A ferences programok befogadóbbá tehetik a szívet-lelket az Úr Jézus, embertársaink és önmagunk iránt

A ferences programok befogadóbbá tehetik a szívet-lelket az Úr Jézus, embertársaink és önmagunk iránt

A lánytábor résztvevői útjuk során az Assisi Szent Ferenc-bazilikát is meglátogatták

Fotó: Pantea Tibor

Lelki zarándoklatként élik meg a fiatalok az Assisiben rendezett táborokat, amelyeken Szent Ferenc életébe nyernek betekintést. Pantea Tibor kolozsvári szerzetes az út céljáról és az idei ferences ifjúsági programokról beszélt a Krónikának. Márk Tímea, az áprilisi lánytábor egyik résztevője pedig élményeit osztotta meg lapunkkal, kiemelve, hogy amióta megismerkedett a ferences lelkiséggel, és egyre közelebb került az Úr Jézushoz, egészen más „íze” van életének.

Bede Laura

2024. április 28., 10:182024. április 28., 10:18

Az előzményeket ismertetve Pantea Tibor elmondta, a fiúcsapatnak már 2016-tól kezdődően szerveznek tábort Assisiben, ám a lányok körében is már egy ideje nagy érdeklődés mutatkozott, így tavaly első ízben ők is eljutottak egy szervezett utazás keretében Szent Ferenc szülővárosába, ahová idén áprilisban egy újabb csoport látogatott. „A tábor ötlete egy beszélgetésből indult ki, amelynek keretében fájó volt hallani, hogy egy olyan ember, akinek úgymond mindene megvan – szép családja, munkahelye, megbecsülése –, nem tud örülni.

Idézet
Ezért szerettük volna megismertetni a fiatalokkal Assisi Szent Ferencet, aki számunkra és rengeteg ember számára már 800 éve példakép, az Istenhez vezető úton az örömteli életnek a megtestesítője”

– magyarázta a Krónika érdeklődésére a kincses városban szolgáló ferences szerzetes. Mint kifejtette, a lelki zarándoklatnak is nevezhető úton bejárták a Szent Ferenc életében meghatározó szerepet játszó helyszíneket, tanultak arról, hogy ő mit élt át ott, és ennek fényében vizsgálták meg saját életüket.

Arra a kérdésünkre, hogy tapasztalatai szerint változott-e a fiatalok hozzáállása a táborok után, azt válaszolta, úgy érzi, igen, s mivel az ország különböző pontjairól voltak résztvevők, nem általánosíthat, viszont azok,

akik rendszeresen visszatérnek a kolozsvári programokra, láthatóan komolyabban veszik Istennel való kapcsolatukat.

Galéria

Márk Tímea (előtérben) a tábor révén még inkább rádöbbent, mennyire sebezhető ember, akinek szüksége van az Úr Jézus kegyelmére

Fotó: Pantea Tibor

Az olaszországi lánytábor mély nyomot hagyott Márk Tímeában is, aki szerint az út istenélményekben gazdag, különleges lelki töltetű volt. „Olyannyira felráztak az út során szembejövő események, hogy még inkább rádöbbentem, mennyire sebezhető, törékeny és gyenge ember vagyok, akinek szüksége van az Úr Jézus kegyelmére, irgalmasságára és szeretetére.

Idézet
Ezáltal olyan irgalmasság gyakorlásra kaptam meghívást, amely elsősorban nyitottá tett az isteni irgalom befogadására, másrészt pedig megtapasztalhattam, hogy aki Krisztus útján jár, sokkal hamarabb sebzetté válik, hiszen a kísértő sosem nézi jó szemmel az Úr Jézus felé való mélységes utunk”

– fogalmazott az elsőéves doktorandusz hallgató. Hozzátette, az út során arra is rádöbbent, hogy a megszerzett sebei képesek átalakulni szent sebekké, amelyek később javát szolgálják. „Itt értettem meg, hogy Ő valóban tudja mit élek meg, mikor, melyik pillanatban mire van szükségem, és hogy azt milyen módon kell nekem átadnia. Bejött a legzártabb valóságaimba, és megérintett. Szeretete újjászült az önzésből, fukarságból, így már nemcsak magammal szeretnék elfoglalva lenni, hanem tudatos figyelmemet és jelenlétemet másokra is szeretném kiterjeszteni, megajándékozva másokat önmagammal, szeretetemmel, odafordulásommal” – részletezte a kincses városban élő Márk Tímea.

Mint kifejtette, visszatekintve a megtett útra, meghívások sorozatával találkozott, melyekre már akkor igent mondva gyümölcsöket szerezett önmaga és mások számára.

Idézet
Hazatérve pedig még nagyobb kihívás, hogy fenntartsam magamban a ferences lelkiséget, az Istennel való élő, mindennapos kapcsolatot.

Még ha a láng néha el-el halványul, akkor sem engedhetem, hogy a parázs teljesen kialudjon, hanem Ő bele kapaszkodva erőt merítek, és továbbmegyek” – hangsúlyozta a lánytábor egyik résztvevője.

Az eseményre Székelyföld több településéről, Kolozsvárról és a Partiumból mentek érdeklődők, 16 és 35 év közöttiek jelentkezhettek. A ferences ifjúsági programok közül csak a lánytábor és fiúcsapattábor költségeit kell állniuk a résztvevőknek, a többi rendezvény támogatásoknak köszönhetően valósul meg, többek között a magyar állam és jó szándékú adakozók jóvoltából.

Galéria

Pantea Tibor (alsó sor, jobbra) fontosnak tartja, hogy a fiatalok megismerkedjenek Assisi Szent Ferenc életével

Fotó: Pantea Tibor

A ferences programokra kitérve Pantea Tibor elmondta, idén is szerveznek gyerekeknek, fiataloknak, fiatal házasoknak, szerzeteseknek szóló eseményeket. Példaként említette az Assisi Szent Ferenc Iskoláját, amelyet több mint 150, 4–8. osztályos diáknak tartanak, körülbelül 50 fiatalt is bevonva a programok koordinálásába. Szintén izgalmas eseménynek vélte a Ferences Ösvényt, amely valamelyest kiegészíti a lánytábort és fiúcsapat-tábort.

Idézet
Valójában, aki belekóstol egy ferences programba, végigveszi őket, és visszatérő résztvevővé válik, ezt öröm látni”

– jegyezte meg a szervező, kiemelve a szintén nagy népszerűségnek örvendő Tízparancsolat katekézis sorozatot, a „Keresem az Utam” és a „Nyisd ki a szemed” hivatástisztázó eseményeket.

Arra a kérdésünkre, hogy mit nevezne a rendezvények fő üzenetének, Tibor testvér két lányt idézett: egyikük azt mondta a Tízparancsolat végén, „nekem ezentúl senki ne mondja, hogy nem lehet boldogan élni. A másik pedig úgy fogalmazott: „nem értem, hogy tudtam addig élni, amíg ezeket nem tudtam.”

Galéria

Idén is változatos ferences ifjúsági programokkal várják az érdeklődőket

Fotó: Facebook/Ferences programok

A ferences programok ugyanakkor Márk Tímea számára azokat a „kis ajtókat és lámpákat” jelentik, amelyek nagyon szépen elkezdték érzékenyíteni és befogadóbbá tenni szívét-lelkét az Úr Jézus, embertársai és önmaga iránt.

„Mindezekhez pedig olyan eszközöket kaptam a kezembe, melyek abban segítenek, hogy az Úr Jézus gyermekeként tudjak jelen lenni a mindennapokban, vele akarjak mindent átélni. Amióta megismerkedtem a ferences lelkiséggel és ahogyan egyre közelebb kerültem az Úr Jézushoz, azóta az életemnek is teljesen más íze van” – fogalmazott a gyergyószentmiklósi születésű, pszichológiát és neveléstudományt tanuló diáklány.

Mint kifejtette, megtanult másképp hozzáállni a nehéz dolgokhoz, és abból a legjobbat kihozni, úgy tekinteni rá, mint egy áldásra, mely a fejlődését akarja szolgálni.

Ennek köszönhetően hálával teltebb szívvel igyekszik az öröm, a remény emberének lenni, a szeretet és Isten gyermekeként élni.

Befogadni a kapott kegyelmeket, de tovább is adni másoknak, szétosztva saját ajándékait. „Emögött pedig egy olyan szilárd közeg áll, olyan közösség tart meg a ferences testvérek és a fiatalok jelenlétében, amely segített abban, hogy még jobban megnyíljak. Tudni azt, hogy hol a helyed, mi a feladatod és küldetésed a teremtett világban, és annak fényében élni, ennél több nem is kell. Csak az Úr Jézus kezébe helyezni mindent, rábízni életemet és keresni akaratát” – hangsúlyozta Márk Tímea.

Galéria

Fotó: Pantea Tibor

korábban írtuk

Hiteles lelkiséget, szellemiséget, intenzív „térerőt” sugároznak a ferencesek Csíksomlyóról, Erdélyből
Hiteles lelkiséget, szellemiséget, intenzív „térerőt” sugároznak a ferencesek Csíksomlyóról, Erdélyből

Frissen látott napvilágot Borsodi L. László csíkszeredai írónak Ferences térerő című, az erdélyi – és nemcsak – ferencesekről szóló kötete, amely azt igyekszik láttatni, milyen új kihívásokkal kell szembenézniük a 21. század első felében.

korábban írtuk

Kimozdulni az önzésből – erre hívta az erdélyi fiatalokat is Ferenc pápa a lisszaboni nemzetközi Ifjúsági Világtalálkozón
Kimozdulni az önzésből – erre hívta az erdélyi fiatalokat is Ferenc pápa a lisszaboni nemzetközi Ifjúsági Világtalálkozón

Mozduljunk ki az elszigeteltségből, az önzésből, a magunkba fordulásból, ami felé a mai világ terel bennünket, forduljunk oda a másik ember, a szenvedők, a nélkülözésben élők felé, és vigyázzunk az ajándékba kapott teremtett világ értékeire.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 30., csütörtök

Kelemen Hunor: 34 év után is lehet olyan helyzetet teremteni Romániában, hogy a megszerzett kisebbségi jogokból visszavegyenek

Kolozsvári helyszínére érkezett a Nincs mese! elnevezésű beszélgetős, pontosabban megmondó turné, melynek során Kelemen Hunorral, a RMDSZ elnökével beszélgetnek az erdélyi magyar, adott esetben a magyarországi közélet fontos szereplői.

Kelemen Hunor: 34 év után is lehet olyan helyzetet teremteni Romániában, hogy a megszerzett kisebbségi jogokból visszavegyenek
2024. május 29., szerda

Több mint 70 szerző lesz jelen a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, családi programokkal is készülnek a szervezők

Június 27-30. között szervezik meg a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet, melynek Kemény István magyar költő és Bjorn Andreas Bull-Hansen norvég író lesz a díszvendége – jelentették be a szervezők szerdán sajtótájékoztatón Kolozsváron.

Több mint 70 szerző lesz jelen a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, családi programokkal is készülnek a szervezők
2024. május 29., szerda

Hagyományaikhoz híven szeretnének ünnepelni Kolozsváron a katolikusok

Idén is körmenettel ünneplik a katolikus egyházban az Úrnapját, Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepét.

Hagyományaikhoz híven szeretnének ünnepelni Kolozsváron a katolikusok
2024. május 29., szerda

Két évig tartó korszerűsítés után megnyitja kapuit a látogatók előtt a Szatmár Megyei Múzeum

A Szatmár Megyei Múzeum június 1-jén újra megnyitja kapuit a látogatók előtt, miután két éven át széleskörű korszerűsítési munkálatok folytak az épületben és a kiállítóterekben – közölte közösségi oldalán a Szatmár Megyei Tanács.

Két évig tartó korszerűsítés után megnyitja kapuit a látogatók előtt a Szatmár Megyei Múzeum
2024. május 29., szerda

Álfogorvosokat lepleztek le a rendőrök Aradon

Jogosulatlan hivatásvégzés, csalás és okirathamisítás bűncselekményének a gyanúja miatt ütöttek rajta a kommandósok szerdán két aradi nőn, akik az ügyész szerint fogorvosi szolgáltatásokat nyújtottak, holott nem is rendelkeztek szakirányú végzettséggel.

Álfogorvosokat lepleztek le a rendőrök Aradon
2024. május 29., szerda

Újdonságokkal hirdették meg a hátrányos helyzetű tehetségeket támogató Nyilas Misi ösztöndíj-pályázatot

Kutatói minőségű laptopokkal gazdagodott a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület hat volt és jelenlegi ösztöndíjasa, akik a németországi QAware GmbH adományát vették át szerdán a Kolozsvári Akadémiai Bizottság székházában.

Újdonságokkal hirdették meg a hátrányos helyzetű tehetségeket támogató Nyilas Misi ösztöndíj-pályázatot
2024. május 29., szerda

Égi áldás alatt nyitották meg ünnepélyesen a vízcsapot, már csak rossz emlék a katasztrófahelyzet Györgyfalván

A györgyfalviak immár saját bőrükön is megtapasztalták, tényleg minden rosszban van valami jó: a csaknem két éve vízügyi katasztrófahelyzet sújtotta Kolozs megyei faluban szerdán mindenki megbizonyosodhatott arról, valóban bevezették az ivóvizet.

Égi áldás alatt nyitották meg ünnepélyesen a vízcsapot, már csak rossz emlék a katasztrófahelyzet Györgyfalván
2024. május 29., szerda

Már látszik a fény a sóbánya mélyén: hamarosan újranyithat a népszerű székelyföldi turisztikai célpont

Egy hónapon belül befejeződnek a munkálatok a parajdi sóbányában, és újraindul a sókitermelés és a turisztikai tevékenység is – nyilatkozta Irina Muller, az Országos Sóipari Társaság Rt. (Salrom) termelési igazgatója a Marosvásárhelyi Rádiónak.

Már látszik a fény a sóbánya mélyén: hamarosan újranyithat a népszerű székelyföldi turisztikai célpont
2024. május 29., szerda

Duna Napok Torockón az Ismerős Arcokkal, a Bagossy Brothers Company-vel és a Kalákával

Már tizedik alkalommal rendeznek Duna Napokat a nemzeti összetartozás napja alkalmából Torockón, május 31-től június 2-ig, fellép mások mellett az Ismerős Arcok, a Bagossy Brothers Company és a Kaláka, a helyszínről sugároz a Dankó rádió.

Duna Napok Torockón az Ismerős Arcokkal, a Bagossy Brothers Company-vel és a Kalákával
2024. május 29., szerda

Viharosra fordul az időjárás több erdélyi megyében, csaknem mindenhol lehet záporokra számítani

Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat 25 megyére.

Viharosra fordul az időjárás több erdélyi megyében, csaknem mindenhol lehet záporokra számítani