„Nem adunk vissza semmit!” A Nagy-Magyarország-térkép miatt forrong a román sport- és politikai élet

„Nem adunk vissza semmit!” A Nagy-Magyarország-térkép miatt forrong a román sport- és politikai élet

Fotó: Facebook/Carpahian Brigade

Óriási értetlenséget és felháborodást váltott ki román sport- és politikai berkekben a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) döntése, miszerint – az UEFA jóváhagyása alapján – engedélyezte a történelmi Magyarország térképét ábrázoló molinók bevitelét a válogatott mérkőzéseire. A bukaresti szakszövetség (FRF) szerdai közleményében azt állítja, az MLSZ nem mondott igazat, az UEFA nem engedélyezte a „gyűlöletre és erőszakra uszító jelképet”. A román labdarúgás számos szereplője, továbbá vezető poliitkusok sértésnek, megengedhetetlennek tartják a szimbólum használatát, amelyet egyébként ellenez a diszkriminációellenes tanács magyar vezetője is.

Rostás Szabolcs

2023. március 22., 10:102023. március 22., 10:10

2023. március 22., 10:452023. március 22., 10:45

Hivatalos állásfoglalást kér a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA) azok után, hogy a magyar sportági szakszövetség kedden bejelentette: engedélyezte a történelmi Magyarország térképét ábrázoló molinók bevitelét a válogatott mérkőzéseire. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) azt követően döntött így, hogy megkeresésére az UEFA és annak diszkriminációellenes csoportja (FARE) a Csányi Sándor vezette szövetség érvelését elfogadva elismerte, önmagában a történelmi Magyarország-térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak. „Az egyeztetések eredményeképpen a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét a szövetség engedélyezni fogja” – állapította meg lapunk által is ismertetett állásfoglalásában az MLSZ.

A keddi bejelentés hatalmas felzúdulást váltott ki a román politikai életben és a futballvilágban.

A román sportélet számos képviselője megengedhetetlennek, „súlyos sértésnek” tekinti a fejleményeket, köztük olyanok is, akik nemrég még amellett érveltek, hogy a craiovai labdarúgócsapat szurkolóinak magyarellenes megnyilvánulása miért nem minősül akkora kihágásnak, hogy a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK-nak adják a 3 pontot. „A FRF hivatalos állásfoglalást kér az UEFA-tól. Itt most kinyílhat Pandora szelencéje, ilyen alapon Szerbia is jöhet olyan zászlóval, amely magában foglalja Koszovót is” – nyilatkozta kedden este Andrei Vochin, a Román Labdarúgó-szövetség elnökének tanácsadója.

A FRF szerdán reggel közleményben tért vissza a témára, és azt állítja: megkeresése nyomán azt a választ kapta az UEFA-tól, hogy nem engedélyezte a Magyar Labdarúgó-szövetség által emlegetett jelképeknek az „európai szintű” mérkőzéseken történő használatát a lelátókon. A román sportági szövetség szerint az MLSZ hibázott előző napi bejelentésével, a hasonló szimbólumoknak (Nagy-Magyarország-térkép – szerk. megj.) a feltüntetése ugyanis áthágná az UEFA fegyelmi szabályzatának előírásait, amelyek tiltják a „provokáló, politikai üzenetek” megfogalmazását. „A Román Labdarúgó-szövetség emlékeztet, hogy a revizionizmus nem elfogatott a futballban, és meggyőződésének ad hangot, miszerint az UEFA fegyelmi bizottságai szankcionálni fogják ennek a potenciálisan gyűlöletre és erőszakra uszító jelképnek az európai megmérettetéseken való használatát” – szerepel honlapján közzétett állásfoglalásában a FRF.

A 115-szörös román válogatott Gheorghe Popescu, a trikolórok egykori kapitánya felkérte a bukaresti hatóságokat, hogy sürgősen lépjenek közbe a Nagy-Magyarország-térkép kérdésében, amelynek szerinte nincs köze a sporthoz. Szerinte ebben az ügyben nem a sportági szövetség, hanem a politika az illetékes, a térkép ugyanis megállapítása szerint politikai szimbólum.

Természetesen nem maradhatott ki az ellenzők kórusából George Becali, a bukaresti FCSB (egykori Steaua) futballklub tulajdonosa sem. A Gheorghe Popescuhoz hasonlóan börtönt járt klubvezető mindazonáltal úgy vélekedett, ez a döntés semmilyen formában nem befolyásolja Romániát, meggyőződése szerint pedig az UEFA-nál nem tudják, mit jelent a Nagy-Magyarország. „És akkor mi változik, ha felteszik a térképet a pólókra, zászlókra? Visszaadjuk mi nekik Erdélyt? Legyünk egészségesek, mert nem adunk mi nekik vissza semmit!” – dörögte a Prosport sportportálnak adott nyilatkozatában Becali.

„Politikai érdekekről és tétekről” beszél a téma kapcsán Ionuț Stroe egykori román sportminiszter is.

A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselője közösségi oldalán posztolt bejegyzésében úgy vélekedett, a politikának nincs keresnivalója a sportban, és szerinte a Nagy-Magyarország-térképnek a lelátókon való használatának engedélyezése „veszélyes precedenst” teremtene. „Homlokegyenest ellentétben állna a sportot irányító valamennyi elvvel. Nem tenne mást (az engedélyezés – szerk. Megj.), mint szelet fújna a szélsőségesek vitorláiba, akik amúgy is folyton a zavarosban halásznak” – fogalmazott a román kormánypárt szóvivője. Stroe hozzátette, elvárja, hogy az UEFA ne fogadjon el ilyen kérést a magyarok részéről, „ne juttasson oxigénhez revizionista eszméket, ne hagyja megmérgezni a futballt politikai érdekek és tétek által”.

korábban írtuk

Rábólintott az UEFA, be lehet vinni a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinókat a magyar válogatott meccseire
Rábólintott az UEFA, be lehet vinni a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinókat a magyar válogatott meccseire

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) engedélyezte a történelmi Magyarország térképét ábrázoló molinók bevitelét a válogatott mérkőzéseire.

Megszólalt Marcel Ciolacu, a nagyobbik román kormányzó alakulat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is, aki szerint „a labdarúgás nem politika”. Közösségi oldalán szerdán reggel posztolt bejegyzésében a bukaresti képviselőház elnöki tisztségét betöltő politikus közölte: az az Európai Labdarúgó-szövetségnek vissza kell vonnia határozatát, amellyel engedélyezte az MLSZ-nek Nagy-Magyarország térképének bannereken és zászlókon való használatát.

„A revizionista frusztrációknak nincs mit keresniük a sportrendezvényeken. A román szakszövetség elnökének az UEFA végrehajtó tanácsának tagjaként sürgősen kérnie kell ennek a döntésnek a visszavonását” – írta Ciolacu, aki a koalíciós megállapodás értelmében májustól átveszi a miniszterelnöki posztot a Cotroceni-palotában. A PSD elnöke a továbbiakban üdvözölte, és kiegyensúlyozottnak nevezte Asztalos Csabának, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnökének a témában megfogalmazott álláspontját, reményét fejezve ki, miszerint ezt a „modellt” fogják átvenni magyarországi, valamint az UEFA illetékesei is.

Asztalos Csaba a Nagy-Magyarország térkép használatával kapcsolatos információt úgy kommentálta, hogy az európai szövetség téves döntést hozott, amely nem járul hozzá az államok közötti párbeszédhez. „Az UEFA nem hozott bölcs döntést, nem tudom, mi járt a fejükben; nem tudom, mivel érvelt a magyar futballszövetség. Nagy-Magyarország térképét kizárólag a történelemórákon kell használni, oktatási célokból. Ennek a térképnek revizionista jelentése van” – nyilatkozta a romániai diszkriminációellenes tanács magyar vezetője.

Egyébként a témáról cikkező román sajtó szinte kivétel nélkül azzal hozza összefüggésbe a mostani fejleményeket, hogy Orbán Viktor miniszterelnök stilizált Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal volt látható a magyar és a görög labdarúgó-válogatott tavaly novemberi mérkőzését követően. A román külügyminisztérium annak idején revizionista megnyilvánulásnak nevezte az esetet, a magyar kormányfő szurkolói kelléke pedig nagy visszhangot váltott ki a Magyarországgal szomszédos többi államban is. A miniszterelnök a Bukarestben, Kijevben, Zágrábban megfogalmazott bírálatokra úgy reagált: nem szabad belelátni a dolgokba olyat, ami nincs. „A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!” – írta Facebook-oldalán posztolt bejegyzésében Orbán Viktor.

korábban írtuk

Orbán Viktor üzent a Nagy-Magyarországot ábrázoló sál kapcsán: „ne lássunk bele olyat, ami nincs”
Orbán Viktor üzent a Nagy-Magyarországot ábrázoló sál kapcsán: „ne lássunk bele olyat, ami nincs”

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán reagált a Nagy-Magyarország térképét ábrázoló sáljával kapcsolatos bírálatokra. A kormányfő szurkolói sálját szóvá tették Bukarestben, Zágrábban és Kijevben is.

5 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 11., kedd

A választások összevonásának tulajdonítja a magas részvételi arányt az államfő

Jó döntésnek nevezte keddi rigai sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis az európai parlamenti és a helyhatósági választások összevonását. Az államfő a Bukaresti Kilencek (B9) tanácskozása után nyilatkozott a sajtónak.

A választások összevonásának tulajdonítja a magas részvételi arányt az államfő
2024. június 11., kedd

EP-választási részeredmények: marad 50 százalék alatt a PSD és a PNL közös listája, továbbra is bejutó az SOS Románia

A kedden közölt részeredmények szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) választási szövetsége (PSD-PNL) a szavazatok 48,67 százalékát szerezte meg az EP-választáson.

EP-választási részeredmények: marad 50 százalék alatt a PSD és a PNL közös listája, továbbra is bejutó az SOS Románia
2024. június 11., kedd

Szinte kétszer annyi érvénytelen szavazatot adtak le az idei EP-választáson, mint öt éve

Közel kétszer annyi volt az érvénytelen szavazat a vasánrpi európai parlamenti választásokon, mint öt éve – derült ki a Központi Választási Iroda (BEC) adataiból.

Szinte kétszer annyi érvénytelen szavazatot adtak le az idei EP-választáson, mint öt éve
2024. június 11., kedd

Elemzők: viszonylagos a politikai stabilitás, konfliktus is lehet a PSD és a PNL között, az RMDSZ-nek újítania kell

Bizonyos mértékű politikai stabilitást jelenthet a kormánykoalíció sikere, azonban egyáltalán nem kizárható, hogy a PSD és a PNL között konfliktusok törnek majd ki – vélik a Krónika által a választások kapcsán megszólaltatott elemzők.

Elemzők: viszonylagos a politikai stabilitás, konfliktus is lehet a PSD és a PNL között, az RMDSZ-nek újítania kell
2024. június 11., kedd

Részeredmények: a PSD fölényesen megnyerte az önkormányzati választást

A kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte meg a vasárnap megrendezett önkormányzati választást, közel tíz százalékot verve koalíciós partnerére, a Nemzeti Liberális Pártra (PNL).

Részeredmények: a PSD fölényesen megnyerte az önkormányzati választást
2024. június 10., hétfő

Íme Románia 33 megválasztott uniós képviselője, köztük a botrányhős Diana Șoșoacă

A parlamenti botrányairól elhíresült Diana Șoșoacă független szenátor SOS Románia nevű pártja és egy független jelölt is bejuthat az Európai Parlamentbe (EP) a hétfő este közzétett, 99 százalékos feldolgozottságot tükröző hivatalos részeredmények szerint.

Íme Románia 33 megválasztott uniós képviselője, köztük a botrányhős Diana Șoșoacă
2024. június 10., hétfő

Azonos számú EP-képviselőt kaphat Romániából a Néppárt és a szocialisták tábora

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) és az Európai Néppártnak (EPP) is 11-11 romániai képviselője lesz az új összetételű Európai Parlamentben – derül ki az EP legfrissebb mandátumbecsléséből.

Azonos számú EP-képviselőt kaphat Romániából a Néppárt és a szocialisták tábora
2024. június 10., hétfő

Dominic Fritz jelölteti magát az USR elnöki tisztségére

Jelölteti magát a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségére Dominic Fritz.

Dominic Fritz jelölteti magát az USR elnöki tisztségére
2024. június 10., hétfő

Káosz: több száz szavazóköri elnök kényszerült a választási bizottságok székhelyei előtt szobrozni

Szavazókörök elnökeinek százai várakoztak még hétfőn délben a megyei és kerületi választási bizottságok székhelyeinél, hogy átadhassák a hatóságnak a vasárnapi európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választások zsákokban összegyűjtött szavazólapjait.

Káosz: több száz szavazóköri elnök kényszerült a választási bizottságok székhelyei előtt szobrozni
2024. június 10., hétfő

Nem hozta a párt a várt eredményt, lemond az USR elnöki tisztségéről Cătălin Drulă

Lemond a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségéről Cătălin Drulă, miután csalódást keltett a párt által a vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti választáson elért eredmény.

Nem hozta a párt a várt eredményt, lemond az USR elnöki tisztségéről Cătălin Drulă