Cherecheș a Fideszre kenné a botrányt – Román médiaössztűz zúdul Nagybánya magyar alpolgármesterére

Cherecheș a Fideszre kenné a botrányt – Román médiaössztűz zúdul Nagybánya magyar alpolgármesterére

Az inkriminált kürtőssütő a nagybányai gesztenyeünnepen

Fotó: Krónika

Az RMDSZ-t és a Fideszt okolta a nagybányai zászlóbotrányért Cătălin Cherecheș polgármester, aki a magyar közösség felé tett korábbi gesztusait is „felemlegette”. Pap Zsolt István alpolgármester ellenben az elöljáró tettét tartja provokációnak.

Pap Melinda

2022. szeptember 27., 17:172022. szeptember 27., 17:17

2022. szeptember 27., 18:192022. szeptember 27., 18:19

Az RMDSZ és a Fidesz által gerjesztett etnikai konfliktusnak igyekszik beállítani a hétvégén kirobbant nagybányai zászlóbotrányt Cătălin Cherecheș polgármester, aki a magyar közösség irányába tett korábbi „gesztusaival” próbálja bizonygatni, hogy magyarbarát.

Az elöljáró hétfőn este telefonon jelentkezett be a Realitatea TV Legile Puterii című műsorába, melynek Pap Zsolt István alpolgármester is meghívottja volt.

Első megszólalóként a polgármester úgy fogalmazott, „nem érti”, honnan indult a botrány. Felemlegette, hogy mindig tisztelettel viszonyult a nagybányai magyar közösséghez és szimbólumaihoz, beszámolója szerint ez pár hete a Szent István-napi rendezvényen abban nyilvánult meg, hogy levette a polgármesterek által hivatalos alkalmakon viselt román trikolórt – Pap Zsolt István szerint senki nem kérte erre. Azt is felemlegette, hogy március 15-én többször is feltette a piros-fehér-zöld kokárdát.

Galéria

Cătălin Cherecheș a piros-fehér-zöld kokárdával

Fotó: Cătălin Cherecheș/Facebook

Idézet
Én olyan gesztust tettem, amit Románia egyetlen polgármestere sem. Beleegyeztem, hogy Nagybányán, ahol a magyar közösség aránya nem haladja meg a 8 százalékot, a város román neve mellett annak magyar elnevezése is szerepeljen”

– idézte fel Cherecheș.

„Romániában vagyunk”

A hétvégi gesztenyeünnepen történtekről elmondta: létezett egy megegyezés a magyar vidékekről jövő árusokkal, miszerint ha hagyományos magyar vagy székely terméket hoznak, románul is ki kell írni a nevét. „Lehet, hogy a románok is örülni akarnak a termékeiknek” – indokolta a döntést, hozzátéve, felháborította, hogy megváltoztatták a szabályt, ezért takartatta le a kürtőskalács feliratot. „Hogy tudják a románok, ők is vásárolhatnak onnan. Nagybányán, Romániában, Máramarosban vagyunk. Nem Székelyföldön” – mondta az elöljáró. Hangsúlyozta, nem akarja erőltetni a román zászló tiszteletét, ugyanis szerinte ez jóérzés kérdése.

Cătălin Cherecheș utána politikai síkra terelte a beszélgetést és az RMDSZ-t vádolta a konfliktus gerjesztésével, és a „Fidesz romániai tagozatának” nevezte a szövetséget.

„A történtek nem a nagybányai románokkal és magyarokkal állnak összefüggésben, hanem a magyarországi politikai harccal” – fogalmazott. Szerinte a helyi RMDSZ-esek „sovén megnyilvánulása” azzal állhat összefüggésben, hogy a gesztenyeünnep meghívottja Márki-Zay Péter, a magyar ellenzék volt miniszter-elnökjelöltje volt, aki a magyarországi testvérváros, Hódmezővásárhely polgármestereként vett részt a rendezvényen.

Galéria

Márki-Zay Péter a nagybányai elöljáróval a városünnepen

Fotó: Cătălin Cherecheș/Facebook

Mint arról beszámoltunk, Márki-Zay Péter Nagybányára látogatott a hét végén a Gesztenyefesztivál alkalmából, amikor Cătălin Cherecheș kirohanást intézett a magyar feliratok ellen. A magyar ellenzéki politikus közösségi oldalán hétfőn posztolt, Farkaslakán készült videóbejegyzésében arról beszélt: „érdekes politikai viszonyok” vannak Székelyudvarhelyen és Nagybányán egyaránt.

Ezt követően Márki-Zay azt állította: igyekezett segíteni a nagybányai magyar közösségnek a román polgármesterrel való viszonya rendezésében.

„Magam is kiálltam a magyar kisebbség, a magyar közösség érdekei, szempontjai mentén, az ottani iskola problémájának megoldásában” – jelentette ki a volt miniszterelnök-jelölt.

Magyarellenes hangulat a tévéstúdióban

A tévéműsorban elhangzottakra Pap Zsolt István alpolgármester is reagált szeretett volna, de a műsorvezető és meghívottjai folyamatosan félbeszakították, nem engedték, hogy végigmondja álláspontját. Az RMDSZ politikusa hangsúlyozta: itt egy márkanévről van szó, hiszen a kürtőskalács annak minősül. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy nem ő távolította el a román zászlókat a bódéról, és szerinte nem minősül a nemzeti jelkép tiszteletének az, ha a trikolórt a térd szintjén, portékát között tűzik ki „Valószínűleg konfliktust akartak szítani” – értékelte Cherecheș eljárását magyar helyettese, akibe a műsorvezető és meghívottjai valósággal belefojtották a szót. Az egyik kommentátor, Dorel Vișan abba kötött bele, hogy az alpolgármester Facebook-oldalán miért van magyar zászló. Pap Zsolt Attila mindhiába magyarázta, hogy két nyelven – románul és magyarul – kommunikál választóival és a közösségi portálon a zászló a bejegyzés nyelvére utal, nem voltak hajlandóak meghallgatni.

„Magyarország zászlaja már másik ország. Menjen oda, ha akar!” – utasította ki az országból a nagybányai politikust Vișan.

A többi hozzászóló is az erdélyi magyarok Románia és a román nemzeti jelképek iránti tiszteletlenségéről beszélt, a műsorvezető „szégyenletesnek” nevezte a zászlóeltávolítást. A műsor második felének hangulata – amikor a magyar politikus álláspontját kellett volna meghallgatni – a funari időkre emlékeztetett.

Galéria

A román lobogókkal letakart kürtőssütő

Fotó: Adrian Szelmenczi/Facebook

Pap Zsolt István kedden Facebook-bejegyzésben ismertette álláspontját. „Cătălin Cherecheș polgármester figyelemelterelő hadjáratot indított, nem beszél a valódi okokról, és a kialakult helyzet miatt engem akar felelőssé tenni” – írta kétnyelvű posztjában. Hangsúlyozta, hétvégén nem nyúlt a román zászlókhoz, csak tájékoztatta az árusokat – akiket felháborított a magyar feliratok ellen irányuló kettős mérce –, hogy a polgármesteri hivatal vagy a helyi tanács nem adott ki írásos rendeletet, mely a román zászlók kihelyezésére kötelezné őket, tehát ha gondolják, levehetik.

Idézet
Hangsúlyozom, hogy semmi olyat nem tettem sem most, sem azelőtt, amely a nemzeti szimbólumok ellen irányult volna. Románia nemzeti szimbólumait tisztelem, ezt senki ne vonja kétségbe!”

– mutatott rá Pap. Hozzátette, a kürtőskalács elnevezés egész Európában védett márkanév, és arra is felhívja a figyelmet, hogy a más nyelvű feliratok (hot-dog, churros, hamburger, waffe) nem zavarták az elöljárót. „Ez tehát egyértelmű provokáció volt, amelynek a célja az volt, hogy feszültséget keltsen a román és a magyar közösség között Nagybányán” – összegzett Pap Zsolt István.

Galéria

Papp Zsolt istván nagybányai alpolgármester

Fotó: RMDSZ

Mint arról beszámoltunk, Cătălin Cherecheș román zászlókkal takartatta le a magyar feliratokat egy vásári kürtőskalácssütőn a hétvégi nagybányai Gesztenyefesztiválon. Majd amikor magyar helyettese intézkedését felülbírálva eltávolíttatta a román nemzeti jelképeket, a polgármestere bejelentette, hogy visszavonja Pap valamennyi alpolgármesteri hatáskörét, amiről hétfőn értesítette is az RMDSZ-es politikust.

korábban írtuk

Visszavonta magyar helyettesének jogköreit Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester
Visszavonta magyar helyettesének jogköreit Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester

Visszavonta Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester magyar helyettesének, Pap Zsolt Istvánnak a jogköreit – erősítette meg a Krónikának Pintér Zsolt, a Máramaros megyei RMDSZ-szervezet elnöke.

korábban írtuk

Kirohant a magyar feliratok ellen és RMDSZ-es helyettesét bünteti Nagybánya polgármestere
Kirohant a magyar feliratok ellen és RMDSZ-es helyettesét bünteti Nagybánya polgármestere

Visszavonta a város magyar alpolgármesterének hatásköreit Cătălin Cherecheș, Nagybánya elöljárója amiatt, hogy Pap Zsolt István eltávolíttatta egy kürtőskalácsosról a román zászlókat, amelyeket a polgármester helyeztetett el a magyar feliratok miat

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Nekrológ – Elhunyt Almási Vince, az Arad megyei Kisiratos község korábbi polgármestere

Hetvenöt éves korában, gyors lefolyású, súlyos betegség következtében szerda este elhunyt Almási Vince, az Arad megyei Kisiratos község volt polgármestere.

Nekrológ – Elhunyt Almási Vince, az Arad megyei Kisiratos község korábbi polgármestere
2024. április 11., csütörtök

Felszámolták a temesvári iskolában kialakult norovírusgócpontot, a fertőzés forrása azonban továbbra sem ismert

Felszámolták a temesvári C.D. Loga Főgimnáziumban kialakult norovírusgócpontot, a fertőzés forrását azonban nem azonosították – közölte csütörtökön Cornelia Bubatu, a Temes megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) sajtószóvivője.

Felszámolták a temesvári iskolában kialakult norovírusgócpontot, a fertőzés forrása azonban továbbra sem ismert
2024. április 11., csütörtök

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték alapfokon Cătălin Cherecheș anyósát és apósát

Három év, illetve két év 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a marosvásárhelyi törvényszék Cătălin Cherecheș volt nagybányai polgármester anyósát és apósát.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték alapfokon Cătălin Cherecheș anyósát és apósát
2024. április 10., szerda

Kelemen Hunor az RMDSZ EP-jelöltlistájának iktatásakor: a magyar emberek azt várják el, hogy az Unió megváltozzon

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerda délután iktatta a Központi Választási Irodánál (BEC) az európai parlamenti választásokon induló jelöltek listáját.

Kelemen Hunor az RMDSZ EP-jelöltlistájának iktatásakor: a magyar emberek azt várják el, hogy az Unió megváltozzon
2024. április 10., szerda

Rendőrt tartóztattak le drogkereskedelem miatt Maros megyében

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy marosvásárhelyi rendőrt és egy másik gyanúsított személyt drogkereskedelem miatt.

Rendőrt tartóztattak le drogkereskedelem miatt Maros megyében
2024. április 10., szerda

Három 15 éves kamasz menekült egy lopott autóban az Arad megyei rendőrök elől

Rendőrök üldöztek Nagylakon egy lopott autót, amelyet egy 15 éves gyerek vezetett két másik, vele egykorú gyerek társaságában.

Három 15 éves kamasz menekült egy lopott autóban az Arad megyei rendőrök elől
2024. április 10., szerda

Kolozsvári diákoknak, leendő egyetemistáknak hirdet felvételit a Mathias Corvinus Collegium

Sikeres karriert és közösségi szerepvállalást megalapozó képzéssel várja a Kolozsváron tanuló és egyetemre készülő diákokat a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A szervezet díjmentesen nyújt ingyenes kollégiumot a hallgatóknak.

Kolozsvári diákoknak, leendő egyetemistáknak hirdet felvételit a Mathias Corvinus Collegium
2024. április 10., szerda

Életét vesztette egy munkás, aki lezuhant egy épülő besztercei tömbház hetedik emeletéről

Életét vesztette szerda reggel egy 40 éves besztercei férfi, miután lezuhant egy épülő tömbház hetedik emeletéről, 15 méteres magasságból.

Életét vesztette egy munkás, aki lezuhant egy épülő besztercei tömbház hetedik emeletéről
2024. április 10., szerda

Valaki elszállította? Vizsgálják, hogyan jutott el Nagyváradig a gyilkosság miatt elítélt magyar férfi

A Bukarestben megszökött elítéltet „biztosan” elszállította valaki Nagyváradig, ahol végül a hajnali órákban elfogták, de ez nem jelenti azt, hogy segítséget kapott – nyilatkozta Bogdan Despescu belügyi államtitkár szerdán.

Valaki elszállította? Vizsgálják, hogyan jutott el Nagyváradig a gyilkosság miatt elítélt magyar férfi
2024. április 10., szerda

Tragikus autóbaleset nyomán elhunyt Bíró István református lelkipásztor

Április 10-re virradóra, tragikus körülmények között elhunyt Bíró István, a Madéfalvi Református Missziói Egyházközség lelkipásztora – jelentette be Facebook-oldalán az Erdélyi Református Egyházkerület.

Tragikus autóbaleset nyomán elhunyt Bíró István református lelkipásztor