Erdélyi lelemény nélkül „fagyhalált” okoz az energiadrágulás a téli fóliaházas termesztésben

Páva Adorján 2023. március 11., 09:30

RIPORT – Beteheti az ajtót a téli fóliaházas termesztésnek Erdélyben az óriási energiadrágulás, amely újabb súlyos érvágást jelent a külföldi, minden szempontból előrébb tartó termelőkkel versenyezni sem tudó helyi gazdáknak. A Kolozs megyei Györgyfalván fóliaházakban termelő Vitus Csaba szerint csakis sok munkával és leleményességgel, rugalmassággal és kiváló alkalmazkodóképességgel, no meg a nagyáruházláncok képében megnyilvánuló szerencsével lehet a versenypályán legalább életben maradni. Riportunkból az is kiderül, hányszoros energiadrágulást kellett „lenyelnie” a télen egy fóliaházas termelőnek.

Vitus Csaba györgyfalvi termelő a télen is fűtött fóliaházban Fotó: Páva Adorján

Fűszernövények, palánták, dugványok, szamócaeper, kis és nagy cserepes virágok, többfajta muskátli, szegfű, boglárka, jácint – mindez télen is, a nem éppen mediterrán időjárásáról híres Kolozs megyei Györgyfalván. Ahol Vitus Csaba helyi gazdálkodó fóliaházaiba betérve az ember hirtelen elfelejti, hogy éppen mennyire barátságtalan kint az időjárás. Merthogy a sátrakon kívül még nőnapkor is fel lehet fedezni egy-egy hófoltot a Kolozsvár melletti, dimbes-dombos, tengerszint felett nagyrészt 600 méter felett fekvő, magyar többségű falu lankás-lejtős, szeles utcáinak, udvarainak északi oldalán.

Persze a csodálatos, télen is igazi tavaszt-nyárt idéző látványnak ára van. Mégpedig nagy, főleg az elmúlt időszakban tapasztalt dráguláshullám miatt.

Vitus Csabát a szinte mindenkit megviselő energiaválság kapcsán a télen is fóliaházas gazdálkodást folytató termelőket sújtó dráguláshullámról, egyéb problémákról, kilátásokról, a nagy áruházláncokkal ápolt kapcsolatáról, külföldi konkurenciáról, a helytállás titkairól faggattuk Györgyfalván.

Bontják a régi fóliaházakat Fotó: Páva Adorján

A termelővel először családi házánál találkoztunk, amely mellett anno beindította a fóliaházas termelést – éppen a régi sátrak bontását vezényelte, amelyeket elad, illetve eladományoz, a mostani dráguláshullámtól függetlenül.

Fotó: Páva Adorján

Ugyanis korábban jóval modernebb fóliaházakat építtetett a falu másik végén. A termelés már itt zajlik. Összesen négyezer négyzetméteren, amelyből kétezret fűtenek. Bár olyan kazánt vásároltak tavaly, amellyel akár egyhektárnyi területet is fűteni lehet. Csakhogy ahhoz már kellett volna egy 40-50 köbméteres puffertartály is, ami sokba került, nem tudták beszerezni. Emiatt a kazán nem működött a leghatékonyabban, hiszen nagyon nagy az égési beltere: majdnem négy nagy szalmabála is belefér.

Az új kazán Fotó: Páva Adorján

Energiafelemésztő árak

„Rá voltunk kényszerítve, hogy valamit változtassunk, mivel már tavaly márciusban úgy felment a pellet ára, hogy képtelenség volt megfizetni. Mert korábban pellettel fűtöttünk, az nagyon jó volt. Évente 16 kamionnyit használtunk el úgy, hogy akkor még nem volt meg fent az utólag épített, szintén 2000 négyzetméteres új fóliasátor: tehát ez a mennyiség ment el a házunk melletti régi, 1100 négyzetméternyi, plusz a fenti első, kétezer négyzetméteres fóliaház kifűtésére” – ismerteti a gazda.

A télen is fűtött fóliasátor kívülről Fotó: Páva Adorján

Ám le kellett cserélniük a pelletes kazánokat.

Most csak egy kamionnyi pellet 39 ezer lej lett volna. Miközben nálunk a téli eladás hetente olyan 4000 lejt tesz ki. Erre a télre legalább 20 kamionnyi kellett volna.

Hogyha úgy dolgozol, hogy vannak szerződéseid, mint nekünk, akkor nagyjából ki tudod számolni, hogy mennyi lesz az eladás, tehát semmiképp nem érte volna meg. Még ez az enyhe tél is keresztbe tett, hát még ha hidegebb lett volna” – panaszolja a györgyfalvi termelő.

A legújabb fóliasátor, amelyet télen nem fűtöttek Fotó: Páva Adorján

Felidézi: a jobb, újabb sátorban pellettel korábban a 18 Celsius-fokos hőmérsékletet tudták tartani, a kazán önműködően nyomta a meleg vizet a fóliaházban kiépített csőrendszerbe. De egyéb tüzelőanyaggal, darálékkal, dióhéjjal, száraz kukoricával is tüzeltek. „Ezen a télen fent szalmabálákkal fűtöttünk, 600 darabot égettünk el, és már több mint 200 méter fát, három kamion brikettet.

De hiába új és nagy a kazán, így már nem tudtuk tartani a 18 fokot, inkább a 7-8-10-12-t. Ennek az a következménye, hogy a növények nem olyanok, mint amilyenek lehetnének, nem növekednek úgy, ahogy kell, nagyobb a páratartalom, miközben nemcsak a kellő hőmérséklet, hanem a fény hiánya is befolyásolja a fejlődést

– vázolja Vitus Csaba. – Külföldön persze utóbbit is pótolják lámpákkal, nekem is vannak, de hát azok is annyit fogyasztanak, hogy nem is használtuk őket, csak felszereltük. Vannak nagyon jó LED-es világítótestek, amelyek nem fogyasztanak sokat, de azok nagyon drágák.”

Fotó: Páva Adorján

Amikor arról faggatjuk, mekkora energiadrágulást tapasztal mondjuk két évvel ezelőtthöz képest, rávágja: ezelőtt két évvel még volt olyan cash-flow (cégen belüli pénzmozgás) táblázata, amelybe be sem vezette az áram- és fűtésköltséget. Akkor még a bérköltségek voltak a legmagasabbak. Azóta nőttek a fizetések, de mégsem az a legnagyobb tétel, hanem az energia.

Például míg korábban télen olyan 1000 és 2000 lej közötti villanyszámlánk volt, az most 9000 lej. A fűtésköltségek legalább a négyszeresére nőttek. Miközben a mi áraink ugyanott maradtak, hiszen a külföldiek nagyon jó árban tudják megtermelni a növényeket automatizált fóliaházakban.

Ilyen körülmények között nekünk csak akkor érheti meg, ha nagyon ügyes az ember, és jól forgatja magát” – ad hangot véleményének a fóliaházas gazda. Ugyanakkor náluk az nem is kérdés, hogy érdemes-e csinálni, mert amikor 2019-ben megvalósították a nagy beruházást, akkor kölcsönöket vettek fel, „ezért muszáj csinálni”.

Fotó: Páva Adorján

Startból elveszített verseny

Eközben az állam nemigen segíti munkájukat. „Mint cég, nem kapunk semmiféle támogatást. Nem beszélve arról, hogy itt, nálunk, Györgyfalván a vízzel, az úttal is gondjaink vannak, sok pluszköltséget generál” – jelenti Ki Vitus Csaba. Aki felidézi, hogy induláskor a Pro Economica Alapítványon keresztül kaptak magyar állami támogatást 15 ezer euró értékben, ami a töredéke annak, amennyit be kellett fektetni az évek során.

A román mezőgazdasági kifizetési ügynökség (APIA) ilyen formájú – azaz intenzív, termelőasztalos – fűszernövény-termesztésre nem ad támogatást. Lett volna egy pályázati kiírás, amin keresztül kaphattak volna támogatást, de azt végül lefújták, mert kiderült: egyesek az előre megszerzett információk ismeretében úgy állították össze iratcsomójukat, hogy biztosan nyerjenek. Igen ám, de Vitus közben fizetett egy pályázatíró cégnek, a pénzt pedig nem kapta vissza.

Vitus Csaba és „növényfelelős” unokatestvére, szintén Vitus Csaba Fotó: Páva Adorján

Az egyetlen segítség az volt, hogy a román állam az Agro IMM programon keresztül kölcsönt adott alacsony kamattal, és az első évben nem kellett fizetni törlesztőrészletet. Most is lesz egy ilyen: valószínűleg felvesszük, kifizetjük belőle a korábbi hitelt. Szóval toljuk magunk előtt a nagy hógolyót”

– érzékelteti a nehézségeket a gazdálkodó. Persze a felvásárlók nem kalkulálták bele áraikba az energiadrágulást. „Ugyanakkor tudni kell, mi nem úgy dolgozunk, hogy kiállok, és eladok 100-200 cserepet. Mi évente 900 ezer cserepes növényt állítunk elő és adunk el. Ilyen mennyiségnél már másképp számol az ember, jóval kisebb az ármozgás” – tájékoztat.

Fotó: Páva Adorján

Ráadásul külföldön még kisebbek az árak. „Kint voltam ezelőtt egy hónappal Essenben egy nemzetközi virágkiállításon, amelyen fűszernövényesek is részt vettek.

Ha például Belgiumból most ide szállítanák a termékeiket, úgy is olcsóbb lenne, mint ahogy én adom. És az jobban is néz ki. Az a szerencse, hogy a fűszernövény érzékeny, a bazsalikom út közben megmakkanna, ez a mi szerencsénk.

Mert ők ott tízhektáros területeken dolgoznak, robotizálva, kevés emberrel, minden paraméter ideálisra van állítva, legyen szó fényről, páratartalomról, hőmérsékletről, ráadásul biók is. Szóval nem tudod felvenni velük a versenyt” – jelenti ki Vitus Csaba.

Fotó: Páva Adorján

Éltető nagyáruházláncok

Aki szerint szerencséje volt a nagy szupermarketekkel, mert „ha ők nem lettek volna, akkor mi sem lennénk, vagy teljesen mást csinálnánk”. Kapcsolatát nagyon jónak nevezi a Romániában működő nagyáruházláncokkal. „Sokat tanultunk nekik köszönhetően, fel kellett zárkózni, hiszen ők már nagyon előrehaladottak voltak, amikor mi bekapcsolódtunk. Azoknak jó volt, akik lépést tudtak tartani velük. Várnak, megvárnak, sokszor elnézőbbek is velünk” – avat be a palánta- és virágtermesztő.

Fotó: Páva Adorján

Három nagy üzletlánccal dolgoznak: a Kauflanddal, a Lidllel és a Profival. Köztük is van „jobb és kevésbé jobb” együttműködés szempontjából.

De nekik köszönhetően haladunk előre, nagyon sok mindent tudnánk eladni nekik, csak termelni kéne. Ám ahhoz meg ember kell, föld kell, know-how (ismeretek), gépek. Mert azt a nagy mennyiséget, amit ők kérnek, nehéz leszállítani: 10 ezer cserép alatt szóba sem állnak veled”

– vázolja a györgyfalvi gazda, hozzátéve: ezért lenne fontos, hogy télen is termeljenek.

Fotó: Páva Adorján

Györgyfalva és Kenya

„Most azt mondom, hogy jövő télen nem fogom csinálni, de lehet, hogy mégis. Többen dolgoznak a cégnél, nem mondhatom azt, hogy most fél évre menj haza – vélekedik Vitus Csaba. – Ugyanakkor átalakulóban van a cégünk, viszonteladással is foglalkozunk: nagyjából ebből él meg a cég, és nem a termelésből. Tőzeget, cserepet adunk el az egész országban, termelőasztalokat, honlapunk is működik már a Vitagro.ro címen. És most úgy néz ki, hogy gyümölcsimportot is beindítunk, afrikai szubtropikus gyümölcsöket hoznánk be, mert úgy látjuk, van egy kis rés a piacon. Hamarosan utazom is Kenyába.”

Fotó: Páva Adorján

A györgyfalvi fóliaházas termelő ebben látja a helytállás, a siker titkát: folyamatosan alkalmazkodni kell, rugalmasnak kell lenni, kell tudni váltani; csak az termelni, aminek nagyobb a haszna, ha pedig úgy van, csak hat hónapot termelni. „Ha az időjárás is segítene, vagy az állam, akkor megint más a helyzet, de így nem lehet.

A siker titka a rugalmasság, és bírni kell a tempót. A külföldi automatizálást és know-howt az itteni leleményességgel, sokkal több munkával lehet pótolni.

Kiegyenlíteni még így sem lehet az erőviszonyokat, de ott lehetünk a nyomukban, valahol távol” – vallja Vitus Csaba.

• Fotó: Páva Adorján
Fotó: Páva Adorján
• Fotó: Páva Adorján
Fotó: Páva Adorján
• Fotó: Páva Adorján
Fotó: Páva Adorján
• Fotó: Páva Adorján
Fotó: Páva Adorján
• Fotó: Páva Adorján
Fotó: Páva Adorján
• Fotó: Páva Adorján
Fotó: Páva Adorján
• Fotó: Páva Adorján
Fotó: Páva Adorján
A fűtetlen fóliasátort is kihasználják, amennyire lehet • Fotó: Páva Adorján
A fűtetlen fóliasátort is kihasználják, amennyire lehet Fotó: Páva Adorján
• Fotó: Páva Adorján
Fotó: Páva Adorján
• Fotó: Páva Adorján
Fotó: Páva Adorján
• Fotó: Páva Adorján
Fotó: Páva Adorján
• Fotó: Páva Adorján
Fotó: Páva Adorján
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport