Hazatelepítését kérte a koronavírus sújtotta Vuhanból egy román állampolgár

Krónika 2020. január 29., 19:08 utolsó módosítás: 2020. január 29., 20:40

Hazatelepítését kérte a pekingi nagykövetségtől a tüdőgyulladást okozó újfajta koronavírus által sújtott kínai régióban, Hubei tartományában levő Vuhan városából egy román állampolgár, további két román pedig, aki a térség egy másik településén tartózkodik, kapcsolatban áll a bukaresti külügyminisztériummal a munkáltatóján keresztül.

Ellenőrzés egy kínai járaton Fotó: Agerpres/Epa/Stringer

A román külügyi tárca szerdai közleményében hangsúlyozza, hogy a Vuhanban tartózkodó román állampolgár kérte hazatelepítését, adatait pedig már elküldték és regisztrálták az európai intézményeknél, megkönnyítendő a Romániába utazását. Ami a másik két román állampolgárt illeti, a minisztérium közölte, Románia pekingi nagykövetsége „folyamatosan tartja a kapcsolatot a munkáltatójukkal és a kínai hatóságokkal a legjobb hazatelepítési módszer megtalálása érdekében, tekintve, hogy a térségben korlátozásokat vezettek be a kínai hatóságok.

Románia pekingi nagykövetsége folyamatos kapcsolatban áll a három román állampolgárral, illetve az Európai Unió (EU) Kínában akkreditált diplomáciai testületeivel.

A külügyminisztérium kapcsolatot tart fenn a többi uniós ország külügyi tárcájával és az illetékes európai hatóságokkal, és hangsúlyozza, támogatást tud nyújtani a hazatelepítést kérő román állampolgároknak. A román külügyi tárca egyébként a tüdőgyulladást okozó újfajta koronavírus terjedése miatt a Kína Hubei tartományában levő Vuhanba tervezett látogatások elhalasztását javasolja.

A szaktárca ugyanakkor azt ajánlja a már Kínában tartózkodó román állampolgároknak, hogy tartsák be a higiéniai szabályokat, kerüljék az olyan helyeket, ahol élő vagy elpusztult állatokkal kerülhetnek közvetlen érintkezésbe, és kerüljék a beteg személyeket, legfőképpen azokat, akiknél légúti fertőzésre utaló tüneteket észlelnek. A Kínában tartózkodóknak javasolják továbbá, hogy szigorúan tartsák be a helyi hatóságok utasításait és ajánlásait; kövessék a helyi médiát, hogy időben értesüljenek arról, melyek a betegség által leginkább érintett területek, amelyeket kerülni kell; kössenek utazási, egészségügyi és életbiztosítást.

A koronavírussal való fertőződés megelőzéséről a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ honlapján (www.cnscbt.ro), valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (http://ecdc.europa.eu) weboldalán lehet bővebb információkat találni. A Kínában tartózkodó román állampolgárok a következő telefonszámokon fordulhatnak konzuli segítségért: Románia pekingi nagykövetsége: +861065323616; Románia Hong Kong-i főkonzulátusa: +85225233813, +85225233817; Románia sanghaji főkonzulátusa: +862162701146. A külügyminisztérium javasolja még a beijing.mae.ro, a shanghai.mae.ro, a hongkong.mae.ro, az ec.europa.eu/consularprotection, a www.mae.ro weboldalak követését, ugyanakkor felhívja a külföldre utazó román állampolgárok figyelmét a Călătoreşte în siguranţă applikációra, amelyen utazási tanácsokat kaphatnak, illetve az SMS-es riasztószolgálatra, amelyet az Egy SMS megmentheti az életedet elnevezésű kampány keretében indítottak.

Kína kedden azt javasolta állampolgárainak, hogy az új koronavírus okozta járvány terjedésének megfékezése érdekében halasszák el külföldi kiszállásaikat. A kínai hatóságok ugyanakkor hétfőtől leállították az összes csoportos utazást bel- és külföldre egyaránt. A Kína központi részén, Vuhanban decemberben megjelent, tüdőgyulladást okozó újfajta koronavírus eddig legalább 4500 megbetegedést idézett elő és 106 halálos áldozatot szedett az országban. A világ más országaiban további ötven megbetegedést jegyeztek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat