avatar
Balogh Levente

2023. augusztus 18., 12:29

Válságkezelés koalíciós háborúskodással

Lehetetlen küldetést próbálnak teljesíteni a bukaresti kormánypártok: úgy szeretnék befoltozni az állami költségvetésen tátongó óriási lyukat, hogy a lehető legkevesebb fájdalmas megszorítást kelljen meglépniük, hogy ne sérüljenek a pártklientúra érdekei, és az intézkedések lehetőleg egyikük esélyeit se rontsák a négy választást is tartogató jövő évben.

A folyamat jelenleg a román politikumban olyannyira megszokott gyakorlat, a parttalan koalíciós viták, vádaskodások és fenyegetések szakaszában tart.

Általában ez a leghosszabb.

Mindkét párt doktrinér módon próbálja keresztülvinni az elképzeléseit, nem azt nézik, hogy a konkrét helyzetben milyen megoldások lennének jók, hanem azt, hogy a párt nevében szereplő eszmerendszer szerint, ideológiai alapon milyen recepteket kellene megvalósítani.

Vagyis a szociáldemokraták adóemeléseket akarnak, illetve bizonyos adókedvezmények eltörlését és a deficitcél újratárgyalását, míg a liberálisok – arra hivatkozva, hogy egy liberális párt nem adhatja a nevét adóemelésekhez – nem támogatják ezeket.

Pedig a példák azt mutatják, hogy az ideológiai szemellenző ilyen helyzetekben még károsabb, mint általában.

A lakosság terheinek növelése például nem biztos, hogy sokat segítene a büdzsén, miközben az is igaz, hogy a többi munkavállalóval szemben nem igazán méltányos az építőipari vagy számítástechnikai dolgozók jövedelemadó-kedvezménye – viszont fennáll a veszélye, hogy annak felszámolása még az úgy ahogy prosperáló ágazatokat is ellehetetlenítené.

A megoldás egyik eleme az észszerűnél és méltányosnál jóval nagyobb, gyakran nevetséges ürügyek miatt járó közalkalmazotti pótlékok lefaragása lehetne a valóban fölösleges, csak szinekúraként működő tisztségek és intézmények felszámolásával párhuzamosan.

Nem szabadna érintetlenül hagyni az érdem nélkül, politikai döntések alapján folyósított luxusnyugdíjakat sem, ezek megnyirbálása azonban továbbra sem valószínű, hiszen egyrészt befolyásos köröket érintene, másrészt a pártok politikai klientúráját.

Emellett egy meghatározott időre szóló multiadó bevezetése is megfontolandó lehet – az ilyesmitől persze az egyszeri liberális, pláne libertariánus embert kiveri a víz, de mint említettük, vészhelyzetben nem ideológiai traktátusokat kell olvasgatni, pláne felmondani, hanem a lehető legkevesebb polgárnak érdeksérelmet okozó, működő megoldásokat kell megtalálni.

Persze ilyen helyzetekben a multik általában az elmaradó beruházások veszélyeivel, ha pedig ez nem működik, kivonulással riogatnak, de ez rendszerint üres fenyegetésnek bizonyul. A vészhelyzet elmúltával pedig az állam bizonyos adókedvezményekkel kompenzációt nyújthat.

Meg kell hagyni, a kormánypártok nincsenek könnyű helyzetben, hiszen közben azt is megígérték, hogy 2025-ig fenntartják a rezsitámogatást, azaz a lakosság a piaci ár alatt kapja az áramot és a földgázt.

Ezt a kormánypártok szempontjából két okból sem lenne jó ötlet megszüntetni: egyrészt a választások előtt mindkét párt támogatottsága óriásit zuhanna, amit vélhetően a szélsőséges AUR használna ki.

Másrészt nemzetbiztonsági kockázat is, hiszen ha a jelenlegi jövedelmek miatt százezreket, esetleg milliókat löknének ki a szabadpiacra, az tömeges elszegényedéshez, durvább esetben éhséglázadásokhoz vezethet – amiből általában szintén a szélsőséges pártok szoktak jól kijönni.

Mivel azonban a szolgáltatóknak ki kell fizetni a valós és a lakossági ár közötti különbözetet, az erre szolgáló pénzt is elő kell valahonnan teremteni.

Ugyanakkor az egész mostani vitából az szűrhető le, hogy valójában egyik félnek sincs fogalma arról, hogy mit tegyen, de legalább amíg egymást pocskondiázva vitatkoznak, addig sem kell konkrét lépeseket tenni.

Mindeközben egyik oldalon a szociáldemokrata Marcel Ciolacu miniszterelnök a lemondását lebegteti „csodafegyverként”, ha a liberálisok nem fogadják el a pártja által javasolt intézkedéseket, míg a másik oldalról a kormányból való kilépés lehetőségével való fenyegetés a válasz.

Mindennek persze egyetlen következménye lenne: még nagyobb káosz.

Hiába próbálja ugyanis Ciolacu azzal riogatni a liberálisokat, hogy ha lemond, akkor előre hozott választások jönnek.

Egyrészt ugyanis ebben a kérdésben a liberális párt éléről az államfői palotába került Klaus Iohannis mondja ki a végső szót, márpedig neki vélhetően esze ágában sincs egy olyan, előre hozott megmérettetésbe beletaszítani egykori pártját, amelyben az a jelenlegi népszerűségi adatok szerint csúnyán elvérezne.

Másrészt maga a PSD sem áll a legacélosabban, 30 százalék körüli támogatottságával igencsak távol áll a stabil többség megszerzésétől – de legalább az AUR 20 százalék körüli parlamenti támogatottsághoz jutna.

Egyes elemzők szerint ugyanakkor a koalíció szétesése egyelőre nem reális forgatókönyv, hiszen mindkét pártnak szüksége van a kormányzati forrásokra a választásokra való rákészüléshez. Ez igaz ugyan, azonban ha a liberálisok azt látják, hogy a költségvetési deficit csakis súlyos, a lakosság jelentős része számára húsba vágó intézkedések révén érhető el, könnyen amellett dönthetnek, hogy inkább elhagyják a süllyedő kormányzati hajót. Ellenzékből ugyan valóban nehezebb lekenyerezni a választópolgárok mozgósításában kulcsszerepet játszó polgármestereket és egyéb helyi politikusokat, azonban ha amúgy sincs pénz, sokkal kényelmesebb a kormányon maradó pártot hibáztatni mindenért.

Ha kenyértörésre kerül a sor, az magyar szempontból is jelentős lehet, hiszen egyáltalán nem kizárható, hogy a PNL lelépése esetén, ha nem sikerül előre hozott választásokat kikényszeríteni – és ez a valószínűbb –, a szociáldemokrata miniszterelnök azonnal Kelemen Hunor RMDSZ-elnök számát kezdi majd keresni a telefonjában. Ha tényleg előállna egy ilyen helyzet, nem biztos, hogy okos ötlet lenne azonnal visszarohanni a minisztériumokba, hiszen csak csődgondnoki minőségben lenne szükség rá.

Arról nem is beszélve, hogy általában véve is problémás a magyar szervezetek kormányzati szereplése, hiszen azáltal kevésbé hitelesek a kisebbségi jogok hiányára vonatkozó, amúgy teljesen megalapozott panaszok, hiszen mindez kifelé úgy mutat, hogy ha egy kisebbség kormányra kerülhet, és ezáltal legitimálja a rendszert, akkor olyan nagy baj nem lehet – holott tudjuk, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz.

Mint ahogy az is igaz, hogy ez a szempont az utóbbi években nem igazán érdekelte az RMDSZ illetékes döntéshozóit.

Persze ez még a spekulációk terepe, a kormánykoalíció jelenleg még egyben van, bár a PNL és a PSD politikusai az érdemi gazdasági döntések meghozatala helyett olyan vádakat vágnak egymás fejéhez, mintha már most nem lennének koalíciós partnerek, mivel egyikük sem szeretné a politikai felelősséget vállalni a szükséges, esetleg népszerűtlen intézkedésekért.

Úgyhogy „bezzegrománia” jelenleg gazdasági és politikai szempontból is a szakadék szélén áll, arccal a mélység felé.

És ha a kormányerők így folytatják, hamarosan olyan nagy előrelépés következik, hogy mindenki attól koldul majd.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Amerika, a vízumfegyver és a külhoni magyarok
Balogh Levente 2023. augusztus 11., péntek

Amerika, a vízumfegyver és a külhoni magyarok

Miközben Kína ellen gazdasági hidegháborúba bonyolódik, Oroszország ellen pedig Ukrajnában forró proxyháborút vív, az Egyesült Államok arra is tudott időt szakítani, hogy Magyarországot – illetve az összes magyar állampolgárt – vegzálja.

A Securitate, a Ceaușescu-rendszer és a fasiszta kommunizmus rehabilitálása
Balogh Levente 2023. augusztus 04., péntek

A Securitate, a Ceaușescu-rendszer és a fasiszta kommunizmus rehabilitálása

A napokban megtudhattuk, hogy Romániában a 80-as években a hírhedt kommunista titkosrendőrség, a Securitate nem volt a rendszerszintű elnyomás eszköze.

A szép kis barátságtól a szép barátságig
Balogh Levente 2023. július 28., péntek

A szép kis barátságtól a szép barátságig

Akár dilettantizmus, akár a provokáció szándéka késztette a külügyet arra, hogy Orbán Viktor beszédét cenzúrázni akarja, két dolgot ért el: nevetségessé tette magát, és megmutatta a világnak, milyen hazug módon viszonyul Románia a kisebbségi jogokhoz.

Régi bukaresti reflexek
Rostás Szabolcs 2023. július 24., hétfő

Régi bukaresti reflexek

A fontos az lenne, hogy a két fél próbáljon meg közös projektekben megállapodni, és aztán neki lehetne vágni ezek megvalósításának.

Politikai imázsharc a demográfiai katasztrófa árnyékában
Balogh Levente 2023. július 21., péntek

Politikai imázsharc a demográfiai katasztrófa árnyékában

Felszínesen nézve a román kormány viszonylag gyorsan lépett a Bukarest környéki idősotthonokban alkalmazott embertelen bánásmód nyomán kirobbant botrányban, hiszen egyszerre két miniszternek is távoznia kellett tisztségéből.

A józan ész győzött Vilniusban
Balogh Levente 2023. július 14., péntek

A józan ész győzött Vilniusban

Amint az várható volt, a héten lezajlott vilniusi NATO-csúcson eldőlt, hogy Ukrajna NATO-tagsága a józan ész jegyében továbbra is csupán elméleti síkon van napirenden.

Megálljt parancsolni a fekete öves provokátoroknak
Rostás Szabolcs 2023. július 10., hétfő

Megálljt parancsolni a fekete öves provokátoroknak

Mihai Tîrnoveanu és magyargyűlölő bandája számára semmi sem drága, ezt számtalanszor bebizonyították a nacionalista szeánszok kísérte úzvölgyi temetődúlás, a magyar államfő nagykárolyi látogatása során tanúsított megnyilvánulásaik alkalmával.

Sovinisztafesztivál, nulladik nap
Balogh Levente 2023. július 07., péntek

Sovinisztafesztivál, nulladik nap

Az rendben van, hogy belevizelnek a medencébe, de az Isten szerelmére, legalább ne a rajtkőről tegyék! – ezt a klasszikus poént idézi, ahogy a PNL visszavonta a saját törvénytervezetét.

A puccs, ami meg sem történt
Balogh Levente 2023. június 30., péntek

A puccs, ami meg sem történt

Oroszországban súlyos belső problémák vannak, jelentős az instabilitásra való hajlam, a társadalom nagy része azonban jelenleg nem akar a Putyin-rendszer ellen fordulni – egyelőre ennyi szűrhető le a Wagner-lázadásból.

„Kitaszított” magyarok
Balogh Levente 2023. június 16., péntek

„Kitaszított” magyarok

Hiába a korábbi hangzatos szólamok: a héten ismét csak bebizonyosodott, hogy Romániában a stabilitásnál és az adott szónál sokkal fontosabbak a pártok politikai és főleg anyagi érdekei.

Vélemény
avatar
Balogh Levente: Amerika, a vízumfegyver és a külhoni magyarok

Miközben Kína ellen gazdasági hidegháborúba bonyolódik, Oroszország ellen pedig Ukrajnában forró ...

avatar
Balogh Levente: A Securitate, a Ceaușescu-rendszer és a fasiszta kommunizmus rehabilitálása

A napokban megtudhattuk, hogy Romániában a 80-as években a hírhedt kommunista titkosrendőrség, a Securitate nem ...

avatar
Balogh Levente: A szép kis barátságtól a szép barátságig

Akár dilettantizmus, akár a provokáció szándéka késztette a külügyet arra, hogy Orbán ...

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport