Máriatövis: a májvédő gyógynövény

2013. június 21., 09:52

A máriatövisnek (Silybum Marianum) már az ókori birodalmakban ismerték jótékony hatását, és rendszeresen fogyasztották érett magjait.

Napjainkban leginkább méregtelenítő kúrákban alkalmazzák, mivel sejtregeneráló hatásának köszönhetően segíti a máj folyamatos megújulását, csökkentve a toxinok által okozott sejtkárosodásokat.

Szervezetünk, legfőképpen a májunk folyamatos harcot vív a környezetünkből szinte észrevétlenül érkező káros anyagok ellen. A különleges hatású máriatövis ebben a méregtelenítő folyamatban nyújt segítséget, hiszen fokozza a májsejtekben a ribonukleinsav- és a fehérjeszintézist, ezáltal biztosítva legnagyobb mirigyünk sejtjeinek újratermelődését. A gyógynövény leghatásosabb részei a silymarint tartalmazó érett magok, ezeket hasznosítják a májvédő kapszulák is. A növény föld feletti részei egyébként forrázatként vagy köretként elkészítve is fogyaszthatók, de csak mértékkel.

Az Európában őshonos gyógynövény megakadályozza a káros anyagok eltávolításához nélkülözhetetlen, aminosavszerű vegyület, a glutation kiürülését, valamint antioxidáns-hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabad gyököket. Sokan úgy gondolják, a méregtelenítésre csak a májbetegségekben szenvedőknek van szüksége, ez azonban nem így van. Például hosszú távú gyógyszeres kezelés alatt álló, vagy tartósan toxikus anyagokkal kapcsolatba kerülő személyeknek mindenképpen javasolt egy-egy májvédő máriatövis-kúra beiktatása.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb