Amilyenek a hatóságok, olyanok az útépítők – Ionuţ Ciurea, a Pro Infrastructura Egyesület elnöke a csigalassú pályaépítésről

Szucher Ervin 2021. április 12., 08:14 utolsó módosítás: 2021. április 12., 08:40

Teljesen elégedetlen a romániai autópálya-építés munkaritmusával Ionuţ Ciurea, a Pro Infrastructura Egyesület elnöke. A Krónikának nyilatkozó szakember elsősorban a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) harminc éve tanúsított érdektelenségét és amatörizmusát nehezményezi, ugyanakkor a szerződési kötelezettségeikre fittyet hányó építkezési cégeket is vétkesnek tartja, amiért Romániában csigalassúsággal bővül a gyorsforgalmi úthálózat. Ciurea szerint naivság lenne csodákat várni az új szállításügyi minisztertől, akinek eredményessége mintegy tízezer beosztottjától függ.

Amilyenek a hatóságok, olyanok az útépítők – Ionuţ Ciurea, a Pro Infrastructura Egyesület elnöke a csigalassú pályaépítésről
galéria
Nem látni a végét. A szakértő szerint az útügyi hatóságok és a kivitelezők egyaránt okolhatók a romániai infrastruktúra-hálózat fejletlenségével Fotó: Jakab Mónika

– Az infrastruktúra-fejlesztéseket monitorozó Pro Infrastructura jelenleg is a lehető legkeményebben bírálja az autópálya-építést koordináló állami hatóságokat, illetve a kivitelezőket. Az új kormány, illetve az új szállításügyi miniszter hozzáállása nem ad valamivel több okot a derűlátásra?

– Nem az új miniszter menedzseli az autópályaépítést, amit ő tehet, az csepp a tengerben. Talán ő bonyolítja a közbeszerzési eljárásokat? Vagy ő fogja felmérni a Maroskece és Aranyosgyéres között abbamaradt munkálatok állapotát? A tárcavezető egyedül van, jó, a tízfős csapatával. De akkor is még mintegy tízezer beosztottja van az útügynél, a vasútnál, a légi szállításnál, neki meg azon kellene gondolkodnia, hogy ezek közül kit rúgjon ki hamarabb! Ha hagyják dolgozni, Cătălin Drulă legfeljebb nekiláthat a reformprogram életbe ültetésének, mert itt a rendszer gyökeres változtatására van szükség. Ennek sikeres véghezviteléhez nem biztos, hogy elegendő egy négyéves mandátum; egy miniszter, legyen az bárki, nem varázsló.

Már most borítékolható, hogy bármit is tenne Drulă, a minisztérium, az infrastruktúrát kezelő országos társaság az elkövetkező két évben ugyanazzal a mentalitással, munkamorállal és lassúsággal fog dolgozni, amihez az utóbbi három évtizedben hozzászoktatott.

Amíg ugyanazok a politikai vonalon kinevezett ingyenélők ülnek a CNAIR irodáiban, akik eddig, semmi jóra ne számítsunk.

Hiába van egy hadseregnyi ember, nem tudnak életképes projektet kidolgozni, nyomon követni, véghezvinni.

– Számításaik szerint hány kilométer új sztrádaszakasz átadására számíthatunk idén?

– Az Aktor elméletileg befejezi a Gyulafehérvár és Nagyenyed közötti 24 kilométeres szakaszt. Mondom, elméletileg, gyakorlatilag még elhúzhatják egy-két esztendeig. Hogy miért? Mert megengedhetik maguknak. Elvégre hat éve hülyítik az állami hatóságokat. Gyulafehérvár északi részén végezhet az alig két kilométeres szakasszal a Pizzarotti, és használható lesz az enyedi 4 kilométeres végpont, amely már három éve elkészült. No, meg ott van a Marosvásárhely és Nyárádtő közötti 4,5 kilométeres szakasz. Bárhogy is számoljuk, ez nem több 34-35 kilométernél.

Ennyire vagyunk képesek: évi 35 kilométernyi sztrádára, miközben több ezer kilométeres korszerű, fejlett úthálózatról álmodunk.

– És sokáig álom marad a Moldvát Erdéllyel összekötő A8-as is?

– Az. Mozdult valami? Én nem tudok róla. Még mindig az előtanulmányoknál tartanak, de azokat sem tudták megcsinálni becsületesen, a nyomvonal egyik végétől a másikig. Ugyanez a helyzet Nagyszeben és Piteşti között, a 123 kilométerből mindössze 34-re készült el a dokumentáció. Már most megjósolom: a Marosvásárhely és Jászvásár közötti pálya esetében lesz egy semmire nem jó előtanulmány a teljes 300 kilométeres szakaszra, vagy elkészül egy használható anyag legfeljebb 50 kilométerre. Hasonló sors vár az A7-esre is, ahol jó esetben jövőre lehet tendert hirdetni a Ploieşti és Buzău közötti szakaszra. De ha meg is épül, még mindig nem köti össze Moldvát az ország többi részével.

– Az útügy nemrég szerződést bontott az erdélyi autópálya Maroskece–Aranyosgyéres-szakasz építőjével. Az intézkedés kimozdíthatta volna a holtpontról az évek óta nyúló semmittevést? Vagy zsákutcába terelte az ügyet a bukaresti törvényszéknek a szerződésbontás felfüggesztését kimondó ítélete?

– Kimozdíthatta volna, ha időben bontanak szerződést. Évek óta szajkózzuk, hogy a Straco nem képes megbirkózni a feladattal. De hogy is tudna, amikor lényegesen alullicitálva nyerte meg a pályázati kiírást?

Ilyen nincs sehol a világon, hogy a szakemberek által felbecsült ár kevesebb mint a feléért képes lenne elvégezni valaki a munkát. A Straco már akkor komolytalannak tűnt, amikor az 580 millió lejt érő munkát elvállalta 280 millióért. Az útügy ebbe belement, mintha legalábbis a szakemberei nem tudták volna, hogy annyi pénzből lehetetlen megépíteni azt a szakaszt.

2019-ben a cég 5 százalékos haladást könyvelhetett el: kérdem én, ilyen ütemben hány esztendőt kellett volna még dolgoznia, hogy elérje a 100 százalékot? A szerződésbontást követően fel kell mérni az eddigi munkálatok állagát, és csak azután hirdethetik meg az újabb közbeszerzési eljárást.

Ez rendkívül szerencsés esetben hat-kilenc hónapot, kerek esztendőt vesz igénybe, de sokkal valószínűbb, hogy évekbe fog telni, amíg egy másik cég nekilát a folytatásnak. Gondoljunk csak bele: a feladatfüzetet ugyanazok az emberek állítják össze, a versenytárgyalást ugyanazok bonyolítják le, akik eddig. Ezek az emberek évek óta képtelenek megváltozni, gyorsabb, hatékonyabb sebességre kapcsolni. Rengeteg közbeszerzési eljárást vezényeltek le, amely két évig húzódott, aztán valamilyen okból kifolyólag érvényteleníteni kellett az eredményt, és újrakezdeni az egészet. Hány olyan előtanulmányt adtak ki a kezükből, amely köszönő viszonyban sem volt a terepen tapasztalt valósággal? Hányszor fordult elő, hogy az építő azért nem láthatott neki a munkálatoknak, mert az állam nem sajátította ki időben a földeket… Számos esetről tudunk, amikor az utolsó engedély beszerzéséig lejárt az első… És még sorolhatnám.

Beszélhetnénk azokról a kártérítési perekről is, amelyeket a CNAIR elveszített, és most az adófizetők zsebéből törleszt. Most meg itt van a bukaresti törvényszék döntése, amellyel felfüggeszti a szerződésbontást! Na, ezek után mondja meg valaki, ki és mikorra készítheti el a 15 kilométernyi pályaszakaszt! Csak nem a csődeljárás alatt álló, pénz és munkások nélkül maradt Straco? Megáll az ész…

Ionuț Ciurea szerint egyetlen nagy útépítési projekttel sem lehetünk elégedettek Fotó: Ionuţ Ciurea/Facebook

 
– Van még olyan építőtelep az országban, ahonnan már a tegnap is késő lett volna elküldeni a vállalkozót?

– Nincs. De ez nem azt jelenti, hogy a többi építő a szerződésben foglalt ütemtervnek megfelelően dolgozik. Most mindenki rászállt a Gyulafehérvár és Nagyenyed között dolgozó Aktorra. Valóban jelentős késésében van, de most már esztelenség lenne szerződést bontani velük, és újrahirdetni a közbeszerzési eljárást. Ha nem bontod fel időben az egyezséget, a vége felé már ne tedd meg! Az Aktor valahogy másfél-két éven belül csak befejezi; egy másik cég csak bő két év múlva kezdhetné el.
 – Létezik a romániai útépítési történetben olyan fejezet, amellyel a Pro Infrastructura elégedett?

– Egyetlenegy sincs. Ha csak azzal nem kell elégedettek lennünk, hogy egyesek – másokhoz képest – nem is késnek olyan sokat. Elégedettek leszünk tíz–tizenöt év múlva – ha minden jól megy. Én inkább ötven esztendőre saccolnék, de azt már csak a gyerekeink vagy az unokáink érik meg.

Egyetlen olyan projekt sincs, amire azt mondhatnánk, ez igen, jól kigondolt, ügyesen és időben kivitelezett. Mint ahogy egyetlen útépítő sincs, aki minden szempontból eleget tett volna a kötelezettségeinek.

Ha bizonyos dolgoktól eltekintünk, talán azt mondhatnánk, hogy a Dorin Umbrărescu-féle UMB elég jól mozog. Tud ön olyan esetről, amikor az állam hat-nyolc hónap alatt lebonyolítja a versenykiírást, a nyertes meg két év alatt elvégzi a tervezést és az útépítést?
 
– Külföldön. De mi az oka annak, hogy neves nyugati cégek Romániában csigatempóra kapcsolnak, és a minőséget is a helyi „szabványokhoz” igazítják?

– Mint mondtam: megengedhetik maguknak. Amilyenek az állami hatóságok, olyanok az építők is. És olyanok, mint Németországban vagy Ausztriában sosem lesznek, még a német vagy osztrák cégek sem. Nézzék meg, miként dolgozik a Porr meg a Strabag otthon, és mit művel nálunk! Milyen egy németországi építőtelep, és hogy néz ki nálunk… Esős időben még 4 x4 -es terepjáróval sem lehet megközelíteni, hernyótalpas járművet kellene, hogy vegyen az ember. A legtöbb fővállalkozó nemcsak a szerződésbe foglalt feltételeket nem tartja tiszteletben, de gúnyt űz a munkásaiból, az alvállalkozókból. Viszont meg lehetne kérdezni a munkásoktól, mennyire érzik megbecsülve magukat. Amíg nem szóltunk közbe, még az agyondicsért UMB sem látott el mindenkit munkavédelmi felszereléssel.
 
– Ezek szerint a romániai piacra betörni készülő kínaiaktól meg török építőktől még ennyit sem várhatunk el?

– Legyen világos: nem a cég neve, eredete vagy alapítási éve számít. Az utat nem a százéves aszfaltozási tapasztalat vagy hagyomány építi meg, hanem azok a mérnökök, mesteremberek, munkások és gépek, amelyek épp kéznél vannak. A Pizzarotti és az Aktor a komoly cégek közé sorolhatók – otthon, náluk. Ehhez képest Romániában maguk alá csináltak! Hosszú évekig itt dolgozott a világ legnagyobb útépítő vállalata, az amerikai Bechtel. Elégedettek lehetünk? Ilyen körülmények közt nem tudom, mire lenne képes egy olyan kínai vagy török vállalat, amely semmiféle infrastruktúrával nem rendelkezik Romániában. Attól, hogy az állam valakinek a markába nyom egy szerződést és vele együtt sok-sok pénzt, még nem jelenti, hogy az illető képes megépíteni az autópályát.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport