Gondot okoznak Erdélyben a növekvő szeméthegyek

Gondot okoznak Erdélyben a növekvő szeméthegyek

Fotó: Barabás Ákos

Akár az eddigi bírságok tízszeresére is számíthatnak a helyi önkormányzatok a szelektív hulladékgazdálkodásra vonatkozó elíőrások tavaly év végi módosítása miatt. Az erdélyi városok többsége ugyanis egyszerűen nem tud eleget tenni annak az elvárásnak, hogy évente 15 százalékkal csökkentse a kidobott szemét mennyiségét.

Barabás Hajnal

Bíró Blanka

Dósa Ildikó

Gáspár Botond

Pap Melinda

2017. február 06., 22:342017. február 06., 22:34

Nem tudja betartani az erdélyi városok többsége a hulladék fokozatos, évről évre történő csökkentésére vonatkozó előírást, ezért az önkormányzatoknak tetemes bírságot kell fizetniük. A hulladékgazdálkodásra vonatkozó szabályokat még tavaly módosította a technokrata kormány, ennek nyomán – 2016-ra visszamenőleg – évente 15 százalékkal kell csökkenteni a telepekre szállított szemét mennyiségét, az ennek eleget nem tevő önkormányzatokat pedig szankcionálják.

Ezzel vennék rá a településeket a minél nagyobb arányú szelektív szemétgyűjtésre, az EU-s normák szerint ugyanis a háztartási hulladéknak legalább 15 százalékát kellene újrahasznosítani, 2020-ra pedig el kell érni az 50 százalékot. Az önkormányzatoknak ugyan az előző években is bírságot kellett fizetniük, ha a megengedettnél nagyobb mennyiségű szemetet szállítottak el a településről, sokan viszont kifogásolják, hogy a módosítás nyomán a büntetés a korábbi többszörösére emelkedett, számos városban pedig egyszerűen nem tudják teljesíteni az uniós normákat. A megengedettnél több szemét elszállítása után fizetendő illeték bevezetését a zöldszervezetek is kifogásolták, szerintük ennek hatására emelkednek a szemétbegyűjtési díjak, és tovább nő az illegális szemétlerakás.

Nem volt idejük alkalmazkodni az új szabályokhoz

Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, aki évekig vezette a helyi köztisztasági vállalatot, a Krónikának elmondta: korábban a bírságot úgy számolták ki, hogy a megengedettet túlhaladó mennyiség után tonnánként 100 lejt kellett befizetni a Környezetvédelmi Alapba, ebből viszont levonták a szelektíven gyűjtött és értékesített szemetet – a műanyag, papír-, üveg- és elektronikai hulladékot. A tavalyi módosítás viszont ezt eltörölte, tehát függetlenül az újrahasznosított szemét mennyiségétől ki kell fizetni a 100 lejt minden tonna után, amennyivel meghaladják a 15 százalékos csökkentést.

Egy másik változás, hogy eddig a hulladék térfogatát vették figyelembe – a köbmétert beszorozták 0,33-as együtthatóval –, mostantól viszont lemérik a tényleges tömegét. Az elöljáró rámutatott: Sepsiszentgyörgynek az egy évvel korábbi, a 2015-ös évre vonatkozó 80 ezer lejes bírság tízszeresét, 766 ezer lejt kell most befizetnie. Tóth-Birtan Csaba főként azt kifogásolja: esélyt sem adtak az önkormányzatoknak arra, hogy alkalmazkodjanak az új szabályokhoz, vagy hogy beinduljanak az EU-s támogatással megépült korszerű hulladéktelepek. Hozzátette: a kis települések nem is tudják kifizetni a bírságot költségvetésükből.

Nagyváradnak 302 ezer lejes bírságot kellett fizetnie

A nagyváradi önkormányzatnak közel 302 ezer lejt kellett befizetnie 2016-ra a Környezetvédelmi Alapba – derült ki a hivatalnak a Bihoreanul hetilap által idézett közleményéből. Mint rámutatnak: az elszállított hulladék 15 százalékkal való csökkentésére vonatkozó célkitűzést az erőfeszítések ellenére csak 66 százalékban sikerült teljesíteni.

A közleményben arra is kitérnek, hogy a szemétbegyűjtéssel megbízott RER Ecologic Service Rt., a környezetkímélő hulladéktárolót működtető Eco Bihor Kft. és a városvezetés mindent megtesz a hulladékgazdálkodási rendszer hatékonyabbá tétele érdekében. Ugyanakkor rámutatnak, hogy sok múlik a lakosok hozzáállásán is, akik a hulladék szétválogatásával csökkenthetik a szemét mennyiségét. „Amennyiben a helyi közösség tagjai, legyenek magán- vagy jogi személyek, továbbra sem tesznek eleget kötelességeiknek, nem remélhetjük, hogy jövőre szerencsésebb helyzetben leszünk\" – fogalmazott a városvezetés, amely arra is ígéretet tett, hogy a rendellenességek kiszűrése érdekében a továbbiakban a helyi rendőrség gyakrabban tart ellenőrzéseket.

Ilie Bolojan polgármester a helyi rendfenntartó hatóság keretében „ökorendőrséget\" is létrehozott, ennek feladata felszámolni az illegális szemétlerakást és megbírságolni azokat, akik nem kötnek szerződést a szolgáltatóval – magánszemélyekre 200 és 500 közötti, jogi személyekre 1500 és 2000 lej közötti büntetés szabható ki. Legutóbb a téli ünnepek alatt ellenőriztek, és 28 bírságot róttak ki összesen 4600 lej értékben.

Csíkszereda annak még eleget tud tenni, hogy a szemét 15 százalékát újrahasznosítsák, az elmúlt időszakban viszont – országos viszonylatban is – megnőtt a hulladéktermelés, ezért nem valószínű, hogy a 15 százalékos csökkentést célzó célkitűzést teljesítheti – mutatott rá Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. köztisztasági vállalat igazgatója. Mint elmondta: nemhogy csökkent, de tavaly legalább 10 százalékkal növekedett a Csíkszeredából elszállított háztartási szemét mennyisége 2015-höz képest.

Az udvarhelyiek odafigyelnek a szelektív gyűjtésre

Ezzel szemben nem panaszkodnak Székelyudvarhelyen, a helyi hulladékgazdálkodási vállalat, az RDE tapasztalatai szerint ugyanis a lakosok „fegyelmezettek\", így a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége terén rendkívül jól teljesít a város. Koszta Attila, az RDE igazgatója rámutatott: a környező váro­sokhoz képest – leszámítva Sepsiszentgyörgyöt, ahol hasonló a helyzet – sokkal hatékonyabban működik a hulladék szétválasztása. Sőt Székelyudvarhely az 5 százalékos országos átlagot is túlteljesíti, a háztartási szemétnek ugyanis 17 százalékát gyűjtik szelektíven. Koszta szerint jó helyzetben vannak, hiszen a nagyvárosokban egyrészt a guberálók ellopják, másrészt az önkormányzatok a kisebb felvásárlóknak adják az újrahasznosítható szemetet, akik elmulasztják jelenteni a mennyiséget a környezetvédelmi ügynökségnek, így a város fizet, mert nem tudja teljesíteni a kért normát.

A székelyföldi város lakótelepein 75, papír, műanyag és üveg begyűjtésére alkalmas tárolót helyeztek ki, a kertvárosokban pedig zsákokat adnak a környezettudatos lakóknak. Ahhoz, hogy minél több lakost rávegyenek a környezettudatosságra, a polgármesteri hivatallal közösen szeretnének népszerűsítő programokat szervezni. Az óvodákban és iskolákban ugyanakkor már jó ideje tartanak gyűjtőakciókat, nemsokára pedig egy tematikus kisfilmet is bemutatnak a gyerekeknek. Tavasszal közgazdász-konferenciára készülnek, ugyanakkor városi rendezvényeken, valamint a médián keresztül is tudatos szemétgyűjtésre igyekeznek nevelni a lakosságot. Domokos László József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője arról számolt be: a megyében a hulladéknak mintegy 6-7 százalékát hasznosították újra 2016-ban.

Maros megyében hétfőtől nincs pardon

Új időszámítás kezdődik eközben Maros megyében a hulladékgazdálkodás terén, ma nyitják meg ugyanis az uniós normák szerint épült, korszerű kerelőszentpáli hulladéklerakót. Máté János, a Maros Megyei Környezetvédelmi Őrség vezetője rámutatott: eddig elnézőbbek voltak a szelektív gyűjtéssel kapcsolatban, nem róttak ki bírságokat, hiszen a megyében az elmúlt két és fél évben gyakorlatilag nem működött a szemétszállítási rendszer, a hulladékot ezért segesvári telepekre szállították. „Marosvásárhely különböző pontjain már elhelyezték a szelektív kukákat, és február 6-án beüzemelik a kerelőszentpáli telepet, így ezután nincs pardon\" – szögezte le Máté János.

A környezetvédelmi őrség megyei vezetője azt is elmondta: ezzel szemben a megye több községét, illetve a köztisztasági vállalkozásokat is többször megbírságolták, Marosvásárhely önkormányzatát és a helyi köztisztasági céget pedig 2012-től nyolc ízben szankcionálták, és 3 büntetőeljárást kezdeményeztek ellenük. Rámutatott: a vásárhelyi szeméttelepet 2012-ben be kellett zárni, új lerakó viszont még nem létezett, ezért megjelentek az illegális létesítmények. Később a városszéli bevásárlóközpont mögött újabb szeméthegy keletkezett. A kihágások miatt az önkormányzatnak és

Félmillió lejre bírságoltak Háromszéken

Félmillió lej értékben rótt ki 2016-ban bírságot a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Őrség, az ellenőrzések nyomán pedig hét cég tevékenységét függesztették fel – vonta meg a hatóság az elmúlt év mérlegét. A legnagyobb, egyenként 50 ezer lej értékű bírságokat azok a cégek kapták, amelyek elmulasztották kérni vagy kiváltani a környezetvédelmi engedélyeket, vagy nem tartották be a dokumentumokban megfogalmazott feltételeket. Tavaly összesen 503 ellenőrzést tartottak, ezek közül 61 esetben bejelentés nyomán cselekedtek.

A környezetvédelmi őrség arról is beszámolt: a leggyakoribb rendellenességek között volt, hogy folyóvizeken szállították vagy a folyómederben tárolták a fát, nem tartották nyilván a kitermelt hulladékot, nem iktatták időben a környezetvédelmi jelentéseket, összekeverték a különböző típusú hulladékot, nem kijelölt helyre rakták le, vagy elégették a szemetet. A háromszékiek ugyanakkor legtöbbször azért tettek feljelentést, mert a környezetükben kiengedték a szennyvizet, égették a szemetet, nem megfelelően tárolták a trágyát – általában a bűz vagy a zaj zavarta őket.

Nemrég egyébként civil aktivisták a Krónikának úgy értékelték, hogy Romániában felemás hatékonysággal működik a környezetvédelmi kihágások szankcionálása: a hatóságok rendszeresen ellenőrzik a kisvállalkozókat, a nagyberuházók viszont mindig megtalálják a kiskaput, holott a potenciális szennyezés mértéke tekintetében óriási eltérések vannak. Kovács Zoltán Csongor, a kolozsvári székhelyű Zöld Erdély Egyesület elnöke akkor elmondta: ez főként a törvénytelen fakitermelésre érvényes, hiszen a kis fatolvajokat rendszeresen lebuktatják, ezzel szemben a nagy kaliberű bűnözők képesek arra, hogy szervezetten kialakítsanak maguk köré egy védelmi apparátust.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 04., csütörtök

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására

Bár még távol áll attól, hogy összegyűljön a felújításához szükséges teljes összeg, lassan azért haladhatnak a temesvári Hunyadi-kastély restaurációs munkálatai, miután több forrásból sikerült biztosítani a szükséges pénz egy részét.

Bár még távolról sincs meg a teljes összeg, ismét csurrant némi pénz a temesvári Hunyadi-kastély felújítására
2024. április 04., csütörtök

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon

Egyre több nagyváradi kérvényezi a fogyatékkal élőknek járó ingyenes parkolókártyát, amely lehetővé teszi számukra, hogy ne kelljen fizetniük a parkolásért a belvárosban, és – szintén ingyen – helyet biztosítsanak az autójuknak otthonuk közelében.

A parkolóhelyek utáni hajszában látványosan megugrott a rokkantkártyával rendelkező sofőrök száma Nagyváradon
2024. április 04., csütörtök

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében

A Schlauch Lőrinc emlékév keretében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója a püspöki palota Schlauch termében.

Restaurálják a Szentjobb-ereklyét a Nagyváradról regnáló bíboros emlékéve keretében
2024. április 04., csütörtök

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is

Véglegesítette az európai parlamenti választáson induló jelöltjeinek listáját az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa csütörtöki ülésén.

Feltöltötte EP-jelöltlistáját az RMDSZ, nevesítette jelöltjét az MPE is
2024. április 04., csütörtök

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak

A Temes megyei egészségügyi igazgatóság csütörtökön megerősítette, hogy norovírusgóc alakult ki a temesvári C.D. Loga főgimnáziumban.

Megvan, mi okozhatta a tömeges fertőzést a temesvári iskolában, 14 diákot még kórházban ápolnak
2024. április 04., csütörtök

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel

Csomortányi Istvánt indítja polgármesterjelöltként, és önálló tanácsosi jelöltlistával vág neki Nagyváradon az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) a június 9-ei önkormányzati választásoknak, amennyiben az RMDSZ nem fogadja el a koalícióra tett ajánlatukat.

Már a polgármesterjelöltje is megvan Váradon az EMSZ-nek arra az esetre, ha nem jönne össze a koalíció az RMDSZ-szel
2024. április 04., csütörtök

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt

Első alkalommal kapta meg nő Az év csendőre kitüntetést, amelyet a bukaresti belügyminisztérium szerint többek között azzal érdemelt ki, hogy márciusban sikerült azonosítania és elfognia egy férfit, aki több kiskorút is molesztált.

Pedofilt leplezett le, az év legjobbjának választották a nagybányai csendőrnőt
2024. április 03., szerda

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka

A kolozsvári BTarena tavaly bruttó 2,3 millió lejes nyereséget és 7 millió lejes összbevételt termelt, azzal együtt, hogy 3 millió lejt költöttek Románia legnagyobb, idén tízéves többfunkciós rendezvénycsarnoka villanyvilágításának korszerűsítésére.

Budapesttel versenyezne Kolozsvár rekordprofitot termelő rendezvénycsarnoka
2024. április 03., szerda

Drogkereskedőkre csapott le az ügyészség erdélyi megyékben

Kábítószer-kereskedés gyanúja miatt öt házkutatást tartott szerdán a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) Kolozs és Beszterce-Naszód megyében – közölte az intézmény.

Drogkereskedőkre csapott le az ügyészség erdélyi megyékben
2024. április 03., szerda

További rosszullétek, átfogó vizsgálat zajlik a temesvári iskolai megbetegedés ügyében

A temesvári Constantin Diaconovici Loga Főgimnázium további 18 tanulója jelentkezett a sürgősségen mérgezéses tünetekkel, miután az éjszaka folyamán a tanintézet 18 diákját hasonló tünetekkel már beutalták a Louis Ţurcanu Gyerekkórházba.

További rosszullétek, átfogó vizsgálat zajlik a temesvári iskolai megbetegedés ügyében