Égi áldás alatt nyitották meg ünnepélyesen a vízcsapot, már csak rossz emlék a katasztrófahelyzet Györgyfalván

Égi áldás alatt nyitották meg ünnepélyesen a vízcsapot, már csak rossz emlék a katasztrófahelyzet Györgyfalván

A vízcsapot a györgyfalvi focicsapat tagjaként korábban megsérült Gabriel Costea feleki polgármester engedte meg ünnepélyesen az óvoda és iskola udvarán

Fotó: Páva Adorján

A györgyfalviak immár saját bőrükön is megtapasztalták, tényleg minden rosszban van valami jó: a csaknem két éve vízügyi katasztrófahelyzet sújtotta Kolozs megyei falu óvodájának-iskolájának udvarán szerdán mindenki megbizonyosodhatott arról, valóban bevezették az ivóvizet a magyar többségű, infrastrukturális fejlesztések terén sokáig mellőzött településre. Az ünnepélyes csapnyitáson számos vendég, köztük Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is részt vett, aki a koccintáskor vidáman hörpintette fel a túl magas nyomás miatt egyelőre eleinte fehér színű ivóvizet.

Páva Adorján

2024. május 29., 16:042024. május 29., 16:04

2024. május 29., 16:372024. május 29., 16:37

„Akkor, amikor megtörtént a baleset, segíteni kellett. A legtermészetesebb az, hogy aki segíteni tud, az segít” – idézte fel Kelemen Hunor. Aki 2022 júliusában, a katonai üzemanyagszállító jármű felborulása okozta vízszennyezés idején miniszterelnök-helyettesként harcolt ki 8,2 millió lejes támogatást a kormány sürgősségi alapjából a györgyfalvi ivóvízhálózat egy részének kiépítésére.

Galéria

Soós Sándor községi adminisztrátor (a mikrofonnal) házigazdaként fogadta a vendégeket

Fotó: Páva Adorján

„Nagyon gyorsan próbáltunk lépni, bár tudtuk, hogy egy ilyen baleset kijavítása nem történhet meg egyik napról a másikra, de azt is tudtuk, hogy el kell kezdeni. A györgyfalvi embereknek, akárcsak bármelyik közösségnek, arra van szükségük, hogy olyan feltételek között éljenek, olyan infrastruktúrájuk legyen, ami a 21. században megfelel az elvárásoknak. Mi azért állunk a közösség szolgálatában, hogy lehetővé tegyük az építkezést, a fejlődést. Ezt tettük akkor, amikor segítettük Györgyfalvát, a györgyfalviakat, és ezt tesszük ezután is, amikor a közös ügyeinket előrébb visszük” – fogalmazott szerdán az RMDSZ elnöke a Kolozsvár melletti faluban rendezett eseményen.

Galéria

Fotó: Páva Adorján

Amelyen egyébként nemcsak a földi, hanem stílusosan az égi csapot is „megengedték”: a részvevők esőben, esernyők alatt állva ünnepelték a vezetékes víz bekötését.

Galéria

Fotó: Páva Adorján

Az esemény helyszínére utalva Kelemen emlékeztetett, hogy az egyre gyarapodó helyi diáklétszám által „kinőtt” iskola is felújítás, bővítés előtt áll. „Akkor, amikor az iskoláról beszélünk, az a világ legtermészetesebb dolga, hogy abba beruházunk, olyan infrastruktúrát építünk, hogy biztonságban legyenek, »egészséges« iskolába járjanak a gyerekek. Ezért örülök annak, hogy az országos beruházási társaság (CNI) már befejezte a licitet. Nyilván szükség van még valamennyi időre, amíg szerződést kötnek, de most már tudjuk azt, hogy ráfordult a közösség arra az útra, amelyen az iskola megújul, kibővül” – jelentette ki.

Galéria

A magyar állami támogatással 2019-ben megépült györgyfalvi óvoda udvara, háttérben a bővítés előtt álló iskolaépület

Fotó: Páva Adorján

Kelemen Hunor hozzátette, nyilván még rengeteg olyan beruházásra van szüksége Györgyfalvának, Erdőfelek községnek, amelyre nincs a helyi és megyei költségvetésben elég pénz. „Ezért nem győzöm hangsúlyozni, hogy ki kell használni minden lehetőséget, az országos és az európai uniós költségvetést is, elhozni a helyi közösségeknek az összes olyan lehetőséget, amivel fejlődni, építkezni tud. Ez nekünk a feladatunk, ezért kérjük a polgárok bizalmát most, június 9-én is” – fejtette ki.

Galéria

Balról a csap, középen a vendégsereg, jobbról az általános iskola épülete

Fotó: Páva Adorján

Kelemen az EU-s pénzek említésével a vízhálózat másik – nem a kormány sürgősségi alapjából megvalósuló – részének kiépítésére is utalt, mely az uniós támogatású nagy infrastrukturális operatív programon (POIM) keresztül valósult meg. A két külön projekt kivitelezése párhuzamosan zajlott, a baleset miatt gyorsított tempóban.

Galéria

Kelemen Hunor: azért állunk a közösség szolgálatában, hogy lehetővé tegyük az építkezést, a fejlődést

Fotó: Páva Adorján

Az RMDSZ-elnök azt is felidézte, hogy ő maga is feleki lakos, bár egyáltalán nem akart az lenni. „De hát így alakult: én Kolozsvárra költöztem, aztán egyszer csak Feleken találtam magam (a két közigazgatási egység között lebonyolított területcsere miatt – szerk. megj.), de jól van ez így, nincs ezzel semmi baj.

Idézet
Úgy vagyok én ezzel, hogy falusi gyerek vagyok, Csíkkarcfalván születtem, mind városiasodni akartam, aztán sohasem sikerült: mindig visszakerültem falura. Úgyhogy kedves györgyfalviak, rám, ránk számíthatnak”

– ígérte a magyar érdekvédelmi szervezet vezetője.

Galéria

Fotó: Páva Adorján

Aki természetesen – kampányidőszak lévén – a jelenlévőket többször is szavazásra buzdította az RMDSZ jelöltjeire és listáira, illetve a szintén jelen lévő Gabriel Victor Costea polgármesterre (az RMDSZ Feleken nem indított polgármesterjelöltet, a Nemzeti Liberális Párt színeiben politizáló jelenlegi elöljárót támogatja az eddigi jó együttműködésnek köszönhetően).

Galéria

Nemcsak a földi, hanem stílusosan az égi csapot is „megengedték” szerdán Györgyfalván az ünnepélyes esemény idején

Fotó: Páva Adorján

A feleki polgármester egyébként mankóval, begipszelt lábbal bicegett be a györgyfalvi iskolaudvarra:

nemrég műtétre szorult Achilles-ínszakadása, melyet éppen a Györgyfocifalva nevű helyi csapat játékosaként szenvedett el egy focimeccsen.

Galéria

A víz kezdeti fehér színe az egyelőre túl magas nyomásnak tudható be

Fotó: Páva Adorján

Kelemen Hunor megjegyezte, Gabriel Costea a második polgármester, akit a kampány során mankóval lát: a másik Soós Zoltán, Marosvásárhely elöljárója. Az RMDSZ-elnök reményét fejezte ki, hogy mindketten „fél lábon állva” is megnyerik a választásokat.

A helyi és megyei RMDSZ-vezetőket, főtanfelügyelőt és -helyettest, vízügyi igazgatót is felvonultató vendégsereg tagjai örömüket fejezték ki, hogy Györgyfalva végre nagy lépésekben fejlődik, hiszen a vízvezeték és az iskolabővítés mellett éppen folyamatban van a csatornahálózat kiépítése is.

Galéria

A vendégek koccintottak is az ivóvízzel

Fotó: Páva Adorján

Marinela Marc főtanfelügyelő például „vitába szállt” az „átköltöztetése” miatt sajnálkozó Kelemen Hunorral, mondván: ő szívesen elcserélné kolozsvári lakását egy Felek községi otthonra.

Galéria

Fotó: Páva Adorján

Magát az óvoda udvarán elhelyezett kültéri vízcsapot egyébként Gabriel Costea polgármester engedte meg ünnepélyesen a számos újságíró és vendég jelenlétében, akik az esemény végén koccinthattak a helyiek által régóta várva várt vezetékes ivóvízzel. Amely a pohárba kitöltve eleinte fehér színű a rendszer túl magas nyomása miatt: ez azért van, mert egyelőre csupán néhány tucat háztartás csatlakozott a hálózatra, a nyomást a végleges felhasználói kör kialakulása után igazítják megfelelő mértékűre.

Galéria

Fotó: Páva Adorján

Egyébként a vendégek közül a jelen lévő györgyfalviak szerint egy „fontos személy” hiányzott: a katonai üzemanyagszállító kamionsofőrje, aki árokba vezette járművét,

aminek következtében nagy mennyiségű gázolaj ömlött a falut ellátó, éppen ott található víztározóba. Ugyanis általános vélekedés a faluban, hogy ha nem történik meg a szerencsétlenség, a vezetékes vízre még sokáig várni kellett volna Györgyfalván.

Galéria

Fotó: Páva Adorján

Amint arról beszámoltunk, nagycsütörtökön zajlott le a 2022 nyarán vízügyi katasztrófahelyzet áldozatául esett Györgyfalva új vezetékes ivóvízhálózatának műszaki átadás-átvételi eljárása. A fejlesztések részleteiről akkor Soós Sándor községi adminisztrátor tájékoztatta a Krónikát.

korábban írtuk

Minden jó, ha a katasztrófa vége jó: műszakilag átadták az új györgyfalvi ivóvízhálózatot, és ez csak a kezdet
Minden jó, ha a katasztrófa vége jó: műszakilag átadták az új györgyfalvi ivóvízhálózatot, és ez csak a kezdet

Nagycsütörtökön lezajlott a bő másfél éve vízügyi katasztrófahelyzet áldozatául esett Györgyfalva új vezetékes ivóvízhálózatának műszaki átadás-átvételi eljárása.

Egyébként Erdőfelek község azok közé a közigazgatási egységek közé tartozik, melynek jelentősen nőtt a lakossága (Kolozsvár közelségének köszönhetően): a 2011-ben regisztrált 3923 főhöz képest 2021-ben 5693 lelket számláltak össze. A nemzetiségét 4133 román, 1099 magyar és 53 roma jelölte be. A magyarság túlnyomórészt a nagy magyar többségű Györgyfalván él, Felekhez még a községközponthoz hasonlóan gyakorlatilag színromán Bányabükk, Seregélyes és Mikestelep tartozik. Bár a magyarság így is 20 százalékot tesz ki a községben, az önkormányzat 13 fős tanácsában jelenleg csupán ketten képviselik az RMDSZ-t.

Galéria

Fotó: Páva Adorján

Most a magyar összefogásnak köszönhetően – a tulipános lista második és negyedik helyét a Magyar Polgári Erő képviselői foglalják el – Györgyfalván azt remélik, hogy legalább három tanácsos bejut a feleki önkormányzatba, illetve sikerül megőrizni a (nem választott, hanem kinevezett) községi adminisztrátor tisztséget, sőt megvan az esély az alpolgármesteri szék megszerzésére is.

Galéria

Fotó: Páva Adorján

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 29., szombat

Egyetlen magyar diákot sem kellett kizárni a kisebbségek anyanyelvéből és irodalmából tartott képességvizsgáról

Az oktatási minisztérium szombati tájékoztatása szerint 9193 diák vett részt a nemzeti kisebbségekhez tartozó nyolcadikosok pénteki anyanyelv és irodalom képességvizsgáján.

Egyetlen magyar diákot sem kellett kizárni a kisebbségek anyanyelvéből és irodalmából tartott képességvizsgáról
2024. június 28., péntek

A fiú, aki katonabakancs okozta sebébe halt bele – hangoskönyv született a kolozsvári Tar Koppány Zsolt tragédiájáról

A kolozsvári Tar Koppány Zsolt kötelező sorkatonai szolgálatát teljesítve, katonabakancsa által okozott sebe miatt, feltehetően szándékosan hiányos kezelés következtében, vérmérgezésben halt meg 1982 végén.

A fiú, aki katonabakancs okozta sebébe halt bele – hangoskönyv született a kolozsvári Tar Koppány Zsolt tragédiájáról
2024. június 28., péntek

Nyílik az olló: bezsebelte a magyar voksok 94 százalékát az RMDSZ a helyhatósági megmérettetésen

A Marcel Ciolacu miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) négy év után visszahódította vezető szerepét a romániai önkormányzatokban, az RMDSZ pedig a magyar pártokra adott voksok 94 százalékát szerezte meg.

Nyílik az olló: bezsebelte a magyar voksok 94 százalékát az RMDSZ a helyhatósági megmérettetésen
2024. június 28., péntek

Erdélyi magyar szórványkollégiumokat támogat a Lakitelek Népfőiskola

A Kulturális és Innovációs Minisztérium kezdeményezésére szeptemberben kezdődik a Lakitelek Népfőiskola szórványkollégiumokat támogató programja – közölte Lezsák Sándor az MTI-vel.

Erdélyi magyar szórványkollégiumokat támogat a Lakitelek Népfőiskola
2024. június 28., péntek

Elhunyt Oravecz Gyöngyi, az utolsó, még létező Máramaros megyei magyar adás műsorvezetője

Elhunyt Oravecz Gyöngyi, a máramarosi magyar tévézés, az utolsó, még létező megyei magyaradás önzetlen műsorvezetője – közölte a Máramaros megyei RMDSZ.

Elhunyt Oravecz Gyöngyi, az utolsó, még létező Máramaros megyei magyar adás műsorvezetője
2024. június 28., péntek

Nagybányai szállodában csaptak fel a lángok

Tűz ütött ki csütörtökről péntekre virradó éjszaka egy nagybányai szállodában. Tizenkét személyt, köztük egy gyereket evakuáltak.

Nagybányai szállodában csaptak fel a lángok
2024. június 27., csütörtök

Magyar–román egyetemi együttműködés az agrárágazat védelmében

Állatbetegségekkel összefüggő kutatási, oktatási együttműködésről állapodott meg a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium és a Temesvári I. Mihály Király Élettudományi Egyetem csütörtökön – tájékoztatta a PTE az MTI-t.

Magyar–román egyetemi együttműködés az agrárágazat védelmében
2024. június 27., csütörtök

Látványosan nőtt az Ákovita versenyre benevezett és díjazott jó minőségű pálinkák száma

Rekordszámú, mintegy ezer párlat- és pálinkaminta érkezett be az idei Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre Csíkszeredába, a szakmai zsűri összesen 629 minősítést osztott ki.

Látványosan nőtt az Ákovita versenyre benevezett és díjazott jó minőségű pálinkák száma
2024. június 27., csütörtök

A történelmi magyar egyházak 170 ezer lej támogatást kaptak a Kolozs Megyei Tanácstól

Összesen 980 ezer lejes támogatást szavazott meg az egyházak számára Kolozs megye képviselőtestülete, az össztámogatás közel ötödét, 170 ezer lejt kapják a történelmi magyar egyházak.

A történelmi magyar egyházak 170 ezer lej támogatást kaptak a Kolozs Megyei Tanácstól
2024. június 27., csütörtök

Árvízvédelmi riasztás erdélyi folyók vízgyűjtő medencéjére

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 19 folyó vízgyűjtő medencéjére és a Duna kisebb mellékfolyóira.

Árvízvédelmi riasztás erdélyi folyók vízgyűjtő medencéjére