Egyre több migránst tartóztatnak fel a román hatóságok a magyar határ mentén

MTI 2017. május 25., 14:39

Megszaporodtak a Magyarországra átszökni próbáló migránsok elfogásáról szóló hírek a román határrendészet honlapján: a héten már a harmadik ilyen csoport feltartóztatásáról számolt be a romániai hatóság.

Fotó: A román határrendészet Facebook-oldala

Csütörtök hajnalban egy, az illegális bevándorlás megfékezése érdekében végrehajtott művelet során hét, 24 és 37 év közötti, a határ felé közeledő etiópiai és eritreai állampolgárt fedeztek fel a nagylaki határrendészek egy mezőn, 500 méternyire a magyar határtól.

Kihallgatásuk során elmondták, hogy taxival érkeztek az Arad megyei Nagylakra, és a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezetbe akartak eljutni. A határrendészet tiltott határátlépési kísérlet gyanújával kezdeményezett bűnvádi eljárást ellenük.

Kedden hajnali fél kettőkor, szintén Arad megyében

a Gyula–Gyulavarsánd határátkelő közelében fogtak el 14, Magyarországra a zöldhatáron keresztül átszökni próbáló szíriai és iraki állampolgárt

a román határrendészek. A csoportot hat férfi, hat nő és három gyerek alkotta, a felnőttek 18 és 60, a kiskorúak 3 és 17 év közöttiek voltak. Kihallgatásuk során ők is azt állították, hogy a schengeni térségbe akartak bejutni.

A román határrendészek hétfőn a Bihar megyei Érmihályfavánál is feltartóztattak egy hattagú szíriai csoportot, négy felnőttet és két gyereket, miközben hajnali hat órakor mintegy 300 méternyire megközelítették a magyar határt. Elmondásuk szerint ők is a schengeni térségbe akartak eljutni, ellenük is tiltott határátlépési kísérletért indult eljárás.

Az MTI érdeklődése nyomán áprilisban közölt, illetve a román határrendészet honlapján azóta megjelent adatok szerint

idén már 358, Magyarországra átszökni próbáló migránst tartóztattak fel a román hatóságok.

Tavaly egész évben 549, Romániából illegálisan távozni próbáló határsértőt fogott el a román határrendészet.

Idén tavasszal megnőtt Romániában a migrációs nyomás: áprilisban több határsértőt (634) tartóztattak fel a román határrendészek a szerb–román határon, mint az első negyedévben (420), és az országba illegálisan belépett, elfogott migránsok száma már május elején meghaladta a tavalyi éves adatot.

A román határrendészet eddig 1286 határsértő feltartóztatásáról számolt be, míg tavaly 1075, az országba illegálisan belépett külföldit fogtak el Románia határain.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat