Százezer főre növelnék a román hadsereg létszámát az ukrajnai háború miatt, de ehhez előbb jelentős fejlesztések kellenek

Százezer főre növelnék a román hadsereg létszámát az ukrajnai háború miatt, de ehhez előbb jelentős fejlesztések kellenek

Hadseregnyi probléma. A haderő létszámának növeléséhez sok pénzt kell még befektetni

Fotó: Rompres

Ambiciózus célt tűzött ki Románia az ukrajnai háború és az egyre bizonytalanabb nemzetközi környezet miatt: jelentős mértékben, húszezer fővel növelné a hadsereg létszámát. Ezzel a jelenlegi – hivatalos – 80 ezerről százezerre nőne a hadsereg létszáma. Ám a valós létszám ennél alacsonyabb, ahhoz pedig, hogy a toborzási akció sikeres legyen, a szakértők szerint nem csupán a katonák illetményének összegét kell növelni, hanem az életkörülményeiket is jelentős mértékben javítani kell. Ez viszont rengeteg pénzbe kerül, és a mentalitásváltás is szükséges. Sőt, fölmerül a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállításának lehetősége is.

Krónika

Balogh Levente

2024. január 05., 19:082024. január 05., 19:08

Ambiciózus célt tűzött ki Románia az ukrajnai háború és az egyre bizonytalanabb nemzetközi környezet miatt: jelentős mértékben, húszezer fővel növelné a hadsereg létszámát. Ezzel a jelenlegi – hivatalos – 80 ezerről százezerre nőne a hadsereg létszáma. Ez azonban már csak azért sem lesz könnyű, mert egyrészt a hadsereg valós létszáma ma a 80 ezret sem éri el, másrészt a katonai pályafutás csábítóvá tételéhez jelentős változásokra lenne szükség.

A létszámfejlesztésre vonatkozó terveket Angel Tîlvăr védelmi miniszter jelentette be a napokban.

„A román hadsereg létszámát 80 ezerről 100 ezerre akarjuk növelni, tekintettel a határaink mentén zajló bonyolult fejleményekre. De ez a költségvetéstől és a lehetőségeinktől is függ” – nyilatkozta a tárcavezető az Antena 3 hírcsatornának. A terv igencsak nagyra törő, megvalósítását azonban már az első körben nehezíti, hogy

a bukaresti védelmi minisztérium állománya már ma sem teljes, ráadásul a katonai iskolák sem vonzzák a fiatal érettségizetteket.

Jó fél éve a védelmi minisztériumban mindössze 72 037 betöltött álláshely volt. Valószínűleg időközben folytatódott a lemorzsolódás, és tovább nőtt az üres álláshelyek száma. A globalfirepower.com szakportál ugyanis azt állítja, hogy

Romániának már csak 67 ezer aktív és 50 ezer tartalékos katonája van,

de ezeket a számokat hivatalosan nem erősítették meg. Mindenesetre a létszámhiány miatt a védelmi tárca úgy döntött, hogy a minisztérium műszaki altisztek és altisztek képzésére szolgáló középfokú katonai iskolákba kizárólag az érettségi vizsga átlaga alapján, felvételi vizsga nélkül lehet majd felvételt nyerni.

korábban írtuk

Alaposan kitömi a védelmi minisztériumot pénzzel a jövő évi román költségvetés
Alaposan kitömi a védelmi minisztériumot pénzzel a jövő évi román költségvetés

Igencsak bőkezűen bánik a jövő évi román költségvetés a védelmi minisztériummal: több tízmilliárd lejjel gazdálkodhat majd többől, mint idén.

Innen szép felállni, és a szakértők szerint ahhoz, hogy a terv megvalósulására reális esély legyen, komoly változások szükségesek – elsősorban anyagi téren, az életüket a hazájukért kockáztató katonákat ugyanis meg is kell fizetni. Aurel Cazacu katonai szakértő az Adevărulnak nyilatkozva leszögezte: ha a védelmi tárca azt akarja, hogy a toborzási akció sikeres legyen, akkor

jelentős mértékben emelnie kell az illetményeket, nem elég egy 5 százalékos emelés, hanem „masszív” bérfejlesztésre van szükség.

Az emeléseket pedig minden egyes alkalommal a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt népszerűsíteni kell, hogy ezzel is eloszlassák a katonai „mesterséggel” szembeni félelmet a fiatalok körében. De ez még messze nem elég: a katonai létesítményekben, laktanyákban jelentős mértékben javítani kell az életkörülményeket, hogy azok elérjék a NATO által megkövetelt szintet.

korábban írtuk

Német cégtől vásárol több százmillió euróért légvédelmi rendszereket Románia
Német cégtől vásárol több százmillió euróért légvédelmi rendszereket Románia

Románia 328 millió eurós szerződést kötött a Rheinmetall AG-vel az ország légvédelmi tüzérségi rendszereinek felújítására – jelentette be a német fegyvergyártó pénteken sajtóközleményben.

Ez magában foglalja a hálótermeket, az étkezőhelyiségeket, a vizesblokkokat, de az élelem minőségének javítását is.

A szakértő szerint nem luxuskörülményekről, hanem olyan viszonyokról van szó, amelyek nyomán a katonák semmilyen téren sem nélkülöznek.

Jelenleg ilyen, a NATO-szabványoknak megfelelő, „decens” körülmények tapasztalhatóak a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu légitámaszponton és a NATO-elfogórakétáknak otthont adó deveselui bázison is – igaz, mindkettő elsősorban amerikai egységek otthonául szolgál.

Emellett az altisztek képzésén is javítani kell, hogy azok viselkedése ne rettentse el a katonákat – vagyis meg kell szabadulni az olyan, „Ceaușescu idejéből való főtörzsőrmesterektől”, akik kulturáltsága kívánni valót hagy maga után, és csupán ahhoz értenek, hogy megalázzák az alárendeltjeiket.

A „kulturáltság” azt jelenti, hogy az altisztek civilizáltan viselkednek, tudnak angolul, képesek kezelni a számítógépet, tökéletesen használják a rendelkezésükre álló haditechnikai eszközöket – és persze nem utolsó sorban jól harcolnak, vagyis példaképül szolgálnak a katonák számára.

korábban írtuk

80 millió dollár értékben vesz Románia amerikai rakétákat
80 millió dollár értékben vesz Románia amerikai rakétákat

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta 80 millió dollár (mintegy 73,3 millió euró) értékű Javelin rakéta és kapcsolódó felszerelések lehetséges eladását Romániának.

Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni a hadsereg felszereléséről sem: ha a katonák továbbra is a 60-as, 70-es évek szintjén levő technikát kénytelenek használni, akkor az egész létszámnövelés nem sokat ér. A korszerű fegyverek és kiegészítő felszerelések viszont növelik a katonák magabiztosságát, hiszen növelik a túlélési esélyeiket egy esetleges konfliktushelyzetben.

A szakértő ugyanakkor egy kétséges népszerűségű lehetőséget is felvetett: a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását, amelyet számos NATO-tagállam fontolgat, sőt olyan is van, amely már meg is lépte.

A román hadseregnek egyébként 2024-ben 10,22 milliárd lej áll a rendelkezésére toborzásra, ez 12,03 százalékkal több, mint 2023-ban. Mint arról beszámoltunk, a védelmi tárca büdzséjét az idei költségvetésben alaposan felhizlalták: a hazai össztermék (GDP) 2,5 százalékát szánják rá, ami 30 milliárd lejjel több, mint a tavalyi összeg.

A hivatalos indoklás szerint a büdzsé növelésére azért van szükség, hogy az ország megfeleljen a NATO stratégiai koncepciójának, amelynek célja egyrészt az előretolt védelem megerősítése, másrészt a NATO azon képességének növelése, hogy válság- és konfliktushelyzetekben megfelelően reagáljon. Ennek nyomán a tárca folytatja a modern felszerelésekbe való beruházásokat.

Angel Tîlvăr védelmi miniszter elmondta: a tárca költségvetésének mintegy 40 százalékát katonai felszerelések és haditechnikai eszközök beszerzésére fordítják.

korábban írtuk

Jóváhagyta az amerikai külügy több tucatnyi Abrams harckocsi eladását Romániának
Jóváhagyta az amerikai külügy több tucatnyi Abrams harckocsi eladását Romániának

Az amerikai külügyminisztérium Abrams harckocsik lehetséges eladását hagyta jóvá Románia számára 2,53 milliárd dollár értékben – jelentette be csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon).

Egyébként jelenleg egy altiszt – rangtól függően – havonta 2284 és 4932 lej közötti összeget keres a román hadsereg kötelékében, amelyhez katonánként 1000 lej élelmezési támogatás járul. Egy műszaki altiszt havi 2290 és 4945 lej közötti összeget visz haza, amihez szintén hozzáadódik az 1000 lejes élelmezési pótlék.

Ezenkívül az újonnan kinevezett vagy a szolgálat miatt költözni kényszerülő, saját lakással nem rendelkező katonáknak a lakbért a védelmi minisztérium kompenzálja. Ugyanakkor azok esetében, akik ugyanebben a helyzetben vannak, és jelzáloghitelt vagy lakáshitelt vesznek fel, a minisztérium részben vagy akár teljes egészében állja a törlesztőrészletet az alapfizetésük 50 százalékáig.

Visszaállítaná a kötelező sorkatonai szolgálatot Szerbiában a hadsereg vezérkara
A kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását kezdeményezte csütörtökön a szerb hadsereg vezérkara. A kötelező sorkatonai szolgálatot 2010-ben függesztették fel Szerbiában. A vezérkar úgy véli: a szerb hadsereg védelmi erejének növelése érdekében az aktív és a tartalékos állomány utánpótlására és fiatalítására van szükség, ezt pedig a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetésével lehetne a leghatékonyabban elérni – írták. A vezérkar a kezdeményezést, miszerint a kötelező szolgálatnak négy hónapig kellene tartania, már továbbította is a köztársasági elnöknek, aki egyúttal a hadsereg főparancsnoka is.
Javaslatának megtétele előtt a katonai vezetés felmérte Szerbiának mint katonailag semleges országnak az általános biztonsági helyzetét és azokat a kihívásokat, amelyekkel potenciálisan szembesülhet.
A javaslat nem váratlan, Milos Vucevic védelmi miniszter már korábban a belgrádi Happy Televízióban beszélt arról, hogy kezdeményezni fogják a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetését.
A tárcavezető közölte: voltaképpen nem is kellene ismét bevezetni a sorkatonai szolgálatot, mert az soha nem szűnt meg, csak felfüggesztették, ezért ezt a felfüggesztést kellene visszavonni. Indoklása szerint szükség lenne a katonai állomány feltöltésére, ugyanis már 13 éve nincs kötelező sorkatonaság, ebből következően a tartalékos állomány is hiányos és elöregedett. Hozzátette: az intézkedés nem egyik pillanatról a másikra történik majd, előtte széles körű társadalmi párbeszédet tartanának róla, és leghamarabb 2025-ben vagy 2026-ban lehetne bevezetni a kötelező, négy hónapig tartó szolgálatot.
Milos Vucevic kiemelte: Szerbia nem készül háborúra vagy bármilyen katonai összetűzésre, de egy ország békéjét és stabilitását biztosítania kell a hadseregnek, és minél erősebb a hadsereg, annál erősebb az ország.
A kötelező sorkatonai szolgálatot 2010-ben függesztették fel Szerbiában.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 07., péntek

Áruházrobbanás: katasztrófát okozó rongálás gyanújával nyomoz az ügyészség, átszállítottak súlyos sérülteket (fotókkal)

A botoşani-i törvényszéki ügyészség ügyészei vették át a nyomozást a Dedeman barkácsáruházban péntek reggel bekövetkezett robbanás ügyében.

Áruházrobbanás: katasztrófát okozó rongálás gyanújával nyomoz az ügyészség, átszállítottak súlyos sérülteket (fotókkal)
2024. június 07., péntek

Mindent a szavazóért: szombaton és vasárnap is lehet új személyit igényelni

Tekintettel a június 9-i választásokra, a lakosság-nyilvántartó hivatalok szombaton és vasárnap is országszerte nyitva tartanak – tájékoztatott pénteken a belügyminisztérium.

Mindent a szavazóért: szombaton és vasárnap is lehet új személyit igényelni
2024. június 07., péntek

Ezentúl közvetlenül repülhetünk Romániából New Yorkba

Pénteken reggel – húsz év kihagyás után – felszállt a bukaresti Henri Coandă Nemzetközi Repülőtérről az első olyan kereskedelmi utasszállító repülőgép, mely közvetlenül repül New Yorkba, az Amerikai Egyesült Államokba.

Ezentúl közvetlenül repülhetünk Romániából New Yorkba
2024. június 07., péntek

Már jövő héten eldőlhet, kit indít a PSD és a PNL az államfőválasztáson

A jövő hét folyamán a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is bejelenti, hogy ki lesz a jelöltje az államelnök-választáson.

Már jövő héten eldőlhet, kit indít a PSD és a PNL az államfőválasztáson
2024. június 07., péntek

A romániai lakosság bő fele bízik a választások tisztességes lebonyolításában, több mint 30 százalék nem hisz ebben

A romániai lakosság alig több mint fele úgy véli, hogy az idei választásokat – helyhatósági, európai parlamenti, államfői, parlamenti – korrekt módon fogják megszervezni – derül ki az INSCOP által a News.ro megbízásából készített felmérésből.

A romániai lakosság bő fele bízik a választások tisztességes lebonyolításában, több mint 30 százalék nem hisz ebben
2024. június 07., péntek

Történtek titkosszolgálati visszaélések Ciolacu szerint, aki kettőre korlátozná a vezetők mandátumát

Legtöbb kettőre korlátozná a titkosszolgálati vezetők mandátumainak számát Marcel Ciolacu kormányfő, aki csütörtök este bejelentette, törvénymódosítást fog javasolni a Legfelső Védelmi Tanácsnak (CSAT).

Történtek titkosszolgálati visszaélések Ciolacu szerint, aki kettőre korlátozná a vezetők mandátumát
2024. június 07., péntek

FRISSÍTVE - Hatalmas robbanás történt egy romániai barkácsáruházban, többen megsérültek (VIDEÓ)

Robbanás történt pénteken egy botoşani-i barkácsáruházban; a detonációt tűz követte.

FRISSÍTVE - Hatalmas robbanás történt egy romániai barkácsáruházban, többen megsérültek (VIDEÓ)
2024. június 07., péntek

Választási szuperév, első felvonás: tudnivalók a vasárnapi önkormányzati és EP-választásról

Elérkeztünk az idei választási szuperév első megmérettetéseihez: vasárnap egyszerre tartanak önkormányzati és európai parlamenti választásokat.

Választási szuperév, első felvonás: tudnivalók a vasárnapi önkormányzati és EP-választásról
2024. június 06., csütörtök

Iohannis reménykedik, hogy a részvétel a lehető legmagasabb lesz az európai parlamenti választásokon

Klaus Iohannis államfő csütörtökön fogadta az Európai Unió tagállamainak bukaresti nagyköveteit abból az alkalomból, hogy június végén lejár az EU Tanácsa belga elnökségének mandátuma.

Iohannis reménykedik, hogy a részvétel a lehető legmagasabb lesz az európai parlamenti választásokon
2024. június 06., csütörtök

Nagy a választási kedv a börtönökben

Az Országos Börtönigazgatóság csütörtökön közzétett adatai szerint eddig közel 19 100 fogvatartott fejezte ki írásban szavazási szándékát az európai parlamenti választásokon, és több mint 1300 kíván részt venni a helyhatósági választásokon.

Nagy a választási kedv a börtönökben
Nagy a választási kedv a börtönökben
2024. június 06., csütörtök

Nagy a választási kedv a börtönökben