„A Google az új bébiszitter, szomszéd, háziorvos” – beszélgetés a gyereknevelés és internethasználat kapcsolatáról

2018. június 17., 13:53

A generációs szakadék egyre csak mélyül, a mostani fiatal szülők már csak nagyon ritkán kérnek tanácsot a korábbi generációktól a gyerekneveléssel kapcsolatban, inkább a világhálóról tájékozódnak, holott ajánlatos óvatosabban bánni az internetről felénk áradó információkkal – hangzott el a kolozsvári Életfa Kismamaklub és Családsegítő Egyesület által szervezett beszélgetésen, amelyet Kassay Réka médiaszakember, egyetemi oktató vezetett. 

„A Google az új bébiszitter, szomszéd, háziorvos” – beszélgetés a gyereknevelés és internethasználat kapcsolatáról
galéria
Szakadékok. A mostani kisgyerekes szülők jó része hitelesebbnek tartja az interneten fellelhető információkat, mint az előző generáció tagjainak tanácsait Fotó: Pixabay.com

Digitális bennszülöttek szülői szerepben címmel hívta beszélgetésre az érdeklődőket a kolozsvári Életfa Kismamaklub és Családsegítő Egyesület a hét elején a szervezet székhelyén. „Generációnkra jellemző, hogy kérdéseinkkel, köztük a gyerekneveléssel kapcsolatos problémáinkkal nem az idősebb és tapasztaltabb nemzedékhez fordulunk, nem a családi mintákat hívjuk segítségül. Ezért sokszor nehéz eligazodni az online fórumok, Facebook-csoportok és különböző szakértői oldalak, információinak sokaságában” – olvasható az esemény felhívásában.

X, Y, Z, Alfa generáció

A beszélgetést Kassay Réka, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem média szakának oktatója vezette. A jelenlévők többek között

arra keresték a választ, hogy az internetet segítségül hívók miként találhatják meg a hiteles forrásokat, a segítő információkat, kihez fordulhatnak valós segítségért.

Az is elhangzott, hogyan írja át a technikaorientált világ a családtagok és a nevelésben segítők szerepét, hogyan használjuk a technikai vívmányokat a gyereknevelésben, mikor segítenek és mikor terelik el a figyelmünket. Kassay Réka bemutatta a generációs elméleteket, kitért az 1980-tól 1995-ig születettek Y generációjának sajátosságaira, amelyet ő kutat.

Mint elhangzott, az 1945 előtt születettek az első generáció, akiket e szerint a kategorizálás szerint nevez meg a társadalomtudomány, ők a veteránok. 1945 és 1964 közt látott napvilágot az úgynevezett baby boom generáció, 1965 és 1980 közt születtek az X generáció tagjai, 1980-tól 1995-ig az Y, 1996-tól 2010-ig a Z és 2010-től kezdődően az Alfa generáció tagjai, vagyis a digitális bennszülöttek, akik úgymond már az anyatejjel szívják magukba a digitális tudást.

A kutató rámutatott, minden generáció között voltak különbségek, de a szakértők azt állítják, hogy

a nagyon gyors technikai fejlődés miatt most a legnagyobb a szakadék az egyes nemzedékek között.

A nagy technikai forradalom az élet minden részére kihat, így a gyereknevelésre is. Mint elhangzott, az Y generációs szülőkre például jellemző, hogy inkább megengedhetik maguknak, hogy otthon maradjanak a gyerekkel, mint a náluk idősebbek, ugyanakkor kevesebbet foglalkoznak a konvenciókkal: már nem annyira fontos, hogy az apával közösen neveljék a gyereket, több köztük az egyedülálló szülő, fontos számukra a politikai korrektség.

Amit 30 évvel ezelőtt igaznak tekintettek, ma már nem érvényes

„A Google az új bébiszitter, szomszéd, háziorvos” – fogalmazott humorosan egyik jelenlévő. Elhangzott, a hagyományos közösségek helyét átvette az online közösség, a mostani kisgyerekes szülők generációja már sokkal kevésbé támaszkodik az előző nemzedék tudására és tapasztalatára,

hitelesebbnek tartják azt az információt, amit az interneten találnak, mint amit a szüleiktől hallanak.

A résztvevők csoportja három témát vitatott meg: az egyik, hogy a gyerek felnevelésében részt vevő különböző szereplők hogyan járulnak hozzá a neveléshez. A második témakör, hogy miként találjuk meg a számunkra hiteles információkat, a harmadik, hogy mennyire szabad közel engedni a gyerekeket az okostelefonokhoz, tabletekhez, technológiai eszközökhöz.

Az első kérdés mentén az is felvetődött, hogy a kisgyerekes szülők nemzedéke mennyire szakadt el szüleik generációjától. A résztvevők véleménye megegyező volt: elmesélték, hogy csak nagyon ritka esetekben kérnek tanácsot szüleiktől a gyereknevelést illetően, ugyanis az idősebbek már nem nagyon emlékeznek, hogy ők pontosan milyen módszereket alkalmaztak a nevelésben, és információik nem relevánsak már.

Nemzedékek. A fiatal szülők egyre ritkábban kérnek gyereknevelési tanácsot az idősebbektől Fotó: Pixabay.com

Egy résztvevő elmondta, hogy szülei kiskorában háromóránként etették, mert ez volt előírva az egyetlen akkor hozzáférhető gyereknevelési könyvben, emiatt később egészségügyi problémákkal kellett szembenéznie. Egy másik hozzászóló arra emlékezett vissza, hogy

8 évvel ezelőtt a könyvek és orvosok azt írták elő, hogy nem szabad gluténtartalmú élelmiszert adni a kisgyereknek, most meg azt, hogy minél hamarabb kellene ilyen ételeket fogyasztaniuk.

„Nincsenek kinyilatkoztatott igazságok, amit 30 évvel ezelőtt igaznak tekintettek, ma már nem érvényes. Ezért sem tudunk szüleink tanácsára hallgatni” – jelentette ki egy résztvevő.

Elbizonytalanít a túl sok információ

A gyereknevelés kapcsán az apák szerepéről az volt az általános vélemény, hogy a férfiak a döntéseket a nőkre bizzák, ritkább esetekben ők is kérdezősködnek, utánaolvasnak a problémáknak. „Régebben a családok felépítése is más volt, több gyerek született, így a szülőknek gyakrabban kellett újratanulniuk a gyereknevelés fortélyait. Manapság már az egy-két gyerek a leggyakoribb, ez a divat” – jelentette ki az egyik jelen lévő anya.

Mindenki egyetértett abban, hogy a nagyon sok információ elbizonytalanít, mert nehéz szelektálni.

Ez a gondolat vezetett a második témakörhöz, hogy hol találjuk meg a számunkra hiteles tudnivalót. Mint elhangzott, a legtöbben az interneten keresgélnek, olyan oldalakon, ahol le lehet ellenőrizni, hogy a forrás hiteles-e. Mások könyvekből tájékozódnak, a teremben jelenlévők közül mindenki olvasott már Vekerdi Tamás népszerű magyarországi gyerekpszichológustól, ami elmondásuk szerint megnyugtatta őket. Ezenkívül megkérdezik, hogy szüleik egy adott helyzetben mit csináltak, ám nem biztos, hogy fel is használják az információt.

A harmadik téma a technológiai eszközök használatához kapcsolódott, hogy mennyire engedik közel a gyerekeket az okostelefonokhoz, tabletekhez. Kiderült, ez az egyéni nevelési módszerek szerint változik, de a résztvevők megegyeztek, hogy

a való világban kell létezni, nevelni a gyereket.

Az arányokra kell leginkább odafigyelni, nem teljesen eltiltani a technológiai eszközöktől a gyerekeket, hiszen elválaszthatatlanul hozzátartoznak a mai realitáshoz. „Az a lényeg, hogy oda kell figyelni arra, hogyan és mire használják az okoseszközöket a gyerekek, és nem szabad hagyni, hogy »beszippantsa« őket az internetes világ” – hangzott el. A beszélgetés végén az is kiderült, hogy az kolozsvári családsegítő egyesület októberben tervez egy minikonferenciát a gyerekek médiahasználatáról, a médiával kapcsolatos problémákról.

Lőrincz Anna 

Áthidalni a generációk közti szakadékot

„Egy generáció tagjai egy csoportba sorolják magukat a többiekkel, ha közös hiedelmek és magatartásformák jellemzik őket, és azonos történelmi eseményeket élnek át, hasonló tapasztalatokkal rendelkeznek, emiatt pedig sajátos értékrendszert alakítanak ki. A generációs szakadék kifejezés az elmúlt néhány évtizedben vált igen népszerűvé” – olvasható a Mindset.co pszichológiai szakhonlapon Tóth Rebekának, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem pszichológia mesterképzésének tanácsadás- és iskolapszichológia szakos hallgatójának írásában.
Mint kifejti, a generációk közötti szakadékot főként az értékrendek közötti különbség okozza. A „Bezzeg az én időmben!” és „Fiatalság, bolondság” fordulat bizonyítja, hogy már korábban is létezett a generációk közötti szakadék, csak nem ez volt a neve. Az idősebbek általában határokat feszegetőnek látták a serdülőket. Úgy tűnik viszont, hogy az emberi fajnak mégiscsak egyre nagyobb az intelligenciája, egyre innovatívabb. Viszont éppen emiatt ijesztőbb ez az idősebb generációk számára. Az életkorral járó szemléletváltás is magyarázza a generációs szakadék létezését, nem csupán az egyre felgyorsuló világ és a digitalizáció (természetesen utóbbinak is van hatása).
David Buckingham kutató megkérdőjelezi a digitális generáció létezését, úgy gondolja, mindenkire hatást gyakorol a technikai fejlődés. Szerinte a szakadék annak a megnyilvánulása, hogy az idősebb nemzedék fél a társadalmi változásoktól, és attól, hogy az új dolgok térnyerésével egyidejűleg elveszti a saját múltját. A család kontextusába helyezve a generációs szakadék nem csupán életszemléletbeli, hanem a szülői és a gyermeki szint közötti szakadékot is jelenti. A családban a gyermeki és szülői rendszer két, egymástól többé-kevésbé elszigetelt rendszert jelent. Azaz pszichológiai szempontból a generációk közötti különbség ezen rendszerek távolságát is jelenti. Optimális esetben ez a távolság nem túl nagy, és nem túl kicsi. Van határ a két rendszer között, de az átjárható. A szülői alrendszer feladata az, hogy biztosítsa a körülményeket a gyerek fejlődéséhez. A hierarchiában a szülői alrendszer áll magasabb szinten. A szülő tud több mindent, ő a tekintély. Utóbbi kijelentés a digitalizációt tekintve nem ilyen egyértelmű. A kütyüket sokkal jobban tudják kezelni a gyerekek, mint a szüleik. Sokszor a szülők tanulnak a gyerekektől, nem pedig fordítva. A távolság áthidalásához segítség, ha hagyjuk, hogy gyerekünk segítsen nekünk eligazodni a kütyük világában.
Az értékrendek közötti különbség és az újdonság iránti elutasítás a meghatározó tényezője a szakadék kialakulásának. Ezért a kulcs a másik gondolatainak megismerése és elfogadása, amely a jó kapcsolat alapja is, ez segítséget nyújthat egy biztonságos légkör megteremtéséhez, ahol az online lét veszélyeiről is tud a felnőtt a gyermekkel beszélni.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport