Bihari patthelyzet: a bíróság döntésében bízik Pásztor Sándor

Krónika 2017. november 17., 18:53 utolsó módosítás: 2017. november 17., 19:21

A bíróság döntésében bízik Pásztor Sándor, a Bihar megyei önkormányzat RMDSZ-es elnöke, hogy feloldja a döntéshozó testületben immár állandósult patthelyzetet.

Fotó: Facebook/Bihar Megyei Tanács

A Pásztor Sándor által vezetett Bihar megyei önkormányzatban állandósult a politikai harc: a testület csütörtöki ülésén az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői ismét elutasították egy szociáldemokrata képviselő mandátumának az igazolását. Ez immár a hetedik ilyen alkalom volt. A megyét vezető, a Szociáldemokrata Párt (PSD), az RMDSZ és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció így a hatalom és az ellenzék szavazategyenlősége miatt a fontos döntéseket nem tudta elfogadtatni.

A szavazategyenlőség szeptember közepén alakult ki a testületben, azt követően, hogy a PSD az ellenzékkel való összejátszással gyanúsította meg, és kizárta soraiból az egyik tanácsosát.

Ezt követően a megyét vezető koalíció megszavazta az illető mandátumának a megszűnését. Az önkormányzati testület későbbi ülésein az ellenzéki PNL képviselői viszont nem igazolták a PSD jelöltlistáján következő jelölt képviselői mandátumát. Szeptember óta a csütörtöki volt immár a hetedik önkormányzati ülés, amelyiknek a napirendjén szerepelt a mandátum igazolása, de nem kapta meg a többség szavazatát.

Pásztor Sándor, az MTI-nek pénteken elmondta, a helyzet olyan, mintha lefognának egy megválasztott képviselőt, és nem engednék be a testület ülésére. Szerinte a PNL törvénytelen eszközökkel próbálja akadályozni a választók akaratának az érvényesülését. A megyeik elöljáró elmondta:

több pernek is tárgyát képezi a mandátumigazolás megtagadása. Hozzátette: ha már nem tudnak politikai megoldást találni, a patthelyzet azáltal oldódhat fel, hogy egy-két hónapon belül jogerős ítélet születik ezekben a perekben,

amely nem lehet más, mint hogy a bíróság is kötelezi a testületet a mandátumigazolásra. Azt is lehetségesnek tartotta, hogy még az év vége előtt módosul a közigazgatási törvénykönyv, és kizárja a hasonló helyzeteket.

Megjegyezte: nem áll fenn annak a kockázata, hogy döntésképtelenség miatt feloszlatják a megyei önkormányzatot, mert közben születnek döntések. Példaként mondta: hogy a csütörtöki tanácsülés 31 napirendi pontja közül 16-17-et egyhangú szavazással fogadott el a testület.

Mint ismeretes, a 2016 júniusában tartott önkormányzati választásokon Bihar megyében és a megyeszékhelyen, Nagyváradon a PNL nyerte a választásokat. A nagyváradi tanácsban a liberálisok abszolút többséget szereztek, és Ilie Bolojan személyében polgármestert is állíthattak. A megyei tanácsban azonban egyetlen mandátumuk hiányzott ahhoz, hogy megszerezzék az elnöki tisztséget.

Az RMDSZ-nek alpolgármesteri és megyei alelnöki tisztséget is ajánlottak, de a szövetség lemondott a nagyváradi alpolgármesteri tisztségről, és a baloldali-liberális koalícióval szövetkezett, mely megyei elnöki tisztséget ajánlott fel Pásztor Sándornak.

A politikai harc részeként Ilie Bolojan polgármester az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) az alelnökét, Zatykó Gyulát nevezte ki a magyar ügyekben illetékes tanácsadójává.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat