Édes Erdély, itt vagyunk, idén itthon csobbanunk! – Mentőövet „dobott” a járvány a kevésbé ismert hazai fürdőknek

Pap Melinda , Rostás Szabolcs 2020. augusztus 14., 08:23

Új helyzetet teremtett a járvány az idegenforgalomban: dübörög a belföldi turizmus, és mivel az ismert desztinációk zsúfoltakká válnak, egyre többen keresik a kevésbé felkapott üdülőhelyeket. Ezekből ajánlunk párat.

Dübörög a hazai turizmus, Félixfürdőn tumultusra kell számítani Fotó: Bálint Eszter

„Akik eddig külföldre mentek, most beszorultak az országba. Az ismertebb üdülőhelyek, mint Parajd, zsúfoltakká válnak, Szovátán is egyre nagyobb a nyomás” – mondja Horváth Alpár turisztikai szakember, amikor az idei szezon trendjeiről kérdezzük. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi turisztikai főiskolájának oktatója szerint a nagy nemzetközi dekonjunktúra, azaz a külföldi turizmus összeomlása teremtett egy másodlagos konjunktúrát.

„A belföldi turizmus egyébként nem dübörögne. Akit nem érintett anyagilag a járvány, pénze és ideje van, fog utazni, és ha kifelé nem mer, vagy nem tud menni a járványügyi megszorítások, tesztkötelezettség miatt, belföldön nyaral”

– magyarázza az idegenvezetőként is tapasztalatot szerzett egyetemi adjunktus. Miközben a turisztikai szervezetek a nemzetközi forgalomban 68–88 százalékos visszaesést jeleznek, egyes országokban ez plusznövekedést fog eredményezni.

Szovátán egyre nagyobb a nyomás a sok vendég miatt Fotó: Haáz Vince

Elárasztják a látogatók a nagyváradi akvaparkot, mi is kipróbáltuk
Hároméves fennállása óta csúcsra hág a népszerűsége a nagyváradi akvaparknak: a téli ünnepek ideje alatt több mint 17 ezer személy látogatott el az élményfürdőbe. Máramarostól Temesvárig, Kolozsvártól Sinaiáig az ország minden zugából érkeznek ide fürdőzők – mi is kipróbáltuk.
„Kerítésen belül”

Bezárultak a határok, „akinek mehetnékje van, kerítésen belül mehet” – fogalmaz viccesen Horváth Alpár.

A fogyasztói magatartás különböző: a vírustagadók elözönlik a tömegturisztikai helyszíneket, a vírushívők ki sem mozdulnak otthonról.

„A közöttük lévő skálán mozgók inkább megválogatják, hogy mennek-e tömegturisztikai helyekre, főleg ha családosak” – teszi hozzá. Számukra alternatívát jelenthetnek a kevésbé ismert, helyi jelentőségű turisztikai célpontok, melyek biztonságosabb nyaralást ígérnek a zsúfolt tengerpartnál vagy Brassó környéki üdülőhelyeknél.

A magyarországi turisták elmaradásával a székelyföldi szállásadók számára is a hazai vendégek jelentik az alternatívát, akik szép számmal érkeznek.

„Látszik az utakon, hogy sok a belföldi autó. Kárpátokon kívüli, moldvai és dél-romániai megyékből is sokan érkeznek, de Bihar, Kolozs, Szeben, sőt Temes és Krassó-Szörény megyéből is jönnek, magánszervezésben, főleg családok, baráti társaságok. Ami hiányzik a képből: a turistabuszok. Magyar turistabusszal az utóbbi időben nem találkoztunk, és egy ideig valószínűleg nem is fogunk” – vázolja Horváth Alpár. A szakember szerint

a romániai utazási irodák egy része is egyre nagyobb hangsúlyt fektet a belföldi utaztatásra.

És olyan székelyföldi látnivalókat is belefoglal a programba, mint a miklósvári Kálnoky-kastély.

A Gyilkos-tónál fürdeni nem, de csónakázni lehet Fotó: Rusu Róbert

De az új helyzetből a kisebb gyógyfürdők, termálstrandok is profitálhatnak, az, hogy mennyire tudják kihasználni az esélyt, a piaci szereplők magatartásától is függ.

„Megtörténhet, hogy a szolgáltató átmegy kapzsiba és megpróbálja egy hónap alatt megkeresni az egész éves fenntartási költségeket. Ezt első körben lehet csinálni, de a másodikban már nem fog működni”

– fogalmaz Horváth Alpár. A konjunktúrát ki kell használni, de egy erőteljes és tempós tanulási folyamatra is be kell rendezkedni, teszi hozzá, és a kommunikációban erőteljesen meg kell jeleníteni, hogy mekkora hangsúlyt fektetnek az óvintézkedésekre.

Tusnádfürdő országos célpontként is vonzó Fotó: Pinti Attila

„Mert aki utazni akar, előbb-utóbb kénytelen lesz elfogadni a korlátozó körülményeket, és ezekkel együtt próbál önfeledten nyaralni” – vetíti elő a szakember.

Hol tájékozódjunk?

Természeti látványosságokban Erdély nem szűkölködik, azt azonban már nehezebb áttekinteni, hogy a különböző helyszínek, szálláshelyek milyen felszereltségűek. „Vannak helyszínek, melyek hivatalos minősítéssel nem rendelkeznek ugyan, de nagyon színvonalasak” – mondja Horváth Alpár, aki szerint ezeket illetően az internetes keresés is segítségünkre lehet. Ha az ember rákeres településekre, szálláshelyekre, sok ajánlattal fog találkozni, mivel nagyon sok a magánvállalkozás.

„Én azt ajánlanám, hogy mielőtt valaki elmegy egy szálláshelyre, ellenőrizze, hogy minősített egységről van-e szó, engedéllyel működik-e, hiszen a törvényi háttér valamiféle minőségi garanciát is jelent.

Az egyes szálláshelyeket a turisztikai minisztérium honlapján is le lehet ellenőrizni, a Structuri autorizate (Engedélyezett szálláshelyek) nevű adatbázis bárki számára elérhető. Település alapján rá lehet keresni, hogy adott egységek rendelkeznek-e minősítési bizonylattal” – szól a tanács.

A Szent Anna-tó már csak kirándulóhelyként ajánlott, fürdeni tilos Fotó: Rédai Attila

A megyei önkormányzatok promóciós felületei is segíthetnek, mint például a Visitharghita.com, a holnapon és a hozzá kapcsolt mobiltelefonos alkalmazáson a szálláshelyekről is megbízható információkhoz lehet jutni.

„Ha az ember nem tudja eldönteni, hova menjen, érdemes rákeresni a romániai promóciós egyesületek országos szövetségének a honlapjára (Federatiaturism.ro),

ahonnan rá lehet menni a partnerszervezetek internetes elérhetőségeire. Általában ezeken is ellenőrzött információk vannak” – szolgál újabb tippel a szakember.

Választékban nincs hiány

Erdélyben bármelyik irányba indulnánk, hamar találni olyan helyet, ahol érdemes egy hetet eltölteni. Maros megyében a Medve-tónak a marosszentgyörgyi fürdő lehet az alternatívája, de

lehetséges célpont Maroshévíz is, ahol az Urmánczy- és a Bánffy-fürdő is szépen rendbe van téve. Gyergyó térségében Borszék, Marosfő jöhet szóba,

utóbbin inkább kirándulásra van lehetőség. Tusnádfürdő és a Gyilkos-tó országos minősítésű, utóbbin fürdőzés helyett csónakázást ajánlanak, de gyalogtúra- és elektromos biciklizési lehetőségek is vannak. Homoródfürdőn wellnessrészleg van, a zeteváraljai tó népszerű horgászparadicsom, kajakozós övezet.

Kovászna megyéből kevésbé ismert Uzonkafürdő, de Kézdivásárhely és Oltszem mellett is vannak fürdők. Nagyon kedvelt, így többnyire telt ház van a bálványosfürdői Grand Hotel Resort sparészlegén. A közeli Szent Anna-tónál fürdeni tilos, de kirándulni és csónakázni lehet. Brassó környékén a zsúfolt Brassópojána, Predeal és Törcsvár hármasra Alsórákos környéke és Persányfürdő lehet alternatíva.

Kolozs megyében a désaknai, kolozsi fürdő jelentheti a másik opciót, míg Szatmár megyében Tasnádon van a magyarországival vetekedő minőségű termálvíz.

Biharban Félixfürdő és Nagyvárad felkapott fürdőhelyeire Tenke lehet alternatíva.

A nagyváradi élményfürdő is tömegeket vonz Fotó: Bálint Eszter

Krassó-Szörvény megye hegyvidéki üdülőhelyekkel dicsekszik, Szemenik nyári túrázásra is alkalmas, Arad megyéből Mennyházát, Hunyadból Algyógyot kell megemlíteni. A többnyire uniós pénzből felújított fürdők, strandok mellett

számos víztározó is van, ahol nincsenek ugyan kiépített strandok, de hétvégi házas övezetek, vadkempingezős, szabadstrandos részek létesültek, a maguk veszélyével együtt.

Az Erdélyi-szigethegységben a gyalui, jósikafalvi, tarnicai ilyen, de a Dregán-völgyi, jád-lesi víztározó is látványos, kánikulában itt is lehet víz partján üldögélni. A hasonlóan festői Transzalpina vagy Transzfogarasi út már felkapott, zsúfoltságra kell számítani.

Füge – van hely a távolságtartásra

Belföldi nyaralásra mindenképpen jó választás a Beszterce-Naszód megyei Bethlen közelében fekvő Füge (Figa) fürdője. Az egykori sóbánya területén uniós forrásokból kialakított, tíz éve működő strand óriási előnye – különösen a jelenlegi jár­ványügyi helyzetben – a mérete: 15 hektáron fekszik, ahol a vendégek többnyire kellő távolságot tudnak tartani egymástól. A megyei vészhelyzeti bizottság amúgy 3500 főben korlátozta a létesítmény befogadóképességét.

Három nagymedence (ebből az egyik sós vizű), gyerekmedence, egy hosszú, szintén gyerekkedvenc kacskaringós medence, valamint egy sóstó várja a fürdőzőket Fügén.

Füge pár éve lett népszerű a máshonnan érkezők körében Fotó: Rostás Szabolcs

A strandon négy csúszda is rendelkezésre áll, közülük a leglátványosabbat egy hete avatták fel. A 155 méter hosszú, 25 méter magas zárt óriásspirál szín- és fényeffektusaival, helyenként áttetsző csőelemeivel egyedi élményt nyújt. A fürdőt működtető bethleni önkormányzat szerint ez a legnagyobb vízi csúszda az országban.

Nemrég létesült a sóstó mellett a Romániában állítólag ugyancsak egyedi – Európában Németországban és Lengyelországban működő – aeroszol részleg, ami nem más, mint tüskés gallyakra csepegő sóoldat.

A fügei strandot 15 lejes belépőjegy ellenében lehet igénybe venni (a csúszdákért külön, napi tíz lejes jegyet kell váltani), ugyanakkor tervezik, hogy a zsúfoltság elkerülése érdekében hétvégenként megduplázzák a belépő árát. A strand területén működő gyorséttermek elérhető áron kínálják az ételt. Az itteni vakációzást egyébként hosszabb lélegzetűre is lehet tervezni, Fügén ugyanis nagyon sok a bérelhető menedékház és szoba.

Kolozs – nem mindegy, melyik strand

Hasonló árakkal várja a vendégeket Kolozs (Cojocna) sós fürdője: felnőtteknek 15, gyerekeknek 7 lej a belépő, a parkolóhely 10 lejbe kerül. Kolozs megye egyik legrégebbi sólelőhelyéről már a 12. századból maradtak fenn feljegyzések. Ennek ellenére

az egykori sóbánya helyén létrejött sósfürdő többnyire csak a környékbeliek körében ismert, pedig a múlt század fordulóján is sokan felkeresték.

A 2008-ban uniós pénzből felújított létesítmény minden feltételt teljesít, hogy egy hétvégét vagy akár egy egész hetet eltöltsünk itt. A tóból kialakított két medencét tájba illő, fából készült napozóterasz veszi körül, a zuhanyzók is tiszták, ami nem utolsó szempont, ugyanis a tömény sókoncentráció miatt fürdés után jól esik a tusolás. Az önkormányzat által működtetett fürdő területén sportpályák és étterem is van.

Kolozson két sósvízű strand közül lehet választani Fotó: Rostás Szabolcs

A településen sajnos csalódást keltő létesítmény is akad: a sósfürdő szomszédságában létesített Salt Resort elnevezésű strand számos kívánnivalót hagy maga után.

A létesítménynek honlapja nincs, közösségi oldalán pedig a közelmúltig úgy hirdette magát, hogy kinti medencéihez hasonlóan a spa részlege is működik, ami a jelenlegi járványügyi helyzetben igen meglepő.

A helyszínen aztán kiderül, hogy a beltéri rész mégsem használható, ennek ellenére a belépőjegy ára ugyanannyi, mint „spástul”: felnőtteknek 40, 12 éven aluli gyerekeknek 30 lej (hétvégén tíz lejjel drágább). Ami a szolgáltatásokhoz képest ugyancsak borsos ár, hiszen mindössze egy nagyobb, egy kisebb, sós vizű és egy gyerekmedencében lehet fürdőzni.

A szállodával is rendelkező strand éttermében szintén magasak az árak, a kínálathoz és az étel minőségéhez képest mindenképp.

Némileg enyhítette a csalódást, hogy hétköznap kevesebben látogatták, nem volt zsúfoltság, többnyire még a kellő távolságot is be lehetett tartani a fürdőzők között. Abba azonban rossz belegondolni, milyen lehet ugyanitt a hétvégi csúcsforgalomban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.