Kirohant a magyar feliratok ellen és RMDSZ-es helyettesét bünteti Nagybánya polgármestere

Kirohant a magyar feliratok ellen és RMDSZ-es helyettesét bünteti Nagybánya polgármestere

Román trikolórt és feliratokat aggattak a kürtőskalácsosra a városháza munkatársai a nagybányai polgármester utasítására

Fotó: Adrian Szelmenczi/Facebook

Visszavonta a város magyar alpolgármesterének hatásköreit Cătălin Cherecheș, Nagybánya elöljárója amiatt, hogy Pap Zsolt István eltávolíttatta egy kürtőskalácsosról a román zászlókat, amelyeket a polgármester helyeztetett el a magyar feliratok miatt. Az RMDSZ tiltakozik a korrupció miatt alapfokon letöltendő börtönbüntetésre ítélt román elöljáró magyarellenes lépése ellen, amelyhez Márki-Zay Péter volt kormányfőjelölt asszisztált a máramarosi megyeszékhelyen.

Rostás Szabolcs

2022. szeptember 25., 17:592022. szeptember 25., 17:59

2022. szeptember 25., 18:452022. szeptember 25., 18:45

Ismét magyarellenes kirohanásra ragadtatta magát Cătălin Cherecheș, Nagybánya polgármestere, akinek a Zazar-parti város egyik legjelentősebb ünnepén sikerült etnikai feszültséget gerjesztenie. A harmadik mandátumát töltő elöljárónak a hétvégén lezajlott Gesztenyefesztivál előkészületei során nem tetszett, hogy a rendezvényen felállított kürtőskalácssütőn nem tüntették fel román nyelven is az édesség elnevezését.

Az esetről közzétett videófelvétel tanúsága szerint helyszíni szemléje során Cherecheș felszólította egyik városházi beosztottját, hogy takarják el román zászlókkal a – magyar – feliratokat, „ott, ahol nem értjük, mit ír”.

A történtekről először a kolozsvári Főtér portál cikkezett szombaton Adrian Szelmenczi újságíró, emberi jogi aktivista bejegyzése alapján. A helyszínen készült fényképfelvételek tanúsága szerint a nagybányai polgármesteri hivatal alkalmazottai el is helyeztek a sütödén két román trikolórt, de más helyen, oda pedig, ahol magyarul szerepelt a kürtős neve, molinót húztak ki a román cozonac (kalács) felirattal.

Hogy mondják románul, hogy kürtőskalács?

Az ügy ezután mérgesedett el igazán. Az RMDSZ Máramaros megyei szervezete állásfoglalást tett közzé közösségi oldalán, amelyben érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte a polgármesternek a Gesztenyeünnepségen tett kijelentését, miszerint a kürtőskalácsot árusító standoknál a magyar feliratot le kell takarni, és a standokra román zászlókat kell elhelyezni. A szövetség tudatta, hogy Pap Zsolt István, Nagybánya RMDSZ-es alpolgármestere péntek reggel elrendelte, vegyék le a román zászlókat a kürtőskalácssütőről.

Galéria

A nagybányai rendezvényen működő sütöde, immár az RMDSZ-es alpolgármester által eltávolíttatott román zászlók nélkül

Fotó: Krónika

Az alakulat területi szervezete közölte, Nagybányán eddig ilyen irányú megnyilvánulásokra nem volt példa, és sajnálatosnak nevezték, hogy a román városvezető most ehhez folyamodott. „Meggyőződésünk, hogy az ilyen gesztusok nem szolgálják a békés együttélést, és árkokat ásnak a város román és a magyar közössége közé, ez pedig senkinek nem lehet érdeke” – olvasható az RMDSZ közleményében.

A politikai pályafutása során a PNL-től az USL-en át az UNPR-ig számos román alakulatot és pártszövetséget megjárt polgármestert rendkívül felbőszítette magyar helyettese intézkedése, amit meg is torolt.

Cătălin Cherecheș szombaton egy helyi videóbloggernek nyilatkozva többször kihangsúlyozta, hogy a megyeszékhely hivatalos neve Baia Mare, „akkor is, ha udvariasságból, eleganciából elfogadjuk, hogy itt-ott megjelenjen a Nagybánya elnevezés is”. „Egy olyan városban, amelynek a neve Baia Mare, ha én elmegyek kenyeret venni, akkor ott, ahová én vásárolni megyek, azt írja: »pâine» és nem azt, hogy »kenyér». Ha nem akarják megváltoztatni a kenyér feliratot, akkor tegyék mellé a román zászlót! Akkor értem, hogy én, a román is bemehetek oda. De ha magyarul írja, akkor azt jelenti, hogy nem nekem, a románnak szól. A románnak, akiről egyesek úgy gondolják, hogy papagájként kell szótárakban megnéznie, mit is jelent az, amit mások magyarul odaírnak” – idézte az elöljáró kirohanását a Főtér. Cherecheș bejelentette: mivel az ő egyik magyar „delegáltja”, aki szerinte „látszólag” Nagybánya alpolgármestere, megengedte magának, hogy rátegye a kezét a román zászlóra és eltávolítsa, „ettől a másodperctől visszavonom minden alpolgármesteri megbízatását”.

Galéria

Jó barátok. Márki-Zay Péter vonul Cătălin Cherecheșsel a nagybányai Gesztenyeünnepen

Fotó: Cătălin Cherecheș/Facebook

Lapunk szerette volna reagáltatni a történtekre Nagybánya magyar alpolgármesterét, valamint az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnökét, ám vasárnapi hívásainkra, üzeneteinkre nem válaszoltak. A 123 ezer lelkes, 10 százalékban magyarok lakta máramarosi megyeszékhely képviselő-testületében az RMDSZ-nek két tanácsosa van, a szövetségnek éppen a Cherecheș nevével fémjelzett Máramarosért Koalícióval és Nemzeti Liberális Párttal (PNL) kötött együttműködése révén sikerült megőriznie az alpolgármesteri tisztséget a 2020-as helyhatósági választásokat követően.

Cherecheș szerint mindenki román

Magyarellenes megnyilvánulása miatt a polgármestert nagyon sokan elmarasztalták a közösségi oldalakon, magyarok és románok egyaránt, de persze többen üdvözölték is a magyarok „megrekcumozását”. A reakciók hatására Cherecheș vasárnap közösségi oldalán posztolt bejegyzésében visszatért a témára, hosszan – többek között fényképekkel – bizonygatta, hogy ő mennyire szereti a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárokat. (Néhány fotón a március 15-i nemzeti ünnepen piros-fehér-zöld kokárdával, másikon romák között látható). Szerinte a magyar feliratokkal kapcsolatos nézeteltérést az RMDSZ vezetői gerjesztették, holott ő azért rendelte el a román trikolór kihelyezését a nyilvános eseményen, hogy valamennyi állampolgár – magyarok, románok, németek, zsidók és romák – „jól érezzék magukat”, és legyenek büszkék a nemzeti jelképre.

Galéria

Cătălin Cherecheș többek között ezzel a 2018. március 15-én készült fellépésével bizonygatja, hogy szereti a magyarokat, akik azonban szerinte elsősorban románok

Fotó: Cătălin Cherecheș/Facebook

„A trikolór nemzetiségétől függetlenül valamennyi román nemzeti jelképe! Mielőtt magyarok vagy más nemzetiségűek lennének, Önök valamennyien románok, Romániában élnek és dolgoznak, a trikolór alatt!” – írta bejegyzésében a polgármester. Az újabb csavar a történetben, hogy a hétvégi Gesztenyefesztiválon Nagybánya testvérvárosának, Hódmezővásárhelynek a polgármestereként részt vett Márki-Zay Péter, a magyarországi ellenzék volt kormányfőjelöltje is, aki videó- és fényképfelvételek tanúsága szerint több nyilvános eseményen mutatkozott Cherecheșsel, együtt masíroztak többek között a szombati díszfelvonuláson is.

Nagybánya polgármestere nem először tesz magyarellenes gesztust.

Cherecheș 2018. március 15-én valósággal sokkolta az ünneplő nagybányai magyar közösséget eszmefuttatásával, miszerint nincs szükség az önálló magyar iskolaként működő Németh László Elméleti Líceumra. Az elöljárót a legellentmondásosabb román politikusok között tartják számon, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) két ügyben is vádat emelt ellene, 2016-ban pedig úgy sikerült először újraválasztatnia magát, hogy előzetes letartóztatásban volt. Az egyik ügyben idén februárban öt év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a Kolozs megyei törvényszék alapfokon csúszópénz elfogadásáért, törvénytelen kereskedelmi tevékenységért, hamis nyilatkozattételért; a vád szerint üzletemberektől fogadott el kenőpénzt 2013-ban. Másik korrupciós ügyében nem született még ítélet.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 09., csütörtök

Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével

Akadnak, akik szépnek mondható összegeket keresnek azzal, hogy pillepalackokat, üvegeket és fémdobozokat gyűjtenek össze és adnak le a betétdíjas visszaváltási rendszer keretében.

Sokan egy fizetésnyi összeget is megkeresnek a visszaváltható csomagolások összegyűjtésével
2024. május 09., csütörtök

Hatszor tört be két fiatalember egy szűk hónap alatt külföldön tartózkodók otthonaiba

Őrizetbe vett a Bihar megyei rendőr-főkapitányság egy 18 és egy 16 éves fiatalembert, akik ellen többszörös lopás miatt nyomoznak – olvasható a rendőrség közleményében.

Hatszor tört be két fiatalember egy szűk hónap alatt külföldön tartózkodók otthonaiba
2024. május 09., csütörtök

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt

Belső vizsgálatot indított a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság annak megállapítására, szakszerűen járt-e el két munkatársuk egy garázda előállítása során.

Felettesei is fogják a fejüket a gázspray-jel a kollégáját is lefújó rendőrnő beavatkozása miatt
2024. május 09., csütörtök

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma

Mintegy 11 ezerre tehető azoknak az ukrán állampolgároknak a száma, akik az országukban dúló háború miatt illegálisan lépték át Románia északi határát – vont mérleget csütörtökön Florin Coman, a máramarosszigeti területi határrendészet vezetője.

Az életüket kockáztatják: újra nőni kezdett az illegálisan Romániába érkező ukrán állampolgárok száma
2024. május 09., csütörtök

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el csütörtökön az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 folyó vízgyűjtő medencéjére.

Árvízkészültséget rendeltek el több erdélyi, partiumi és bánsági folyóra
2024. május 09., csütörtök

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól

Heves esőzések és a légköri instabilitás miatt több erdélyi megyére is sárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Arról is tájékoztattak egyúttal, hogy folytatódik az időjárás lehűlése.

Záporokra, zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok, a hőmérsékleti értékek elmaradnak az ilyenkor megszokottól
2024. május 09., csütörtök

Virágba borult a magashegyi nárciszmező a magyarul már nem tudó magyarok kicsiny faluja fölött (képriport)

Immár aszfaltos úton kvadozó gyerekek motorbőgetése próbálja néha „túlkiabálni” a Reményik Sándor által bő egy évszázaddal ezelőtt versbe öntött vadvizek zúgását a ma is festői szépségű Radnaborbereken.

Virágba borult a magashegyi nárciszmező a magyarul már nem tudó magyarok kicsiny faluja fölött (képriport)
2024. május 08., szerda

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia

Közzétette szerdán a bukaresti oktatási minisztérium a romániai felsőoktatási intézmények metarangsorát, amelyet a Nemzetközi Rangsorolási Szakértői Csoport (IREG) által globálisan elismert egyetemi rangsorok alapján állítottak össze.

Romániai egyetemi rangsor: 1. a BBTE, 27. a Sapientia
2024. május 08., szerda

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében

Ahol a magyarok számaránya megkívánta, a Magyar Polgári Erő mindenhol összefogott az RMDSZ-szel – jelentette ki a Krónikának Kulcsár-Terza József. Az MPE vezetője Csoma Botonddal, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökével tartott sajtótájékoztatót.

Az összefogás sikerében bízik az MPE és az RMDSZ Kolozs megyében
2024. május 08., szerda

„A Wizz Air-nek köszönhetően a repülés bárki számára elérhető a térségben” – Váradi József vezérigazgató a Krónikának

Húsz évvel ezelőtt szállt fel az első Wizz Air-gép a dél-lengyelországi Katowiceből, azóta az összes kelet-közép-európai országból üzemeltet járatokat a magyar tőkéjű diszkont légitársaság. A Wizz Air vezérigazgatójával, Váradi Józseffel beszélgettünk.

„A Wizz Air-nek köszönhetően a repülés bárki számára elérhető a térségben” – Váradi József vezérigazgató a Krónikának