Katonai parádéval ünnepelték december elsejét Bukarestben, Gyulafehérváron és Kolozsvárt

Hírösszefoglaló 2019. december 01., 14:17 utolsó módosítás: 2019. december 01., 14:19

Négyezer katona vonult fel a Diadalív alatt Bukarestben a december elsejei ünnepség alkalmából. Több ezren látogattak ki a román nemzeti ünnepen rendezett parádéra és tűzijátékra Kolozsváron is.

Klaus Johannis a bukaresti díszszemlén Fotó: Presidency.ro

A Bukarestben felvonult 4000 katona közül 500-an szövetséges államokat képviseltek. A parádén mintegy 200 katonai technikai eszközt is felvonultattak, többek közt a légierők legkorszerűbb radarját, a 3D TPS-77 típusú mobilradart. Több mint 50 repülőgép tartott díszrepülést. Az ünnepséget nyitó légi parádén először láthatták a bukarestiek a román légierő – Portugáliától másodkézből beszerzett, felújított – F-16-os harci repülőgépeit, amelyek a tavalyi centenáriumi ünnepen nem tudtak részt venni, mert az állomáshelyükként szolgáló repülőtér kifutópályájának eljegesedése miatt nem tudtak felszállni.

A díszszemlén egyebek mellett a Romániában létesült nemzetközi NATO-dandár Piranha-3 típusú, nyolckerék-meghajtású páncélozott csapatszállító járművei, a Craiován állomásozó lengyel Rosomak-páncélosok, valamint a légelhárítás Gepard-ütegei vonultak fel, és bemutatták a légi járőrözés támogatására idén beszerzett TPS 77-es háromdimenziós mobil radarkészüléket.

A zászlófelvonás után Klaus Johannis elnök tartott díszszemlét, majd elhangzott a román nemzeti himnusz, és 21 díszlövést adtak le.

Az államfő koszorút helyezett el a Diadalívnél. A katonai felvonuláson jelen volt többek közt Teodor Meleşcanu szenátusi és Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, Marcel Vela belügyminiszter, Bogdan Aurescu külügyminiszter, Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter, Florin Cîţu pénzügyminiszter. Jelen volt továbbá a NATO főtitkárhelyettese, Mircea Geoană, intézményvezetők, a diplomáciai testület és a vallási felekezetek képviselői, politikusok, veteránok. A több ezer érdeklődőt vonzó ünnepség a hadsereg fúvószenekarának felvonulásával ért véget.

Nagyszabású ünnepséget rendeztek Gyulafehérváron is. Ludovic Orban kormányfő ünnepi üzenetében úgy fpgalmazott: „a nagy egyesülés után 101 évvel a valódi felszabadulás érzésével és a románok új álmának megvalósulásával ünnepeljük december elsejét”. Orban azt írja, a románok ma végre annak tudatában ünnepelhetnek, hogy szavazatuk révén sikerült megszabadulniuk a fejlődést gátoló tényezőktől. „Most valódi esélyünk van a dolgok jobbra változtatására, demokratikus országban élni, ahol az állami intézmények a polgárokat szolgálják, és a törvényt mindenkire egyformán alkalmazzák. Ideje valóban megszilárdítani az európai Romániát, amely garantálja polgárai számára az alapvető jogokat és szabadságokat, és amelyben minden román otthon érzi magát, függetlenül attól, hogy hol él” – vélekedett a kormányfő.

Felvonulók gyűrűjében a katonák és a hadsereg járművei a kolozsvári Deák Ferenc (Eroilor) utcában Fotó: Bede Laura

Orban úgy véli, a romániai társadalomnak most az a feladata, hogy „visszafordíthatatlan” úton indítsa el Romániát a gazdasági és szociális stabilitás, a jólét felé, és olyan országot építsen, amelyben „akik becsületesen dolgoznak, örvendjenek munkájuk gyümölcsének, a vállalkozók pedig korrekt bánásmódban részesüljenek.” „Isten éltessen, Románia! Isten éltessen, kedves románok határokon innen és túl” – zárja sorait a miniszterelnök.

A kolozsvári katonai parádén mintegy 400 katona és több mint félszáz katonai jármű vonult fel a kincses város központjában, a Bocskai (Avram Iancu) téren rendezett ünnepségen Emil Boc polgármester mondott beszédet, amelyet tűzijáték követett. Utóbbit egyébként az egész napos ünnepségsorozat keretében este megismételnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat