Korszerűsítik a NATO rakétaelhárító rendszerének Romániába telepített elemeit

MTI 2019. április 11., 16:58 utolsó módosítás: 2019. április 11., 16:59

Előre beütemezett korszerűsítési munkálatok miatt átmenetileg leállítják a közeljövőben a NATO rakétaelhárító rendszerének Romániába telepített elemeit, s feladatukat a munkálatok idejére egy mobil területvédelmi rendszer veszi majd át – közölte csütörtökön a bukaresti védelmi minisztérium.

A deveselui támaszponton felszerelt Aegis Ashore rakétavédelmi rendszer a fejlesztése során nem bővül támadó jellegű berendezésekkel, továbbra is szigorúan védelmi célú berendezés marad, amely a ballisztikus rakétáktól hivatott megvédeni a NATO tagállamait – hangsúlyozta a bukaresti szaktárca. A minisztérium hozzátette, hogy a mostani, néhány hétig tartó fejlesztési fázist már a 2009-ben közzétett menetrend is tartalmazta.

A munkálatok idejére az Egyesült Államok egy THAAD típusú hordozható rakétavédelmi rendszert telepít Romániába, amely szintén a NATO-parancsnokság alatt működik.

Oroszország a biztonságát fenyegető fegyvereknek tekinti a Lengyelországba és Romániába telepített vagy telepítendő ballisztikusrakéta-elhárító rendszereket, amelyek kilövőállásai szerinte Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépek indítására is alkalmasak. A Románia és Oroszország közötti, amúgy is hűvös viszony még fagyosabbá vált, amióta 2016-ban Vlagyimir Putyin orosz elnök „célpontnak” nevezte Romániát, az Olt megyei Deveselun hadrendbe állított amerikai rakétaelfogó rendszer ütegei miatt.

Románia – a NATO-csúcstalálkozók záródokumentumaira is hivatkozva – azt hangoztatja, hogy az általa befogadott rakétaelhárító rendszer nem rendelkezik támadó jellegű kapacitásokkal, telepítése nem sért semmilyen hatályos nemzetközi megállapodást, és nélkülözhetetlen az euroatlanti térség védelme szempontjából.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat