Az ág is húzza a Nagyvárad környéki baracktermesztőket, mégis akad, aki elégedett

Az ág is húzza a Nagyvárad környéki baracktermesztőket, mégis akad, aki elégedett

Mindent visz a kajszi. Amikor megjelenik a piacon, Molnárék standja előtt sor kígyózik

Fotó: Molnár Gyula

Egyre gyérebben találkozunk helyi termesztésű gyümölccsel, a nagyáruházak és piacok felhozatala zömében külföldről származik. Aki viszont kóstolt hagyományos hazai barackfajtát, cseresznyét vagy almát, az tudja, hogy ízviláguk semmilyen importáruval nem versenyezhet. Egy Nagyvárad környéki baracktermesztő gazdaságában tett látogatással azt is bemutatjuk, hogy őstermelőként mennyire nehéz az importgyümölcsök uralta helyi piacokra és vásárokba bejutni. A sok gond ellenére azonban egy elégedett gazdacsaláddal találkoztunk Hegyközszáldobágyon.

Makkay József

2024. február 18., 09:072024. február 18., 09:07

2024. február 18., 10:232024. február 18., 10:23

A rendszerváltás után sok település határában jó termőképességű, intenzív gyümölcsösök maradtak hátra, amelyek megfelelő gondozás mellett magas terméshozamot biztosítottak az állami mezőgazdasági vállalatoknak. A földek ötvenes és hatvanas évekbeli kisajátítása mindenhol hasonló forgatókönyv szerint történt: a kényszerszövetkezetesítés során az emberektől kisajátított mezőgazdasági területek a kollektív gazdaságok használatába kerültek, majd a gyümölcsösöknek szánt területeket rendszerint átvették az állami gazdaságok.

A nagy állami mezőgazdasági vállalatok korlátlan állami tőkével rendelkeztek gyümölcsösök telepítéséhez, így az erdélyi nagyvárosok környékén több száz, vagy éppen ezer hektáros nagyságrendű alma-, körte-, szilva-, cseresznye- és barackültetvények jelentek meg a hetvenes és nyolcvanas években.

Kolozsvár, Beszterce és Nagyvárad vonzáskörzete járt elől a ,,jó példával”, de számos más erdélyi település határában is gyümölcsösöket létesítettek.

A gyümölcsös farmok virágkora a rendszerváltás utáni években tört meg, amikor a termőföldek tulajdonbahelyezésével a földtulajdonosok vagy az örökösök többsége már nem kért a közösből, így elkezdődött a fák soronkénti kiosztása. Ez hozta el az intenzív gyümölcsfa- és szőlőtelepítések halálos ítéletét, hiszen a kisgazdatulajdonba került részeket már nem lehetett szakszerűen permetezni, megdolgozni, és legtöbben a metszéshez sem értettek.

A kétezres évek elejére országszerte több százezer hektárnyi gyümölcsös vált az enyészet áldozatává.

Igazából kevés olyan agrárvállalkozó, vagy őstermelő akadt, aki fantáziát látott egy-egy parcella megmentésébe és felújításába. Az uniós csatlakozás előtt erre nem volt állami támogatás, az EU-csatlakozás után pedig csak új telepítésre és új fajtaválasztékra írtak ki pályázatokat, ami megpecsételte az egykoron jó pénzt hozó romániai gyümölcsexport sorsát. A keletkezett űrt betöltötte az importgyümölcs, így ma kuriózumnak számít áruházakban helyben termett almát, körtét, szilvát vagy barackot vásárolni. Nagyobb eséllyel találunk ilyent a zöldség- és gyümölcspiacokon, ha a viszonteladók kínálatában sikerül megkülönböztetnünk a hazai termásű árut a külfölditől.

Galéria

Molnár Gyula a barackültetvényén. Évről évre bővíti a családi birtokot

Fotó: Makkay József

Évről évre bővítik a gyümölcsöst

Kevés olyan gyümölcstermesztőt ismerek Erdélyben, akik a régi, állami gyümölcsösök ,,romjain” életszették újjá a mai kor követelményeihez igazodó kertészetüket, és ebből élnek meg. Az egyik közülük a Nagyváradtól 9 km-re fekvő Hegyközszáldobágyon gazdálkodik. A szintén többségében magyar lakosságú Hegyközpályi községközponthoz tartozó települést harminc évvel ezelőtt sok száz hektár gyümölcsös vette körül a Nagyvárad fölé emelkedő dombokon.

A bő három hektárnyi gyümölcsössel rendelkező Molnár Gyulával kimegyünk a határba, hogy ,,testközelből” lássuk, mi maradt az egykori állami gazdaság örökségéből,

illetve saját parcelláin hogyan mutatnak a metszés előtt álló barack-, cseresznye-, alma- és körtefák.

A Kolozsvár környéki dombokon terjeszkedő nagyváros látványához szokott emberként is rémisztőn hat az egykori gyümölcsösökben kaotikusan folyó száldobágyi építkezés. A Váradról kitelepedő pénzesebb emberek vesznek a mező (gyümölcsös) közepén egy-egy telket, az öreg fákat kiirtják, és nekilátnak házakat, villákat építeni. A magyar vezetésű önkormányzatnak nem kis fejtörést okoz a szükséges infrastruktúra megteremtése – úthálózat, közművesítés és a földgáz bevezetése – ami arra predeszinálja Hegyközpályit és Hegyközszáldobágyot is, hogy belátható időn belül összeolvad Nagyváraddal. A dombtetőn, ahol állunk, jól láthatóak Nagyvárad keleti negyedének utcái, és csak idő kérdése, hogy leghamarabb melyik út fog felérni a Molnár-gyümölcsösig.

Galéria

A barackfák gyökerét csepegtetős öntözéssel látják el nyaranta vízzel

Fotó: Makkay József

„Száldobágyon nagyon megdrágultak a telekárak, nehéz gyümölcsösbe fektetni. A családunk azt a taktikát választotta, hogy eladjuk a kisebb parcellákat, és a nagyobb parcellából álló gyümölcsöst bővítjük, ahol még lehet mezőgazdasági területet vásárolni. Az a lényeg, hogy egy földdarabért kapott pénzzel a másik határrészben nagyobb területet vásároljunk. Ez eddig sikerült, mert mezőgazdasági földekbe fektetünk” – magyarázza a birtok bővítésének logikáját a gyümölcstermesztő gazda..

Területválasztáskor az is fontos szempont, hogy a völgyekben húzódó barack-, vagy cseresznyeparcellák a fagyzúgós részekből kikerüljenek a dombtetőre,

ahol jobban védve vannak az utóbbi három évben nagy károkat okozó tavaszi fagyoktól. Vendéglátóm gyors összegzése szerint három esztendeje a tavaszi fagyok miatt mintegy fele vész el a francia baracknak és kajszinak. Ez ellen csak területcserével, új telepítésekkel és ,,erősebb immunrendszerű” fákkal tudnak védekezni.

korábban írtuk

Megél a közkedvelt tájfajták termesztéséből a hegyközcsatári gazdacsalád
Megél a közkedvelt tájfajták termesztéséből a hegyközcsatári gazdacsalád

Régi idők szép emléke a piacon megvásárolható házi paradicsom, paprika, uborka, azok a közkedvelt tájfajták, amelyek mára jórészt kivesztek a köztudatból. Akik az ízletes, régi fajtákat mégis felkarolják, biztos vásárlóközönségre számíthatnak.

Piaci harc a viszonteladókkal

A hagyományos hazai fajták iránt akkora piacainkon az érdeklődés, hogy a közel két hektárnyi, féltermést adó barackfajtákkal is jövedelmező évet zártak. A minimálisan permetezett gyümölcsöt pár napig lehet tartani, de Molnár Gyula szerint olyan zamata van, hogy aki megkóstolja, garantáltan visszajáró vásárló lesz. Az agyonpermetezett, kemény, új fajták importözönében kuriózumnak számít a Várad környéki néhány baracktermelő kínálata.

Az aromás barackot most nem tudjuk megkóstolni, de vendéglátóm okostelefonjának tavaly nyári képgalériája sokat elárul a termésről, amivel Nagyvárad piacain és Kolozs megyei hetivásárokban szoktak járni.

A gazda elmeséli, hogy sokféle próbálkozáson átestek, amíg megtalálták a könnyűnek nem mondható értékesítési lehetőséget. Hosszú évekkel ezelőtt főleg nagybani kereskedőknek, viszonteladóknak adták el a termést, de ez az értékesítés ráfizetésesnek bizonyult. A rengeteg lengyel és más importgyümölcs szorításában a kereskedők egyre kevesebbet fizettek a Várad környki barackért, ezért a négygyerekes Molnár család úgy döntött, saját kezébe veszi az értékesítést.

Galéria

Korai, közép-, és kései érésű cseresznyefáik is vannak

Fotó: Molnár Gyula

Feleségének, Molnár Évának és a három fiúnak bejött a vásárokban történő gyümölcseladás: nem csak Nagyváradon, hanem Belényesen, Bánffyhunyadon, Aranyosgyéresen és más kisebb települések heti vásáraiban is várják az árujukat a kuncsaftok.

Azonban ez sem ment könnyen, mert a viszonteladók által uralt piacokon nem nézik jó szemmel a „jövevényeket”, így arra ébredtek, hogy rájuk küldött rendőrök ellenőriznek tüzetesen a papíroktól a mérleg beállításáig mindent.

,,Egy alkalommal ezer lejre büntetett a helyi rendőr. Amikor elmagyaráztuk neki, hogy mi termelők vagyunk, akik saját gyümölcsünket értékesítjük őstermelői igazolvánnyal, értetlenkedett. Ő ilyesmihez nincs szokva, mert a piacokon zömében viszonteladók árulnak importzöldséget és gyümölcsöt, gyakran őstermelői igazolvánnyal. Amikor rájött, hogy igazat mondunk, kérte a bocsánatot, és többet nem volt vele és a kollégáival sem gondunk” – foglalja össze a valódi őstermelők ellen indított eljárások hátterét a száldobágyi gazda.

Ha elégedett a gazda és a vásárló is

A kertészet a mezőgazdaság legmunkaerőigényesebb ágazata. Molnárék szerint ezt csak a nagycsaládnak köszönhetően tudják vállalni, ahol mind a három fiú elkötelezett a gyümölcstermesztés mellett. A legidősebb házasemberként külön gazdálkodik, de ő is a közös gyümölcstermesztésben érdekelt, a középső az apja jobbkeze, a kisebbik líceumi tanulóként segít be, és a szülők abban reménykednek, hogy középiskolás lányuk is kedvet kap hozzá.

,,Nincsenek irreális elvárásaink. A gyümölcstermesztés tisztességes megélhetést és szabadságot biztosít számunkra. Nem mindegy, hogy munkavállalóként reggeltől estig dolgozik valahol az ember, vagy saját gazdaságában végzi el a napi teendőket, ahol a maga ura. Aki ezt felismeri, és együtt tud élni a természettel, boldog és elégedett gazda lehet. Mi azok vagyunk” – magyarázza vendéglátóm, miközben visszérünk a családi ház nappalijába, ahol a tavaly őszi almatermésből préselt gyümölcslével kínálnak.

A Molnár családnak nincsenek jó tapasztalatai az európai uniós pályázatokkal, ezért kerülik az újabb megpróbáltatásokat.

Egy régebbi pályázatuk csak egy új Belarus traktor vásárlására volt elegendő, amit a román hatóságok nem akartak forgalomba írni. Hiába importálják hivatalosan Romániába, mert a hivatali bürokrácia útjai kiszámíthatatlanok. Sok-sok utánajárást követően végül a helyi polgármesteri hivataltól sikerült egy sárga számot szerezni.

Galéria

A francia barackot is keresik a vásárlók, ebből Kolozs megyei vásárokon fogy el a legtöbb

Fotó: Molnár Gyula

De nem csak ez volt a pályázat hátülütője. Mivel régebbi gyümölcsösökre pénzt nem lehet igényelni, csak új telepítésére előre meghatározott fajtaválasztékból, idősebbik fiuk csemegekukoricára pályázott, amihez a család nem értett. A pályázat több éves kifutási ideje kínszenvedéssé vált. Akkor megfogadták, hogy az őstermelő érdekeivel ellentétes vagy azzal párhuzamos pályázatok zsákutcájába többé nem futnak bele, ezért csak önerőből gazdálkodnak.

Számukra mindennél többet jelent, ha a vásárló elégedett, és egy hét múlva is őket várja.

„Sokan csodálkoznak, hogy a gyerekekkel vásárolni járó családok kicsinyeinek ingyen adunk egy-egy gyümölcsöt. Az emberek nincsenek már hosszászokva ilyen gesztusokhoz, mert a piacon nem gazdák, hanem kereskedők árulnak. Ha az eladó és a vásárló is elégedett, akkor megéri a gazdálkodás” – fogalmaz Molnár Éva.

Az új házakkal körbekerített gyümölcsös pár éve múlva épp olyan kuriózum lesz Nagyvárad határában, mint manapság piacainkon a helyi termésű barack. Kérdés, hogy lesznek-e a gazdálkodásban hívő új Molnár családok, vagy régi korok szép emléke marad az egykoron híres erdélyi gyümölcskertészet.

korábban írtuk

Őstermelői vásárokkal segítenek a kistermelőkön, az élelmiszer-feldolgozás nehézségekbe ütközik
Őstermelői vásárokkal segítenek a kistermelőkön, az élelmiszer-feldolgozás nehézségekbe ütközik

A megnövekedett terhek egyre több gazdát, agrárvállalkozót hoznak nehéz helyzetbe. Bihar megyében is nagy az elégedetlenség. Laskovics István falugazdásszal, mezőgazdasági mérnökkel a gazdák talponmaradási esélyeit vettük számba.

korábban írtuk

Háromszáz hektáron sem lehet már biztonságosan megélni gabonatermesztésből, vészharangot kongatnak a gazdák Biharban
Háromszáz hektáron sem lehet már biztonságosan megélni gabonatermesztésből, vészharangot kongatnak a gazdák Biharban

A környékbeli agrárvállalkozókhoz hasonlóan nagyon nehéz évet zárt a 315 hektár szántóföldön gazdálkodó biharvajdai Nagy Zoltán. Jó minőségű gabonáját aprópénzért tudta értékesíteni, miközben a 2024-es aratás idejére sincsenek biztató kilátások.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik

A 2020. óta Szilágy, Maros és főként Szatmár megyében megszervezett eddigi hét, Picnic in the Vineyard nevet viselő borpiknik idei első kiadására Avasújvárosban kerül sor május 11-én 11 órától.

Avasújvárosban indul az idei Bakator TOUR borpiknik
2024. május 06., hétfő

A határ a csillagos ég a kolozsvári lakásáraknál, egyes negyedekben már meghaladta a 3000 eurót négyzetméterenként

Lassan eléri a 2600 eurós átlagárat a kolozsvári lakások négyzetmétere, a Compariimobiliare.ro statisztikája szerint idén áprilisban 2594 euróba került egy négyzetméter, ami 28 euróval volt már több, mint februárban.

A határ a csillagos ég a kolozsvári lakásáraknál, egyes negyedekben már meghaladta a 3000 eurót négyzetméterenként
2024. május 06., hétfő

Egy medvét kilőttek, egy bocsot pedig végleg elaltattak Hargita megyében

Többször támadt lövétei jószágokra az a medve, amelyet hétfőn hajnalban már nem is tudtak elkergetni a hatóságok, így kénytelenek voltak kiadni a kilövéshez szükséges parancsot. Felsősófalván egy súlyosan sérült bocsot kellett elaltatni.

Egy medvét kilőttek, egy bocsot pedig végleg elaltattak Hargita megyében
2024. május 06., hétfő

Szikláról mentették le a határon átszökött ukrán férfiakat a máramarosi hegyimentők

Az ukrán–román határon a Máramarosi-havasokban átszökött két ukrán állampolgárt keresnek hétfőn a hegyimentők és a határrendészek.

Szikláról mentették le a határon átszökött ukrán férfiakat a máramarosi hegyimentők
2024. május 06., hétfő

„Újuljatok meg!” mottóval szervezik meg az idei csíksomlyói pünkösdi búcsút, amelynek a programját is bejelentették

„Újuljatok meg!” – ezzel a mottóval szervezik meg idén a csíksomlyói pünkösdi búcsút, amelynek programját a hétvégén közölték a szervezők.

„Újuljatok meg!” mottóval szervezik meg az idei csíksomlyói pünkösdi búcsút, amelynek a programját is bejelentették
2024. május 06., hétfő

Már csak a bányamúzeum idézi fel az aranybányászatot Verespatakon

Naponta több tíz turistát vonz a verespataki Bányászati Múzeum. A múzeum működtetője, Valentin Rus bányamérnök a Krónikának elmondta: nagy hibának tartja a romániai bányászat felszámolását.

Már csak a bányamúzeum idézi fel az aranybányászatot Verespatakon
2024. május 05., vasárnap

FRISSÍTVE – Garázsok gyulladtak ki egy csíkszéki településen, a lángokat sikerült megfékezni

Kigyulladt több garázs Csíkszentmártonban vasárnap, a tűzoltók a lángok elterjedésének megakadályozásán dolgoznak – közölte a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.

FRISSÍTVE – Garázsok gyulladtak ki egy csíkszéki településen, a lángokat sikerült megfékezni
2024. május 05., vasárnap

Egy égve hagyott gyertya miatt éghetett le egy Fehér megyei fatemplom

Leégett egy fatemplom a Fehér megyei Havasgáld községhez tartozó Ghioncani faluban vasárnapra virradóan. A tűz oka feltehetően egy égve hagyott gyertya volt.

Egy égve hagyott gyertya miatt éghetett le egy Fehér megyei fatemplom
2024. május 05., vasárnap

Meghalt egy autós, miután nem vette figyelembe a tilos jelzést a vasúti átjárónál

Meghalt egy furgon sofőrje vasárnap reggel, miután elütötte egy vonat a 14-es főúton, a vasúti átjárónál, mert figyelmen kívül hagyta a jelzőlámpa tilos jelzését – közölte a Szeben megyei rendőr-főkapitányság.

Meghalt egy autós, miután nem vette figyelembe a tilos jelzést a vasúti átjárónál
2024. május 05., vasárnap

Miután öt helyen is elutasították, Kolozsvárról Suceavára kellett szállítani egy stroke-os beteget

Egy 47 éves, akut iszkémiás stroke-ot elszenvedett beteget szombaton SMURD-helikopterrel szállítottak a kolozsvári megyei sürgősségi kórházból Suceavába, hogy eltávolítsák a vérrögöt az érintett agyi érből.

Miután öt helyen is elutasították, Kolozsvárról Suceavára kellett szállítani egy stroke-os beteget