A nullás liszt legendája, avagy mi kell a jó pityókás kenyérhez: látogatóban a gyulakutai malomban

A nullás liszt legendája, avagy mi kell a jó pityókás kenyérhez: látogatóban a gyulakutai malomban

Az egykori vízimalom létezésről 114 éve van írásos feljegyzés, belseje ma is hűen tükrözi az évszázados múltat

Fotó: Makkay József

A több mint százéves gyulakutai malom újraindításának húszéves története elevenedett meg egy helyi rendezvény keretében a marosszéki faluban. A Frunza házaspár által működtetett malom a székelyföldi krumplis házikenyerek alapanyagát állítja elő. Riportunkban a családi vállalkozás történetét vettük számba.

Makkay József

2024. május 26., 09:522024. május 26., 09:52

2024. május 26., 13:142024. május 26., 13:14

Bensőséges rendezvény keretében ünnepelte újraindításának húszéves évfordulóját a gyulakutai malom. A Frunza Károly és Frunza Tünde közös cégének, a Frunza Companynak az égisze alatt két évtizede működő marosszéki malom nyilván sokkal idősebb, azonban nagy erőssége, hogy elkerülte a rendszerváltás után Erdély-szerte megszűnő több száz falusi malom szomorú sorsát.

A helyi malomról szóló első hivatalos feljegyzés 1910-ből származik, de mai üzemeltetői szerint valószínűleg korábbi időkben épült.

A Kis-Küküllő jobb partján vízimalomként induló vállalkozás a két világháború között a Bereczky családé volt, tőlük a kommunisták államosították.

Az egykori vízimalom az ötvenes években alakult át, és a vízikerék meghajtású őrlést dízel üzemeltetésű hajómotor cserélte fel. Amikor a hetvenes években bekötötték a háromfázisú villanyáramot, 1975-től villanymotor meghajtású új gépeket telepítettek a malom épületébe.

Galéria

A Frunza házaspár húsz évvel ezelőtt vette át a gyulakutai malmot

Fotó: Makkay József

A kommunista rendszernek viszont már nem felelt meg a régi faépület, ezért a szomszédságában új téglaépületet emeltek azzal az elképzeléssel, hogy oda telepítik majd az új malomipari gépsort, ami átvette volna az egykori vízimalom helyét. A szocialista beruházás elkészült, és csak utólag derült ki, hogy belső beosztása nem felel meg a malomipari elvárásoknak, ezért a téglaépületben gyapjúfonoda létesült. A gyapjúszálak feldolgozásához szükséges gőzt a szomszédos földgázüzemű hőerőműből szállították csöveken.

A rendszerváltás utáni években elsőként a környék birkáinak gyapját feldolgozó gyapjúfonoda zárt be, majd a malom is hasonló sorsra jutott. Az épületek, a belső berendezés az enyészetévé váltak, annak ellenére, hogy 2001-ig egy magánvállalkozó bérelte, aki viszont semmit nem fektetett az állagmegőrzésbe.

Végül húsz évvel ezelőtt, 2004-ben jött el a gyökeres fordulat ideje, amikor a Frunza házaspár – Frunza Tünde és Károly – előbb bérelték, majd megvásárolták az egykori tulajdonosoktól a malmot.

A felújított gépekkel kereken húsz évvel ezelőtt kezdődött el az őrlés, és azóta is folyamatos. A gyulakutai malom a Székelyföld egyik legismertebb malmává nőtte ki magát, amely a jó minőségű krumplis házikenyér alapanyagául szolgáló lisztet szállítja a pékségeknek Marosvásárhelytől Csíkszeredáig.

Galéria

A malombelső csendélete. Amikor a gépek dübörögnek, nehéz meghallani a molnár szavait

Fotó: Makkay József

Gyerekműsoroktól az erdélyi lakomáig

Dióhéjban ez a gyulakutai malom története. A nap folyamán csak szemelvényekben tudtam beszélgetni a Frunza házaspárral a malomnapra érkező vendégsereg szorításában. A rendezvényen felszólaló Hajlák Attila István római katolikus plébános, Adorjáni Kálmán és Szabó István református lelkipásztorok az ige nyelvén, Varga József, Gyulakuta község polgármestere és Csép Éva Andrea Maros megyei RMDSZ-képviselő pedig politikusként méltatták a Frunza házaspár malommentő történetét.

A rendezvényre érkező népes közönség a Kelementelki Általános Iskola hálaadó műsort előadó gyerekcsapatának tapsolhatott, akiket a malom előtti, színpaddá avanzsált téren a gyulakutai Méhecske és Szivárvány csapat kisiskolásai követtek, majd a Pitypang együttes gyerekei furulyáztak. A színes kulturális műsorból a bográcsgulyásos ebédhez szóló átmenetet az Erdélyi lakoma receptes könyv híres szerzőjének, az Egyesült Államokban elhunyt Kövi Pálnak az Édesanyám kovásza című írása biztosította, a szöveget Sebestyén Eszter olvasta fel.

Galéria

Néptánccal színesített malomnap

Fotó: Makkay József

A műsorvezetői szerepet ellátó Józsa Eszter falugazdász rutinosan szólította a színpadra a fellépőket és felszólalókat, olyan eseménnyé gyúrva a rendezvényt, amelynek forgatókönyve színvonalas falunapként is elkelne.

A kulturális kínálat fénypontja a Kópia Kollektíva Egy malom ünnepe című fényképkiállítása volt, amihez a malom működéséről szóló dokumentumfilm társult. A Kerekes Emőke, Balla Zoltán és Lőrinczi Inez alkotta trió művészi eszközökkel igyekezett bemutatni a molnárszakma hagyományait, a malom történetét, azt a miliőt, amit ez a foglalkozás jelentett a falusi közösségek életében. Vida Gábor író a Senkiháza című könyvéből olvasott fel a szalmabálákra letelepedett közönségnek.

A kicsik gyerekfoglalkozásokon vehettek részt, a bátrabbak lovagoltak, és akit a szövés varázsa fogott meg, az a falusi portákon pár évtizede még fellelhető szövőszékek világába kóstolhatott bele.

Galéria

A környékről sok család jött el gyerekekkel a falu határában működő malomhoz

Fotó: Makkay József

Lisztes marketingfogások

Kisebb-nagyobb csoportokban a malom egész nap látogatható volt, Frunza Károly malomtulajdonos kalauzolta az érdeklődőket. A földszinten elhelyezkedő garattól a felsőbb szinteken beépített gépekig lépésre lépésre mutatta meg a zömében gyerekes családokból álló nézőközönségnek a hatjáratú malom működését. A hat járat hat munkafázist jelent, amelynek során finomliszt, az 550-es nevet viselő, tésztáknak való liszt, 650-es kenyérliszt, gríz és végül korpa kerül a zsákokba. A teljes kiőrlésű liszt külön kategória, ami az egészséges táplálkozási trend közepette egyre keresettebb.

Többen is megkérdezik a molnártól, hogy miért jelölik egy vagy több nullával a finomlisztet.

,,Ez olcsó marketingfogás, egy régi legenda továbbélése, semmi jelentősége nincs. Onnan eredeztethető, hogy a régi malmokban kétféle lisztet őröltek: finomat és kenyérnek valót. Hogy odahaza a gazdaasszony ne keverje össze, a finomlisztes zsákokra a molnár karikát rajzolt. A köznyelv a karikát átkeresztelte nullára, így lett a finomliszt márkajegye a nullás liszt. Amit egyes kereskedők azzal fokoznak, hogy három nullát is felírnak a lisztes tasakokra” – magyarázza mosolyogva idegenvezetőnk.

Galéria

Furulyaszó a malom előtt. Az évfordulón a szervezők színes kulturális műsort kínáltak a közönségnek

Fotó: Makkay József

A Frunza házaspárnak szerencséje van, hogy két fiuk – Norbert és Róbert – elszegődött a családi vállalkozásba műszakvezetőnek, akik a napi tevékenységet felügyelik.

A két munkavezető mellett a malomnak három zsákoló alkalmazottja van. Az egyetlen szakképzett molnár Frunza Károly, aki 1986-tól dolgozik a szakmában. Előbb a marosvásárhelyi nagy malomban töltött el 11 évet, majd vállalkozóként malmot bérelt Radnóton, utána telepedtek át Gyulakutára.

Amikor végre csökken a vendégsereg, letelepszünk egy csendesebb helyre, két farönkre számba venni a húsz évvel ezelőtt újraindított malom fontosabb állomásait. Amelyek első lépcsőfoka egy nagyobb befektetés volt: marosvásárhelyi lakásuk árából újították fel a gépeket és az épület asztalosmunkáit, de mire mindennel elkészültek, a pénzük elfogyott.

Idézet
A marosvásárhelyi Forrás Alapítványtól kaptunk egy kamion búzára való kölcsönt. Az volt a jó ebben a finanszírozásban, hogy a hitelt igénylő, tíz tagú fiatal csapatot szakemberek készítették fel a vállalkozásra.

Bizony, nagyon jól jöttek a szakmai tanácsok, hasznát is vettük. Később tudtam meg, hogy a szakmai grémium nem jósolt nekünk nagy vállalkozói jövőt. Nagy öröm számomra, hogy kellemesen csalódniuk kellett” – magyarázza vendéglátóm.

Galéria

Gyulakuta község polgármestere, Varga József méltatta a malom elmúlt két évtizedének sikertörténetét

Fotó: Makkay József

A raktárban raklapokon állnak a 40 kilós lisztes zsákok. Az árut Frunza Károly szállítja le a székelyföldi pékségeknek, az előcsomagolt 2, 3, 5 kilós kis kiszerelésű liszt pedig helyi üzletekbe kerül Kolozsvártól Bukarestig.

A Frunza család ma már kizárólag magyarországi búzát őröl. Csalódtak a helyi búza változó minőségében. A romániai és a magyarországi kenyérgabona közötti minőségi különbség azzal magyarázható, hogy az uniós támogatás mellett a magyar agrárminisztérium külön támogatja a legjobb minőségű magyar kenyérgabonafajták termesztését. Ezzel szemben Romániában mindenki mindenfélét termel, és soha nem lehet tudni, hogy milyen minőséget kínál.

Idézet
Teljesen más a magyarországi és a romániai mezőgazdaság minősítési rendszere. Amióta magyarországi búzát őrlünk, soha nincs panasz a lisztek minőségére.

Igaz, a legjobb minőségű alapanyagot vásárolom, és a végtermékben tapasztalt 15 százalékkal magasabb ár megtérül a pékségeknek” – mutat egy maréknyi gabonát a hetente érkező 25 tonna búzás tételből.

Galéria

Adorjáni Kálmán református lelkész az ige szavaival méltatta a malom jelentőségét

Fotó: Makkay József

A Frunza malomban régebben sokan őröltek búzát. Mára ez elapadt, de most is akadnak környékbeli gazdák, akik elhozzák a gabonájukat. Ők a malom saját termékéből kapnak cserelisztet, a hozott gabonát takarmánylisztnek őrlik meg a gyulakutai malomban. Az összforgalom nyolcvan százalékát a kenyérliszt viszi, de akad vevő a takarmánykeverékekre is.

Megkóstolok egy szelet valódi krumplis kenyeret egy környékbeli pékségtől, amely főtt krumpliból és a Frunza-féle lisztből készül. Kolozsváron ritkán eszem ilyent, mert ha nagy nehezen ráakadok ehhez hasonló kenyérre, az jórészt ,,krumpliporból”, pehelyből és ,,feljavított” lisztből készül. Frunzáéknak is köszönhető, hogy a székelyföldi pékségek már rég minőségi szintet léptek.

Galéria

Hajlák Attila István római katolikus plébános a rendezvényen

Fotó: Makkay József

Galéria

Józsa Eszter marosszéki falugazdász ,,vezényelte" le a malomnak szentelt évfordulós nap eseményeit

Fotó: Makkay József

Galéria

A Kópia Kollektíva Egy malom ünnepe című fényképkiállításának szervezői: Kerekes Emőke, Lőrinczi Inez és Balla Zoltán

Fotó: Makkay József

Galéria

Fényképkiállítás a malomról és a molnármesterségről

Fotó: Makkay József

Galéria

A gyulakutai malom kiskereskedelmi termékei eljutnak az ország több nagyvárosába

Fotó: Makkay József

Galéria

A szocialista építészet ,,remeke": malomnak tervezték, végül gyapjúfonodaként működött

Fotó: Makkay József

korábban írtuk

Tíz év alatt kétszáz lélekkel gyarapodott a merész gazdasági terveket dédelgető Gyulakuta lakossága
Tíz év alatt kétszáz lélekkel gyarapodott a merész gazdasági terveket dédelgető Gyulakuta lakossága

Gyulakuta azon kevés erdélyi magyar községek közé tartozik, ahol az utóbbi két népszámlálás között nőtt a lakosság száma, mégpedig közel kétszázzal. Az egykori hőerőművéről ismert községközpontban nagyívű tervek születtek a gazdasági élet fellendítésére.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 25., szombat

Vihar vonul végig Erdély nagy részén

Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat húsz megyére.

Vihar vonul végig Erdély nagy részén
Vihar vonul végig Erdély nagy részén
2024. május 25., szombat

Vihar vonul végig Erdély nagy részén

2024. május 24., péntek

Összefogást akarnak, nem beolvadást – Zakariás Zoltán EMSZ-elnök a választásokról a Krónikának

A négy évvel ezelőtti megmérettetéshez képest idén kevesebb erdélyi településen indított jelölteket a június 9-ei, az európai parlamentivel egy időben tartandó helyhatósági választáson az Erdélyi Magyar Szövetség. Interjú Zakariás Zoltán EMSZ-elnökkel.

Összefogást akarnak, nem beolvadást – Zakariás Zoltán EMSZ-elnök a választásokról a Krónikának
2024. május 24., péntek

Kiemelni a paraszti gasztronómiát a feledés homályából – székely, szatmári, moldvai étkeket mutatnak be kolozsvári egyetemisták

Románia különböző régiói, többek közt a Székelyföld, Szilágyság, Szatmár, a Mezőség, Moldva is képviselteti magát az egyetemi hallgatóknak köszönhetően a gasztronómiai fesztiválon.

Kiemelni a paraszti gasztronómiát a feledés homályából – székely, szatmári, moldvai étkeket mutatnak be kolozsvári egyetemisták
2024. május 24., péntek

Kelemen Hunor továbbra is várja a PNL magyarázatát arra, hogy miért fogtak össze az AUR-ral Szatmár megyében

Kelemen Hunor továbbra is várja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőinek magyarázatát arra, hogy miért fogtak össze Szatmár megyében a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) egy olyan kampányban, amelynek üzenete: „Harcoljunk a magyarok ellen!”.

Kelemen Hunor továbbra is várja a PNL magyarázatát arra, hogy miért fogtak össze az AUR-ral Szatmár megyében
2024. május 24., péntek

Pénteken is viharos időjárásra kell készülni több erdélyi, partiumi és bánsági megyében

Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat hat erdélyi, partiumi és bánsági megyére.

Pénteken is viharos időjárásra kell készülni több erdélyi, partiumi és bánsági megyében
2024. május 24., péntek

Tíz év alatt kétszáz lélekkel gyarapodott a merész gazdasági terveket dédelgető Gyulakuta lakossága

Gyulakuta azon kevés erdélyi magyar községek közé tartozik, ahol az utóbbi két népszámlálás között nőtt a lakosság száma, mégpedig közel kétszázzal. Az egykori hőerőművéről ismert községközpontban nagyívű tervek születtek a gazdasági élet fellendítésére.

Tíz év alatt kétszáz lélekkel gyarapodott a merész gazdasági terveket dédelgető Gyulakuta lakossága
2024. május 23., csütörtök

Három ország gyermekei futnak a hétvégén megnyíló magyar–szerb–román hármashatár körül

Ismét megnyílik a magyar–szerb–román hármashatár, a hétvégén a magyarországi Kübekházán és a Temes megyei Óbében (Beba Veche) is színes programmal várják az érdeklődőket.

Három ország gyermekei futnak a hétvégén megnyíló magyar–szerb–román hármashatár körül
2024. május 23., csütörtök

Száz férőhelyes katolikus bölcsődét és óvodát avattak fel Szatmárnémetiben

A magyarság szülőföldön történő megmaradása összetett folyamat, szükség van benne az erős anyaországra, amely rendületlenül áll ki a külhoni nemzetrészek mellett – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Szatmárnémetiben.

Száz férőhelyes katolikus bölcsődét és óvodát avattak fel Szatmárnémetiben
2024. május 23., csütörtök

Ma is hatalmas felkiáltójel a holokauszt – Mureșan Judit túlélő a Krónikának az észak-erdélyi zsidók elhurcolásáról

Az észak-erdélyi zsidók elhurcolásának 80. évfordulóján, ma is emlékeztetni kell a társadalmat és az utókort a történelem egyik legsötétebb fejezetére, hiszen az izraeli-palesztin háború kontextusában terjedőben van az antiszemitizmus és a gyűlölet.

Ma is hatalmas felkiáltójel a holokauszt – Mureșan Judit túlélő a Krónikának az észak-erdélyi zsidók elhurcolásáról
2024. május 23., csütörtök

Rehabilitációs központ épül a problémás medvék számára Brassó közelében

Brassó közelében 61 hektáron rehabilitációs központ épül a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó barnamedvék számára – számolt be csütörtökön a Bizbrașov.ro hírportál.

Rehabilitációs központ épül a problémás medvék számára Brassó közelében