeket június 16-ig várnak a minisztérium hivatalos honlapján.

A tervezet szerint nemcsak ideiglenes lakást biztosítanak az áldozatoknak, hanem támogatói csoportokat, szakmai, jogi tanácsadást, hogy visszailleszkedhessenek a társadalomba, önálló életet kezdhessenek.

Védett házban első lépésben egy évig lakhatnak az áldozatok, de ez igény szerint meghosszabbítható. Az áldozat titoktartási szerződést ír alá, kötelezi magát, hogy nem árulja el a védett ház címét, hogy ezzel is szavatolják a lakók biztonságát. Támogatócsoportok segítik a felépülését, és pályaválasztási tanácsadáson is részt vehet, hogy minél gyorsabban megfelelő munkahelyet találjon, önellátó legyen.

Védelmi intézkedések

A módszertan arra is kitér, hogy kik és milyen feltételekkel költözhetnek be a védett lakásokba. Például az igénylést megelőző öt évben a segítségre szorulóknak legalább egy alkalommal védelmi intézkedést kell kérniük, ideiglenes vagy bíróság által a bántalmazó nevére kiállított távolságtartási végzést, vagy a különböző szociális közintézmények nyilvántartásában kell szerepelniük. A sebezhetőségre vonatkozó kritériumoknak is eleget kell tennie: például

bizonyítania kell, hogy anyagilag függ a bántalmazótól, nincs vagy a megélhetésre nem elég a saját bevétele, nincs szakképzettsége.

A módszertan kidolgozását megelőzte március folyamán az Együtt egy biztonságosabb életért című, úgynevezett Vénusz-projekt elfogadása. Ennek értelmében európai uniós finanszírozásból, a humán erőforrás operatív program keretén belül országos szinten valamennyi megyében védett házakat, támogatói csoportokat és szakmai tanácsadást biztosítanak a családon belüli erőszakot elszenvedő áldozatoknak. A 11 millió eurós összköltségvetésű programot két év alatt kell kivitelezni.

Csép Éva Andrea szerint a védettház-hálózat létrehozása jó lépés, de még mindig nem elég Fotó: Facebook/Csép Éva Andrea

Jó lépés, de nem elég

Ez egy hatalmas lépés annak érdekében, hogy a bántalmazottak nehéz időszakban megfelelő segítséget kapjanak, illetve önállósuljanak – szögezte le megkeresésünkre Csép Éva Andrea. Az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője rámutatott, a program révén az áldozatok szociális segítségnyújtási szolgáltatásokat, pszichológiai és jogi tanácsadást kaphatnak, ezzel megkönnyítve az önálló életvitelre való átállást.

Ez egy jó lépés, de még mindig nem elég: szükség van arra, hogy a program mintájára a helyi önkormányzatok, a települések is létrehozzanak védett házakat

– szögezte le a politikus. Rámutatott, különböző civil szervezetek, alapítványok már most működtetnek védett házakat, ezek minimális állami támogatást kapnak. „Ezekre az alapítványi központokra is nagyobb figyelmet kell fordítani, hogy ne csak külföldi forrásból működjenek, hanem intézményesített, államilag támogatott, biztonságos otthonok lehessenek” – mondta Csép Éva Andrea. Hangsúlyozta, sürgős intézkedésekre van szükség, hiszen a rendelkezésre álló adatok szerint 2009 és 2016 között 1374-en veszítették életüket Romániában a családon belüli erőszak áldozataként.

Hálózatban gondolkodnak

Országos szinten 42 védett lakást hoznak létre 41 megyében, illetve Bukarestben. Ezeket a projekt keretén belül három évig működtetik, utána pedig még legalább három évig kell fenntartani – mondta el lapunknak Vass Mária, a Kovászna Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóság vezetője. Kovászna megye 1,2 millió lejt hívhat le a projekt keretében. Ebből a tulajdonukban levő háromszobás lakást alakítják át védett házzá, a tervek szerint itt három bántalmazottnak és a gyerekeiknek tudnak menedéket nyújtani. Kovászna megye ebből a szempontból már most is jobb helyzetben van, mint az ország sok más megyéje, hiszen itt

működik egy szintén titkos sürgősségi befogadó központ, ahol átmeneti, hatvan napig tartó menedéket nyújtanak az áldozatoknak.

A védett házban azonban egy évre vagy hosszabb időre is meghúzhatják magukat, amíg találnak más megoldást.

Vass Mária elmondta, általában mindig van hely a jelenlegi sürgősségi központban, mert a bántalmazottak csak akkor kérnek segítséget, amikor már nagyon súlyos az erőszak, a gyerekeikkel kénytelenek elmenekülni az otthonukból. Bár van lehetőség arra, hogy pszichológus, szociális munkás segítse őket a továbblépésben, az esetek többségében visszatérnek a bántalmazóhoz, mert úgy érzik, ki vannak neki szolgáltatva, „nem elég erősek, hogy véget vessenek a kapcsolatnak”. Vass Mária abban bízik, ha kialakul az országos hálózat, arra is lehetőség lesz, hogy akár más településre küldjék az áldozatokat, távol a bántalmazótól, ahol szakmát tanulhatnak, munkát kereshetnek. Ez egy jó lehetőség lesz arra, hogy hosszabb ideig maradjanak a rendszerben, addig, míg talpra tudnak állni – szögezte le az igazgató.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat