Dorin Florea „megvédené” Marosvásárhelyt – az RMDSZ szerint hazudik a városvezetés

Szucher Ervin 2019. március 26., 14:47 utolsó módosítás: 2019. március 26., 16:07

Heves vitát szült a Védd meg a városodat! elnevezésű aláírásgyűjtő kampány, amelyet Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester kezdeményezett. Ebben az elöljáró néhány olyan nagyszabású tervet mutat be, amelyről úgy véli, politikai ellenfelei folyamatosan gáncsolják. Az RMDSZ megyei vezetése diverziónak tartja a kampányt, azzal vádolva a városházát, hogy mozgósítási céllal gyűjti a vásárhelyi választópolgárok adatait.

Képernyőkép-kivágás a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal honlapján közzétett plakátból Fotó: www.tirgumures.ro

Molinókon, postaládákba dobott levelekben, helyi újságokban kér segítséget Marosvásárhely lakóitól Dorin Florea, hogy védjék meg a város terveit. A polgármester úgy véli, a település fontos projektjeit hosszú évek óta szabotálják, akadályozzák azok, akik csak saját érdekeiket látják.

Elegünk lett abból, hogy ránk mutogassanak olyan sikertelenségek miatt, amelyekért nem mi vagyunk a felelősek. A fontos projektek megvalósulását azok akadályozták, blokkolták, akiket a közösség választott meg, hogy képviseljék őket.

Tanácsosok, politikusok az évek folyamán mindent elgáncsoltak, ami a város fejlődését, jobbra fordulását jelentette” – áll a városházi közleményben.

Tervek védelme

A hirdetésből azt is megtudjuk, mitől, illetve kitől kell „megvédeni” Marosvásárhelyt: a visszafejlődéstől, a konfliktusoktól, az elszigetelődéstől és a kötekedőktől. A polgármesteri hivatal a Somostetőt, a ratosnyai vízvezetéket, a közúti forgalom észszerűsítését, a kórházi fedett parkolót és a Szászrégen–Marosvásárhely–Székelykocsárd közötti gyorsvasút kiépítését, a belvárosi mélygarázst, pontosabban ezeknek a tervét szeretné megvédeni. Célja érdekében arra ösztönzi a politikai pártokat, civil szervezeteket, a lakosságot, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Csak együtt adhatunk új értelmet a városnak. Aláírásoddal megbüntetheted azokat, akik annyi éven keresztül akadályozták a város és a megye projektjeit!”

– szól a felhívás. Az aláírásokat több mint tíz helyszínen gyűjtik.

Fotó: www.tirgumures.ro

RMDSZ: diverziót keltő politikai kampányeszköz

Dorin Florea akciója felháborodást váltott ki a helyi tanácsban vele együttműködő RMDSZ, illetve az ellenzékként megnyilvánuló Szabad Emberek Pártja (POL) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) bizonyos köreiben. A magyar szövetség álláspontja szerint a polgármester egyetértésével kihelyezett plakátok, valamint az ezek által hirdetett aláírásgyűjtés nem több a marosvásárhelyi emberek megvezetésénél, nem szolgálja a marosvásárhelyiek érdekeit, semmilyen jogi következménnyel nem jár. Emellett fennáll a veszélye, hogy az így megszerzett adatokat a jövő évi helyhatósági választások során kampánycélokra kívánják felhasználni – állítja az RMDSZ megyei szervezete.

Péter Ferenc elnök szerint az aláírásgyűjtés egy diverziót keltő politikai kampányeszköz. A szövetség vezetője úgy véli, a városszerte kifüggesztett plakátokon hazugságok és ferdítések szerepelnek.

„Két évtizednyi közigazgatási tapasztalat van a polgármester háta mögött, így például biztosan tudja azt, hogy a Koronka, Jedd és Nagyernye közötti városi terelőút vagy a gyorsvasút megépítése csak és kizárólag az országos hatóságok hatásköre. Merő rosszindulatnak tulajdonítom, hogy a város vezetése ebben az ügyben is hazudik. A polgármesteri hivatal egy húsz éve bevált recept alapján próbál kibújni a felelősség alól – reagált Dorin Florea lépésére Péter Ferenc. – Ma már vannak olyan vásárhelyi lakosok, akik amikor megszülettek, akkor is a panaszkodást hallgatták, s ma, amikor már szavazójoguk van, még mindig a panaszkodást hallják Marosvásárhely ellenségeiről. A városnak azonban a nemtörődömségen és hozzá nem értésen kívül nincs más ellensége.”

A megyei önkormányzat elnöke szerint az áldozati szerepben való tetszelgés hosszú időn keresztül meghozta a gyümölcsét, mert ezzel Dorin Florea meg tudta nyerni a választásokat, de „a jövő évi megmérettetésen ez már kevés lesz”.

Az RMDSZ közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy a 2000 óra regnáló polgármester húsz esztendő alatt egyetlen nagyberuházást sem valósított meg, képtelen volt megoldást találni a közszállítás, a parkolás, a munkahelyek, illetve a zöldövezetek problémájára, és akadályozta a marosvásárhelyi metropoliszövezet működését.

Az RMDSZ a manipulatívnak tartott kampány egy másik vetületére is felhívta a figyelmet. „Mihelyt erre az akcióra nem volt semmiféle önkormányzati döntés, felmerül annak gyanúja, hogy törvényesen gyűjtik-e az aláírásokat” – vélekedett lapunknak Kovács Levente, a megyei szervezet ügyvezető elnöke. Az RMDSZ vezetői szerint ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy a most megszerzett adatokat a jövő évi helyhatósági választások során a polgármester kampánycélokra kívánja felhasználni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat