Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Trianon: kinek a fóbiája?

2023. június 07., 19:17

2023. június 07., 19:17

Folyamatos „ionapotchivanokozás” (értsd: magyarellenes hergelés) zajlik a román politikai és médiatérben. „V. Orban (terület)darabokat akar a szomszédos országokból” – hirdeti a bukaresti hírtévé, míg a román exkormányfő szerint a brit uralkodó is a magyar revizionista törekvések malmára hajtja a vizet.

A magyarok ismét, az idei Trianon-évforduló apropóján is el akarták csatolni Erdélyt. Ez a megkérdőjelezhetetlen bizonyosságként megfogalmazott tétel már június 4. előtt visszaköszönt román politikusok megnyilvánulásaiból, a román média híradásaiból, beszélgetőműsoraiból, de a show még most, az évforduló utáni napokban is folytatódik.

A román többség bizonyos köreinek (hogy ez mennyire a többség többsége, nehéz eldönteni) szent meggyőződése, hogy Magyarország célul tűzte ki a több mint 100 évvel ezelőtt meghúzott határok elköltöztetését, a régió térképének átrajzolását, Nagy-Magyarország feltámasztását.

Nem zavarja őket, hogy ezt a vélekedést nem lehet tényekkel alátámasztani. A bukaresti képviselőház elnöke – a kormányfői tisztség várományosa – revizionizmust lát abban, hogy a magyar köztársasági elnök kiposztolja a székely himnusz utolsó sorát, és senki nem szól neki, mennyire nevetségessé tette magát. A szociáldemokrata pártelnök ugyanarra a szintre süllyedt, mint három évvel ezelőtt az Erdély kiárusításával, a magyaroknak való átjátszásával éppen őt megvádoló román államfő.

Folyamatos „ionapotchivanokozás” (értsd: magyarellenes hergelés) zajlik a román politikai és médiatérben.

A budapesti Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárának szavait – miszerint az Orbán-kormány közel másfél évtizeddel ezelőtt eldöntötte, hogy megkezdi a nemzet újraegyesítését – félrefordítják, szándékosan átéretelmezik, és úgy állítják be, mintha Magyarország elcsatolt területei visszaszerzésével képzeli el célja megvalósítását. Csöppet sem törődnek azzal, és persze hiába is magyarázná nekik bárki, hogy a magyar nemzetpolitika kinyilvánított célja a határok fölötti nemzetegyesítés, szó sincs semmiféle területi igényekről.

„V. Orban (terület)darabokat akar a szomszédos országokból”, „V. Orban területi igényeket formál” – hirdeti szalagcímben az egyik bukaresti hírtelevízió, a nagyváradi magyar üzletember, Teszári Zoltán tulajdonában lévő Digi 24. Ugyanez a hírcsatorna állítja a magyar miniszterelnökről, hogy az oroszokkal összejátszva sütögeti „revizionista pecsenyéjét”, a tanársztrájk kirobbanásakor pedig a tanügyi szakszervezeteket vádolta azzal, hogy az ukrajnai háború közepette „destabilizálják” Romániát, tehát a Putyin érdekeit szolgálják…

A Romániában öt napot tartózkodó brit uralkodó is a magyar revizionista törekvések malmára hajtja a vizet.

Megszólalt a börtönviselt politikusokat előszeretettel futtató bukaresti médiában Adrian Năstase volt kormányfő is, aki nem kevesebbet állít, mint hogy nem véletlenül látogatott III. Károly király június 4-e körül az országba, ezen belül mindenekelőtt a magyarok lakta Erdélybe, a Székelyföldre, ahol egy magyar gróf, Kálnoky Tibor a vendéglátója. Năstase nyíltan azt sugallja, hogy a magyarok Erdély visszaszerzése érdekében folytatnak intenzív lobbit a brit koronás főnél. Teccikérteni?

Nem véletlen, hogy a felfokozott hangulatú magyarozás közepette a román sajtó állításai visszaigazolásaként tálal minden egyes, Budapest szándékai mögött revizionizmust láttató magyar vélekedést. Bukaresti portálok leplezetlen kéjjel, „ugyemimegmondtuk” felkiáltással tálalják Buda Péter egykori nemzetbiztonsági főtiszt Friderikusz Sándor podcastjében elhangzott eszmefuttatását arról, miszerint az Orbán-kormány arra számít, hogy az ukrajnai háború nyomán átrendeződik az európai biztonsági és geopolitikai struktúra, és Magyarország „bizonyos területi kompenzációban” részesül. Tehát ha egy volt hírszerző mondja, akkor az biztosan úgy van…

Eközben persze az is mellékes, hogy miközben nincs olyan parlamenti alakulat a budapesti Országgyűlésben, amely a Magyarországtól elcsatolt területek visszaszerzését szorgalmazza, a bukaresti parlamentben bizony akad olyan törvényhozó, aki nyíltan követeli bizonyos, jelenleg Ukrajnához tartozó területek Romániához csatolását. És azt se feledjük el, hogy nem is olyan régen Románia államelnöke, Traian Băsescu nyíltan kacérkodott Moldova „meghódításával”, a Pruton túli ország és Románia egyesülésével.

Tehát csak lassan a testtel, amikor úgy próbáljuk beállítani a magyarokat, hogy Trianonnal kelnek és fekszenek, és ugrásra készen várják, mikor tologathatják arrébb a határsorompókat. Már kezd unalmassá válni ez a mániákus magyarfóbia.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Iohannis, NATO, haladárok, Orbán-pártiság

Nem mondhatni, hogy Klaus Iohannis román államfőnek a NATO főtitkári tisztségének elnyerésére amúgy sem túl combos esélyei erősödtek azzal, hogy az eddig ingadozó Törökország jelezte: a vezető tagállamok által támogatott Mark Ruttét támogatja.

Páva Adorján

Páva Adorján

Nem Székelyföld Románia, hanem Románia Székelyföld

Amikor először vittem ki meccsre, immár kedves feleségem sehogy sem tudta felfogni: mégis hogy lehet, hogy én, a „nagy magyar” románul énekelek, üvöltözöm.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Temetnék az etnopolitikát

Kisebb össztűz alá került az RMDSZ a június 9-én (összevonva) rendezendő helyhatósági és európai parlamenti választások kampányára ráfordulva, egészen pontosan az alakulat politikai irányvonala került kifogás tárgyává.

Makkay József

Makkay József

Miért nem válaszolunk magyarul a román hivatalnoknak?

A Bálványos Intézetnek a múlt héten közzétett, a magyar nyelv erdélyi érvényesüléséről szóló kutatási eredményei felkiáltójelként hatnak ellaposodó közéletünkben, ahol anyanyelvünk intézményesülése jó ideje már nem téma a közbeszédben.

Balogh Levente

Balogh Levente

Koalíciós vereség a rajt előtt

Az önkormányzati választásoknak még a kampánya sem kezdődött el hivatalosan, de a PSD és a PNL alkotta kormánykoalíció máris vereséget könyvelhet el.

Balogh Levente

Balogh Levente

Forrongó Közel-Kelet

Ha egyébre nem is, egyvalamire jó volt Irán hétvégi, Izrael elleni eszelős támadássorozata: bebizonyította, hogy Teherán és a proxyjának számító Hamász hiába próbálta több ezer palesztin feláldozásával aláásni Izrael nemzetközi támogatottságát.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

RMDSZ, EMSZ, arccal a közönynek

Egyszerre van könnyű, illetve nehéz dolga az RMDSZ-nek az idei választási szuperévben, ami számos új kihívás elé állítja az alakulatot.