Digitálisra kapcsolhat személyazonosságunk, miközben egyesek szabadságunk elvesztésével riogatnak

Digitálisra kapcsolhat személyazonosságunk, miközben egyesek szabadságunk elvesztésével riogatnak

Digitális világ. Sok időt megspórolhatunk az online ügyintézéssel

Fotó: Pixabay.com

Bevett gyakorlat nálunk, hogy néha szabadnapot veszünk ki csak azért, hogy bizonyos papírokat, hivatali ügyeket intézzünk. Ennek vethet véget a digitalizáció, mely európai uniós szintű prioritás, egyik eleme pedig a 2026-tól bevezetendő úgynevezett digitális tárca, egy online, mobiltelefonos azonosító és hitelesítő rendszer. Bár a kezdeményezők hangsúlyozzák, használata nem lesz kötelező, magyar és román szélsőségesek is szabadságunk teljes elvesztésével riogatnak.

Páva Adorján

2024. április 10., 19:012024. április 10., 19:01

Immár az EU Tanácsa is elfogadta az új európai digitális személyazonossági keretet, mely megbízható és biztonságos digitális személyazonosságot kíván biztosítani valamennyi uniós állampolgár számára az úgynevezett digitális tárca (eID) bevezetése révén. Az egyes tagállamok nemzeti kormányának szakminisztereit tömörítő testület március végén bólintott rá az Európai Parlament által is elfogadott rendelet-felülvizsgálatra, mely Európában egyértelmű paradigmaváltást jelent a digitális személyazonosság, az „e-világ” tekintetében.

Célja annak biztosítása, hogy a polgárok és a vállalkozások Európa-szerte egyetemes hozzáféréssel rendelkezzenek a biztonságos és megbízható elektronikus azonosításhoz és hitelesítéshez – olvasható az EU Tanácsának közleményében. Az új jogszabály értelmében a tagállamok olyan digitális tárcákat kínálnak majd a polgárok és a vállalkozások számára, amelyek képesek összekapcsolni a nemzeti digitális személyazonosságot más igazoló okmányokkal (pl. vezetői engedély, oklevelek, bankszámla).

A polgárok a mobiltelefonjukat használva, egyszerűen igazolhatják majd személyazonosságukat, és digitális tárcájukból elektronikus dokumentumokat oszthatnak meg.

Az új európai digitális személyiadat-tárcák minden polgár számára lehetővé teszik majd, hogy – Unió-szerte elismert – nemzeti digitális azonosítójuk segítségével hozzáférhessenek online szolgáltatásokhoz, méghozzá anélkül, hogy egyéni azonosítási módszereket kellene alkalmazniuk, illetve hogy szükségtelenül meg kellene osztaniuk személyes adataikat. A felhasználók általi ellenőrzés szavatolja, hogy csak a szükséges információk kerüljenek megosztásra.

A rendelet szerint 2026-ig minden tagállamnak digitális személyiadat-tárcát kell elérhetővé tennie polgárai számára, és a felülvizsgált rendeletnek megfelelően el kell fogadnia a más tagállamokból származó európai digitális személyiadat-tárcákat. Ugyanakkor

megfelelő biztosítékokat vezetnek be annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a megkülönböztetés minden olyan személlyel szemben, aki úgy dönt, hogy nem használja a tárcát, amely mindig önkéntes marad

– hangsúlyozzák a közleményben. A felülvizsgált rendelet az EU Hivatalos Lapjában történő kihirdetése után 20 nappal lép hatályba. A rendeletet 2026-ig kell teljes körűen végrehajtani.

„Az európai digitális személyazonosságról szóló rendelet elfogadása mérföldkövet jelent társadalmunk digitális átalakulásában. Azáltal, hogy a polgárokat helyezi a középpontba, hozzájárul az online közszolgáltatásokhoz való hozzáférés jelentős mértékű javításához és egyszerűsítéséhez. Nem szabad, hogy a polgárok viseljék a bonyolult adminisztratív és intézményi eljárások terhét” – nyilatkozta Mathieu Michel, a digitalizálásért, a közigazgatás egyszerűsítéséért, a magánélet védelméért és az épületek kezeléséért felelős belga államtitkár.

Galéria

A szélsőségesek megfigyelési lehetőséget, szabadságvesztést látnak bele az intézkedésbe

Fotó: Pixabay.com

Merthogy az intézkedés számos területen megkönnyítheti az ügyintézést nemcsak uniós, hanem belföldi viszonylatban is. Az Európai Parlament korábbi tájékoztatása szerint például a következőkre használható fel:

  • közszolgáltatások igénybevétele, mint például születési anyakönyvi kivonatok, orvosi igazolások kérése, lakcímváltozás bejelentése
  • bankszámla nyitása
  • adóbevallások benyújtása
  • jelentkezés egyetemre, otthon vagy egy másik tagállamban
  • Európában bárhol felhasználható orvosi recept tárolása
  • életkor igazolása
  • autóbérlés digitális jogosítvánnyal
  • bejelentkezés egy szállodába

Egyébként az EP 335 igen, 190 nem szavazattal és 31 tartózkodással fogadta el a módosításokat. Az Európai Bizottság 2021-ben tett javaslatot a meglévő rendeletek módosítására annak érdekében, hogy 2030-ra a polgárok legalább 80%-a a digitális személyazonosítót használva hozzáférjen a kulcsfontosságú közszolgáltatásokhoz az EU határain belül. A korábbi jogszabályok előírta a tagállamoknak, hogy hozzanak létre nemzeti elektronikus azonosítási rendszereket, amelyek megfelelnek bizonyos műszaki és biztonsági előírásoknak. Ezek a nemzeti rendszerek ezután összekapcsolódnak, lehetővé téve a polgárok számára, hogy nemzeti elektronikus személyazonosító igazolványukkal hozzáférjenek az online szolgáltatásokhoz más tagállamokban is.

Például Magyarország élen jár e tekintetben: a budapesti kormány már elfogadta a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programot,

amely megteremti azt az „egységes és kiváló felhasználói élményt nyújtó” digitális környezetet, amely jelentősen egyszerűsíti az állampolgár és a kormányzat különböző szervei közötti kommunikációt.

A törvénytervezet tavaly novemberi előterjesztésekor Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a törvényjavaslat nyomán jelentősen könnyebbé válik a magyarok élete. A kormány célja az, hogy az emberek minél több ügyet tudjanak elintézni digitális eszközön, amellyel időt spórolnak meg – mondta. Arra is kitért: az EU-ban is elfogadják az új digitális tárca létrehozását előíró irányelvet, így a törvénnyel Magyarország fogadhatja el elsőként az abban foglaltakat. Ugyanakkor Dömötör is hangsúlyozta: nem lesz kötelező az új alkalmazás használata, mindenki szabadon dönthet róla, hogy szeretné-e igénybe venni, és bármikor dönthet úgy, hogy megszünteti a profilt.

Ez természetesen nem zavarja a szélsőséges pártokat abban, hogy – az emberek újtól való tartózkodását, idegenkedését, félelmét kihasználva – riogatni kezdje a népet, mondván: oda minden szabadságunk. Például a budapesti parlamenti vitán Dúró Dóra (Mi Hazánk) megállapította: egy globalista diktatúra kiépítése zajlik a világban, miközben Magyarországon az alapvető emberi jognak számító készpénzhasználat korlátozása fenyeget. A nemzeti szuverenitás védelme mellett az egyének szabadságát is fontos lenne tiszteletben tartani, és megvédeni a digitális óriáscégektől is – figyelmeztetett. Hangsúlyozta: üdvös lenne a bürokráciát csökkenteni, de ezzel a javaslattal inkább az emberek szabadsága fog csökkenni.

Galéria

Romániában nehézkesen köszönt be az „e-világ”

Fotó: Facebook/Lucian Bode

Ez a hozzáállás természetesen nem csupán a magyarországi szélsőségesekre jellemző: ugyanez olvasható ki például a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vonatkozó üzenetéből is. Claudiu Târziu szenátor, az AUR vezetőtanácsának elnöke szerint „egy szavazatra állunk szabadságunk teljes elvesztésétől”. „Az EU csúcsvezetésének globalistái kezet ráztak, hogy a digitális identitás és az ún. digitális tárca elfogadására kötelezzenek.

Idézet
Ez az ördögi eszköz végeredményben minden adatot tartalmaz majd valamennyiünkről, még a pénzünket is ellenőrzés alatt tartja, amit digitalizálnak”

– hangzott a dörgedelmes reakció.

Mindez olyan körülmények között, hogy Romániában köztudottan nagy a lemaradás a digitalizálás terén: nehézkesen teremtik meg a lehetőségeket a polgárok számára, hogy online intézzék hivatali ügyeiket, sokan pedig eleve ódzkodnak tőle, egyáltalán az internetes világtól. Egyes felmérések szerint 10 romániaiból 7 azt nyilatkozta, minden évben elpazarol legalább egy szabadnapot arra, hogy papírjait, ügyes-bajos dolgait intézze, sorban állva a hivatalokban. Ez is az ország kétarcúságát bizonyítja, hiszen köztudott, hogy Romániában kiváló az internet minősége, és európai szinten élen áll az ezer főre jutó információtechnológiai szakemberek száma tekintetében.

Nemrég számoltunk be arról is: miközben Románia gyakorlatilag lemondott róla, hogy újabb hivatalos céldátumot vállaljon a közös uniós fizetőeszköz bevezetésére, az Európai Központi Bank elkezdte az előkészületeket a digitális euró bevezetésére. Az egyelőre 20 tagállamot érintő újítás biztonságosabb és gyorsabb pénzügyi tranzakciókat tenne lehetővé ingyen, garantált értéken, internetes kapcsolat nélkül is. Bár az összeesküvés-elméleteket gyártók azt hangoztatják, a „bankárok által irányított világ” el akarja tüntetni a készpénzt, hogy még többet tudjanak meg rólunk, az illetékesek teljes adatvédelmet, anonimitást ígérnek. Érdekesség, hogy Romániában – ahol amúgy szintén létezik egy digitális lej projekt – éppen a készpénzfizetéses „anonimitás” leple alatt véghez vitt adócsalások visszaszorítását tervezik.

korábban írtuk

Románia a távolból lesheti, ahogyan mások már a digitális euró bevezetésére készülnek
Románia a távolból lesheti, ahogyan mások már a digitális euró bevezetésére készülnek

Miközben Románia már arról is lemondott, hogy újabb hivatalos céldátumot vállaljon a közös uniós fizetőeszköz bevezetésére, az Európai Központi Bank elkezdi az előkészületeket a digitális euró bevezetésére.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 12., vasárnap

Bukarestben bérmált magyar fiatalokat Erdő Péter bíboros

Magyar nyelvű szentmisét mutatott be és fiatalokat bérmált szombaton Bukarestben, a Minden Kegyelmek Édesanyjának nevét viselő Barátok templomában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

Bukarestben bérmált magyar fiatalokat Erdő Péter bíboros
2024. május 11., szombat

Továbbra is terjed a kanyarójárvány Romániában, sürgeti a miniszter a vakcinák beadását

Továbbra is terjed a kanyarójárvány Romániában – nyilatkozta szombaton Vasluiban az egészségügyi miniszter, és ismét javasolta az oltatlan gyermekek és felnőttek beoltását.

Továbbra is terjed a kanyarójárvány Romániában, sürgeti a miniszter a vakcinák beadását
2024. május 11., szombat

Rendőrségi nagyüzem: egy nap alatt 560 hajtásit vontak be

Több mint 560 gépkocsivezetőnek vonták be a jogosítványát az elmúlt 24 órában a közúti közlekedési szabályok megszegése miatt, és 15 országosan körözött személyt vettek őrizetbe.

Rendőrségi nagyüzem: egy nap alatt 560 hajtásit vontak be
2024. május 10., péntek

„Diszkriminatív bánásmód” miatt készülnek tüntetésre a kulturális örökség megőrzésének ágazatában dolgozók

Tüntetésre készülnek a kulturális örökség megőrzésének ágazatában dolgozó szakszervezeti tagok az ágazat alulfinanszírozottsága miatt.

„Diszkriminatív bánásmód” miatt készülnek tüntetésre a kulturális örökség megőrzésének ágazatában dolgozók
2024. május 10., péntek

Magyarok jelentkezését is várják a romániai rendőr- és csendőrképző iskolákba

Május 14-ig lehet beiratkozni a bukaresti belügyminisztérium égisze alá tartozó, rendőr-, csendőr-, határőr- és tűzoltóképzést nyújtó oktatási intézményekbe. Idén összesen 32 helyet tartanak fenn a roma és 20 helyet más nemzeti kisebbség számára.

Magyarok jelentkezését is várják a romániai rendőr- és csendőrképző iskolákba
2024. május 10., péntek

Nem büntetendő az adócsalás, ha a költségvetésnek okozott kár nem haladja meg az egymillió eurót

Kihirdette pénteken Klaus Iohannis államfő az egymillió euróig terjedő adócsalás büntethetőségét megszüntető törvényt.

Nem büntetendő az adócsalás, ha a költségvetésnek okozott kár nem haladja meg az egymillió eurót
2024. május 10., péntek

Ursu-ügy: nem tárgyalja újra a politikai fogoly kínvallatóit felmentő ítéletet a bukaresti ítélőtábla

Elutasította pénteken a bukaresti ítélőtábla a Gheorghe Ursu volt politikai fogoly kínvallatóit jogerősen felmentő ítélet felülvizsgálatára vonatkozó kérelmet, amelyet a legfőbb ügyészség nyújtott be.

Ursu-ügy: nem tárgyalja újra a politikai fogoly kínvallatóit felmentő ítéletet a bukaresti ítélőtábla
2024. május 10., péntek

Jóváhagyták: Washington megengedi, hogy Románia 70 millió dollárért rakétákat vásároljon tőle

Megnyílt az út azelőtt, hogy Románia mintegy 70 millió dollár értékben Sidewinder rakétákat vásároljon az Egyesült Államoktól, miután a washingtoni illetékesek rábólintottak a tranzakcióra.

Jóváhagyták: Washington megengedi, hogy Románia 70 millió dollárért rakétákat vásároljon tőle
2024. május 10., péntek

Elrajtolt a választási kampány, mostantól tilosak az óriásplakátok

Elkezdődött pénteken a június 9-én esedékes önkormányzati és európai parlamenti (EP) választásokat megelőző kampányidőszak, amely csupán az első az idei szuper választási évben, hiszen idén még elnök- és parlamenti választást is tartanak.

Elrajtolt a választási kampány, mostantól tilosak az óriásplakátok
2024. május 09., csütörtök

Jó dolgokat hozott az EU-csatlakozás a lakosság nagy része szerint, de az euroszkeptikusok aránya is nőtt

A romániai polgárok közel fele szerint az ország európai uniós csatlakozása inkább pozitív eredményekkel járt – derül ki egy friss felmérésből.

Jó dolgokat hozott az EU-csatlakozás a lakosság nagy része szerint, de az euroszkeptikusok aránya is nőtt