A határon túli iskolákba is eljut Magyarország Nemzeti Atlaszának új kiadása

Kiss Judit 2018. szeptember 27., 14:21 utolsó módosítás: 2018. szeptember 27., 14:24

Magyarország Nemzeti Atlasza új kiadásának Természeti környezet című kötetét mutatták be csütörtökön Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában. Az atlasz folyamatosan frissülő online változata szabadon letölthető lesz, és háromezer kötet az Emberi Erőforrások Minisztériuma közreműködésével jut el magyarországi és határon túli magyar tannyelvű közép- és felsőoktatási intézményekhez – közölte honlapján az Akadémia.

Fotó: MTA

Kordokumentum és egyúttal fontos nemzeti szimbólum, amely méretével és tartalmával is tekintélyt parancsoló - méltatta Magyarország Nemzeti Atlasza új kiadásának Természeti környezet című kötetét csütörtökön Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.

Az új kiadás nem csupán a Magyarország, hanem a Kárpát-medence egészének bemutatására is törekszik, az atlasz folyamatosan frissülő online változata szabadon letölthető lesz,

és háromezer kötet az Emberi Erőforrások Minisztériuma közreműködésével jut el magyarországi és határon túli magyar tannyelvű közép- és felsőoktatási intézményekhez. Az atlasz új kiadásának tartalma az Akadémia vezetésével, Kocsis Károly akadémikus főszerkesztésében készült, a munkában számos kormányzati szerv, háttérintézmény és egyetem vett részt.

Legutóbb 1989-ben, a rendszerváltozás előtti pillanatban hagyományosan kormányzati támogatással jelent meg Magyarország Nemzeti Atlasza (MNA). Az atlasz elkészítését akkor is a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezte, még Szentágothai János elnöksége alatt, 1983-ban.

Most Lovász László elnöksége alatt 18 szerkesztő, 140 fejezetszerző, 219 térképszerző, 14 térképész, valamint több tucat szakmai és nyelvi lektor munkája eredményeként készült el az új kiadás. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arra hívta fel a figyelmet, hogy az MNA 2018-tól megjelenő kötetei nem csupán Magyarországra, hanem a Kárpát-medencére és annak szomszédságára (a Kárpát–Pannon-térségre) – tehát 12 ország kb. félmillió négyzetkilométernyi területére és 34 ezer településére – vonatkozóan mutatják be a természet, a társadalom és a gazdaság térszerkezetét.

A kötet terjedelme az 1989. évihez viszonyítva megduplázódott, és kétszeresére nőtt a térképek, ábrák, táblázatok száma is: a növényzettel, az állatvilággal, a természetvédelemmel és a tájakkal foglalkozó fejezetek sokkal nagyobb teret nyertek.

Az MNA természeti környezetet bemutató kötete ismerteti a kőzet-, a víz- és levegőburok állapotát, illetve az élővilág életterét, másrészt olyan szintetizáló fejezeteket, témaköröket is tartalmaz, amelyek a természeti környezet és a társadalom összefonódását, kölcsönhatásait elemzik (pl. tájak, környezet- és természetvédelem, természeti veszélyek). A tematikus térképeket lapozgatva olyan témakörök területi sajátosságairól tájékozódhatunk, mint például a mérnökgeológia, a földrengések, az éghajlati elemek várható változása, az időjárási rekordok, a talaj-, réteg- és karsztvizek, ásvány- és hévizeink, talajaink jellemzői, a földminőség, a tájtípusok és tájkarakterek vagy a tájképi értékesség. Ezeken kívül szintén tematikus térképek alapján alkothatunk képet a hazai élővilág elképesztő fajgazdagságáról, a környezet állapotáról és a hulladék kezeléséről, védett természeti területeinkről, az ökoturizmusról, valamint a kiemelkedő fontosságú hazai természeti veszélyekről: az ár- és belvízről, az aszályról, a talajerózióról, illetve az özönfajok terjedéséről és a virágpor-allergiáról.

Az először hatezer példányban megjelent kiadvány nyomdaköltségeit az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) vállalta, és a terjesztését is támogatja.

Az ajándékként felajánlott háromezer kötet a tárca közreműködésével jut el a hazai és határon túli magyar tannyelvű közép- és felsőoktatási intézményekhez.

Az atlasz további három kötete várhatóan 2019 és 2021 között jelenik meg, A magyar állam és helye a világban, Társadalom, illetve Gazdaság címmel. Rövidesen megjelenik az első kötet angol változata is, a tervek szerint a további három kötetet is kiadják majd angol nyelven. Az atlasz új adatokkal és térképekkel folyamatosan frissülő változata a a www.nemzetiatlasz.hu oldalon elérhető, ahonnan bárki díjmentesen letöltheti.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat