A REL-közösségekben az erő Pr-cikk

A REL-közösségekben az erő

2010-ben találkozott először a rövid ellátási lánc fogalmával, miután kollégái segítségével megismerte a nyugat-európai REL-ek közösségépítő és gazdasági erejét. Közösség és erő – e két fogalom folyamatosan ott motoszkált interjúalanyunk fejében, aki azóta is támogatja, hogy mindez meghonosodjon régiónkban is, illetve a fogyasztó és a termelő személyes, akár baráti viszonyt alakítson ki egymással. Smaranda Enache kapcsolatát a REL-el a következőkben ismerhetjük meg.

Támogatói tartalom

2023. december 15., 09:002023. december 15., 09:00

„Egy, néhány Európai Uniós országot érintő utazás élménybeszámolója során hallottam először a rövid ellátási láncról” – vágott bele a beszélgetésbe Smaranda Enache, akit már akkor lenyűgözött az a szemlélet, hogy a helyben termesztett és előállított termékeket helyben is értékesítik. Ezen felbátorodva társadalmi kezdeményezések sorába vágott bele az emberjogi aktivista, illetve közvetlen környezetét is arra ösztökélte, hogy az őstermelőktől vásároljanak.

Galéria

Smaranda Enache, emberjogi aktivista, a Pro Európa Liga elnöke

Fotó: REL-kampány

„Ebben az időszakban lettem a Civitas Alapítvány kuratóriumának is a tagja, akikkel olyan remek kezdeményezéseket valósítottunk meg, mint például a székelyudvarhelyi Helyénvaló bolt és mozgalom” – folytatta a Pro Európa Liga elnöke, aki emellett a kolozsvári Nod Verde (ami szintén egy Civitas által alapított élelmiszer csomópont) létrehozását is bátorította.

Galéria

Fotó: REL-kampány

Galéria

Fotó: REL-kampány

Smaranda Enache szerint az elmúlt közel 15 év során itthon is számtalan lehetőségünk volt találkozni a REL-el, hiszen fokozatosan egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek rá úgy a médiában, mint a különböző eseményeken.

Idézet
Tévéreklámok, rádiós beszélgetések, de különböző ismert és elismert séfek is népszerűsítik immár a rövid ellátási láncokat.

Emellett egyre több fesztivált is szerveznek a tematika köré, amiknek alapvető célja a szemlélet megismertetése a vásárlóközönséggel” – magyarázta marosvásárhelyi beszélgetőpartnerünk. És hogy miért is érdemes élelmiszert rövid úton, helyi termelőtől vásárolni? „Egyrészt környezetvédelmi és energiatakarékossági szempontokból, másrészt az emberi tényezők miatt.

Idézet
Gondoljunk csak bele, hogy mennyivel jobb érzés egy olyan zöldséget vagy gyümölcsöt tenni az asztalra, aminek pontosan ismerjük az életútját, a történetét”

– állítja Smaranda Enache, aki emellett a turizmus felvirágoztatásában is nagy potenciált lát a REL által.

Galéria

Fotó: REL-kampány

„Mindenkit arra buzdítok, hogy igényei és lehetőségei szerint járjon el a piacra vagy a hasonló helyénvaló-s boltokba, álljon szóba a termelőkkel és vásároljon tőlük, hiszen már rövid távon is ez vezet a fenntartható boldoguláshoz. Együtt erő vagyunk” – zárta beszélgetésünket az erdélyi aktivista, akivel a román nyelven készült rádiós interjút itt hallgathatja meg.

Ha érdekesnek találta cikkünket, akkor ossza meg ismerőseivel, hogy minél több emberhez eljuthasson. Maradjon velünk a továbbiakban is, hiszen az elkövetkező cikkekben, interjúkban tovább boncolgatjuk a REL, azaz a rövid ellátási láncok mibenlétét, előnyeit. Helyi gazdák, rövid élelmiszer-ellátási láncszakértől és lelkes vásárlók mesélnek majd tapasztalataikról. Azt is megmutatjuk, hogy a mindennapjaidban milyen lépéseket tud tenni egy élhetőbb környezetért, miként támogathatja a helyi termelőket. Interjúinkat meghallgathatja a Rádió GaGa műsorában is, ahol további érdekességeket tudhat meg a REL-ről. További infók: helyenvalo.ro/REL.

Galéria

(X – Fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 22., péntek

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”

A REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről, a tudatos vásárlóvá válásunk lépéseiről beszélgettünk Szólláth Tiborral, Hajdúnánás város polgármesterével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Környezetért és Fenntarthatóságért felelős alelnökével.

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”
2024. március 08., péntek

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”

Ezen a héten Gergely Leventét, agrárszakembert és gyümölcstermesztőt kérdeztük a REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről.

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”
2024. február 09., péntek

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)

Cilip Árpád, a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatójával és a Székely Termék védjegy koordinátorával beszélgettünk a rövid ellátási láncok létjogosultságáról és a Székelyföld-szerte egyre megerősödő tudatos vásárlói rétegről.

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)
2023. december 23., szombat

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)

Csak az elmúlt héten több mint 1300 üveg bort rendeltek a platform kliensei, különböző borfajtákból. Az ügyfelek átlagosan egy rendelésben négy üveg bort rendeltek, amire átlagosan 206 lejt költöttek. A romániai borok vezetik az eladási listákat.

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)
2023. december 08., péntek

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)

Az év végéhez közeledve fejtörést okozhat, hogy mivel lepjük meg szeretteinket, kollégáinkat. Érdemes lehet olyan szempontokat figyelembe vennünk vásárlásaink alkalmával, mint tudatosság, hozzáadott érték és megbízhatóság.

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)
2023. december 02., szombat

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)

A székelyudvarhelyi Helyénvaló helyi bolt igazgatóját és REL-szakértőt, Molnár Judithot kérdeztük arról, milyen célok mentén építették fel a már 5 éve működő vállalkozást. Milyen előnyökkel jár, ha rövid ellátási láncokból szerezzük be élelmiszereinket.

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)
2023. november 24., péntek

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)

Helyi termelőtől származó termék versus hipermarketben található paradicsom. Mi a minőségbeli különbség? Hogyan találjuk meg a saját utunkat a REL-hez, azaz a rövid ellátási láncokhoz? Kádár Annamária pszichológust kérdeztük saját tapasztalatairól.

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)
2023. november 17., péntek

A helyi gazdák a legjobb minőséget nyújtják (x)

A REL, azaz a rövid ellátási láncokról, a tudatos vásárlás előnyeiről, a Műanyagmentes júliusról és arról beszélgettünk Dávid Panni, bloggerrel hogy miért éri meg helyi termelőktől vásárolni.

A helyi gazdák a legjobb minőséget nyújtják (x)
2023. november 10., péntek

Orbán Árpád: „felelősek vagyunk egymásért. A REL célja közösen megmaradni” (x)

Mit jelent a rövid élelmiszerellátási lánc, mit érdemes tudni a REL-ről, és hogyan kapcsolódik a Civitas Alapítvány ehhez a projekthez? Orbán Árpádot, a Civitas Alapítvány fejlesztési igazgatóját kérdeztük.

Orbán Árpád: „felelősek vagyunk egymásért. A REL célja közösen megmaradni” (x)
2023. november 03., péntek

Nemcsak a székelyek szeretik a Helyénvalót! (x)

A Helyénvaló nem csak a székelyföldi emberek számára jól csengő márkanév. Olyan romániai hírességek is vásárolnak rövid úton helyi termelőktől, mint Silvia Teodorescu, a méltán népszerű Cronicari Digitali podcastműsor alapítója.

Nemcsak a székelyek szeretik a Helyénvalót! (x)