Pataky István

2019. december 05., 08:13

Titus és Trianon

Titus Corlățean egy igazi, tőröl metszett soviniszta. Nincs kommunista múltja, jól felkészült, külföldi tapasztalatokkal rendelkező diplomata, de az a fajta román politikus, akinek a patriotizmus, a nemzet iránti elkötelezettség egyenlő a magyarellenességgel.

Nem Washingtonban, Brüsszelben száll harcba Románia érdekeiért, beéri Magyarország szidalmazásával. Persze az a fajta, aki mindezt tagadja, tán még elő is tud kaparni valami távoli magyar rokont, kedves ismerőst annak igazolására, hogy őneki aztán tényleg semmi baja a magyarokkal. Pókerarccal gyűlölködik. Ezt tette akkor is, amikor Victor Ponta miniszterelnöksége idején elérte politikai pályafutása csúcsát: több mint két éven keresztül külügyminiszter lehetett. A későbbi börtönviselt Adrian Năstase mellett kezdett emelkedni a ranglétrán, nagyjából azonos szociáldemokrata diplomáciai iskola szerint nevelkedett politikailag, mint Bogdan Aurescu jelenlegi külügyminiszter.

A mi kedvenc Titusunk most egy jól irányzott tenyeressel csapott bele a nagyromán lecsóba. Megünnepeltetné Trianont. Nem csupán a jövő évben, annak századik évfordulóján, hanem minden évben, amíg csak román világ van. Az ok? Ha Magyarország a nemzeti összetartozás évének hirdette meg 2020-at, ha megpróbál méltósággal megemlékezni a magyarok millióit más országok határai közé kényszerítő döntésről, akkor Romániának ünnepelnie kell. Nem baj, hogy a románok túlnyomó többségének fogalma sincs Trianonról, vigadjanak, lengessenek zászlót. Ne csak a fagyos december elsején örüljenek Erdély Romániához tartozásának, tegyék azt a meleg kora nyári időben is, június 4-én. És lehetőleg Hargita vagy Kovászna megyében legyen valami szép, felemelő rendezvény e dicső alkalomból. A büszke Titus kezdeményezése után már hallom is a román fociultrák Trianont éltető rigmusát. Ez a tervezet nekik, valamint a velük lelki rokonságban lévőknek szól. Azoknak, akik a Nagy-Románia Párt és Vadim Tudor eltűnése óta elárvultnak érzik magukat.

Egyelőre még csak tervezetről beszélünk, a végső szavazás ezután következik. A Trianon-napról szóló voks annyiban mindenképpen hasznos lesz, hogy megint kapunk egy képet arról, miként is állunk a román politikai erőkkel, az aktuálpolitikával magyar vonatkozásban. A PSD-nél Liviu Dragnea bebörtönzésével újra előtérbe kerültek a Corlățean-félék. Ráadásul a szociáldemokraták most érzik igazán elérkezettnek az időt arra, hogy jó nagyot rúgjanak az RMDSZ-be, amiért az hátat fordított nekik, és besorolt a másik táborba. A PMP-nél is tiszta a helyzet. Tisztességes, fiatal szélsőjobboldali párt nem maradhat ki egy ilyen buliból. Victor Ponta szétesőben lévő társasága elvileg nyilván támogatná a tervezetet, de nem biztos, hogy csupán ezért a megfelelő időben betérnek a parlament üléstermébe. Az ALDE-nál Călin-Popescu Tăriceanu még garanciát jelent az elutasító álláspontra. A magyar szavazatokra is ácsingózó USR-nek ez az akció nem pálya. De mit tesz a székelyudvarhelyi Orbán Imre fia által vezetett PNL? A szakértői bizottságban nemmel szavaztak, de a következő lépésnél a Rareș Bogdant pajzsukra emelő nemzeti liberális törvényhozóknak a nagy nyilvánosság előtt kell vállalniuk voksukat, állásfoglalásukat. Csak a baj van ezzel a Trianonnal.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. december 04., szerda

Piros táska a jászolban

A meghitt légkörben ünneplő Máriához és Józsefhez megérkezik a várva várt csoda, a beteljesült mirákulum, ami tulajdonképpen nem más, mint egy gyönyörű, divatos piros női táska. Amit a fiatal párhoz betoppanó pásztorok és háromkirályok is rögtön elragadtatással imádnak. És akkor József felteszi a kérdést:

Balogh Levente 2019. december 03., kedd

Párbeszéd, bizalom, megbékélés? Most nem aktuális

Fontos lenne a magyar-román párbeszéd megteremtése, illetve a két nemzet közötti bizalmatlanság felszámolása – fogalmazták meg az elmúlt hétvégén két magyar-román fórumon is.

Rostás Szabolcs 2019. december 02., hétfő

Politikai és gazdasági kockázatok

A szociáldemokrata kormány megbuktatása óta eltelt hetek során megalapozottnak bizonyultak a Románia aggasztó pénzügyi-gazdasági helyzetével kapcsolatos félelmek, sőt a bukaresti hatalomváltás nyomán kiderült, hogy nagyobb a baj, mint azt korábban sokan sejtették.

Balogh Levente 2019. november 29., péntek

Félrelökött magyar békejobb

Románia továbbra is nemzetbiztonsági kockázatként tekint a mintegy 1,2 milliós erdélyi, partiumi és bánsági magyar közösségre, illetve minden, a magyarok megmaradását és gyarapodását előmozdító intézkedésre.

Pataky István 2019. november 28., csütörtök

Román bemutatkozás Békéscsabán

Vendégségben, a házigazda baráti szavaira sérelmek kitálalásával és számonkéréssel válaszolni finoman szólva is udvariatlanság.

Rostás Szabolcs 2019. november 26., kedd

Messze még a modern Románia

Leplezetlen eufóriával fogadta az audiovizuális média és a közösségi oldalak népe a romániai államfőválasztás második fordulójának eredményét, mintha legalábbis nem lett volna előre borítékolható Klaus Johannis győzelme.

Kiss Judit 2019. november 25., hétfő

Új seprű, újratervezés

Bizonyára nincsen könnyű dolga egy új oktatási miniszternek, aki mostanság veszi át a stafétabotot elődeitől, hogy bő egy éven keresztül ellenőrzése alatt tartsa, változtassa, módosítsa a romániai oktatás sok tekintetben düledező rendszerét.

Balogh Levente 2019. november 23., szombat

Nincs kisebbik rossz

A PSD nélküli második fordulót mozgalmat meghirdető politikusok erőfeszítései ellenére vasárnap megismétlődik az öt évvel ezelőtti felállás: az elnökválasztás második körében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje csap össze a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőjével.

Pataky István 2019. november 21., csütörtök

Elnökjelöltek meccse: nulla-nulla

Az elnökválasztási kampány célegyenesében vagyunk, váratlan dolog az utolsó pillanatban is történhet ugyan, de a legvalószínűbb mégis az, hogy a választók eddig szerzett tapasztalatai, információi, benyomásai a két jelölttel kapcsolatban már nem fognak változni. Érdemes tehát egy kis összegzést végezni.

Páva Adorján 2019. november 20., szerda

Csótányország szóvivője

Semmi ok a pánikra, nincs vészhelyzet, mindenki nyugodjon meg – hangoztatják egészségügyi illetékesek. Hiszen semmi különös nincs abban, hogy néhány óra leforgása alatt egy 10 napos csecsemő és egy hároméves gyerek is meghal egyazon városban. 

Vélemény
Kiss Judit: Piros táska a jászolban

A meghitt légkörben ünneplő Máriához és Józsefhez megérkezik a várva várt csoda, ...

Balogh Levente: Párbeszéd, bizalom, megbékélés? Most nem aktuális

Fontos lenne a magyar-román párbeszéd megteremtése, illetve a két nemzet közötti bizalmatlanság ...

Rostás Szabolcs: Politikai és gazdasági kockázatok

A szociáldemokrata kormány megbuktatása óta eltelt hetek során megalapozottnak bizonyultak a Románia aggasztó ...