Velencei Bizottság: meg kell őrizni az államfő szerepét a romániai ügyészek kinevezése során

Krónika 2018. július 13., 19:22 utolsó módosítás: 2018. július 13., 23:09

A Velencei Bizottság azt javasolta Romániának, hogy változtassa meg a vezető magas rangú ügyészek kinevezésének jogi szabályozását, és ennek érdekében módosítsa az alkotmányt is azért, hogy semleges kinevezési és leváltási eljárást biztosítson.

Klaus Johannis megbeszélést folytat a Velencei Bizottság képviselőivel Fotó: Presidency.ro

Az Európa Tanács alkotmányjogi konzultatív testületétől Klaus Johannis elnök kért véleményt azt követően, hogy a balliberális kormánykoalíció megszavazta a parlamentben az igazságszolgáltatás működését szabályozó három törvény módosítását. Ezeket a jogszabályokat Johannis és az őt támogató jobboldali ellenzék többször megtámadta az alkotmánybíróságon, ezért még nem léptek hatályba.

A hét elején Johannis leváltotta Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyészt, miután erre egy alkotmánybírósági döntés kötelezte őt. Kövesi leváltását Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezte, akinek javaslatát Johannis nem akarta elfogadni, de az ügy a bukaresti taláros testülethez került, amely kimondta: az alkotmány szerint az ügyészek az igazságügyi miniszternek vannak alárendelve.

A Velencei Bizottság pénteken közzétett, harmincoldalas előzetes véleményében kifejtette: a vezető ügyészek kinevezésében és leváltásában az elnök és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) szerepének megőrzése szavatolhatja az eljárás semlegességét, és kiegyensúlyozhatja az igazságügyi miniszter befolyását.

A Velencei Bizottságnak az MTI által ismertetett ajánlása szerint kiegészítésre szorul az a román kormánykoalíció által beterjesztett javaslat is, amely a bírák és az ügyészek felelősségre vonhatóságát szabályozza. A testület szerint a jogszabálynak ki kell mondania, hogy az ügyészek anyagilag nem vonhatók felelősségre, amennyiben rosszhiszeműség vagy hanyagság nem állapítható meg esetükben. A testület kifogásolta a bírák és ügyészek szabad véleménynyilvánítását korlátozó cikkelyt, illetve javasolta Romániának, ne az ügyészség egy újonnan létrehozandó külön részlege vizsgálja az ügyészek és a bírák visszaéléseit, hanem szakosodott ügyészeket foglalkoztassanak erre a célra.

Az ajánlás szerint szintén újrafogalmazásra szorulnak azok az előírások, amelyek a CSM tagjainak esetleges visszahívására vonatkoznak, pontosítani kell az előzetes nyugdíjazások körül kialakult helyzetet és erősíteni kell a titkosszolgálatok felügyeletének mechanizmusát.

A Velencei Bizottság egy hónappal ezelőtt tájékozódott Romániában az igazságszolgáltatási törvénycsomagról. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége  (ALDE) alkotta kormánykoalíció egyebek mellett az ügyészségi visszaélésekre hivatkozva szorgalmazza az igazságszolgáltatás átszervezését, az ellenzéki pártok és az utcán tüntető civil szervezetek viszont azt mondják: a kormányoldal politikai pórázra akarja kötni az igazságszolgáltatást, hogy megmentse a börtöntől korrupt politikusait.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat