Asztalos Csaba szerint egyértelmű a diszkrimináció az angol tantárgyversenyen

Bíró Blanka 2018. január 22., 10:10 utolsó módosítás: 2018. január 22., 11:43

A diszkriminációellenes tanács elnöke szerint az angol tantárgyverseny megyei szakaszának időpontjáig sikerül orvosolni a magyar diákokat hátrányos helyzetbe hozó problémát. Eközben a Minta az angol nyelvű megmérettetések bojkottjára szólít.

Illusztráció Fotó: Pinti Attila

Optimista Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke a magyar anyanyelvű diákokat diszkrimináló új szabályzat alapján szervezendő angol tantárgyverseny kapcsán: szerinte a problémát ki lehet küszöbölni márciusig, azaz mire sor kerül a megmérettetés megyei szakaszára.

Asztalos a Krónikának elmondta: egyelőre kivárnak azzal, hogy hivatalból eljárást indítsanak, ugyanis be fogják idézni az oktatási minisztériumot is, csakhogy amíg nem alakul meg az új, Viorica Dăncilă vezette kormány, nincs tanügyminiszter, akivel tárgyalni lehet.

A CNCD elnöke szerint egyébként az ügy nem bonyolult, egyértelmű, hogy hátrányos megkülönböztetés történt, hiszen minden diáknak joga van az idegen nyelvet anyanyelvére fordítani, így a tantárgyverseny szabályzata minden kisebbségi oktatásban tanuló diákot diszkriminál.
Szombaton egyébként megtartották az angol tantárgyverseny helyi szakaszának keretében szervezett megmérettetéseket, ezen Kovászna megyében közel háromszáz diák vett részt. A tételsort ezúttal még helyileg állították össze, így a diákok angolról magyar nyelvre és magyarról angolra fordítottak.

Asztalos Csaba

A március 3-án sorra kerülő megyei szakaszon azonban már országosan egységes feladatsort kapnak, ha pedig a szaktárca addig nem módosítja a szabályzatot, a kisebbségi oktatásban tanuló fiataloknak is angolról románra és románról angolra kell fordítaniuk.

Szőcs Torma Katalin sepsiszentgyörgyi angol szakos tanár lapunknak arról számolt be: a diákok körében általában népszerű az angolverseny, sokan jelentkeznek, ezért is sajnálná, ha az őket hátrányosan érintő szabályzat elvenné a kedvüket. Szerinte a megoldás egyszerű, hiszen az elmúlt huszonöt évben soha nem volt fordítás az angol tantárgyversenyen, tehát továbbra is úgy kellene összeállítani a feladatokat, hogy azokat kizárólag angol nyelven lehessen megoldani, ez szakmailag is elfogadottabb.

Eközben az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ifjúsági tagozataként működő Minta az angol nyelvű tantárgyversenyek bojkottjára kérte az illetékeseket.

A Minta a lapunkban megjelent cikk alapján értesült arról, hogy egy szabályozás értelmében a magyar diákok hátránnyal indulnak az angol nyelvű tantárgyversenyen. A Krónika feltárta, hogy az új szabályozás szerint mindegyik diáknak – függetlenül anyanyelvétől – angolról románra és román nyelvről angolra kellene fordítania a megyei és az országos szakaszon. Ezzel megnehezítik a magyar középiskolások helyzetét, hiszen egy idegen nyelvről egy másik idegen nyelvre kellene fordítani a szöveget, ami már egyetemi szintű feladat. A Minta teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja a szabályozást, amely ellentmond számos, Románia által elfogadott dokumentumnak is.

A magyar középiskolásokat eleve vesztes csatába akarják vinni, hogy ott csúnyán elbukjanak, és mutogathassák majd a statisztikákat gúnyos mosollyal az arcukon”

– állapította meg szerkesztőségünkhöz az ifjúsági szervezet elnöksége nevében pénteken eljuttatott felhívásában Tőke Ervin. A Minta elnöke úgy gondolja, ebben az esetben nem egyszerű gondatlanságról van szó. „Itt a diákok sikertudatát kívánják rombolni, és azt üzenik a magyar gyerekeknek: »Lám, itt csak románul tudsz boldogulni, és semmit sem ér a magyar anyanyelved; Magyarként itt csak vesztes lehetsz, menj el, vagy olvadj be«” – szerepel a közleményben.

A szervezet szerint ahogy egy kézilabdacsapat sem állna pályára, ha előbb hátrakötné a szövetség a játékosok kezét, úgy a magyaroknak sincs mit keresniük ilyen körülmények között ezen a versenyen. Az ifjúsági szervezet arra kéri a magyar anyanyelvű oktatási intézmények felelőseit, hogy bojkottálják az angol tantárgyversenyt. A Minta úgy véli, egyik felelős nevelő sem küldheti a rábízott diákokat olyan helyre, ahol arra készülnek, hogy megalázzák őket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat