„Szólítsanak Gabriellának!” A Habsburg főhercegnő a Krónikának családról, művészetről, szőlészetről

Tóth Gödri Iringó 2023. április 15., 10:05 utolsó módosítás: 2023. április 15., 12:27

Kolozsváron járt nemrég az utolsó magyar király unokája, Habsburg Gabriella főhercegnő, Grúzia volt németországi nagykövete. A szabadidejében absztrakt szobrászattal foglalkozó Habsburg-leszármazott egyéni tárlata megnyitója alkalmából látogatott a kincses városba, ahol a Krónikának alkalma nyílt kifaggatni őt – angol nyelven zajlott beszélgetés során – családi „örökségéről”, művészetről, diplomáciáról egyaránt.

„Szólítsanak Gabriellának!” A Habsburg főhercegnő a Krónikának családról, művészetről, szőlészetről
galéria
Habsburg Gabriella főhercegnő, szobrászművész otthon érzi magát Kolozsváron, Erdélyben Fotó: Tóth Gödri Iringó

– Mindenekelőtt szeretném tisztázni, hogy a protokoll szerint mi a hivatalos megszólítás, amelyet az Önnel folytatott beszélgetés során használni kell, illik. Miként kell Önt szólítani? Például a Tbiliszi Szabadegyetem (Tbiliszi Free University) művészettanáraként mit vár el e téren a diákjaitól?

– Egy név az csak egy név. Egyáltalán nem fontos számomra a megszólítás. Gabriellaként dolgozom, alkotok, azt szeretem, ha Gabriellának szólítanak. Az egyetemen is mind a keresztnevünket használjuk, így a legegyszerűbb. A művészet világában is így a legegyszerűbb, nincs bonyodalom, protokoll.

– Ha jól tudom, nem először jár Erdélyben. Milyen a viszonya ehhez a térséghez? Csak egy hely, amit meglátogat, vagy valamilyen formában érzi a családja kötődését a régióhoz?

– Nem csak egy hely, azt kell mondanom, hogy itt igazán itthon érzem magam. Itt is érzem azt a közép-európai érzést, amit Ausztriában vagy Magyarországon. Németországban nőttem fel, mert Ausztriába nem léphettünk, léphettem be, de nem voltam német. Osztráknak sem éreztem magam igazán, mert ők nem akartak engem.

Szóval Európainak érzem magam, Európában érzem otthon magam, ahol azonosak az értékeink, ahol mindenikünk kultúrája ugyanazokra az értékekre épül.

– Európa ezen felében, akár itt Kolozsváron keresi a családja jelenlétének emlékeit, szobrászati, építészeti alkotásokat, például a Karolina-szobrot?

– Nem is kell, hogy keressem, csak élvezem őket. Amikor sétálok valahova, egyszerűen csak látom ezeket az emlékeket.

A családom itt volt, tettek is valamit, és ennek nyomai vannak.

Jó érzés, de nem keresgélem ezeket.

– Korábban emlegette Magyarországot, amelynek vatikáni nagykövete, Habsburg-Lotharingiai Eduárd is az Ön családjából származik. Milyen kapcsolat fűzi Magyarországhoz?

– Igen, és a testvérem, Habsburg György pedig Magyarország párizsi nagykövete. Természetesen nagyon közel érzem magamat Magyarországhoz, és ott is, mint Ausztriában vagy itt, Erdélyben, otthon érzem magam. Az egész régiót szeretem, országhatároktól függetlenül, amelyeknek meg kellene szűnniük.

Szégyen, hogy útlevél szükséges az átutazáshoz. De én tényleg hiszem, hogy ez már nem fog sokáig így lenni, teljesen biztos vagyok benne.

Úgy érzem, hogy az egész térséghez kapcsolódom, mindegy, hogy erről a helyről van szó vagy egy pár kilométerrel arrább lévőről.

Fotó: MTI/Kiss Gábor

– Feltételezem, kissé már unja az ilyen jellegű kérdéseket, mégis kíváncsi vagyok, hogy miként, milyen „hangulatban” nőtt fel. Arra nevelték, hogy egyszer újra eljön a monarchiák aranykora, vagy hogy tanuljon meg haladni a világ változásaival?

– Az apám egy nagyon modern és haladó gondolkodású ember volt: sosem élt a múltban, hanem mindig a mában és a jövőben, nagyon előrelátó volt. És az is fontos tény, hogy a szüleim olyan emberek voltak, akik felneveltek hét gyereket, és ez a „hivatás”, a gyereknevelés számukra nagyon fontos volt.

Ezért is volt lehetséges, hogy amikor én azt mondtam, művész szeretnék lenni, akkor azt mondták, hogy rendben, tanuljak művészetet, legyek művész.

És ez nagyon meghatározó volt az életemben, az, hogy tényleg azt csinálhattam, ami a szenvedélyem, amit csinálni akartam, hogy megvolt a szabadságom.

– Mikor érezte először azt, hogy alkotni szeretne?

– Nagyon korán. Volt egy tanárom, egy híres festőművész, Reinhold Heller, és általa korán kapcsolatba kerültem a kortárs művészettel, és ez egy nagyon szerencsés találkozás volt. De mindig is tudtam, hogy valamilyen művészettel szeretnék foglalkozni, például a zenét és a képzőművészetet ötvözni, de végül maradtam a képzőművészetnél.

– Bár litográfiákat is készít, legtöbb alkotásának anyaga a rozsdamentes acél. Miként esett a választása erre a sztereotípikusan nem túl nőiesnek titulált anyagra?

– Ezzel az anyaggal nem nehéz dolgozni: ha már tudod, hogy miként viselkedik, ha már dolgozol vele egy ideje, akkor szinte magától megy. Kezdetben, a művészeti akadémián sokat dolgoztam fával, és szerettem is, szerettem az illatát, az érintését. Nekem nagyon fontos az érintés. De közben rájöttem, hogy amikor a fával való munka során a darabokat kombinálom, akkor csavarozni, szögezni vagy ragasztani kell, és amikor egy kiállításra kell vinni az alkotást, akkor szét kell szedni, és ez nem volt összhangban az én formanyelvemmel. Aztán egyszer, még a tanulmányaim alatt, volt egy elképzelésem, hogy szeretnék egy nagy installációt készíteni fémből és fából. Akkor hegesztettem először – olyan emberekkel, barátokkal az akadémiáról, akik már dolgoztak fémmel –, és

fantasztikus érzés volt, hogy a darabok összeillesztése által egy új egység jön létre. Erős, tartós egység, nem olyan, mint amikor két elemet egymás mellé teszel, és természetellenese rögzíted őket valamivel.

Így kezdtem el fémmel dolgozni, és nagyon hamar rátaláltam a rozsdamentes acélra. És azt is szeretem a fémben, hogy nagyon pontos tudok lenni a munka során, és szinte bármit lehet tenni a felülettel. A fém számomra lenyűgöző anyag: visszaverheti a fényt, a kültéri nagy darabok esőben és hóban szürkék, napsütésben szikrázók. A kedvenc anyagom.

– Ezeken az alkotásokon az otthonában lévő műhelyben dolgozik?

– Sajnos nincs ilyen műhelyem. Sokáig próbáltam berendezni egyet, mert jó ötletnek tűnt, ám mivel a városon kívül élek, fás területen, az építkezésre vonatkozó szabályok nem tették lehetővé a megépítését. De találtam egy helyet a munkahelyemre menet, egy kis házat.

– A származásától, családi kötelékeitől teljesen függetlenül művészként vannak romániai vagy magyarországi kapcsolatai?

– Igen, például tanítok a kisdisznódi (Cisnădioara) nyári egyetemen Szeben megyében. Ez egy nagy nemzetközi rendezvény, ahol magyar, román és külföldi diákok is tanulnak. Ezen kívül Grúziában egy szabadegyetemen tanítok, ahol szintén sok helyről vannak diákok. De egyébként amikor tehetséges diákok, jó művészek vannak egy helyen, akkor azonnal egy „közös” nyelvet” beszélnek származástól függetlenül.

Kolozsváron is meglátogattam a művészeti egyetemet, és nagyon jó volt megtapasztalni a hangulatot, látni a diákokat dolgozni.

– Többször emlegettük már Grúziát. Németországban felnőtt európaiként hogyan került, költözött a kelet-európai országba?

Az életemben minden a művészetemhez kapcsolódóan történt.

A vasfüggöny lebomlása után utazni akartam, meglátogatni azokat az országokat, amelyeket addig nem tudtam, de nem úgy szerettem volna, mint egy turista.

Elhatároztam, hogy oda megyek, ahova hívnak kiállítani. Az első kiállításom Magyarországon, Sopronban volt, majd voltak tárlataim a balti államokban és a Kaukázusban is. És amikor Grúziában állítottam ki, akkor jelen volt a művészeti akadémia rektora is, aki történetesen egy szobrász, és ő hívott meg, hogy tartsak órákat, majd tiszteletbeli tanár lettem. Nagyon szeretem az országot, az ottani embereket.

– Később pedig nagykövet lett. Ez hogyan történt? Egyszer csak elkezdte (jobban) érdekelni a politika?

– Olyan családban nőttem fel, ahol az étkezések során, az asztal mellett politika volt a téma, az apám érdekelt volt a politikában.

Úgy nőttem fel, hogy a világpolitika a családi beszélgetések része volt, szóval mindig is benne voltam valamilyen értelemben.

De mint minden, ez is a művészet által történt. A tanítványaimmal készítettem egy nagy emlékművet, aminek a felavatásakor Grúzia elnöke megadta nekem az állampolgárságot. Így megvolt az állampolgárságom, majd a 2008-as grúziai háború után megkérdezte, hogy nem képviselném-e az országot Németországban. Szóval így történt, az életemben minden a művészethez kapcsolódóan történt.

Habsburg Gabriella beszél rozsdamentes acél szobraiból és kollázsszerű litográfiáiból nyílt kiállítása megnyitóján a kolozsvári Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában Fotó: MTI/Kiss Gábor

– Van egy szőlőültetvénye is Grúziában, ahol bort készít. Kérem, meséljen erről a tevékenységéről is.

– Ez egy hobbi, egy szenvedély. Ha már volt lehetőségem, kihasználtam, vettem egy szőlőst. De sajnos nincs sok időm, hogy foglalkozzam vele, így felfogadtam valakit, hogy intézze a tennivalókat. De azért a borkészítés folyamatából kiveszem a részemet. A szőlős csak másfél órára van az otthonomtól, így igyekszem gyakran kijárni oda. Ebben az országban rengeteg egyedi szőlőfajta terem, a borkészítés pedig igazi tudomány, aminek az eredménye csodálatos.

– Művész, diplomata, Habsburg-leszármazott, édesanya, nagymama. Nehéz ennyi szerepet összehangolni?

– Az a jó, hogy az egyetlen dolog, ami valóban egyformán és nagyon igazságosan oszlik el az egész világon, az az idő: mindenkinek ugyanannyi ideje van, mindenkinek napi 24 órája van. Csak az a kérdés, hogy miként osztod be, szervezed meg magadnak. Én elég szervezett vagyok, és tudom, hogy mit akarok: azt akarom, hogy legyen időm a családomra, legyen időm a gyerekeimre és az unokáimra, hogy legyen időm a művészetemmel foglalkozni.

Gabriela Maria Habsburg-Lothringen 1956. október 14-én született Luxemburgban Habsburg Ottó osztrák főherceg és Regina szász–meiningeni hercegnő negyedik gyermekeként. Osztrák főhercegnő, IV. Károly osztrák császár és magyar király unokája; a polgári anyakönyvben a vezetéknevét „von Österreich-Ungarn”-nak jegyezték be. Filozófiát és művészetet tanult; a kortárs művészet egyik ismert alakja. 2009. november 6. és 2013. január 15. között Grúzia németországi nagykövete volt. Szabadidejében litográfiával, absztrakt szobrászattal foglalkozik, műveit elsősorban rozsdamentes acélból készíti. Április 5-én a kolozsvári Bánffy-palotában működő Művészeti Múzeumban nyílt képzőművészeti kiállítása In Between (Térköz) címmel, amely április 30-áig látogatható.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport