Értékes perceket nyerhetünk a vészhelyzet részletes és pontos meghatározásával

Értékes perceket nyerhetünk a vészhelyzet részletes és pontos meghatározásával

A vészhíváskor közölt információk kulcsfontosságúak a megfelelő egységek gyors kiérkezéséhez

Fotó: Tuchiluș Alex

Milyen lényeges információkat kell közölnünk, amikor vészhelyzet esetén tárcsázzuk az 112-es segélyhívószámot? Hogyan tehetjük hatékonyabbá a hívást, hogy a lehető leggyorsabban segítséget kapjunk? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Kegyes Dávid önkéntes rohammentős segítségével. Megtudtuk többek között, hogy valamennyi készenléti egység saját feladatkörrel rendelkezik, és ahhoz, hogy a csapatmunka eredményes legyen, a diszpécsert pontosan kell tájékoztatni az adott helyzetről.

Bede Laura

2024. február 28., 09:582024. február 28., 09:58

Az egységes segélyhívószámra beérkező hívások közel fele indokolatlan volt az elmúlt évben, ezért a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) nyomatékosan kéri a romániai lakosságot, hogy csak valós vészhelyzet esetén tárcsázzák az 112-t. Kegyes Dávid mentőtiszttel azt jártuk körül, hogy milyen fontos lépéseket kell követnünk egy gyors, pontos és hatékony segélyhívás lebonyolításakor.

Elsősorban elárulta: annak ellenére, hogy sokan úgy gondolják, ilyenkor csak egyetlen emberrel beszélnek, valójában egyszerre többen hallgatják a beszélgetést: többek között egy orvos vagy orvosi asszisztens, egy tűzoltó és egy rendőr.

A kolozsvári SMURD intenzív terápiás rohammentő önkénteseinek koordinátora szerint a vészhívást a kívánt nyelv kiválasztása után nagyon fontos bemutatkozással kezdeni. „A diszpécser több okból kifolyólag felírja a hívófél adatait is: egyrészt abban az esetben, ha a mentőegység nem találja a helyszínt, az adott személy segítségével azonosítani tudjuk a pontos helyet. Másrészt a mentőegység útközben telefonon érdeklődhet a beteg állapota iránt vagy akár konkrét útmutatásokat is adhat egy helyes elsősegélynyújtáshoz” – részletezte a Krónika érdeklődésére a kincses városi orvostanhallgató. Hozzátette, következő lépésként kulcsfontosságú, hogy minél tömörebben elmondjuk a problémát és annak súlyosságát.

Rámutatott, szintén nagyon lényeges közölni, hogy az áldozat eszméleténél van-e, ha nem, akkor lélegzik-e, és hogy mikor jelentek meg a tünetek, amiért mentőt hívtunk.

Galéria

A diszpécsereknek minél részletesebb és pontosabb adatokat kell megadni

Fotó: Barabás Hajnal

„Segélyhívás előtt tegyük fel magunknak a kérdést: valóban olyan súlyos az eset, hogy mentőre van szükségünk? Sok eset nem igényel azonnali orvosi ellátást, például egy egyszerű megfázással, magas vérnyomással a háziorvoshoz fordulhatunk. Mindig gondoljunk arra, hogy abban a pillanatban, amikor mentőt hívunk, egy szabad egységgel kevesebb marad, az erőforrások pedig korlátozottak” – hangsúlyozta Kegyes Dávid. Hozzátette, ezért előfordulhat, hogy egy válságos állapotban lévő betegnek várnia kell, mert az összes mentőegység kevésbé súlyosabb eseteknél tartózkodik.

korábban írtuk

Több mint 300 millió hívás érkezett húsz év alatt a 112-es számra; a háromszékiek élen járnak téves riasztásban
Több mint 300 millió hívás érkezett húsz év alatt a 112-es számra; a háromszékiek élen járnak téves riasztásban

A 112-es egységes segélyhívó számra tavaly beérkezett hívások 49,29 százalékát a mentőszolgálathoz irányították át – derül ki egy vasárnap közzétett statisztikából.

A mentőtiszt a helyszín-meghatározással kapcsolatban kiemelte, az egységek sok időt veszíthetnek, ha nem közlik velük a pontos házszámot, tömbházszámot, vagy ha ezek nincsenek is felillesztve az épületre. Ha több személy tartózkodik a helyszínen, az is nagy segítség lehet, ha egyikük a közelben, vagy az épületet előtt várja a mentőegységet, és pontos útba igazítást ad.

Idézet
Amikor az 112-t tárcsázzuk, próbáljunk meg minél több támpontot adni a diszpécsernek, bátran mondjuk el, hogy a kapuajtó a sarki ABC jobb oldalán van, vagy hogy a bejáratot a tömbház hátánál, akár egy másik utcáról közelíthetjük meg.

Bár úgy tűnhet, hogy ezekkel az információkkal időt veszítünk, valójában értékes perceket nyerhetünk” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Frissítés

Csecsemő köszönheti az életét a kolozsvári diszpécsernek
A Kolozs megyei katasztrófavédelmi felügyelőség diszpécsere mentette meg egy három hónapos detrehemtelepi csecsemő életét február elején. Miután a baba elveszítette az eszméletét, anyja tárcsázta a 112-es segélyhívót, a kolozsvári diszpécserszolgálatánál pedig Florin Oneț teljesített szolgálatot. A segélyhívó-diszpécser mindenekelőtt megpróbálta megnyugtatni a kétségbeesett nőt, a mentők kiérkezésig pedig tanácsokkal látta el a családot. Megkérte az anyát, hogy tegye a tejet félrenyelő csecsemőt az apa karjára, és óvatosan ütögesse a hátát a kézfejével. A beavatkozás sikeres volt, a baba még a rohammentő kiérkezése előtt felsírt.

Kegyes Dávid arról is beszélt lapunknak, hogy balesetek esetén egyszerre több sérült is lehet, így ha módunkban áll, ne felejtsük el még mentőhívás előtt megszámolni az áldozatokat. Rámutatott, ez nagyon fontos, ugyanis ennek függvényében küldenek 1-2 vagy akár több egységet.

Az önkéntes rohammentős szerint a következő tényezőket szintén mindenképp közölni kell a telefonos operatőrrel: ha a beteg egyedül van otthon, és mi egy másik helyszínről hívunk mentőt; ha egyedül vagyunk otthon, és nem tudjuk kinyitni az ajtót; ha egy balesetnél egy sérült beszorult az autóba. „Egy mentőegység nem közelíthet meg egy veszélyes helyszínt, amíg a rend őrei azt nem biztosítják, ugyanakkor a mentőegység nem tud sem ablakot, sem ajtót betörni, így a beteghez sem tud bejutni mindaddig, amíg a tűzoltók ezt nem teszik lehetővé. A hangsúly a csapatmunkán van, mindegyik egység saját feladatkörrel rendelkezik, és ahhoz, hogy ez a csapatmunka hatékony legyen, a diszpécsert pontosan informálni kell az adott helyzetről” – összegezte Kegyes Dávid a helyes segélyhívás legfontosabb lépéseit,

mindenkinek ajánlva a SMURD oldalán meghirdetett elsősegélynyújtási tanfolyamokat, amelyeken még több hasznos információ birtokába juthatnak az érdeklődők.

Az Európai Unió területén 1991 óta működik ez a segélyhívó rendszer, Romániában pedig 2004-től elérhetők a készenléti szervek az 112-es számon. Az elmúlt húsz év alatt több mint 300 millió hívást kezelt a távközlési szolgálat, amelynek minden operátora folyékonyan beszél legalább egy nemzetközi nyelven; ezek között van az angol, francia, spanyol, ukrán, magyar, olasz, német, török, orosz, görög, bolgár. Ugyanakkor az STS 2022-ben új fordításokkal bővítette az 112-es segélyhívás alkalmazást (Apel 112), amely román, magyar, angol, francia, német és ukrán nyelven is használható.

korábban írtuk

Sokan hívják angolul, magyarul, németül és ukránul is a 112-es romániai sürgősségi hívószámot
Sokan hívják angolul, magyarul, németül és ukránul is a 112-es romániai sürgősségi hívószámot

Tucatnyi nyelven, többek között magyarul is lehet hívni az 112-es romániai sürgősségi hívó számot. Tavaly 16 százalékkkal nőtt a nem román nyelvű segélykérők száma.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 08., szerda

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia

Közzétette szerdán a bukaresti oktatási minisztérium a romániai felsőoktatási intézmények metarangsorát, amelyet a Nemzetközi Rangsorolási Szakértői Csoport (IREG) által globálisan elismert egyetemi rangsorok alapján állítottak össze.

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia
2024. május 08., szerda

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében

Ahol a magyarok számaránya megkívánta, a Magyar Polgári Erő mindenhol összefogott az RMDSZ-szel – jelentette ki a Krónikának Kulcsár-Terza József. Az MPE vezetője Csoma Botonddal, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökével tartott sajtótájékoztatót.

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében
2024. május 08., szerda

„A Wizz Air-nek köszönhetően a repülés bárki számára elérhető a térségben” – Váradi József vezérigazgató a Krónikának

Húsz évvel ezelőtt szállt fel az első Wizz Air-gép a dél-lengyelországi Katowiceből, azóta az összes kelet-közép-európai országból üzemeltet járatokat a magyar tőkéjű diszkont légitársaság. A Wizz Air vezérigazgatójával, Váradi Józseffel beszélgettünk.

„A Wizz Air-nek köszönhetően a repülés bárki számára elérhető a térségben” – Váradi József vezérigazgató a Krónikának
2024. május 08., szerda

Kitüntette az Akadémia a BBTE két kolozsvári oktatóját

Arany János-díjjal tüntették ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) éves közgyűlésén a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) két oktatóját, Sándor Bulcsút és Bartos-Elekes Zsombort.

Kitüntette az Akadémia a BBTE két kolozsvári oktatóját
2024. május 08., szerda

Összeütközött két villamos Aradon, a balesetben megsérült két nő

Összeütközött két villamos szerdán Aradon. Két utas megsérült, egyiküket kórházba kellett szállítani.

Összeütközött két villamos Aradon, a balesetben megsérült két nő
2024. május 08., szerda

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi és partiumi megyében is

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország több megyéjében.

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi és partiumi megyében is
2024. május 08., szerda

Nyolcan is versenybe szállnak a jelenlegi elöljáróval Nagyszeben polgármesteri tisztségéért folyó küzdelemben

Kilenc jelölt száll versenybe Nagyszeben polgármesteri tisztségéért, köztük a jelenlegi polgármester, Astrid Fodor (Romániai Német Demokrata Fórum) – jelentette be szerdán a megyeszékhely 1-es számú választási irodája.

Nyolcan is versenybe szállnak a jelenlegi elöljáróval Nagyszeben polgármesteri tisztségéért folyó küzdelemben
2024. május 08., szerda

Szerdán is viharokra kell készülni, Erdély és a Partium egy része is érintett

Sárga viharriasztást adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Igazgatóság az ország több régiójára, beleértve Erdély egyes részeit is.

Szerdán is viharokra kell készülni, Erdély és a Partium egy része is érintett
2024. május 08., szerda

Rendkívüli „Szent György Napok” Marosszentgyörgyön

A híres rocklegenda, a Republic, Tamás Gábor, a fiatalok által kedvelt Intim Torna Illegál, valamint a Compact is koncertezik a hétvégén Marosszentgyörgyön!

Rendkívüli „Szent György Napok” Marosszentgyörgyön
2024. május 07., kedd

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen

Nyolc jelölt száll versenybe Marosvásárhely polgármesteri tisztségéért, öten közülük függetlenként indulnak a június 9-i helyhatósági választásokon – derül ki a jelöléseket véglegesítő jegyzőkönyvből.

Hét kihívója akadt Soós Zoltán polgármesternek Marosvásárhelyen