Az RMDSZ a kiskereki alpolgármestere tettéről: magánügy a pofozkodás

Pap Melinda 2017. augusztus 25., 13:07 utolsó módosítás: 2017. augusztus 25., 13:12

A felszólítás ellenére nem mond le tisztségéről a politikai ellenfelét felpofozó Szabó Zoltán Lajos kiskereki alpolgármester. Az elöljáró mellett a bihari község vezetése is kiáll, míg az RMDSZ megyei vezetőségének nincs hivatalos álláspontja az ügyben.

Tisztségviselők „párbaja”. Az RMDSZ által magánügynek nevezett incidens az asszonyvásári falunapok zárónapján történt (képünk illusztráció) Fotó: Facebook/Forum Reginae/Boldogasszonyvására

Csak képviselőtársai felkérésére hajlandó lemondani tisztségéről Szabó Zoltán Lajos, a Bihar megyei Kiskereki község alpolgármestere, akit az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szólított fel erre, miután több mint egy héttel ezelőtt

felpofozta Barta Bélát, az ellenzéki politikai alkulat önkormányzati képviselőjét.

Szabó Zoltán Lajos a Krónikának úgy nyilatkozott, hogy az asszonyvásári falunapokon történt incidensnek semmi köze a pártpolitikához, és csupán az őt megválasztó tanácsos társai felkérésére hajlandó távozni tisztségéből.

Nyíri Sándor, Kiskereki RMDSZ-es polgármestere kiáll helyettese és párttársa mellett, míg a szövetség megyei vezetésének nincs hivatalos álláspontja.

A nem várt incidens az idei asszonyvásári falunapok utolsó programpontján, az ifjúság számára szervezett diszkóban történt, ahol Szabó Zoltán Lajos, mint elmondta, a háromnapos rendezvény előkészítése és lebonyolítása után kimerülve, alkoholos állapotban felpofozta tanácsos kollégáját, az EMNP színeiben mandátumot szerzett Barta Bélát.

Az alpolgármester lapunknak kifejtette, „az ügyet nem kell politikai síkra terelni, mert nincs köze a politikához”. Szerinte a konfliktus előzménye, hogy pályázati pénz hiányában önerőből kellett megszervezni a számos külföldi vendéget is vonzó falunapot, melynek asszonyvásári származásúként házigazdája volt. Az előkészületekben mindenki kivette a részét Barta Bélán kívül, mondta Szabó, aki szerint a néppártos tanácsos folyamatosan megpróbált „keresztbe tenni”, és a közösségi portálon próbálta lejáratni a rendezvényt.

„A cérna akkor szakadt el”, fogalmazott Szabó, amikor az EMNP-s tanácsos az alpolgármester által vásárolt sörből akarta kiszolgálni magát és másokat, és a számonkérésre sértő módon „beszólt” – ez váltotta ki a pofont.

„Bocsánatot kérek, amiért nem tudtam kulturáltan és időben kezelni a problémát, maximálisan egyetértek, hogy egy alpolgármesterhez, választott vezetőhöz nem méltó ez a magatartás, de emberileg érthető” – fogalmazott a Krónikának Szabó Zoltán Lajos.

Lemondást követel a néppárt

Barta Béla ezzel ellentétben lapunknak úgy nyilatkozott, hogy az incidensnek semmiféle előzménye nem volt, közöttük „soha egyetlen rossz szó el nem hangzott”. Kifejtette, a történtek után Szabó Zoltán Lajos alpolgármester

nem kereste meg sem személyesen, sem telefonon, és nem kért tőle elnézést.

Értesülése szerint ezt a következő tanácsülésen szándékszik megtenni. Barta blöffnek nevezte az alpolgármester azon vádjait, miszerint a néppárt tanácsosaként akadályozta volna a rendezvény lebonyolítását. „Ketten vagyunk néppártos tanácsosok, semmiféle hatáskörünk nem volt” – jelentette ki. Közölte, neki az jutott feladatként, hogy egy magyarországi testvértelepülés küldöttségével foglalkozzék, aminek eleget is tett, de emellett másban is segített.

Kifejtette,

nem tett rendőrségi feljelentést az ügyben, mivel az incidensnek a helyszínen tartózkodó csendőrök is szemtanúi voltak és jegyzőkönyvbe vették.

Úgy döntött, beéri egy nyilvános bocsánatkéréssel, ha az nem tíz ember előtt, tanácsülésen, hanem a sajtón keresztül történik. Emellett anyagi kártérítést is kér, mivel az ütlegelés során a telefonja is darabokra tört, mondta Barta. Hangsúlyozta, amennyiben a bocsánatkérés nem az említett módon történik, polgári pert indít és erkölcsi kártérítést követel.

Azért ragaszkodnék a polgári perhez, mert egy választott képviselő, akinek jó példát kellene mutatnia, minősíthetetlenül viselkedett.

Az lenne az ideális, ha egy elöljáró, aki ilyesmibe keveredett, levonja a konzekvenciákat és lemond, de mivel ismerjük az RMDSZ-t, ez nem fog megtörténni” – jelentette ki az EMNP-s tanácsos. Úgy vélte,

a személyét ért sérelem mellett az incidens mélyítette a két párt közötti ellentéteket, „amire semmi szükség nem volt”.

„Elszakadt a cérna”. Szabó Zoltán Lajos alpolgármester és Barta Béla, az EMNP tanácsosa

Szabó lemondását kérte az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezete is, amely közleményében úgy fogalmaz, az ütlegelő „minősíthetetlen tettével bebizonyította, nem méltó hivatalára, de a választó polgárok bizalmára sem”.

„Egy közhivatalt ellátó elöljáró, aki miután nyilvánosan italozik, választott tisztségviselőhöz nem illő, közönséges módon rátámad, és véresre veri békés ellenzéki képviselőtársát, méltatlan a további közfeladatok ellátására” – áll a közleményben. Az EMNP továbbá emlékeztet, hogy nem Szabó az első RMDSZ-es elöljáró a többségben magyarlakta Érmelléken, aki „az öklével érvel”. A néppárt közleményében felszólította az RMDSZ Bihar megyei szervezetét, amennyiben Szabó nem hajlandó önként távozni, mondassa le és vonja meg tanácsosi mandátumát.

Kiállnak az alpolgármester mellett

Szabó Zoltán Lajos lapunknak kifejtette: amennyiben az önkormányzati képviselő-testület nem kéri a lemondását, továbbra is alpolgármester marad, és vállalja az ügy közigazgatási és bírósági következményeit. Kérdésünkre, hogy mit szándékszik tenni, ha a szövetség megyei szervezete szólítja fel lemondásra, kijelentette: „az megér egy újabb nyilatkozatot”.

Az RMDSZ megyei vezetése természetesen tud a történtekről – mondta lapunknak Nyíri Sándor polgármester, aki szerint

a helyi szervezet és a közösség kiáll Szabó mellett.

Az elöljáró hallomásból értesült a történtekről, de ő is hangsúlyozta: ennek nincs politikai vetülete, a két érintett magánemberként cselekedett. „Ha RMDSZ-es lett volna, akkor is megtörtént volna” – fogalmazott az elöljáró Barta Bélára utalva, aki szerinte „minden lehető módon igyekezett elrontani a fesztivált”.

Itt két ember között történt az incidens, és mindkettő italozott”

– mondta Nyíri.

Kifejtette, az alpolgármesterhez hasonlóan a község vezetése is sajnálja a történteket és elítéli az erőszakot, de nem rendelnek el vizsgálatot, mivel tudják, mi történt. Hangsúlyozta, a helyi RMDSZ és a közösség is kiáll Szabó mellett, véleménye szerint egy olyan embernek, „aki eddig a közösségért dolgozott, nem kellene lemondania egy olyan ellenében, aki csak rombolt”.

Nincs hivatalos megyei álláspont

Az asszonyvásári incidens következményeiről az RMDSZ Bihar megyei vezetőségének véleményét is ki szerettük volna kérni, de a szabadságát töltő Szabó Ödön ügyvezető elnök azzal az indokkal zárkózott el a nyilatkozattól, hogy nem ismeri az ügy részleteit, míg Cseke Attila elnököt többszöri próbálkozás után sem sikerült telefonon elérni.

Biró Rozália választmányi elnök lapunknak elmondta, mivel a két vezető távollétében nem tárgyaltak az esetről, nincs hivatalos álláspont, így csupán személyes véleményét mondhatja el. A kiskereki elöljárókhoz hasonlóan az RMDSZ parlamenti képviselője is úgy tartja, hogy

két személy és nem két politikai alakulat közötti nézeteltérésről van szó”.
Nekik személyesen kell ezt megoldaniuk,

és ha jól tudom, meg is történt az elnézéskérés” – mondta a politikus, azon reményének is hangot adva, hogy a konfliktus a jövőben nem lesz hatással az együttműködésre. Kérdésünkre, hogy a megyei vezetőség kivizsgálja-e az esetet, Biró Rozália nem tudott válaszolni, mint mondta, ebben az elnök és az ügyvezető elnök az illetékes.

Szabó Zoltán Lajos kiskereki alpolgármester tettlegességig fajult esete egyébként nem egyedi a Bihar megyei RMDSZ történetében, 2007-ben Gyurcsik Zoltán, a szövetség székelyhídi elöljárója pofozott fel egy pincérnőt egy helyi étteremben. Az elöljáró ellen tett rendőrségi feljelentés nyomán ügyészségi vizsgálat indult, a politikus a következő választásokon már román pártok jelöltjeként méretkezett meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat