Kiss Judit

2020. január 15., 08:40

Varázsvegyszer kerestetik korrupcióra

Úgy tűnik, egyelőre nem és nem okulnak Romániában az illetékesek abból a számos, szerencsétlen kimenetelű esetből, amelynek során a fertőtlenítők nem megfelelő használata, a rovar- és kártevőirtáskor használt vegyszerek okoztak tragédiát.

Úgy tűnik, egyelőre nem és nem okulnak Romániában az illetékesek abból a számos, szerencsétlen kimenetelű esetből, amelynek során a fertőtlenítők nem megfelelő használata, a rovar- és kártevőirtáskor használt vegyszerek okoztak tragédiát. A műtőasztalon megégett betegek, a szabványoktól eltérő kórházi fertőtlenítőszereket csalással előállító cégek, az iskolákban vagy tömbházakban használt mérgező vegyszerek országa vagyunk. Két hónap sem telt el azóta, hogy hárman meghaltak, többtucatnyian kórházba kerültek egy temesvári tömbházból a kártevőirtáskor használt vegyszerek okozta mérgezés miatt, és a napokban Aradon kis híján megismétlődött a tragédia. Ezúttal szerencsére nem követelt emberéletet a felelőtlen vegyszerhasználat, az azonban elég nagy felkiáltójelnek tekinthető, hogy negyven, szédülésre, hányingerre, hasfájásra panaszkodó iskolás került kórházba.

De intő jelnek tekinthető az is, hogy ezek szerint hiába végeznek ellenőrzéseket a rovar- és rágcsálóirtással, fertőtlenítéssel foglalkozó cégeknél a minisztériumok és más illetékes hatóságok képviselői, hiszen a felelőtlenség, korrupció, pénzhajhászás miatt továbbra sem működnek szabályszerűen a dolgok Romániában. Így nem csoda, hogy tavaly is az derült ki a minisztériumi ellenőrzés során, miszerint több mint 30 romániai kórházban használtak a szabványoktól eltérő fertőtlenítőszereket. Egyébként abból sem tanult a korrupciót és csalást még mindig a keblén melengető országunk, hogy az elmúlt években óriási léptékű fertőtlenítőszer-csalásra derült fény. Biztosan sokan emlékeznek rá, hiszen hosszú ideig hangos volt a sajtó attól, hogy a Hexi Pharma vállalat hat éven keresztül 340 egészségügyi intézmény képviselőit csapta be azzal, hogy valótlanságot állított az általa forgalmazott fertőtlenítőszerek baktériumölő képességéről, ugyanakkor a termékek címkéin is megtévesztő adatokat tüntetett fel.

Így megy ez minálunk. Hiába derül fény a korrupcióra, csalásra, szabálytalanságra, hiába rendelnek el alapos ellenőrzéseket az egymást sűrűn váltó miniszterek, mindhiába ejnye-bejnyéznek és fogadkoznak, hogy ők majd gatyába rázzák a dolgokat, mert egyelőre úgy tűnik, ennek túl sok az akadálya. Valószínűleg olyan, a korrupciótól, törvénytelenségektől megtisztító erejű, fertőtlenítő, kártevőirtó varázsszerre lenne szüksége az országnak – megfelelő mennyiségben és hígításban –, amit egyelőre nem találtak fel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2020. január 14., kedd

Anyanyelvhasználat: meddig leszünk önmagunk ellenségei?

A magyarokkal szemben ellenséges román állami szervek mellett még egy olyan entitás van, amely miatt nem valósulhat meg az indokolt és elvárható mértékben a magyar anyanyelvhasználat Erdélyben és a Partiumban: maga a magyar közösség.

Rostás Szabolcs 2020. január 13., hétfő

Politikai fogyóeszközök, avagy a válság árnyai

Az elmúlt időszak fejleményei, nyilatkozatai joggal keltik azt a benyomást, hogy a román politika időnként ismétli önmagát. 

Balogh Levente 2020. január 10., péntek

Washington és Teherán játszmái

A két ország közötti háborúnak, esetleg a harmadik világháború kirobbanásának lehetünk szemtanúi? – kérdezhetik világszerte százmilliók annak nyomán, hogy az Egyesült Államok és Irán közötti konfliktus odáig fajult, hogy rakétatámadást indítottak egymás ellen.

Kiss Judit 2020. január 09., csütörtök

Marad a köd

Bár szerencsére jócskán akadnak a szó nemes értelmében elhivatott, lelkiismeretes, munkájukat példamutatóan végző pedagógusok, valószínűleg mindig fognak olyanok is állni a katedrán, akikről korántsem mondható el mindez.

Makkay József 2020. január 08., szerda

Kit zavar, ha több magyar születik?

Új év kezdetén minden egyházközségben nyilvánosságra hozzák az adott település felekezetének demográfiai mérlegét: hány gyerek született és hány elhalálozás volt az előző esztendőben. 

Pataky István 2020. január 07., kedd

Licitet hoz-e Trianon?

Egy újabb százéves évforduló kapcsán kell berendezkednünk a sérülésmentes túlélésre. Természetesen nem fizikailag, sokkal inkább idegi, szellemi tekintetben.

Balogh Levente 2020. január 01., szerda

Mozgalmas év után még mozgalmasabb

Talán nem rugaszkodunk túlságosan messzire a realitás talajától, ha úgy véljük: az unalmasnak a legnagyobb rosszindulattal sem nevezhető 2019-es év után még mozgalmasabb 2020-as esztendőre számíthatunk.

Pataky István 2019. december 30., hétfő

A lebutított üzenetek éve

Klaus Johannis éve volt 2019 a romániai politikában. A szürke, nehezen fogalmazó államfő maga alá gyűrte a nemzeti liberálisokat, bólintása nélkül még levegőt sem vesznek a pártban.

Balogh Levente 2019. december 27., péntek

Madarat tolláról, kormányfőt tanácsosáról

Igazán „kedves” karácsonyi ajándékkal lepte meg az ország magyar közösségét Ludovic Orban miniszterelnök, amikor december 23-án kinevezte államtanácsossá Valentin Bretfeleant.

Bálint Eszter 2019. december 23., hétfő

Olcsó populizmus és semmi más

Olcsó populizmus és semmi más – nagyjából ezzel lehet összefoglalni az elmúlt évek megnyilvánulásait (nem csak) gazdaságpolitikai téren.

Vélemény
Balogh Levente: Anyanyelvhasználat: meddig leszünk önmagunk ellenségei?

A magyarokkal szemben ellenséges román állami szervek mellett még egy olyan entitás van, amely miatt nem valósulhat ...

Rostás Szabolcs: Politikai fogyóeszközök, avagy a válság árnyai

Az elmúlt időszak fejleményei, nyilatkozatai joggal keltik azt a benyomást, hogy a román politika időnként ismétli ...

Balogh Levente: Washington és Teherán játszmái

A két ország közötti háborúnak, esetleg a harmadik világháború kirobbanásának ...