Nem eléggé „multikulturális” a magyarság Európa kulturális fővárosában

Makkay József 2023. május 03., 09:14

A magyarság múltját, kultúráját, közösségépítő szerepét szeretné bemutatni a 2023-ban Európa kulturális fővárosa címet viselő Temesvár idei rendezvénysorozata alkalmával a Temesvári Magyar Napokat szervező Várbástya Egyesület elnökeként és Magyarország tiszteletbeli konzuljaként Tamás Péter. A multikulturalizmus romániai fellegváraként hirdetett bánsági nagyvárosban azonban minden egyes kisebbségi programért meg kell küzdeni. Tamás Péterrel a nagyváros legnépesebb kisebbségi közösségének nehézségeiről, a temesvári magyar esélyekről beszélgettünk.

Nem eléggé „multikulturális” a magyarság Európa kulturális fővárosában
galéria
Tamás Péter, a Várbástya Egyesület elnöke a Magyar Ház tavaly júniusi avatásán Fotó: Makkay József

– Az Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozat idei programválasztékával ön sem igazán elégedett. Temesvár legjelentősebb magyar kulturális szervezete, a Várbástya Egyesület szempontjából mit kellene másként tenni?

– Az európai kulturális főváros címet Temesvár korábbi polgármestere, Nicolae Robu pályázta meg. Mi, magyarok örültünk ennek, hiszen tisztában voltunk vele, hogy a Temesvár melletti döntésben a bánsági nagyváros soknemzetiségű arca volt a mérvadó. Abban reménykedtünk, hogy a Temesváron élő legnagyobb nemzeti kisebbség, a magyarság méltó módon lesz képviselve a kulturális programfelhozatalban. A város többnyelvűségével, a multikulturalizmus ígéretével ütötte ki a nyeregből a másik nagy esélyes erdélyi települést, Kolozsvárt. Ezzel szemben a hivatalos megnyitóra hangolva a szervezőbizottság részéről még tavaly megjelent egy részletes angol és román nyelvű összefoglaló arról, hogy Temesvár mit szeretne a világnak közvetíteni Európa kulturális fővárosaként. A Brüsszel által is elfogadott „üzenetben” szó esik az LMBTQ-mozgalom fontosságáról, a temesvári roma kisebbségről, azonban a többi őshonos nemzeti közösséget a dokumentum meg sem említi.

Amikor a „műsorelőzetest” átolvastam, rájöttem, hogy a kulturális fővárosi programkavalkád nem olyan lesz, mint amilyennek elképzeltük.

– Magyar részről ennek már megtörtént az egyik fontos előjele, hiszen a február 17-19. között elstartolt hivatalos megnyitóról lemaradt az önök által szorgalmazott Székely László-kiállítás, amely a 20. század eleji meghatározó temesvári magyar főépítész munkásságát mutatta volna be.

– Abból indulnék ki, hogy Dominic Fritz polgármester nyitott irányunkban. Ha nem ő volna a polgármester, sokkal rosszabb lenne a magyar megméretkezési lehetőség. A megnyitó előtti hetekben is többször találkoztam a polgármesterrel, és felhoztam a Székely László-kiállítást, hogy mennyire fontos a magyar közösség számára, hiszen Temesvár leghíresebb építésze volt, akinek a nevéhez a fél város épületeinek megtervezése kötődik. Azzal érveltem, hogy a kiállítás a románság felé is híd lehet, hiszen ezek az épületek ma is állnak. A megnyitóra eltervezett húsz projektre azonban 62 kínálat volt, a mienk pedig kiesett a multikulturális rostán...

Az a gond, hogy a válogatást egy héttagú kultúrmenedzseri csapat végzi, amelynek tagjai nem temesváriak.

Számukra teljesen mást jelent a multikulturalizmus, mint amit mi értünk a fogalom alatt. Látom, hogy a polgármesternek is vitái vannak a szervező csapattal, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy az európai kultúrfővárosi elképzelés Brüsszel-függő. Emiatt olyan „független” projektmenedzsereket kellett hozni, akik nem „helyfüggő”, hanem ,,európai kitekintésű” kínálattal állnak elő. Mi, magyarok ehhez nem vagyunk eléggé „multikulturálisak”.

A temesvári Magyar Házat magyar állami támogatással sikerült visszavásárolni a magyar közösség számára Fotó: Makkay József

– Ön sokáig élt Németországban, tökéletesen beszél németül, ami előnyt jelent a Németországban született Dominic Fritz polgármesterrel való személyes kapcsolatában. Hírek szerint idén mégis megrendezik a Székely László-kiállítást, és lesz számos más magyar kulturális program is. Mennyire tudtak kiegyezni a polgármesterrel?

– A február 17–19. közötti megnyitó nyilván csak a kezdet volt, de utána folyamatosan vannak és év végéig lesznek rendezvények. A polgármester megígérte, hogy a Temesvári Magyar Napokat kiemelt módon fogja támogatni, így az lesz a fő eseménysorozatunk, ahol igyekszünk a legtöbbet bemutatni kultúránkból, történelmünkből és abból a multikulturalizmusból, amilyennek mi szeretnénk látni Temesvárt. A felújítás alatt álló Magyar Házban sok tervünk van.

Nem csak a Székely László-kiállítást akarjuk bemutatni, hanem számtalan más programot is tervezünk.

Többek között a Temesváron élő nemzeti kisebbségek – németek és szerbek – számára nyújtunk bemutatkozási lehetőséget. A kisterem 70 személyt tud befogadni, a felújítás után, júliusban átadásra kerülő nagyteremben 130 személy vehet részt rendezvényeken. A polgármester interjút adott egy angol nyelvű internetes újságnak, amiben dicséri a magyarokat. Tavaly eljött a magyar ház átadására is. Én hiszek a polgármesternek, és meggyőződésem, hogy nyitott irányunkban.

Dominic Fritz polgármester több barátságos gesztust is tett a helyi magyarság irányába Fotó: Makkay József

– A Temesvári Magyarok Napokat szervező Várbástya Egyesület vezetőjeként nem csak a város magyarságáért lobbizik, hanem a régiós – román, szerb és magyar – együttműködésért is. Mennyire nehéz egy ilyen elképzelést tető alá hozni a hármashatár térségében?

– Az évente megrendezett, Temesvárról Szegedre tartó kerékpártúráink tulajdonképpen ezt a cél szolgálják: a határ menti együttműködés fontosságára akarjuk felhívni a politikusok figyelmét. A Románia, Szerbia és Magyarország közötti hármashatárt minden májusban megnyitják az érdeklődők számára. Mi tavaly júniusra szerveztük a kerékpártúrát, és addig kilincseltem, amíg sikerült elérni, hogy nekünk is megnyissák a határt. Szerbia és Magyarország között állandó határátkelő működik, Románia és Magyarország között viszont nem. Régóta várt gesztus lenne, hogy román részen is megnyissák a határt, de Klaus Iohannis elnök a kezdeményezést lefújta.

A régió fejlődése szempontjából nagyon fontosak lennének a határon átnyúló projektek, a gazdasági és más típusú együttműködés.

Sajnálattal vesszük tudomásul azt is, hogy Szeged és Temesvár között nincs vasútvonal, holott száz évvel ezelőtt 7-8 járat közlekedett naponta Temesvár–Szeged–Budapest között. A vasút eredetileg Zsombolya, Kikinda és Szeged irányába haladt nyílegyenes vonalban. Kikinda után a vasutat Trianon után felszámolták, Szegeden pedig lerombolták a vasúti hídat, ami a Bánság felől érkező vonatközlekedést biztosítaná. Több mint száz év telt el, így ideje volna a régen bejáratott kapcsolatokat újraéleszteni.

– Van-e foganatja a hármashatár körüli régiófejlesztési elképzeléseinek, illetve a vonatközlekedés újraindításával kapcsolatos terveknek?

– Szegedről hazatérve, a biciklitúra résztvevőiként legutóbb a magyar határőrség segítségével keltünk át motorcsónakokkal a Maroson az egykori hídpillérek mellett, ezzel is jelezve, mennyire akarjuk a hidakat. Jó hír, hogy a megyei tanács is fantáziát lát az ötletben, és felmerült az új híd tervezése és megépítése a Maroson. Kivitelezése nyilván időbe telik, de legalább napirenden van. Temesvár és Szeged testvérvárosi kapcsolatépítése hosszú évekkel ezelőtt, még Ioan Robu polgármester idején született meg. Akkoriban több találkozó is összejött, mindkét fél részéről volt együttműködési készség, egy idő után azonban román részről lanyhult az érdeklődés. Jó volna újra feléleszteni, ahogyan a hármashatár megnyitása is régi adósság.

A május végi hármashatár-rendezvény húsz éve ismétlődő történet, ideje volna végre állandó jelleggel megnyitni.

A temesvári dóm teljes felújítását is idén fejezték be Fotó: Facebook/Dominic Fritz

– Temesvár kapcsán minduntalan megjelenik a multikulturális jelző. A soknemzetiségű bánsági nagyvárosból mi maradt meg napjainkra?

– Ma a magyarság a legnagyobb nemzeti kisebbség Temesváron, ezért is tartom fontosnak, hogy minden lehetséges módon megmutassuk magunkat. (A megyeszékhelyen több mint 15 500-an vallották magukat magyar nemzetiségűnek a 2011-es népszámlálás során, a tavalyi cenzus kapcsán csupán annyit tudni, hogy Temes megyében 21 ezer magyar él – szerk. megj). A városban mintegy négyezer német él – zömében idős emberek –, és ugyanennyi szerb, az olaszok 2500-an lehetnek, a bolgárok száma mintegy 1500 fő. Igazából nehezen látszik meg a sokszínű nemzeti közösség a város életében. Néhány éve tessék-lássék módon megy egy etnikai fesztivál, ahol a magyarokat is felkérik, hogy lépjenek fel a tánccsoportjuk.

Meggyőződésem, hogy a nemzeti kisebbségek úgy tudják legjobban megmutatni magukat, ha megszervezik saját napjaikat.

A magyarok mellett a szerbeknek is van egy kulturális hetük. A nemzetiségek között jó a kapcsolat, együttműködünk.

Fotó: Timișoara 2023/Facebook

– Magyarország tiszteletbeli konzuljaként milyennek tartja Temesvár nemzetközi megítélését?

– Temesváron 17 konzul működik, többségük tiszteletbeli konzul. A város soknemzetiségű összetétele a fő oka annak, hogy a diplomácia számára is vonzóak vagyunk. A másik ok a sok külföldi beruházó jelenléte Temesváron, amit megtámogat a német, szerb, osztrák, spanyol, holland, dél-koreai, mexikói, cseh és sok más konzul szerepválallása. 167 német tőkéjű cég működik a környéken, a németek Temesvár és a Bánság legfontosabb beruházói. Ennek ellenére a nagy tőkebeáramlás nem igazán látszik meg a város fejlődésén. Kolozsvár elhúzott mellettünk, pedig Temesvárnak sokkal nagyobb az exportja.

Fotó: Timișoara 2023/Facebook

– Magyar szempontból mit vár az európai kulturális fővárosa rendezvénysorozattól?

– A magyarságunkon keresztül szeretnénk megmutatni magunkat. A magyar állami támogatással tavaly visszavásárolt magyar ház nyitott a románság és a többi nemzetiség irányába is. Temesváron a magyarság soraiban sok az értelmiségi. Ők nem a környező falvakból telepedtek be, hanem zömében az egyetem elvégzése után maradtak itt. Ma már létszámban kevés a magyar, de nagyon aktív közösség. Képesek vagyunk megmutatni a többségi román társadalomnak is, hogy Temesvár kulturális, épített öröksége szempontjából mit köszönhet a magyar közösségnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport