Érettségi: idén jobban teljesítettek a diákok, mint tavaly

Krónika 2017. július 05., 14:02 utolsó módosítás: 2017. július 05., 16:01

A tizenkettedikes diákok 71,4 százaléka érettségizett sikeresen a szerdán közzétett adatok szerint. Az erdélyi megyék nem okoztak különösebb meglepetést, a Székelyföldön továbbra is a románpróbán elért jegy rontja az átlagot.

Fotó: Gecse Noémi

Tavalyhoz képest jobban teljesítettek idén a tizenkettedikes diákok az érettségin: a szerdán közzétett adatok szerint országos szinten a végzősök 71,4 százaléka szerzett átmenő jegyet, ehhez képest az előző évben 66,7 százalékuk vette sikerrel a megmérettetést.

Az eredmény ugyanakkor még változhat, szerda estig lehet benyújtani ugyanis az óvásokat, a végleges osztályzatokat pedig hétfőn, július 10-én függesztik ki.

Liviu Pop oktatási miniszter szerdán visszafogottan nyilatkozott az eredményekről: egyrészt nem tudta kommentálni, hogy az idei tételek egyszerűbbek voltak-e az előző évekhez képest, ugyanakkor arra is kitért, hogy szerinte

mindenképpen szükég lenne a differenciált érettségi bevezetésére, erről ígérete szerint alapos közvitát fognak tartani.

Szeben és Kolozs megye vezeti a listát

Az erdélyi megyékben elért eredmények nem hoztak különösebb meglepetést, mindössze annyi változott, hogy

Kolozs megye a „hagyományokkal” ellentétben ezúttal nem az első, hanem a második helyet foglalja el,

de a 82,95 százalékos átmenési arány így is messzemenően meghaladja az országos átlagot.

Kolozs megye a többi térséghez képest rendszeresen kiválóan teljesít az érettségin, tavaly a vizsgázók 83 százaléka szerzett oklevelet. Idén kilenc diák érte el a maximális, színtízes átlagosztályzatot, ők mindannyian román iskolában végeztek, ugyanakkor a magyar tanintézetekbe járó tizenkettedikesek sem „panaszkodhatnak”:

a legjobban a kolozsvári Apáczai Csere János Gimnáziumban végzett Adorjáni Csenge teljesített 9,75-ös átlagjeggyel.

Erdélyben ezúttal a Szeben megyei diákok érték el a legjobb eredményeket: az oktatási minisztérium által közölt adatok szerint az óvások előtt az átmenési arány 83,8 százalék. Szeben megye ezzel jócskán javított tavalyhoz képest, amikor a végzősök 77 százaléka szerzett érettségi oklevelet. Idén egyébként két diáknak sikerült tízes átlaggal végeznie. A sorban Brassó megye következik 78,44 százalékkal, ez szinte pontosan megegyezik a tavalyi eredményekkel.

A sor végén kullognak a székelyföldi megyék

Sajnos a jegyek alapján felállított lista másik végében sem történt meglepetés, a három székelyföldi megye ugyanis ebben az évben is a leggyengébben teljesítő térségek között található.

Az Erdélyben utolsó helyen szereplő Hargita megyében jegyzett 60,53 százalékos átmenési arány messze elmarad az országos átlagtól,

és szinte pontosan megegyezik a tavalyi 60,09 százalékos eredménnyel. A megyei tanfelügyelőség összesítése alapján a papírformának megfelelően a legtöbben román nyelv és irodalomból buktak meg, ebből a tantárgyból a diákoknak csak 72 százaléka írt legalább 5-öst.

Görbe Péter főtanfelügyelő úgy értékelt: az eredmény elfogadható, de nem kielégítő. A sikeresen érettségizők aránya szempontjából a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium és a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum diákjai teljesítettek a legjobban.

Fotó: Gecse Noémi

A tavalyi 66 százalékhoz képest

rontott valamelyest Maros megye, ahol a végzősök 65,5 százaléka szerzett oklevelet, ezzel Erdélyben a második leggyengébben teljesítő megye.

Színtízes átlagot senkinek sem sikerült elérnie, a legnagyobb jegyet szerző két magyar tagozatos diák ugyanakkor a Bolyai Farkas Főgimnáziumban végzett.

Kovászna megye ezzel szemben 2 százalékot javított tavalyhoz képest, de az idei érettségin elért 67,61 százalékos átmenési arány is csak hátulról a „harmadik helyre” volt elég.

Nemrég egyébként arról számoltunk be, hogy Háromszéken sokan meg sem próbálkoznak az érettségivel: idén több mint 200 tizenkettedikes döntött úgy, hogy nem iratkozik be a vizsgára. Kiss Imre főtanfelügyelő akkor úgy nyilatkozott: azoknak a diákoknak, akik elvégzik a középiskolát, mindenképpen meg kellene szerezniük az érettségi oklevelet, a technikumban és a posztlíceumban azonban nem kérik a diplomát a jelentkezésnél.

Hozzátette: sokan a tizenkettedik után munkát vállalnak, ezért beérik a középiskola elvégzését igazoló tanúsítvánnyal. A főtanfelügyelő abban bízik, a fiatalok egy része utólag ráébred, hogy mégiscsak szükség van az érettségi oklevélre, és néhány év múlva megpróbálkoznak a vizsgával.

Az összesítések alapján

Bihar megye a tavalyi átmenési arányhoz képest javított, ugyanis az előző évi 58 százalékot idén 69,17 százalékra tornázta fel,

a végzősök közül ugyanakkor nyolcan érték el a tízes átlagot. A javítás elmondható Szatmár megyéről is, ahol a tavalyi 68 százalékos eredmény 72,92 százalékra nőtt, a partiumi megyében azonban egy diák sem ért el tízes átlagot. Az adatok szerint Temes megye az országos átlag fölött (72 százalék), míg Arad megye alatta (65 százalék) teljesített.

Fotó: Pap Éva

Ez volt az elmúlt 7 év legsikeresebb érettségije

Az eredmények alapján az idei volt az elmúlt hét év legsikeresebb érettségije, ugyanis 2010 óta nem volt ennyi sikeresen vizsgázó tizenkettedikes.

A mélypontot a 2011-es év jelentette, amikor a diákoknak a fele sem tudott oklevelet szerezni,

alig 44 százalékuk érte el a minimális 6-os átlagosztályzatot, míg a korábbi években rendszerint 70–85 százalékuk sikerrel vette a megmérettetést. A visszaesés nem volt véletlen, az oktatási minisztérium intézkedése nyomán akkor kezdtek ugyanis videokamerákat beszerelni a vizsgatermekbe, az első években pedig rengeteg tanulót kizártak csalás miatt.

Az eredmény 2012-ben is katasztrofális volt, az átmenési arány akkor sem érte el az 50 százalékot, a szaktárca azonban nem volt hajlandó lemondani arról, hogy video- és hangfelvételek készüljenek az érettségiről. Az eredmények azóta évről évre fokozatosan javulnak. A sikeres vizsgához egyébként minden tantárgyból el kell érni legalább az 5-ös jegyet, az átlag viszont legalább 6-os kell legyen.

Az érettségi vizsgák eredményei megyei lebontásban ezen a honlapon érhetők el.

Bereczki Szilvia, Kőrössy Andrea

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat