Kiss Judit

2019. november 25., 07:59

Új seprű, újratervezés

Bizonyára nincsen könnyű dolga egy új oktatási miniszternek, aki mostanság veszi át a stafétabotot elődeitől, hogy bő egy éven keresztül ellenőrzése alatt tartsa, változtassa, módosítsa (inkább ne használjuk itt az untig ismételgetett, de meglehetősen kiürült, tartalmatlan „megreformálja” kifejezést) a romániai oktatás sok tekintetben düledező rendszerét.

Mindenki tudja, hogy több évtizednyi tétova ügyetlenkedés, kapkodás, számos egymásra halmozott rossz döntés, elkezdett és be nem fejezett, hamvába holt reformakció, a módosítás módosításait módosító kezdeményezés után bőven lenne mit javítani az oktatáson. És azt is, hogy paradox módon egyrészt következetességért, folytonosságért kiált a lépten-nyomon változtatásokat elszenvedő tanügyi rendszer, ugyanakkor, hogy újratervezések nélkül nem válhat (és itt ismét az untig ismételgetett, de egyelőre korántsem megvalósuló jellemzőket kell említeni) sem versenyképesebbé, sem gyermekközpontúbbá, sem eredményesebbé.

Átvette tehát az irányítást az Orban-kormány tanügyminisztere, aki nem is tehet mást, mint hogy „új seprű jól seper” alapon tetszetős, hangzatos bejelentésekkel áll elő. Azt nyilatkozta ugyanis, ami a tanügy mindenik szereplője, így a diákok, pedagógusok és közvetve a szülők számára is régóta vágyott, kulcsfontosságú, amit sokan szeretnének hallani. Ígérte, majd ő megpróbál úgy közelíteni az oktatáshoz, ahogyan eddig számos elődje nem tette.

Csak remélni tudjuk, hogy több lesz üres szlogennél, mandátum eleji porhintésnél az ígéret, ami úgy hangzott: míg sok korábbi tárcavezető „felülről”, a formális, adminisztratív szempontokat előnyben részesítve irányított, ezzel szemben az új miniszter végre „alulról építkezve”, a diák és a tanár valós érdekeit szem előtt tartva szeretne dönteni, tudniillik az oktatásban eddig inkább a „makrodolgokra” összpontosítottak, lazán figyelmen kívül hagyva a „mikrodolgokat”. Monica Anisie mondott egyet-mást olyan sarkalatos, régóta rengeteg fejtörést okozó akut oktatási kérdésekről is, mint a tananyag túlzsúfoltsága, a „kísérleti generációnak” számító mostani hetedikesek nehézségei, a kis- és nagyérettségi újbóli megváltoztatása, a tanfelügyelők és iskolaigazgatók versenyvizsgája, kinevezése satöbbi. Kár lenne eleve gyanakodva, „ha kell, ha nem” kritikával viszonyulni a miniszteri jobbító szándékhoz, mindazonáltal maradjunk a valóság talaján. Még ha kiválóan végzi is a munkáját, mandátuma előre láthatóan nem lesz túl hosszas, és bő egy év alatt érdemi reformot aligha lehet végrehajtani a romániai oktatásban. De azért kíváncsian, bizakodva várjuk, hátha lesz egy-két olyan intézkedése, ami bár töredékében korrigálja azt, amit lassan harminc éve fáradhatatlanul rombolnak Romániában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. november 23., szombat

Nincs kisebbik rossz

A PSD nélküli második fordulót mozgalmat meghirdető politikusok erőfeszítései ellenére vasárnap megismétlődik az öt évvel ezelőtti felállás: az elnökválasztás második körében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje csap össze a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőjével.

Pataky István 2019. november 21., csütörtök

Elnökjelöltek meccse: nulla-nulla

Az elnökválasztási kampány célegyenesében vagyunk, váratlan dolog az utolsó pillanatban is történhet ugyan, de a legvalószínűbb mégis az, hogy a választók eddig szerzett tapasztalatai, információi, benyomásai a két jelölttel kapcsolatban már nem fognak változni. Érdemes tehát egy kis összegzést végezni.

Páva Adorján 2019. november 20., szerda

Csótányország szóvivője

Semmi ok a pánikra, nincs vészhelyzet, mindenki nyugodjon meg – hangoztatják egészségügyi illetékesek. Hiszen semmi különös nincs abban, hogy néhány óra leforgása alatt egy 10 napos csecsemő és egy hároméves gyerek is meghal egyazon városban. 

Balogh Levente 2019. november 19., kedd

Budapesti magyarellenesség

Azért túl szép lett volna, hogy 2019 novemberében már csak rossz emlék legyen a Demokratikus Koalíció (DK) nevű párt, amelynek jórészt abban merült ki a tevékenysége, hogy a határon túli magyarok ellen uszította az anyaország polgárait.

Balogh Levente 2019. november 15., péntek

RMDSZ: sikerpropaganda vs. borús kilátások

A saját szempontjából akár még jogosnak is tűnhet az RMDSZ sikerpropagandája, amellyel az államfőválasztás első fordulóját követően árasztotta el a nyilvánosságot.

Pataky István 2019. november 14., csütörtök

Mankó Johannisnak

Nem tudjuk, milyen nézettséget eredményezne Klaus Johannis és Viorica Dăncilă televíziós vitája, az viszont biztos, hogy a szociáldemokraták ügyes húzással robbantották ki az elnökválasztási kampányt a szürkeségből.

Kiss Judit 2019. november 13., szerda

Szegényen, de boldogan?

Bár a hétköznapi ember számára ködös, hogy egészen pontosan mit és hogyan mérnek az úgynevezett boldogság- vagy elégedettség-felmérések, nyilvánosságra hozott eredményeik attól még meglephetik.

Rostás Szabolcs 2019. november 12., kedd

Papírformák és meglepetések

Mint minden politikai megmérettetés, úgy az idei romániai államfőválasztás első fordulója sem húzható fel egyetlen kaptafára: az eredmény csak részben hozta a papírformát, és bizony nem várt fordulatokkal is szolgált, nem beszélve a megfejthetetlennek tűnő jelenségekről.

Bálint Eszter 2019. november 11., hétfő

Kis romániai abszurd

Többet keresünk, de rosszabbul élünk – ez a következtetés vonható le az Adevărul.ro által a minap közölt elemzésből. 

Balogh Levente 2019. november 09., szombat

Dilemmák választás előtt

Nagy kérdés, milyen tétje lehet egy olyan államfőválasztásnak, amely előre lefutottnak tűnik, és első körben az a legnagyobb dilemma, hogy vajon az újrázni készülő jelenlegi elnök melyik ellenfelével kényszerül majd megmérkőzni a második fordulóban.

Vélemény
Balogh Levente: Nincs kisebbik rossz

A PSD nélküli második fordulót mozgalmat meghirdető politikusok erőfeszítései ellenére vasárnap ...

Pataky István: Elnökjelöltek meccse: nulla-nulla

Az elnökválasztási kampány célegyenesében vagyunk, váratlan dolog az utolsó pillanatban is történhet ...

Páva Adorján: Csótányország szóvivője

Semmi ok a pánikra, nincs vészhelyzet, mindenki nyugodjon meg – hangoztatják egészségügyi illetékesek. ...

Legnézettebb