„Ha nagy hiba nem történik, megnyerjük Vásárhelyt” – Kelemen Hunor az RMDSZ választási számításairól

Rostás Szabolcs 2020. szeptember 25., 10:50 utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 13:32

Ha Marosvásárhelyt megnyerjük, akkor jelentős fegyvertény lesz, hogy vissza lehetett szerezni a várost húsz év után, ennek külön örülnénk – vázolta a vasárnapi helyhatósági választások egyik fő célját a Krónikának adott interjúban Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke elmondta, nem támogatja a győztes elöljárókkal szembeni ellenkoalíciók létrehozását, kifogásolta, hogy az EMSZ román jelölteket támogat az RMDSZ-szel szemben, és elárulta azt is, miben maradtak Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Fotó: Gönczy Tamás

– Mennyire akadályozta az RMDSZ jelöltjeit, politikusait a járványhelyzet, a maszkos kilincselés a kampány idején? Nem tart attól, hogy a magyar emberek közül sokan nem mernek majd szavazni a fertőzésveszély miatt?

– Mindannyian most tanultuk, hogy egy ilyen váratlan és teljesen új helyzetben miként lehet kampányolni, erre senkinek nem volt receptje. Mindenki próbált alkalmazkodni, megtalálni azokat az eszközöket, amelyekkel el lehet juttatni az üzeneteket a polgárokhoz. Nem egyszerű. A kampány nagymértékben áttevődött az internetre, ami urbánus környezetben bizonyos rétegek elérhetősége tekintetében nem is jelent olyan nagy problémát, ez a 21. században teljesen bevett. Az másik történet, hogy

az emberi kapcsolatokat hosszú távon teljesen átírja az internet, éppen ezért a választókkal való találkozást sohasem lehet megspórolni a kampányban.

Persze ezek ma már kisebb tömegeket jelentenek: még a magas választási részvétel jellemezte Szilágyságban vagy a Székelyföldön is érződik, hogy egyrészt a szabályok sem teszik lehetővé a nagy összejöveteleket, másrészt mindenki próbálja óvni magát és a környezetét a megfertőzéstől. Azt is láttuk ugyanakkor, hogy az emberek nagy többsége nem ódzkodik szóba állni a politikussal, ha maszk van rajta, és betartja a távolságot.

Marosvásárhelyen egész jól működött a door-to-door kampány, ugyanakkor most voltam Krasznán, ahol teljesen normálisan lehetett maszkban beszélgetni az emberekkel. Ha megkérdezzük őket, hogy elmennek-e szavazni, sokan igennel válaszolnak, de nem minden településen ugyanaz a hozzáállás. Viszont van nekünk egy másik, a járványtól független problémánk a jelenléttel: rengeteg olyan település van – Maros megyében például 16 –, ahol egyetlen polgármesterjelölt van, a miénk, emiatt nehéz mozgósítani, ennek ellenére kötelességünk elmagyarázni, hogy a megyei önkormányzat elnökéről és a tanácsosi listáról is szavazunk. És természetesen az önkormányzati választásoknak a mi szempontunkból van egy sajátossága, hogy mi országosan nem méretkezünk meg, hiszen az ország felében nincs listánk, a Kárpátokon túl nincs szavazat.

– Matei Ion Arámabányáról (Baia de Aramă), Constantin Pena Greci községből, Mehedinți megyéből. Ismerősek a nevek? Az RMDSZ indítja ezeket a román polgármesterjelölteket.

– Igen, ismerősek, annak idején elküldték a kollégák a listát. Ez a megyei szervezet kérése, döntése volt, ezek az emberek óhajtottak az RMDSZ színeiben indulni, vállalták a programunkat.

Arra kértük a megyei elnököt, hogy ellenőrizze le, és ő azt mondta, fel lehet vállalni őket, bátran lehet velük menni.

Azért fontos ez, mert ritkán fordul elő, hogy román vagy román nevű ember, de mindenféleképpen román környezetben, ahol csupán néhány magyar család él, vállalja az RMDSZ programját.

– Sorrendben a nyolcadik helyhatósági választásnak vág neki az RMDSZ, kemény csata vár rá Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben. Miként látja az itteni, és természetesen általában az esélyeket?

– Romániában van mintegy 220-225 olyan önkormányzat, amelyet az elmúlt harminc év szavazási szokásait ismerve egyfordulós polgármester-választással meg lehet nyerni. Ebből ma 200 a mi polgármesterünk, 15 az MPP-é.

Bár nem olyan éles, mint a parlamenti választáson, az etnikai szavazás ezúttal is megmarad.

Nyilván az a célunk, hogy megőrizzük a kétszáz mandátumot, ez jó, tisztességes eredmény. Ha visszanézzük a magyar–magyar versenyt 2008-ig, nagyjából ezekről a számokról beszélhetünk. Marosvásárhely különösen fontos számunkra, a város megérdemelné, hogy visszakerüljön magyar vezetésbe. Négy évvel ezelőtt is jó esélyünk volt, de ahogy akkor is mondtam, ma is határozottan állítom: a Szabad Emberek Pártját (POL) azért hozták létre, hogy ne nyerjünk, a szavazatok száma is ezt mutatta.

Hogy az esélyeit növeljük, és román szavazatokat is szerezni lehessen, függetlenként indítottuk a jelöltünket. Ha valami nagy hiba nem történik a következő napokban, akkor megnyerjük.

Szatmárnémetit meg kellene őrizni. A város fejlődött az elmúlt négy évben, Kereskényi Gábor első eséllyel indul, és úgy látom, a lakosság nem akar visszatérni a 2012–2016 közötti időszakhoz. Vannak még érdekes helyek, amelyeket meg lehet nyerni, Szászrégen ezek közé tartozik, de Tasnádot is jó eséllyel visszanyerjük Tóga Istvánnal. A magyar–magyar versenyből meg kiderül, mit nyerünk meg mi, mit a politikai ellenfeleink. De úgy számolom, hogy 200 körüli polgármesteri tisztséget megszerzünk, talán meg is haladjuk.

Fotó: Gönczy Tamás

– Melyik esetleges vereség, veszteség fájna leginkább, mit tartana kudarcnak a vasárnapi megmérettetésen?

– Bármelyik veszteség fáj még akkor is, ha annak például mindössze lélektani hatása van, hogy 200 vagy 199 polgármesterünk van. Ha Marosvásárhelyt megnyerjük, akkor jelentős fegyvertény lesz, hogy vissza lehetett szerezni a várost húsz év után, ennek külön örülnénk.

A megyei önkormányzatoknál Hargitán és Kovásznán kívül Szatmárt és Marost is meg lehet nyerni, bár egyik sem egyszerű:

mi mindkét megye vezetését megszereztük már közvetlen választáson, de ugyanígy el is veszítettük. Ha e két utóbbi megye irányítását nem őriznénk meg, nagy veszteség lenne, mert tetszik, nem tetszik, a román adminisztráció olyan, hogy a megyéknek jelentős hatásköre van a települések életére, fejlesztésére, ezért nem mindegy, ki vezeti. Optimista vagyok, remélem, hogy sikerülni fog.

– Újdonságnak számít a kampány során tett kijelentése, miszerint mindenütt a győztes köré kell koalíciót szervezni, és nem ért egyet azzal, hogy a versenyben alulmaradtak a győztest kihagyva ellenkoalíciót hozzanak létre. Ezek szerint tévedtek, amikor például 4 évvel ezelőtt Bihar megyében ellenkoalíciót hoztak létre a PNL-lel szemben?

– Négy évvel ezelőtt Ilie Bolojan kétharmaddal elnyerte a polgármesteri tisztséget Váradon, de a megyét elveszítették a liberálisok, mert a tanácselnököt akkor nem közvetlenül választották. Bolojannal annak idején többször tárgyaltam, én több javaslatot is tettem neki, ő egyet nekem, mégpedig hogy legyen RMDSZ–PNL-koalíció, és ők vezessék a megyét is, mert megnyerték. Elmondtam, hogy nem nyertek, hiszen egy szavazatuk hiányzott ehhez a testületben. Az utolsó ajánlatom az volt, hogy a négyéves mandátumot kettéosztva két évig mi, két évig ők vezessék Bihar megyét, közben a másik párt adja a két alelnököt, így tarthatnánk egyensúlyban a megyeszékhelyen megszerzett kétharmadukat.

Neki viszont minden kellett, amit nem tartottam lehetségesnek. Ezért nem állapodtunk meg, ő azóta bosszút áll rajtunk, erre használja Csomortányi Istvánt és Zatykó Gyulát.

Amikor arra utaltam, hogy nyertes ellen nem kell koalíciót létrehozni, a közvetlen módszerrel megválasztott megyei tanácselnökre és polgármesterre utaltam. Mert ha nyer egy polgármester, és van egy 40 százalékos csapata, akkor a mellé kell koalíciót szervezni, ellenkező esetben visszaveti a település fejlődését. Ellenkoalíció választhat ugyan alpolgármestert vagy megyei alelnököket, de nem kapnak hatásköröket, akkor csak a fizetésüket veszik fel. Ha nem lehet végrehajtani az önkormányzati döntéseket, akkor a település nem fejlődik, és abból senkinek nem lesz semmilyen haszna.

Nem mondom, hogy nem vettünk részt ilyesmiben az elmúlt húsz-harminc évben, de kevésszer.

Ezért is működtünk együtt bizonyos megyékben a demokrata-liberálisokkal (PDL), majd liberálisokkal (PNL), máshol a szociáldemokratákkal (PSD).

– Ugyanez lesz az alapállás a Székelyföldön is, ha nem RMDSZ-es polgármester szerez mandátumot?

– Az lesz, mint Gyergyószentmiklóson, ahol négy éven keresztül az MPP-s Nagy Zoltán polgármesterrel együtt alkottunk többséget, nekünk alpolgármesterünk volt. Most versenyben vagyunk, és nem volt konfliktus a városban az RMDSZ és az MPP között.

Székelyudvarhely kilógott ebből, mert Gálfi Árpád mögé többséget sorakoztatott fel az EMNP–MPP-s koalíció. Más kérdés, hogy fél év alatt szétverték, de ebben nekünk nem volt szerepünk.

Fotó: Gönczy Tamás

– Mi az oka annak, hogy nemigen keresték az együttműködés lehetőségét a másik két magyar politikai alakulattal? Az Erdélyi Magyar Szövetség fel is rója, hogy bezzeg román pártokkal koalícióra tudtak lépni szórványmegyékben.

– Nem igaz, hogy nem tárgyaltunk, márciusban leültünk beszélgetni Mezei János MPP-elnökkel.

Elmondta, hogy mindenhol indítanak ellenünk jelöltet, ahol akár egy embert is találnak az országban. Egyedül Marosvásárhelyről és Szatmárnémetiről tudtunk megállapodni, hogy ott nem indulnak.

Kérdezem én: vajon Maroshévízen miért kell egyetlen embert szerepeltetni a listán? Ennyiből áll a jelöltlistájuk. Vagy mire jó román polgármestert támogatni a magyar jelölttel szemben Négyfaluban? Mi sehol nem támogatunk román elöljárót magyar emberrel szemben, teljesen mindegy, hogy MPP-s, néppárti vagy EMSZ-es.

Őket az a politikai filozófia működteti, hogy ha segíteni nem tudnak, legalább ártsanak. Közben nemzeti oldalnak nevezik magukat.

Mi ott tudtunk megegyezni a román pártokkal, ahol az MPP-vel, EMNP-vel kötendő megállapodásnak a művészi értékén túl nincs jelentősége, mert demográfiailag elveszítettük a lehetőségét annak, hogy magyar önerőből bejussunk a megyei önkormányzatba. Tizenhat évvel ezelőtt elvesztettük a képviseletet a Hunyad, 12 évvel ezelőtt a Beszterce-Naszód megyei tanácsban, mindenütt öt százalék alatti a magyarság számaránya, és csak úgy tudunk visszakerülni, ha valamilyen megoldást találunk. Hunyad megyében a liberálisokkal, Besztercén a PSD-vel egyeztünk meg ennek érdekében, itt a magyar összefogásból se lehetett volna 7 százalékot szerezni.

Értem, hogy a politikában egyszerű dolgokat kell hangoztatni a választási harc közben, viszont az árnyalt gondolkodás egy politikus számára is fontos lenne.

Önkormányzati választáson a magyar–magyar verseny Székelyföldön, tömbvidéken régi hagyományokra tekint vissza, senki sem hallotta, hogy emiatt a kollégáimmal panaszkodtunk volna. A szülőfalumban, Csíkkarcfalván is van verseny, amit magyar ember fog megnyerni, és ez jól van így. Viszont ahol a dolognak teljesen más a kimenetele… Bennünket senki nem tud azzal vádolni, hogy van egy kiváló EMSZ-es polgármesterjelölt, és mi beálltunk a román mögé. De tudok mondani többet is, ahol fordítva történik. Hogy ennek mi az értelme, nem tudom, de valószínűleg a Mezeiéhez képest szerényebb intellektuális adottságaim nem bírják fölfogni ezt a stratégiai gondolkodást.

– Gondolom, nem lepték meg a magyar kormány számos képviselőjének állásfoglalásai, amelyekben nyíltan az RMDSZ támogatására buzdítják az erdélyi magyarokat. Orbán Viktor kormányfővel miben maradtak, amikor a hét elején Budapesten találkoztak?

– Abban, hogy jó eredményeket érünk el a választáson. Nem volt az tervezett találkozó, egy kávé mellett beszélgettünk az erdélyi magyar helyzetről, Romániáról.

Sok sikert kívánt a választásokhoz, nagyon szorosan követi, hogy mi történik. A magyar kormány sok éve következetes ebben a kérdésben.

Minden választáson fontos az üzenet, már együtt is kampányoltunk. Úgy gondolom, a 2011 után eltelt időszakban sok minden a helyére került, ez tisztességes partneri viszony, amiben persze ott van az európai néppárti tagságból eredő viszony is. Tehát ezt nem szabad kizárólag egy választás, egy kampány perspektívájából nézni, hiszen elég idő eltelt, hogy ennek legyen távlata, hagyománya. Teljesen mindegy, hogy erről ki mit mond, miért frusztrált Erdélyben.

Fotó: Gönczy Tamás

– Bár most még csak helyhatósági választások jönnek, máris előrebocsátotta, hogy a decemberre tervezett parlamenti megmérettetés után kormányra lépne az RMDSZ a PNL-lel. Miért tartotta fontosnak ezt már most bejelenteni?

– Az Európai Parlament néppárti frakciója vezetőinek távértekezletén beszéltünk a romániai választásokról, és mindenki elmondta, milyen nagyszerű lesz az országnak, mert kap 80 milliárd eurót az EU-tól. Igaz, hogy az összegnek a fele kölcsön, a másik fele vissza nem térítendő támogatás, de valóban óriási lehetőség egy olyan ország számára, ahol minden infrastrukturális fejlesztés látványos előrelépést jelentene. Erre mondtam, hogy ehhez néhány dologra szükség van.

Romániának 2012-től tíz kormánya volt, az elmúlt nyolc évben politikai válságban van, márpedig politikai stabilitás, koherens kormányzás nélkül a 80 milliárd euró lehívása álom marad.

A politikai stabilitás egyik képlete, hogy a néppárti alakulatok próbálnak többséget alkotni, és ennek a PNL mellett az RMDSZ is részese lehet. Ehhez viszont bizonyos feltételeknek teljesülniük kell, erősíteni kell a két párt közötti roppant alacsony bizalmi indexet, ami főleg Klaus Iohannis miatt ilyen. Másrészt figyelembe kell venni az erdélyi valóságot is, ahol a megyék közel 90 százalékában PNL–RMDSZ-együttműködés van. Ez nem változott meg akkor sem, amikor az államfő butaságokat beszélt, vagy amikor Rareș Bogdan okádta a gyűlöletet.

Tisztelettel látom, hogy ma nincsenek meg a közös kormányzás feltételei, viszont ha azt mondom, hogy a PSD-vel kell többséget alkotni, az lett volna a baj. Érzelmi alapon nem tudunk viszonyulni ehhez a kérdéshez.

– Ha már feltétel: nem kellene ezt megelőznie egy bocsánatkérésnek Klaus Iohannis részéről az Erdély vélelmezett kiárusításáról tett kirohanása miatt?

– Ezt elmondtam már több helyen: Iohannistól továbbra is várom, hogy tisztázza a szövetség, de mindenekelőtt az erdélyi magyarok felé azt az ámokfutását. De nem beszéltem az elnökkel március vége, április eleje óta. Előbb-utóbb sor kerül erre,

de a mai napig stratégiai hibának tartom, ahogy bennünket is implikált a PSD és PNL közötti háborúba. Ha csak ennyi történt, az is óriási hiba, de ha ennél többről, a román állam paradigmaváltásáról van szó, akkor még súlyosabb.

Látom, hogy a Trianon-törvénnyel próbálkozik, ez a gesztus viszont akkor lenne sikeres, hiteles, ha rávenné a pártját, hogy a visszaküldött jogszabályt ne szavazza meg, a PSD ugyanis egyedül nem tudná átvinni.

– Kötött-e titkos megállapodást az RMDSZ a választások előtt?

– Nincsen se titkos, se kevésbé titkos, ez nem is lehetséges.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport