Minden jó, ha a katasztrófa vége jó: műszakilag átadták az új györgyfalvi ivóvízhálózatot, és ez csak a kezdet

Minden jó, ha a katasztrófa vége jó: műszakilag átadták az új györgyfalvi ivóvízhálózatot, és ez csak a kezdet

Vizet vigyenek! Terepszemle a györgyfalvi hálózat csütörtöki műszaki átadásán

Fotó: Krónika

Nagycsütörtökön lezajlott a bő másfél éve vízügyi katasztrófahelyzet áldozatául esett Györgyfalva új vezetékes ivóvízhálózatának műszaki átadás-átvételi eljárása. A túlnyomó többségében magyarlakta, infrastrukturális-közüzemi beruházások terén sokáig „mellőzött” Kolozs megyei faluban nagyon rövid idő alatt kiépítették a román kormánytámogatással megvalósult rendszert, amely láttán Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is örömét fejezte ki lapunknak. A györgyfalvi fejlesztések részleteiről Soós Sándor községi adminisztrátort faggattuk.

Páva Adorján

2024. március 28., 18:542024. március 28., 18:54

Már csak elvétve találni út mentén gödröt, árkot ásó, föld alatt fúró, vízvezetéket fektető munkagépeket a Kolozs megyei Györgyfalván, ahol 2022 júliusában víz nélkül maradt a lakosság jelentős része, ma azonban már mindenki azon ügyködik, hogyan csatlakozzon a hosszú éveken keresztül hiába várt, ám immár a kapuk elé „befutott” városi vezetékes ivóvízhálózatra. Mint ismeretes, húsz hónappal ezelőtt katasztrófahelyzet alakult ki a Kolozsvártól bő 10 kilométerre fekvő településen, mivel a fő víztározójába jelentős mennyiségű gázolaj került egy üzemanyag-szállító katonai jármű balesete nyomán.

Mivel a vészhelyzetet előidéző szennyezés több száz háztartást érintett, számos intézmény – a helyi és megyei önkormányzat, a prefektúra, a katonaság, a katasztrófavédelmi felügyelőség, a tűzoltóság – képviselői a falu segítségére siettek. A település több pontján öt köbméteres, egy ideig folyamatosan újratöltött tartályokat helyeztek ki, ahonnan ivóvízhez juthatott a lakosság. Nagyobb mennyiségű, állatok itatására alkalmas vizet eleinte tűzoltóautóval szállítottak oda, ahol igény volt rá. Ugyanakkor nagy teljesítményű szivattyút, illetve külső csapot szereltek a település központjában található úgynevezett Falu kútjához.

korábban írtuk

Hosszú távon sújtja a vízszennyezés Györgyfalvát, egy lépéssel közelebb a közművesítés
Hosszú távon sújtja a vízszennyezés Györgyfalvát, egy lépéssel közelebb a közművesítés

Jó hírek is érkeznek a két hete vízügyi katasztrófahelyzet sújtotta Györgyfalvára: a hétfői határidőig két cégcsoportosulás jelentkezett a vezetékes ivóvízhálózat megvalósítását célzó pályázatra.

Hamar kiderült, hogy a szennyezett víztározót – mely a közeli források vizét gyűjtötte össze – nem lehet megtisztítani. Ezért a Kolozs megyei prefektúra és az erdőfeleki önkormányzat több mint tízmillió lejt kért Györgyfalva gázolajszennyezés miatt használhatatlanná vált vízhálózatának helyreállítására – jobban mondva egy új rendszer kiépítésére, a városi víz régóta várt bevezetésére – a román kormánytól.

A katasztrófahelyzetben – annak egyetlen pozitív hozadékaként – valamennyi érintett fél mozgósította energiáit, kapcsolatait.

Ennek köszönhetően egyrészt felgyorsították az infrastrukturális nagyberuházások operatív programja (POIM) keretében évekkel azelőtt megnyert közművesítési pályázat megvalósítását. Ám mivel ez csak a falu egy részét fedte le, további támogatásra is szükség volt, ezt pedig a bukaresti kormány tartalékalapjából sürgősségi eljárással megítélt pénz révén érkezett.

Először hárommillió lejt utaltak ki Györgyfalvának, 2022 decemberében pedig 8,2 millió lejre duzzasztották az összeget az akkor még kormányon lévő RMDSZ javaslatára. Bár ez is elmaradt az eredetileg kért 10 millió lejtől, de úgy számoltak, ennyiből már „ki lehet gazdálkodni” a valamennyi lakost ellátó vezetékesvíz-hálózatot.

A történet csütörtökön mérföldkőhöz ért: megtörtént a kormánytámogatásból megépült új rendszer műszaki átadás-átvételi eljárása.

Soós Sándor, a közigazgatásilag Györgyfalvát is magában foglaló Erdőfelek polgármesteri hivatalának községi adminisztrátora a Krónikának elmagyarázta, mindez azt jelenti, hogy a kivitelező cég befejezte a munkálatot és átadta a polgármesteri hivatalnak. Ez egy technikai jellegű átadás, ellenőrzik, hogy minden, ami „papíron” szerepel, megfelel-e a valóságnak. „Megvan, rendben van, át van véve” – jelentette ki.

Az ügyintéző hangsúlyozta: a most átvett munkálatok annak a projektnek a keretein belül valósultak meg, amelyeket a vízügyi katasztrófa következtében kormánytámogatásból finanszíroztak. Eszerint a Györgyfalvától délnyugatra fekvő Seregélyes felől vezetik le a „városi” vizet, a legelőn van egy tartály, ahonnan a házakhoz jut az ivóvíz. Mégpedig 360 háztartásba.

Galéria

A vezetékes víz kapujában. A györgyfalvi porták előtt földből kiálló cső várja a vízórát, a bekötést

Fotó: Páva Adorján

Felidézte: 2022 júliusában volt a baleset, 2022 decemberében hagyta jóvá a kormány a teljes összeget, 2023 februárjában adták ki az építkezési engedélyt, és mostanra gyakorlatilag megvalósult a hálózat.

Idézet
Egy ekkora munkálat ennyi idő alatt, ha nem is rekordnak számít, de nagyon szűk időtartam alatt lett gyakorlatilag befejezve. A hálózat rendben van, le van tesztelve, már fel van töltve vízzel”

– ismertette Soós Sándor, aki egyébként maga is györgyfalvi lakos. A következő lépésben minőségileg ellenőrzik a vizet, nem történt-e valami szennyeződés a munkálatok során. Ezek után a polgármesteri hivatalnak át kell adnia a hálózatot a vízműveknek, hogy a szolgáltatást elvégezze. Ez újabb bürokratikus munkát jelent, de körülbelül két hét múlva át lesz adva a Szamos vízügyi vállalatnak, és utána a lakosok megköthetik a szerződéseket velük, hogy szereljék fel a vízórát.

A községvezetés képviselője kérdésünkre kitért a másik györgyfalvi vízhálózat-kiépítési projektre is, mely nagyrészt a megyei útként nyilvántartott Alsó utca és környéke lakosait érinti: ez esetben a munkálatok több mint 90 százaléka be van fejezve, 65 háztartást kell még a hálózatra csatlakoztatni és néhány méter fővezetéket kell lefektetni.

Idézet
Ezekkel április közepéig végezhetnek, üzembe helyezhetik a rendszert, amely Kolozsvár felől, a Borháncs-tetőn található tározóból kapja majd a vizet, onnan pumpálják fel Györgyfalvára, majd tovább egészen Bányabükkig.

„Ennek a kivitelezési határideje szeptember, tehát ez is gyorsan megvalósulhat, addig biztos meglesz a borháncsi bekötés is”. Itt egyébként az jelentett kisebb akadályt, hogy az érintett út időközben átkerült a megyei tanács tulajdonából a városhoz, és emiatt újra kellett „papírozni” a munkálatokat.

korábban írtuk

Két csapot is „megengedtek” a vízre szomjazó györgyfalviaknak, indulhat a munka a környék több településén
Két csapot is „megengedtek” a vízre szomjazó györgyfalviaknak, indulhat a munka a környék több településén

Két fronton is jelentős előrelépés történt egy nap alatt a györgyfalvi vízügyben. 

Györgyfalván hivatalosan összesen 630 háztartást tartanak nyilván, de 650-re nő a szám, ha figyelembe vesszük azokat a telkeket is, ahol már építkezési engedéllyel rendelkeznek a tulajdonosok. Tehát összesen ennyi bekötést kell végezni. Soós Sándor elmondása szerint a munkálatok során nem ütköztek komolyabb akadályokba. A vízművek kértek egy bizonyos, eredetileg be nem tervezett automatizálást, de azt is sikerült megoldani.

Kérdésünkre, hogy voltak-e olyan lakosok, akiket folyamatosan segíteni kellett vízzel önkormányzati vagy falusi szinten a tartálykocsi felborulása óta, azt válaszolta, maguk vagy közösségileg megoldották az emberek. „Tavaly ősz óta olyan nem volt, hogy valakinek hordani kelljen a vizet” – közölte.

Soós Sándor a várható vízdíjról elmondta: ugyanannyi lesz a köbméter ára, mint Kolozsváron, az egész megyében egységes az ár. A györgyfalvi lakosoknak egyelőre a vízóraakna kiépítéséért kell fizetniük, ezt ugyanis maguknak kell megoldaniuk, jobban mondva a vízügyi vállalat által akkreditált cégek segítségével-jóváhagyásával, ugyanis ezen munkálatokra már nem futotta a szűkre szabott, de így is létfontosságú támogatásból.

A régi vízrendszerek egyelőre használatban vannak, de mivel hamarosan elkezdődnek a csatornázási munkálatok is – jövő szerdán munkába állnak a gépek –, megtörténhet, hogy bizonyos helyeken akarva-akaratlanul felszámolják a régi csöveket. „Ha az emberek odafigyelnek rá, ott megmarad, ha viszont nem, akkor le lesz zárva. Azt nem lehet, hogy a víz állandóan elfolyjon az altalajba, és megrongálja az utakat. Van olyan szektor, ahol elég ügyesek az emberek, és megoldják, hogy a régi is megmaradjon” – fogalmazott az adminisztrátor.

Galéria

Átvették. Gabriel Costea polgármester (balra) és a papírmunkát végző illetékesek

Fotó: Krónika

Merthogy alig vonultak vissza a munkagépek, jönnek a következők, melyek a szennyvízelvezető hálózatot építik ki.

Az Anghel Saligny-programon keresztül megnyert, 22,5 millió lejes pályázat kivitelezési határideje két év tervezéssel együtt. Utóbbit már tavaly ősszel elkezdte a kivitelező, tehát jövő őszre kell mindenestül elkészülni a munkálatokkal. „Jövő év végére ivóvíz- és csatornahálózata is lesz Györgyfalvának” – büszkélkedett Soós Sándor.

korábban írtuk

A fejlesztési minisztérium 22,5 millió lejt biztosít a Kolozs megyei Györgyfalva szennyvízhálózatának kiépítésére
A fejlesztési minisztérium 22,5 millió lejt biztosít a Kolozs megyei Györgyfalva szennyvízhálózatának kiépítésére

Finanszírozást biztosít a fejlesztési minisztérium a Kolozs megyei Györgyfalva szennyvízhálózatának kiépítésére, illetve utakat korszerűsítenek Csíkszépvízen és Gyergyóalfaluban, valamint a Bihar megyei Érszőlősön.

Mindez nagy szó, hiszen a közüzemi és infrastrukturális fejlesztések tekintetében Györgyfalva sokáig „mellőzött” település volt, most viszont hirtelen nagyokat lép előre (az ivó- és szennyvízrendszer kiépítése mellett közben az iskolát is hamarosan felújítják, bővítik román állami pénzekből, 2019-ben magyar kormánytámogatásból új óvoda is épült a faluban).

Arra a kérdésre, minek köszönhető ez a hirtelen fejlődés, Soós Sándor úgy fogalmazott: 2016-ig, az előző polgármesterek és községvezetések nem pályáztak.

„Ezek a nagy előrelépések egyrészt a 2016 óta tisztségben lévő polgármesternek, Gabriel Costeának köszönhetők és a mostani erdőfeleki adminisztrációnak, amely állandóan pályázik. Másrészt a jó partnereknek: politikai vonalon Kelemen Hunornak és az RMDSZ-nek, ugyanakkor a jó pályázatíró cégeknek is” – szögezte le.

Friss példaként említette a nemrég lezárult Roncsautó Plusz program önkormányzatoknak szánt elektromosautó-vásárlási kiírását, melyen a leggyorsabb jelentkezők nyerhettek támogatást: Felek 10 perc alatt letudta és nyert is, ami nagy szó, hiszen Kolozs megyéből csak további két közigazgatási egységnek sikerült időben bejelentkeznie. „Mindent megpályázunk, amit lehet, eléggé felkészült is a csapat.

Idézet
Ha összeadjuk csak a víz-, szennyvíz- és iskolaprojekt számára megnyert pénzt, és leosztjuk a györgyfalni háztartásokra, akkor 20 ezer euró jön ki házszámonként. Ennyi érkezik csak Györgyfalvára. Szerintem ez hatalmas összeg”

– hangsúlyozta a községi ügyintéző. Aláhúzta: a vízhálózatot érintő mostani megvalósításhoz „nagyon kellett” Kelemen Hunor segítsége is, illetve az RMDSZ kormányzati szerepvállalása, mert amikor megtörtént a vízügyi katasztrófa, például a szövetség képviselői létrehoztak egy olyan Whatsapp-csoportot, amelyben minden érintett minisztérium képviselője segíteni tudott abban, hogy a sürgős ügyek haladjanak. Persze mindez a 8,2 millió lejes sürgősségi támogatás mellett, amelyet a bukaresti kormány tartalékalapjából utaltak ki Kelemen Hunorék „hathatós” közbenjárására.

„Érintett félként” megkerestük az RMDSZ elnökét is. Kelemen Hunor a Krónikának adott sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott: „Györgyfalván, amikor baj volt, azonnal segítettünk, és 8,2 millió lejt utaltunk ki a kormány tartalékalapjából az okozott kár elhárítására, a település vízvezetékének kicserélésére”.

Idézet
Örülök, hogy amilyen gyorsan reagáltunk mi a kormányban, olyan gördülékeny volt az erdőfeleki hivatallal is az együttműködés, így romániai viszonylatban nagyon hamar elkészülhetett az új vízhálózat, amit nagyon vártak az ott élők.

Emellett kiépül Györgyfalván a szennyvízhálózat és a másik vízhálózat is az RMDSZ által kezdeményezett Anghel Saligny közművesítési programból és európai uniós forrásokból” – sorolta lapunknak a szövetségi elnök.

Hozzátette, korábbi kormányzati munkájuknak „ilyen fontos eredményei vannak itt és szerte Erdélyben”. „És ez büszkévé tesz, mert úgy tudtunk építkezni, gondoskodni közösségünkről az elmúlt négy évben, mint a rendszerváltás után sosem! Június 9-ének a magyarok számára kettős tétje van: egyrészt meg kell őriznünk az eredményeinket, másrészt el kell érnünk, hogy az uniós források, amelyek közösségünknek járnak, továbbra is ide, Erdélybe érkezzenek” – utalt a közelgő európai parlamenti és helyhatósági választásokra Kelemen Hunor.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 28., csütörtök

Csúcstechnológiás berendezésekkel és sürgősségi osztállyal bővül a járványkórház Kolozsváron

Uniós alapokból 12 millió euró értékű beruházásokat hajtott végre a Kolozs Megyei Tanács a kincses városi járványkórház orvosi szolgálatatásainak és infrastruktúrájának korszerűsítésére.

Csúcstechnológiás berendezésekkel és sürgősségi osztállyal bővül a járványkórház Kolozsváron
2024. március 28., csütörtök

Hungarikum-díjat kapott a legjelentősebb identitásszimbólumnak számító székely kapu

Hungarikum-díjat kapott a székely kapu a napokban megtartott IV. Hungarikum Díjátadó Gálán a Veszprémi Petőfi Színházban.

Hungarikum-díjat kapott a legjelentősebb identitásszimbólumnak számító székely kapu
2024. március 28., csütörtök

„Átvették” a gépkocsik is a politikusok után a Nagyváradot az észak-erdélyi sztrádával összekötő gyorsforgalmit

Megnyitották az autós forgalom előtt csütörtökön a Nagyváradot az észak-erdélyi autópályával összekötő gyorsforgalmi utat – jelentette be közösségi oldalán Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter.

„Átvették” a gépkocsik is a politikusok után a Nagyváradot az észak-erdélyi sztrádával összekötő gyorsforgalmit
2024. március 28., csütörtök

Félezer zarándok részvételével tartottak nagycsütörtöki krizma- és olajszentelési szentmisét Gyulafehérváron

Nagycsütörtökön ünnepélyes krizma- és olajszentelési szentmisét tartottak a gyulafehérvári székesegyházban, az eseményen félezer zarándok vett részt – közölte a közösségi oldalon a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség.

Félezer zarándok részvételével tartottak nagycsütörtöki krizma- és olajszentelési szentmisét Gyulafehérváron
2024. március 28., csütörtök

Aradon büntettek a nagy bűzt okozó trágyázásért, Kolozsváron elnéző a környezetvédelmi hatóság

Arad megyében büntetik a környezetvédelmi engedély nélküli, orrfacsaró bűzt okozó trágyázást, a szakhatóság szerint azonban Kolozs megyében ez megengedett. Az Arad megyei környezetőrség 110 ezer lejes bírságot szabott ki egy mezőgazdasági vállalatra.

Aradon büntettek a nagy bűzt okozó trágyázásért, Kolozsváron elnéző a környezetvédelmi hatóság
2024. március 28., csütörtök

Változás: óvodások, diákok után elektronikus úton igényelhető az oktatási támogatás, egyetemistáknak postán is kell

Változik ettől az évtől a magyar állam által biztosított oktatási-nevelési támogatás igénylési módja: április 3. és május 3. között kizárólag elektronikus formában nyújthatják be támogatási igényüket a szülők a www.mipont.hu felületen.

Változás: óvodások, diákok után elektronikus úton igényelhető az oktatási támogatás, egyetemistáknak postán is kell
2024. március 27., szerda

A mi bűzlő Svájcunk: a hatóságok szerint semmi baj a Kolozsvárt ismét elérő gyomorforgató szaggal

A Kolozs megyei környezetőrség, illetve a prefektúra szerint sem kell fellépni a Kolozsváron és környékén ismét fojtogató bűz okozójával szemben, amelyről ezúttal egyértelműen megállapítható, hogy egy tyúkfarm.

A mi bűzlő Svájcunk: a hatóságok szerint semmi baj a Kolozsvárt ismét elérő gyomorforgató szaggal
2024. március 27., szerda

Vállalják a versenyt: Arad megyében is állít tanácselnökjelöltet az RMDSZ

Az ígéret szerint az RMDSZ minden „fronton” állít jelölteket a 2024-es romániai választásokon, így a június 9-i helyhatósági megmérettetésen Arad megyében is lesz megyei tanácselnökjelöltje Péró Tamás megyei ügyvezető elnök személyében.

Vállalják a versenyt: Arad megyében is állít tanácselnökjelöltet az RMDSZ
2024. március 27., szerda

Az ország egyik legnagyobb szakoktatási központja létesül Csíkszeredában

Aláírta szerdán Bukarestben Korodi Attila csíkszeredai polgármester a duális szakoktatás megerősítését és a csíktaplocai iskolai campus felújítását szolgáló, 121,67 millió lejes „óriáspályázat” finanszírozási szerződését.

Az ország egyik legnagyobb szakoktatási központja létesül Csíkszeredában
2024. március 27., szerda

Szaharai porfelhő éri el Erdély jelentős részét

Szaharai port tartalmazó levegőtömeg érkezik Románia területe fölé. A porkoncentráció az ország délnyugati, déli és keleti régióiban magasabb – közölte szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Szaharai porfelhő éri el Erdély jelentős részét